Středa , 08. 05. 2024

Statní svátek - Ukončení II. světové války

Mezinárodní den žen za totality v Československu: Svátek plný kontrastů

V osmdesátých letech minulého století, v Československu ovládaném komunistickým režimem, byl Mezinárodní den žen vnímán jako příležitost pro stát prezentovat se v nejlepším světle. Oficiální oslavy slavily údajné úspěchy v oblasti rovnosti pohlaví, ale skutečná situace žen často byla daleko od rovnoprávnosti. Tento svátek tak odhaloval rozpor mezi ideálem a realitou, kde se za fasádou slavnostních projevů skrývala každodenní realita plná výzev a omezení pro ženy.
Karafiát
Za socialismu se ženám dávaly karafiáty k Mezinárodnímu dni žen.

08. 03. 2024

08. 03. 2024

Realita života žen v totalitním režimu

Mezinárodní den žen v socialistickém Československu byl doprovázen povinnými přáními a akcemi na pracovištích a ve školách, které měly zdůraznit úspěchy žen. Přesto ženy čelily doma i v práci tradičním rolím a očekáváním, která s propagovanou rovností žen měla málo společného. Svátek tak představoval ironii: oslavu pokroku, který byl ve skutečnosti jen iluzorní.

Mezinárodní den žen za totality.

Oslavy Mezinárodního dne žen: Mezi ideologií a realitou

Navzdory oficiálním oslavám a ideologickým projevům se našly ženy, které se snažily prolomit bariéry a bojovaly za svá práva. Mezinárodní den žen tak připomíná nejen kontrasty mezi oficiálními projevy a skutečným životem, ale i odvahu a odhodlání těch, kteří usilovali o změnu.

Mezinárodní den žen za socialismu.

Mezinárodní den žen dnes: Cesta k rovnosti pokračuje

V dnešní době si Mezinárodní den žen připomínáme s vědomím, že cesta k rovnoprávnosti a spravedlnosti je stále dlouhá. Svět se od osmdesátých let výrazně posunul, ale boj za práva a možnosti žen pokračuje. Dnes je tento den příležitostí k reflexi, jak daleko jsme pokročili, a zároveň připomínkou úkolů, které před námi stále stojí.

Vzkaz čtenářkám k Mezinárodnímu dni žen

Žen
Dnes se slaví Mezinárodní den žen jako připomínka sociální, ekonomické a politické rovnosti žen a boje za jejich práva.

Na závěr bych chtěl všem ženám a našim čtenářkám popřát krásný Mezinárodní den žen. Ať už tento den vnímáte jakkoliv, nezapomínejte na jeho skutečný význam a důležitosti. Připomíná nám, že každá žena má nezastupitelnou roli ve společnosti a že její práva a možnosti si zaslouží být každý den uznávány a oslavovány. Přejeme vám den plný radosti, uznání a pokračujícího boje za rovnost a spravedlnost, který nás všechny posouvá vpřed.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Ženy ve vědě, které se zapsaly do historie lidstva

Januhairy a lednový trend, kdy ženy říkají ne holení a ano k sebevědomí!

I zadané ženy mají někdy důvod vyhýbat se sexu. Tohle jsou ty nejčastější

Zdroje článku:
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Znáte je všechny? Že neznáte ani jedno? Vyvedeme vás z omylu, určitě už jste je někdy někde slyšeli, ale možná pro vás bylo tak těžké je zpracovat, že jste je raději hned vypustili z mysli. Je jich určitě několik desítek. Myslíme slov, která se nějakým způsobem prosadila v běžném užívání, ale obvykle nám trhají uši. Která slova to jsou?
Volba barvy pro interiér, ve kterém se pohybujeme, má velký vliv i na naše psychické rozpoložení. Víte, jakou barvu vybrat a co bude znamenat pro váš prostor? Rozhodně se nevyplatí jen tak něco „plácnout“ na zeď. Pojďme se podívat na psychologii barev.
Nejen díky šíření koronaviru je téma podpory imunity v posledních dnech často diskutovaným tématem. Podporovat imunitu je nutné během celého roku, ale zejména v období s vyšším výskytem respiračních a jiných onemocnění. Imunita velmi úzce souvisí se zdravým životním stylem.
Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Vždy když potkáme muže, který se nám líbí, bojíme se, že uděláme nebo řekneme něco, čím ho naštveme nebo alespoň nepříjemně překvapíme... Má to tak většina z nás a je to přirozené. Navíc spousta mužů v počátcích vztahu nedává svou nelibost nebo naštvání najevo, ale to neznamená, že k vám nic negativního nemohou pocítit. Mohou, jen si to nechávají pro sebe.
Naši dva redaktoři, Mirek a Verča, zkusili zdokonalit svou angličtinu pomocí Skype lekcí. Kde našli lektory?
Vstupte do světa femtech, inovativního průmyslu, který kombinuje technologie a ženské zdraví. Zjistěte, jak tyto technologie překonávají tabu a otevírají nové možnosti pro ženy všude.
Kruhy pod očima jsou věčný problém žen. A jelikož umí snížit sebevědomí, protože vzhled kvůli němu není dokonalý, nabízí se otázka, jak problém řešit. Zprvu je nutné si uvědomit, co za potíží vlastně stojí.
Slyšeli jste někdy o meditaci? Zkoušeli jste ji někdy praktikovat nebo ji dokonce již praktikujete? Dnešní článek bude totiž právě o ní! Pro ty z vás, kteří o meditaci slyšíte poprvé, tak pokračujte ve čtení, protože se dozvíte, jak moc vám může změnit váš život. A to pozitivně. Redukovat stres, léčit vaše tělo, cítit se klidně, cítit se radostně a spoustu dalších benefitů!
Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.

Výběr článků

Realitní makléři u nás nemají nejlepší pověst. V posledních letech se vnímání jejich práce v očích prodávajících i kupujících poněkud zlepšilo, ale přesto přibývá Čechů, kteří se rozhodnout pro dobrodružství v neprobádaném světě realit bez ostříleného průvodce. Určitý podíl viny na tom mají autoři článků ve stylu „jak prodat nemovitost ve třech krocích“. Možná jste podobný návod četli a došli k závěru, že realitku vůbec nepotřebujete. Třeba to tak skutečně bude – můžete to zjistit v rámci jedinečného online kurzu, který připravila MAXIMA REALITY.
Vpravo, vlevo nebo raději zůstat, kde jsem? Umíte se jasně rozhodovat, kudy se v životě vydat? Nebo občas tápete a zvažujete? Jak se naučit rozlišovat vlastní cestu a naslouchat svému srdci?
Tak rádi byste se zvedli z posteli a šli se do něčeho pustit! Chtěli byste jít cvičit, učit se do školy, uklidit anebo na něčem pracovat, ale tak moc se vám nechce! Hlavou se vám neustále honí, jak jste líní. V myšlenkách přemýšlíte dokola nad tím, co s tou leností máte udělat. Poznáváte se v tom? Pak je tento článek pro vás jak ušitý na míru. Přečtěte si celý článek a uvidíte, že se vám lenosti podaří zbavit jednou provždy!

Nepřehlédněte

Sebevědomí je klíčem k úspěchu, a to ať už mluvíme o úspěchu v osobním či profesním životě. K jeho snížení přispívá kupříkladu akné nebo jiné kosmetické vady, ale také zažloutlý chrup. Že vás právě žluté zuby trápí a denně snižují zmiňované sebevědomí? Pojďme si zmínit několik tipů, jak efektivně vybělit zuby.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek