Čtvrtek , 19. 09. 2024

Zita

Dětská imunita ve školce: Proč jsou děti často nemocné?

Imunita
Dětská imunita ve školce: Proč jsou děti často nemocné?

Nezralý imunitní systém

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou děti při nástupu do školky často nemocné, je nedostatečně vyvinutý imunitní systém. Děti jsou v tomto věku teprve vystavovány různým bakteriím a virům, se kterými se jejich tělo dosud nesetkalo. Tento proces je pro imunitní systém náročný, protože musí vytvářet nové protilátky, aby se naučil bojovat s infekcemi.

Pobyt v kolektivu

Školka představuje pro dětskou imunitu velkou zátěž. Děti tráví dlouhé hodiny v uzavřeném prostoru s dalšími dětmi ve školce, což zvyšuje riziko přenosu infekcí. Zvláště v září, kdy se děti vrací z prázdnin, může být přechod do školkového prostředí stresující pro jejich organismus, což může ještě více oslabit jejich obranyschopnost.

Časté nemoci jako přirozená součást vývoje

Je důležité si uvědomit, že časté nachlazení nebo rýma jsou pro děti ve školce zcela běžné. Tyto nemoci pomáhají jejich imunitnímu systému vyvíjet se a připravovat se na další infekce. Pro některé rodiče může být frustrující, že jejich dítě onemocní po každé návštěvě školky, ale tento proces je součástí vývoje imunitní odolnosti.

Jak podpořit imunitu dětí?

Existují způsoby, jak dětskou imunitu posílit. Mezi doporučené metody patří otužování, častý pobyt venku a vyvážená strava bohatá na vitamíny, zejména vitamín C. Ve školce je také důležité dodržovat hygienická pravidla, aby se předešlo šíření nemocí mezi dětmi. Důležité je také zajistit dostatečný spánek a minimalizovat stres. Někteří odborníci doporučují podávání doplňků stravy na podporu imunity, například echinaceu nebo rakytníkový sirup.

Co mohou rodiče dělat?

Pokud je vaše dítě opakovaně nemocné, je důležité mu dopřát dostatečný čas na rekonvalescenci. Příliš brzký návrat do kolektivu může vést k opětovnému onemocnění. Ve školce, kde se děti často pohybují v blízkém kontaktu, je riziko šíření infekcí vyšší, a proto je dobré zvažovat docházku v kritických obdobích. Někdy je také vhodné omezit docházku do školky v nejrizikovějších obdobích roku, jako jsou podzim a zima, a dát přednost krátkým pobytům. Podpořením dětské imunity můžete snížit riziko častých nemocí, ale zcela se jim vyhnout během prvního školkového roku je prakticky nemožné.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

K TÉMATU  Dva roky bez Hany Zagorové: Odkaz, který žije dál

Začátek nového školního roku je tady! Jak zvládnout nástup bez stresu a s úsměvem?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Japonská zahrada je působivý způsob úpravy okrasné zahrady. V Japonsku bývala zahrada dlouhodobě otázkou prestiže více, než kdekoli jinde ve světě. V Evropských zemích se nachází parky i zahrady, které si berou inspiraci právě v této zahradní architektuře. Jejich vzhled byl ale přizpůsoben našemu trendu úpravy zahrad. Nic to nemění na tom, že krásně upravená idealizovaná příroda v duchu japonské zahrady je prostě pastvou pro oči.
Být sama na výchovu dítěte, ať už z jakéhokoliv důvodu, není věc jednoduchá. Zapomeňme dnes na psychologický podtext a složitosti rodiče, který zvládá sám roli mámy – táty dohromady. Pojďme se zaměřit na čistě materiální stránku věci. I ta není jednoduchá. Na jaké dávky a příspěvky máte nárok a kde je žádat?
Důvodem, proč máte svou zahrádku, je to, abyste mohli jíst zdravě. Proto je třeba vyhnout se chemii i v souvislosti s hnojením.
Možná se někteří ptáte, proč by měli mít homosexuálové právo sňatku a nabýt tak manželství, když existuje tzv. registrované partnerství. Registrovaní partneři však nemají stejné pravomoci jako manželé.
Čisticí prostředky na nás útočí reklamou, podle které je každý z nich ten nejúčinnější a nejvoňavější. Jsou látky v pracích prostředcích nezávadné? Laik to nepozná, ale existuje úsporné i efektivní řešení. Vyrobte si doma vlastní prací prášek. A nebojte, nejedná se o žádnou neúčinnou náhražku - tohle vám plně nahradí běžně kupované výrobky. Jak na to?
Nastoupili jste na mateřskou dovolenou a přemýšlíte, jak si aspoň něco málo přivydělat k dobru? Nebo v hlavě nosíte už nějakou dobu podnikatelský plán, na který je najednou více času než kdy dřív? Podnikání na mateřské není tabu a není to ani nic nereálného. Dnes se jedná o zcela běžnou věc.  
Už několik posledních let je módním trendem označovat výrobky přízviskem bio, farmářský nebo lokální. My se dnes podíváme na kloub především slovíčku 'bio', které v nás sice může evokovat něco, co je velmi kvalitní, ale ve skutečnosti tomu tak být rozhodně nemusí.
Od prvního ledna začínám hubnout. Cvičit. Učit se anglicky. Chodit na jógu. Přestanu kouřit... Ano, to je to magické datum, které mnohé z nás neuvěřitelně přitahuje. Nutí nás k tomu, abychom si dávali závazky, o kterých víme, že je stejně nikdy nedodržíme. Zkuste to letos jinak.
Miloš Zeman brzy sesedne z pozice hlavy státu. 8. března 2023 tomu bude 10 let od složení prvního prezidentského slibu Milošem Zemanem. Byl zvolen, jako první, přímou volbou a svůj mandát po pěti letech obhájil. Třetí kandidaturu Ústava nepovoluje, a tak teď Česko hledá nového prezidenta. Nebo historicky první prezidentku? Po čem volá naše společnost?
Připadáte si tlustí, ovšem váha neukazuje žádný kilogram navíc? Na vině může být nafouknuté bříško, což je problém, který se vyskytuje zcela běžně. Patří k nevítaným společníkům, jenž stojí za nízkým sebevědomím. Pojďme si proto prozradit, jak se problému zbavit. 
Jaro nám klepe na dveře a s ním i módní trendy tohoto roku. Péřové bundy zanedlouho přemístíme do hloubky skříní, naopak vytáhneme lehčí bundičky, které nebude třeba zapínat až ke krku. Abyste však letos okouzlili nejen muže, ale i zástupkyně něžného pohlaví, které jsou na módu často vysazené, zakomponujte do své stávající sbírky vzory. Právě jim se na jaře bude přikládat velký důraz.
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.

Výběr článků

Letní čas je jako stvořený pro veselé vodní radovánky všeho druhu. Do programu plného zábavy je však dobré zahrnout i nějaké to učení. Například lekce plavání. Nechte se inspirovat našimi pěti tipy, jak naučit dítě plavat, a brzy bude jako rybka ve vodě.
Jaro s sebou nenese jen hromadu sluníčka, ale především alergie, které nepatří k tomu nejmilejšímu. Když všechno kolem nás začne kvést, ve vzduchu se rázem začne vznášet větší množství pylu, což vede k alergickým reakcím. Pojďme si prozradit, co na sennou rýmu a další projevy alergie zaručeně zabírá.
Zahalte se do tepla a vydejte se s námi na lednové dobrodružství plné venkovních aktivit vhodných pro všechny věkové kategorie! Bez ohledu na věk si můžete užít odpoledne při sáňkování, procházky v zasněženém lese či stavbu sněhuláka. Připravte se na lednovou zábavu a objevte radost z aktivit pod širým nebem.

Nepřehlédněte

Všichni jsme někdy v životě emocionálně vyčerpaní. Je normální zažít předávkování jednou nebo druhou emocí a vypořádat se s jejich těžkostí a bojem. A pouze prostřednictvím této zkušenosti můžeme skutečně vidět krásu života. Ale když se emoční vyčerpání promění v neustálý zážitek negativních emocí, už to není zdravé.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek