Chutě na nezdravé jídlo jsou zlo. U někoho krátkodobé, u jiných téměř celoživotní. Jedno je ale jisté. Pokud si takové pochoutky dopřáváte až příliš často, poznáte to brzy nejen na postavě, ale i vašem zdraví. Výjimečně se nějaký ten hřích promine, občas je to naopak velmi dobré. Každopádně se vraťme k hlavnímu problému, kterým je nenadálá provokace vašich chuťových buněk, které prahnou po něčem nezdravém. Občas totiž míváme pocit, že to všechno je důsledek nějaké kompenzace za těžký a náročný den. Není tomu tak. Vaše tělo naopak volá po něčem, co mu schází, jen vám to oznamuje trochu svéhlavým způsobem. Jak hlavní podstatu vyčíst?
Hlad a chutě není to samé
Občas přijdou chvíle, kdy během dne lítáme a skoro se ani nestihneme najíst. V ten moment se ozve hlad a vaše tělo se v tu chvíli snaží v podstatě najít cokoli, co by prázdný žaludek uspokojilo. Moc dobře víme, že vždy je lepší předvídat, udělat si čas na jídlo, a když už to opravdu hoří, najít tu nevhodnější variantu. Někdy se ale stane, že nastoupí chuť. Naprosto neodolatelná. I přesto, že jste se poměrně nedávno najedli, honí vás mlsná, zpravidla na něco konkrétního. Jednou je to slané, pak sladké. A právě v tento okamžik je něco špatně. Vaše tělo vysílá signál, že strádá. Jsou hned dva důvody, které za tím mohou být.
První důvod: Špatný poměr základních látek
Aby tělo fungovalo správně a přitom mu nic nescházelo, je zapotřebí, aby přes den získalo optimální množství sacharidů, bílkovin, tuků a také vlákniny. A to vám nezdravé jídlo neposkytne. Ze statistik vyplývá, že zcela nejvíc lidem schází zpravidla bílkoviny a vláknina, což jsou samy o sobě látky, které při ideálním příjmu tlumí pocit hladu a navozují rychlejší stav sytosti. V čem ale chybujeme zcela nejvíce, jsou samozřejmě sacharidy a tuky. Málokdy totiž rozlišujeme, zda zrovna přijímáme zdravé nebo naopak ty nezdravé.
Je rozdíl, zda si totiž sacharidy doplníme dortíkem nebo kuskusem. Zatímco kuskus má nižší glykemický index, díky kterému si dobijete stabilní energii, v případě sladkého dortíku se stane následující – obratem vám vyletí glykemický index (cítíte se dobře, chutě zažehnány) a najednou prudce klesne dolů (a hurá na dalšího dortu, chutě jsou zpátky).
Zkuste proto pečlivě doladit svůj jídelníček. Nezapomeňte navýšit příjem bílkovin i vlákniny, zaměřte se na kvalitní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, dejte přednost zdravým tukům. Zároveň nezapomínejte na dostatečný pitný režim, který také může být důvodem vaší snahy ulovit si něco nezdravého.
Druhý důvod: Chybí vám něco konkrétního
Občas se může stát, že si na jídle dáváme záležet, ale stejně se chutě na nezdravá jídla objeví. Příčinou může být jednoduše to, že vašemu tělu schází nějaký minerál, stopový prvek nebo vitamín. Následně budou mít vaše chutě spadeno zrovna na pochoutku, která danou látku obsahuje (i když to třeba na první pohled tak nevypadá).
Přestože se zrovna bavíme o nezdravých jídlech ve stylu fastfoodu či cukráren, přidáváme i jednu zajímavost, kterou je například pica syndrom. Právě ten se projevuje nezvladatelnou chutí na nepoživatelné věci, jako je třeba písek, hlína nebo křída. A bylo zjištěné, že právě takové chutě se objevují zejména tehdy, pokud tělu schází stopové prvky či minerály. A ano, i takhle dokáže tělo volat o pomoc, když mu něco nedodáme. Teď už se ale pojďme podívat na to, proč zrovna máme chutě na konkrétní nezdravé jídlo a čím jej můžeme hravě nahradit.
Chuť na sladké
Chuť na sladkosti jsou klasika, se kterou se setká snad každá žena a zpravidla čokoládou, zákuskem nebo bonbóny se snažíme zahnat stres či smutek z dění kolem nás. Dost často se pak takové chutě objevují při PMS nebo menstruaci jako takové. Tělo si v takové chvíli říká o přísun serotoninu, a když ho nemá, hledá ho právě tím, že nám dopřeje požitek z cukrovinek. Proto se ne nadarmo doporučuje pravidelný pohyb a kvalitní spánek, které ve vzájemné spolupráci zvyšují tvorbu serotoninu. Pokud ale máte chuť zejména na čokoládové věci, je zřejmé, že váš organismus postrádá hořčík. Lákají vás ale i jiné cukrovinky? Pak může být důvodem chybějící chrom, fosfor, síra nebo uhlík.
Čím zahnat chuť na sladké jídlo? Celozrnným pečivem, ovocem (zejména hrozny, meloun, jablka, jahody, banán, bobulovité ovoce a další), zeleninou (brokolice, zelí, křen, květák a další), ořechy, kuřecí, rybí a hovězí maso, mléčné výrobky (zejména tvaroh, sýry, zakysaná smetana), vejce.
Chuť na slané
Bojujete naopak s tím, že byste si nejraději dali křupavé hranolky, spořádali sáček chipsů nebo slaných tyčinek? Pak je možné, že vaše tělo má jednoduše žízeň, proto prahne po potravinách s vyšším obsahem soli, která pomáhá udržovat vodu v těle. V takové chvíli je pak nejlepší vypít sklenici vody nebo si dopřát potraviny bohaté na vodu. Kromě dehydratace za tím však může stát také nízký obsah vápníku, sodíku i křemíku.
Čím zahnat chuť na slané jídlo? Pitným režimem (kohoutková i minerální voda), ryby, sýry (především kozí, ovčí sýr), ořechy a zelenina (celer, salátová okurka a další).
Chuť na tučné
Volá vaše tělo zejména po tučném jídle, jako je slanina nebo bůček? Pak vám s největší pravděpodobností schází vápník, kyselina listová, železo a také vitamíny ze skupiny B.
Čím zahnat chuť na tučné jídlo? Mléčné výrobky (tvaroh, zakysaná smetana, jogurt, mléko), sýry, listová zelenina, libové maso, luštěniny.
Když přijdou nezvladatelné chutě na nezdravé jídlo a vy nevíte co s nimi, je to k vzteku. Jestliže se ale naučíte číst mezi řádky, co vám tím chce vaše lidská schránka vlastně říct, je to vlastně velmi užitečná věc.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jak strava ovlivňuje naši náladu? A ovlivňuje ji vůbec?
Kvalitní spánek jako předpoklad pevného zdraví? Dopomůžou vám k němu i rolety