Neděle , 20. 04. 2025

Marcela

Historie nejoblíbenější sladké drogy – čokolády!

Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
čokolády
Historie čokolády je velmi zajímavá. Rozdělejte si tabulku a pojďme na to!

07. 12. 2022

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů a má širokou škálu využití. Používá se při výrobě cukrářských výrobků, nápojů, bonbonů a v pekařském průmyslu. Určitě všichni tuhle sladkou pochoutku znáte, ale znáte také historii čokolády?

Přínosy čokolády pro zdraví

Kvalitní tmavá čokoláda, jež by měla obsahovat alespoň 70 % kakaa, je pro lidské zdraví vysoce prospěšná. Je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, draslík, zinek, mastné kyseliny a řadu dalších sloučenin. Každá z nich tělu něčím prospívá. Hořkou čokoládu si mohou dopřát i lidé, kteří drží váhu nebo se ji jakkoliv snaží zredukovat.

Ovšem není čokoláda jako čokoláda. Některé čokolády dokáží s tělem napáchat více škody, nežli užitku, přestože jsou na oko i chuť tak neodolatelné.

Jak vlastně tato oblíbená a vyhledávaná pochoutka vznikla?

mayové
Mayové používali kakaové boby jako platidlo.

Známá již několik tisíciletí

Vůbec první civilizace, která je spojována s pěstováním kakaovníků, jsou více než před třemi tisíci lety žijící Indiáni v Mexickém zálivu. Po vymření jejich rodu byl kakaovník pěstován civilizacemi Aztéků, Mayů a Toltéků. Ti z jeho plodů, kakaových bobů, připravovali nápoj a zároveň pro ně boby představovaly tamní způsob placení. Až takový měli význam.

Věděli jste, že… Mayové byli vůbec první, kdo z kakaových bobů dokázal uvařit hodnotný nápoj, ten byl ale určen pouze pro ty nejvýše postavené. Současně byl využíván při náboženských obřadech.

Pro Maye čokoláda představovala potravinu hodnou bohů, kakaovník byl pro ně proto posvátnou rostlinou. Vysoce postavené byrokraty s kakaovými boby dokonce pohřbívali. Boby a další pro ně významné předměty dávali do misek, na kterých byl vyryt nápis ka-ka-w. A právě tento nápis dopomohl k rozluštění stylu jejich psaní.

mayové
Čokoláda byla zprvu plodem hodným pouze bohů.

Boby jakožto platidlo se v některých menších oblastech střední Ameriky a Mexika používaly až do konce 19. století.

K TÉMATU  Lahodný čokoládový dezert s jemným vanilkovým krémem

Španělský průlom

Kakaové boby se do Španělska dostaly počátkem 16. století díky Kryštofu Kolumbovi, ale nebylo jich mnoho. Jak se objevily v místní kuchyni není zcela jasné. Jedna teorie praví, že aztécký vládce hořký nápoj podával španělskému dobyvateli Cortésovi, který nápoj následně ve Španělsku představil.

Až na konci 16. století do Španělska dorazila první ověřená zásilka bobů z Mexika. Na španělském dvoře si získaly velkou popularitu, a to v podobě nápoje smíchaného s vanilkou a případně i skořicí. Trvalo ale další řadu let, než se čokoláda rozšířila do okolních států a ostatních zemí. Španělé výrobu čokolády a nápojů z nich dlouho drželi pod pokličkou, prakticky po dobu jednoho století.

Produkt pouze pro bohaté

Přes velkou snahu se toto tajemství do světa pomalu rozšířilo, ať již kupci, mnichy, ale velký vliv sehrál i sňatek španělské princezny Anny a francouzského krále Ludvíka VII. Ta francouzský dvůr zasvětila do opojného pití tohoto lahodného nápoje a celému španělskému tajemství byl rázem konec.

boby
Kakaové boby ve své surové podobě.

Čokoláda byla vysoce ceněnou komoditou, ke které se dostali pouze ti movití. V hlavních městech se objevily čokoládovny, ze kterých se postupem času staly slavné soukromé kluby, kde bylo možné sázet. Tyto prostory byly využívány smetánkou, politickými stranami.

Na surový kakaový bob byla uvalena vysoká dovozní cla. Snížení nastalo až v polovině 19. století – to je moment, kdy došlo k nárůstu popularity, jelikož si ho najednou mohlo dovolit více obyvatel.

Rozšíření do zámoří a holandský proces

Mezitím se čokoláda sofistikovala a rozšířila do zámoří. V amerických koloniích její výroba započala po polovině 18. století, a to pomocí bobů, které byly do Nové Anglie přivezeny až z Indie. Touto dobou čokoláda stále zůstává konzumována výhradně dospělými, čemuž bychom v dnešní době jen těžko věřili.

K TÉMATU  Co je to ta kombucha? Houba rozhodně ne. Čím ještě překvapí?
čokoláda
Věřili byste, že dříve si čokoládu dopřávali jen dospělí?

V roce 1828 si chemik Coenraad Johanes van Houten nechal udělat patent na lis na kakao, díky kterému se snížil podíl tuku lisovaných bobů. Prakticky se jednalo o polovinu hodnoty. Svým procesem dokázal oddělit kakaové máslo od kakaového prášku.

V pevném stavu čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1847, přičemž trvalo dalších téměř 30 let, než si lidé mohli pochutnat na čokoládě mléčné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vánoční kafíčko s čokoládou a perníčkem

Nejlepší horká čokoláda: klasická, mexická nebo italská. Kterou si vyberete?

Zdroje článku:
www.britannica.com, www.history.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vždy když potkáme muže, který se nám líbí, bojíme se, že uděláme nebo řekneme něco, čím ho naštveme nebo alespoň nepříjemně překvapíme... Má to tak většina z nás a je to přirozené. Navíc spousta mužů v počátcích vztahu nedává svou nelibost nebo naštvání najevo, ale to neznamená, že k vám nic negativního nemohou pocítit. Mohou, jen si to nechávají pro sebe.
Cestování se stane vášní prakticky každého, kdo se do něj ponoří a kdo si začne sepisovat seznam míst, která by chtěl během svého života navštívit. Na wish listu prakticky každého cestovatele se nachází nádherná Paříž, Fontána di Trevi v Římě nebo Spojené státy, které se chtějí zažít už jenom kvůli odlišné kultuře a faktu, že se jedná o naprosto jiný svět. Co si na papír ale napsat i taková místa, o kterých se předpokládá, že za pár let zmizí z povrchu zemského?
Dnes, na Zelený čtvrtek, bychom měli na talíři přivítat něco zeleného, symbol nového života a jara. Ale víte, jaké dny máme již za sebou a co nás čeká až do Velikonoc? Tyto svátky obnovy a radosti následují po Květné neděli a vedou nás až k veselému Velikonočnímu pondělí. A proč vlastně Velikonoce každý rok "skáčou" po kalendáři? Odpověď tkví v lunárním cyklu: Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, což je tradice spojující nás s rytmem přírody a jejím věčným cyklem.
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.
Pokud patříte mezi znalce kávy a je to první věc, na kterou po probuzení myslíte, chápeme vás. Ale mějte se na pozoru. Pokud máte doma čtyřnohého přítele, je možné, že neodolá pokušení ochutnat ten horký nápoj. A zatímco lidé často potřebují na začátek dne kofeinový šok, káva rozhodně není něco, co by si měl dávat váš chlupatý společník. Jak konkrétně je spojení „káva a pes" škodlivé a co může způsobit?
V pondělí večer pražská O2 arena ožila ve velkém stylu. Legendární česká zpěvačka Helena Vondráčková zde oslavila své 77. narozeniny koncertem, který se nesl v duchu oslavy jejích 60 let na hudební scéně. Tisíce fanoušků, symfonický orchestr a desítky tanečníků a stepařů – to vše doprovázelo Vondráčkovou při její velkolepé show, která přilákala diváky všech věkových kategorií.
Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!
Pilates dělá tělo mladším. Jak to? Prodlužuje a zeštíhluje svaly, zpevňuje střed a hlavně zlepšuje držení těla. Pomocí jednoduchých cviků zkrátka umí velké výsledky! Vyzkoušela naše redaktorka Blanka. Co všechno pro vás zjistila?
Zábava a práce v jednom? Sen, který se stává skutečností díky event managementu. Budujte kariéru v tomto oboru. Ukažte svůj manažerský talent a kreativitu organizováním firemních akcí. Toužíte po profesním růstu a dokonalé firemní kultuře?

Výběr článků

I když dříve bylo naprosto normální, že si děti sem tam od rodičů vysloužily nějaký ten pohlavek nebo plácnutí přes zadek, v dnešní době se na tělesné tresty nahlíží úplně jinak. Zatímco naši rodiče nebo prarodiče na občasném proplesknutí neviděli nic špatného, ba naopak byli zastánci hesla "škoda každé rány, která padne vedle", dneska jakmile na dítě vztáhnete ruku, hned se na vás společnost dívá skrze prsty.
Domácnost by bez pokojových rostlin nebyla to pravé ořechové. I proto se většina lidí snaží o to, aby to v jejich domově žilo a hrálo všemi barvami. Nepěstují se však jen stálezelené rostliny, ale také pokojový ibišek, který není ničím náročným.
Nejen díky šíření koronaviru je téma podpory imunity v posledních dnech často diskutovaným tématem. Podporovat imunitu je nutné během celého roku, ale zejména v období s vyšším výskytem respiračních a jiných onemocnění. Imunita velmi úzce souvisí se zdravým životním stylem.

Nepřehlédněte

Zařizujete si novou kuchyň a přišlo na výběr osvětlení? Máme pro vás pár tipů, jak ho vybrat, abyste se tam cítili příjemně a taky bezpečně. Přeci jen jde o místo, kde se používají nože a další náčiní, u kterého je třeba dbát opatrnosti.
Dřevo je dokonalý materiál, který přidává rovnováhu, útulnost a eleganci prakticky do každého interiéru, a to jak v moderním, tak klasickém stylu. Po staletí se používá jako základní stavební materiál nábytku, přestože bývá teď často nahrazováno imitacemi. Vraťte se ke kořenům a sáhněte po kusu dřeva v jeho ryzí podobě. Využít část kmene stromu jako konferenční stolek je velice netradiční nápad, výsledek je ale jedinečný.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek