Pondělí , 14. 07. 2025

Karolína

Brokolice a zdraví: Víte, co vše našemu tělu dodá tato zelenina?

Mnoho lidí nad brokolicí ohrnuje nos, ale zkuste jí dát šanci a třeba vyzkoušejte různé možnosti její přípravy. Pokud vám v nějaké podobě zachutná, vaše zdraví to jistě ocení. Přináší nám totiž celou řadu blahodárných látek.
brokolice a zdraví
Brokolice prospívá našemu zdraví. (foto: 123RF)

07. 04. 2021

Hořčík i vláknina 

Brokolice pochází z oblasti Středomoří a nejvíc se jí dnes vypěstuje v Itálii. Při koupi dávejte pozor na to, abyste si koupili opravdu čerstvý kus, jen tak brokolice zaručeně podpoří zdraví.

Růžice by měly mít jasně zelenou barvu, mohou mít mírně purpurový nádech. Pokud jde již však jejich barva do žluté, je to známkou toho, že nejsou nejmladší. Košťál by neměl být tuhý a dřevnatý.

Brokolice je vynikajícím zdroje hořčíku. Zároveň si s její pomocí snadno dodáte potřebnou vlákninu, vitamín C i draslík. Obsahuje také vitamíny skupiny B, vitamín E, karoten, riboflavin, železo, selen a vápník. 

Brokolice zlepší zdraví na všech frontách 

Díky obsaženému hořčíku má brokolice pozitivní vliv na činnost svalů, srdce, ale i na přenos nervových vzruchů a tvorbu hormonů. Vláknina podporuje metabolismus, zároveň je ideální prevencí před vznikem rakoviny některých částí střeva. Vitamín C je vynikající pro naši imunitu, draslík podpoří odvodnění a snížení krevního tlaku.  

Obsažené látky zároveň v našem těle působí jako antioxidanty. Dokážou tedy zlikvidovat nebezpečné volné radikály, které by jinak způsobovaly předčasné stárnutí buněk. 

Konzumace brokolice podporuje také zdraví cév, má pozitivní vliv na regeneraci veškerých sliznic. Některé studie uvádějí její preventivní působení proti vzniku rakoviny plic. Její konzumace podpoří krvetvorbu, je ideální také pro ty, kteří se snaží zhubnout. 

Jak ji připravit?

Po zakoupení je vhodné brokolici co nejdříve spotřebovat. Můžete ji uchovávat buď klasicky v lednici (ideálně v místech určených pro skladování zeleniny) nebo lze odříznout konec košťálu, vložit ho do sklenice s vodou, a pak až dát do lednice.

Na naše zdraví bude mít nejlepší vliv, když budeme brokolici jíst společně s potravinami s vysokým obsahem biotinu. Hodí se ji konzumovat spolu s rajčaty, špenátem, ořechy nebo avokádem. Ideální je jíst si nejčastěji syrovou, kdy si v sobě uchovává veškeré prospěšné látky. Hodí se do pomazánek, salátů nebo smoothie.

K TÉMATU  Jste doma a už nevíte, co dělat. Čas na koníčky! Které aktivity zavést či ,,oprášit"?

Při vaření jen pozor, aby vám zůstala stále mírně křupavá, je zbytečné ji zcela rozvařit. Ochuzujete se pak o cenné látky a její chuť vás pak také nenadchne. Můžete ji jen pár minut povařit v páře nebo blanšírovat. Je vhodná do zapečených pokrmů (zkuste kombinaci s brambory a sýrem nebo těstovinami). Můžete si oblíbit také krémovou brokolicovou polévku

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu

Potraviny, které pomáhají jako prevence proti rakovině nejrůznějšího typu podle České onkologické společnosti. Jaké množství sníst?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kuchyňský bar je někdy chápán jako náhrada za jídelní stůl v malých bytech. Pravda ale je, že klasické sezení u jídla nic nenahradí. Takže naopak, pokud máte prostor a můžete si kromě stolu dovolit i bar, potěšíte jím každou návštěvu. Navíc je bar dobrý pro optické oddělení kuchyně od obývacího prostoru. Další variantou je potom samostatný bar ve sklepě nebo spodním patře domu, kde můžete vytvořit malou klubovnu.
Střevní potíže na cestách představují jeden z největších strašáků a též jeden z nejčastějších zdravotních problémů provázených cestování a dovolenou. Základem je prostá prevence a uvědomění si nástrah před vycestováním. Chceme-li co nejvíce snížit riziko zdravotních problémů, je nutné na to myslet již určitou dobou před cestou a celou dovolenou.
Ten pocit, když na pásu ne a ne se objevit vaše zavazadlo. Nepotěší nikoho. A dokáže zkazit třeba i celou dovolenou. Každý rok se ztratí až 25 milionů kufrů. Co máte dělat, když se tato nepříjemná situace stane vám?
Perly jsou klasické, nadčasové a vždy podtrhnou eleganci jejich nositele. Věděli jste ale, že perla je jediný drahokam, který vzniká uvnitř živého organismu? Než byly v roce 1893 vytvořené kultivované perly, ta klasická byla vzácnější a dražší než samotné diamanty. Jak tedy správně nosit tento elegantní šperk, který je právě z perel tvořený?
Silné emoce, rozhodná energie a napětí v mezilidských vztazích. Týden od 24. do 30. března přináší astrologicky nabitý program – s novoluním v Beranu, retrográdním Merkurem i výrazným vlivem Marsu. Co přinese jednotlivým znamením? A jak se neztratit v chaosu a udělat z tohoto období příležitost k růstu? Horoskop na tento týden vám napoví.
Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.
Rýmovník si může každý z nás vypěstovat doma v květináči. Jde o léčivou bylinku, která je velmi nenáročná. Potřebuje jen přiměřené světlo a dostatek zálivky. Rozrůst se může opravdu hodně – ale pak nastává otázka, co s ním?
Tihle dva lidé se rozhodli vyzkoušet cvičení jógy v páru. I s návodem to ale není nic jednoduchého, jak si oba dva vyzkoušeli na vlastní kůži. Udržet krkolomné pozice je bez tréninku velký oříšek, i pokud patříte mezi pohybově nadané.
Vrstvený sestřih je stylistická stálice, která je pro svou efektnost a praktičnost dosud vyhledávána v kadeřnických studiích. Zároveň ženy a dívky zkoušejí a experimentují, jak i bez složitých sponkování a vrstvení vlasů tohoto sestřihu vlasů dosáhnout i svépomocí.
Už je to pár týdnů, co se v naší domácnosti zabydlela nádherná kudlanka. Velký zelený brouk, který je v Česku stále běžnější. I my ho na konci léta na své zahradě našli a jelikož děti byly naprosto nadšené, umístili jsme kudlanku do velkého akvária. Dodnes nás nepřestává fascinovat.
Známe ho úplně všichni. Nejspíš ho mnoho z nás má na talíři alespoň párkrát do týdne. Avokádo je hit posledních let, je to superpotravina, která nesmí chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jenže s sebou nese i temnou stránku, o které se ví, ale příliš se o ní nemluví. Nebo ji záměrně nevidíme.

Výběr článků

Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
Určitě vám neuniklo, že od jisté doby se všude kolem nás rozmohla termální kosmetika, která se krátce po uvedení na trh stala doslova must-have trendem. Ostatně, co se týče krásy, nám slibuje řadu úžasných účinků, a navíc je zcela přírodní. A právě na to, jestli, jak a proč funguje se společně podíváme.
Už jste slyšeli o naturopatii? Že ne? V tom případě poslouchejte dobře. Možná na alternativní medicínu nevěříte, ale pokud ano, naturopatie vás bude bavit. Existuje už od roku 1936 a je oblíbená hlavně mezi příznivci lidového léčitelství.

Nepřehlédněte

Podzim přináší nejen barevné listí a ochlazení, ale pro mnoho lidí také sezónní smutek a únavu. Jak zvládnout podzimní deprese v rodině a udržet atmosféru plnou pohody? Přinášíme praktické tipy, které vám pomohou projít tímto obdobím s úsměvem.
Kuchyň, či přesněji její jídelní část, je ideálním prostorem pro každodenní setkávání celé rodiny. Proto je důležité, aby tento prostor působil příjemně. Zároveň byste se však měli zaměřit také na jeho praktičnost, aby každý z členů měl dostatek prostoru, případně byl stůl vhodný pro konání různých oslav a posezení s přáteli. U stolu by také neměly chybět kvalitní židle, díky kterým budete mít pohodlí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek