Čtvrtek , 17. 10. 2024

Hedvika

Petr Hapka by oslavil osmdesátiny

Petr Hapka, významný český skladatel, by oslavil 13. května 2024 své osmdesáté narozeniny. Své umělecké kořeny má v hudební rodině a vzdělání z pražské konzervatoře. Jeho rozsáhlé dílo zahrnuje hudbu k filmům, televizním seriálům, divadelním představením a také vlastní hudební projekty. Hapka je známý svým jedinečným skladebným stylem, který ovlivnil mnohé generace.
Petr Hapka
Petr Hapka by oslavil osmdesátiny

13. 05. 2024

13. 05. 2024

Život a vzdělání Petra Hapky

Petr Hapka, narozený do hudebně založené rodiny v Praze, by oslavil své osmdesáté narozeniny 13. května 2024. Jeho hudební cesta začala na pražské konzervatoři, kde se věnoval violy a zpěvu. Po absolvování konzervatoře se Hapka nejprve objevoval v divadelních produkcích, než se plně vrhl na skladatelskou práci.

Petr Hapka – Kocour se schoulil na tvůj klín (2008)

Hapka ve filmu a televizi

Hapka se prosadil především jako skladatel filmové a televizní hudby. Spolupracoval s režiséry jako Juraj Herz a vytvořil hudbu k mnoha oblíbeným filmům, včetně “Holky z porcelánu” a “Panna a netvor”. Jeho hudba také oživila řadu televizních seriálů, mezi nimi “Dynastie Nováků” a “Bylo nás pět”, které si získaly srdce diváků.

Hudební spolupráce a projekty

Hapka nebyl omezen pouze na film a televizi; jeho umělecký dosah se rozprostíral také do divadla a samostatných hudebních projektů. Jeho dlouholetá spolupráce s textařem Michalem Horáčkem vyústila ve vznik oblíbených alb jako “V penzionu Svět” a “Strážce plamene”.

Styl a přístup k hudbě

Hapka byl známý svým unikátním přístupem ke skládání, kde kombinoval různé hudební styly. Tento nekonvenční přístup, často zahrnující punkové elementy, byl podtržen i jeho zvykem psát hudbu na útržky papíru, což dodávalo jeho práci autentický ráz.

Odkaz hudebního génia

I přes jeho úmrtí v roce 2014, Hapkova hudba a vliv zůstávají silně přítomné v české kultuře. Vzpomínkové koncerty a akce jsou pravidelně pořádány na jeho počest, připomínajíce jeho významný přínos a nezapomenutelné dílo, které ovlivnilo generace posluchačů i hudebníků.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Král Vlachovky Josef Zíma slaví 92. narozeniny

Seriálová nostalgie. Televizní seriály z doby totality se stále vysílají, a dokonce jsou v oblibě mladších diváků! Jak to?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Miss krásy Kathy Zhu musela svoji korunku vrátit už následující den. Důvod je absurdní: před rokem si odmítla nasadit hidžáb. K tomu navíc zveřejnila nelichotivou statistiku o černoších. Přestože byla pravdivá, vedení soutěže jí titul okamžitě odebralo.
Určitě jste to v rodině zažili. Stačí obyčejné Člověče, nezlob se! Vaše figurka je shodou náhod v domečku dřív a už dítě hází kostkou, kácí figurky, bourá hrací plán a křičí, že zase prohrálo! Měli jste ho raději nechat vyhrát? Prohra je součástí života. Nechte ho někdy prohrát a projít si smutkem, který následuje.
Televize Óčko přináší do českého televizního éteru odvážný formát, který rozvířil vody ve Velké Británii i dalších zemích. Naked Attraction, seznamovací reality show, která odhaluje více než jen osobnost svých účastníků, nyní otevírá dveře castingů pro svou tuzemskou verzi. V této jedinečné soutěži se účastníci představují v nejupřímnější formě – zcela bez oblečení, což umožňuje odlišný pohled na výběr potenciálního partnera. Odvaha stát se součástí Naked Attraction může účastníkům přinést nejen nové zážitky, ale možná i lásku jejich života.
Bude se zastřihovat! Střední nebo krátká délka střihu znamená úplně nový účes, ale také rozhodnutí zbavit se své dlouhé okrasy. Možná se inspirujete!
S příchodem sychravých a deštivých dnů nemusíte mít obavy, že se budete doma nudit. O zábavu se vám postará Netflix, který má ve své nabídce dokumenty, co vás chytnou za srdce.
Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
Ačkoliv by se mohlo zdát, že se negativita posledních událostí ve světě promítne i do barev kolem nás, opak je pro letošek pravdou. Do módy se totiž dostávají spíš pozitivní naděje na uvolnění a módní scéna tak doplňuje štěstí a hravost, které nám v uplynulých měsících chyběly. Jaké barvy letí na jaře 2021 a jak je využít ve svém oblékání? Přinášíme vám tipy na trendy oblečení a šaty pro plnoštíhlé včetně doplňků.
Modrý úplněk ve znamení Vodnáře, který nastává 19. srpna 2024, přináší jedinečnou příležitost k osobní transformaci a hlubokému přehodnocení našich životů. Tento vzácný astronomický jev bude mít vliv na naše zdraví, psychiku, kariéru i osobní vztahy. Jakým způsobem nás tento úplněk ovlivní a jak můžeme jeho energii co nejlépe využít?
Používáte doma tuhé mýdlo? Pak nás nechte hádat: jen si s ním myjete ruce a o dalších možnostech jeho využití nemáte ani tušení, že? My vám ukážeme, že tuhé mýdlo rozhodně nemusí sloužit jen k tomuto účelu, ale že má v domácnosti daleko rozsáhlejší využití.
Je před námi topná sezóna, a to je varování pro naše dýchací cesty. Jak to? Právě za jejich záněty, které nás v zimním období trápí mnohem častěji než jindy, může z devadesáti procent nízká vzdušná vlhkost.
Kde začít? Anální sex rozhodně nepatří mezi okrajové praktiky, ale přesto se mu spousta párů z rozličných důvodů vyhýbá. Obvykle kvůli strachu z neznámého. Přeci jen jde o milování, které je opředeno různými mýty, polopravdami a absolutními nepravdami. V tomto článku se dozvíte důležitá fakta i rady, jak si první milování „do zadku“ užít bez rizika bolesti či „voňavé“ nehody.
V padesáti pěti letech se dnes málokdo ztotožní s pojmem senior. Důležité je ale to, že mnoho cestovních kanceláří nabízí pro lidi ve věku 55 let a více výhodné podmínky pro dovolenou. Dovolená pro seniory na vás vyskakuje na každém rohu, skutečně se ale tak vyplatí, jak cestovky inzerují? Zjistili jsme to!

Výběr článků

Okenní parapety nemusí zét prázdnotou, i když teploty padají k nule. Stačí, když si vysadíte rostliny, jež jsou pro podzim typické a kterým podzim dokonce prospívá. Jednou takovou podzimní květinou je vřes, který se hravě popere i s prvními zimními mrazíky. Jelikož ho lze koupit v bílé i růžové barvě, bude hezky zdobit jinak pochmurné a smutné okenní parapety.  
Veronika Arichteva (38) se nedávno stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50), Jolany Blažkové (44). V nevhodné reakci na fotografie Arichtevy doporučila plastickou operaci prsou.
Také jste vždy toužili po zahradě, kde vše bude v souladu s vaší duší a myslí? Objevte 10 způsobů, jak se dokonale spojit s přírodou ve vaší zahradě.

Nepřehlédněte

Jakmile vysvitlo sluníčko a konečně se po měsících zimy oteplilo, vsadíme se, že už jste na internetu začala lovit plavky na novou sezonu. V pořádku. S tím úzce souvisí i hubnutí, protože zatímco koukáte na ty holky s perfektní postavou, na sobě najdete obvykle aspoň pár nedostatků, které si umanete do léta spravit. Proto potřebujete jídlo, které vám k vysněné postavě pomůže.
Letní dovolená je obdobím, kdy mnoho párů tráví více času spolu, což může přinést jak radosti, tak výzvy. Přestože je společně strávený čas skvělý pro posílení vztahu, může také vést k ponorce. Zde je několik tipů, jak udržovat zdravý partnerský vztah během tohoto období.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek