Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

10 jednoduchých tipů, jak překonat leden – nejdepresivnější měsíc v roce

V našem aktuálním článku se zaměřujeme na problematiku překonávání emocionálních výzev v průběhu ledna, často označovaného za nejdepresivnější měsíc v roce. Přinášíme deset odborně podložených tipů, jak proaktivně zvládnout toto období, zahrnující strategie podporující duševní pohodu a vhodné metody copingového chování. Náš článek vychází z psychologických a sociálních aspektů, poskytujících čtenářům nástroje ke zlepšení svého emocionálního stavu v průběhu této často náročné fáze roku.
Leden
Lednová deprese ovlivňuje stále více lidí.

Úvod: Leden jako výzva

Leden může být pro mnohé náročným obdobím, často charakterizovaným krátkými dny a nedostatkem slunečního světla. V tomto článku se dozvíte, jak si poradit s emocionálními výzvami tohoto měsíce prostřednictvím deseti praktických tipů.

1. Udržujte pravidelný spánkový režim

Kvalitní spánek je základem dobrého duševního zdraví. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim, i o víkendech.

2. Využijte denní světlo

Vzhledem ke kratším dnům je důležité využít každou příležitost být na denním světle. Krátká procházka během dne může mít velký vliv na vaši náladu.

3. Leden vybízí k pohybu a cvičení

Pravidelná fyzická aktivita může významně přispět k lepší náladě a snížení pocitů úzkosti.

příroda
Pobyt v přírodě během zimního období prospěje psychice.

4. Vyvážená strava

Zdravá a vyvážená strava pomáhá udržet tělo i mysl v rovnováze.

5. Meditace a relaxace

Techniky relaxace a meditace mohou pomoci zmírnit stres a zlepšit duševní pohodu.

6. Sociální kontakt

Udržujte kontakt s přáteli a rodinou, i když je to pouze virtuálně nebo telefonicky.

7. Stanovte si malé cíle

Stanovení a dosažení malých, realizovatelných cílů může posílit vaše sebevědomí a zlepšit náladu.

8. Praktikujte vděčnost

Každodenní praktikování vděčnosti může mít pozitivní vliv na vaši mentální pohodu.

9. Pomoc profesionálů

Nebojte se vyhledat pomoc odborníka, pokud cítíte, že to potřebujete.

10. Kreativní a zájmové aktivity

Věnujte se aktivitám, které vás baví a naplňují, ať už je to umění, čtení nebo vaření.

Závěr: Překonání zimního období

Použitím těchto tipů můžete zlepšit svůj emocionální stav a překonat výzvy, které přináší leden. Pamatuji si, že každý den je krokem k jarnímu období a novým začátkům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Detox v zimě. Nastartuje metabolismus a dostane vás do rovnováhy

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Simona Postlerová, oblíbená česká herečka, zemřela ve věku 59 let, jak potvrdil deník Blesk. Známá byla především z filmů jako "Tancuj, Matyldo" a "Probudím se včera" a z televizních seriálů "Docent", "Krejzovi" a "Vyprávěj".
Může sýr přivolat noční můry? A jak je to s kořeněnými jídly? Dejte si pozor na to, co jíte. Váš spánek i sny totiž může ovlivnit nevhodná strava. Pokud se v noci převalujete nebo máte problém zabrat, vina může být i v jídle.
Téměř každý z nás se v rámci rodinných nákupů spoléhá na igelitové sáčky, které nám tak nějak ulehčují pravidelné návštěvy supermarketů. Zatímco nám v jistém ohledu pomáhají, naší přírodě jejich přítomnost zrovna dvakrát nesvědčí. A přitom to jde dost dobře i bez nich. Seznamte se s trendem, který dává sbohem igelitovým sáčkům a dopřává zelenou nákupům takzvaně bez obalu.
Ve světě dobrot je spousta potravin, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň jsou cenným zdrojem mnoha látek. A zatímco při jejich výběru se zpravidla zaměřujeme na nutriční hodnoty a samozřejmě chuť, někdy není od věci řešit i barvu, která u některých typů potravin hraje velkou roli. Věděli jste třeba, že některé černé potraviny jsou díky své přirozené barvě zdravější než jejich světlé verze? A právě několik takových společně prozkoumáme a mimo jiné vám prozradíme, v čem spočívá jejich výhoda.
I při svatebním dni se můžeme chovat šetrně k přírodě. Stačí pár správných organizačních kroků. Nevěříte? Trend ekologických svateb je tu a v roce 2020 bude rozhodně frčet.
Počasí zatím nikdo poručit nedokáže a tak se zejména v jarních a podzimních měsících setkáváme s mnoha deštivými dny. Standardně jako ochranu před promoknutím jistě použijete deštník, nicméně na trhu jsou k dostání i velmi módní pláštěnky, které si postupně získávají na oblibě.
Pokojové květiny mají v zimě jiné nároky, podle toho, zda potřebují přezimovat v chladnější místnosti, nebo zda mohou přežít zimu v běžném bytě s teplotou nad 20 °C. Netvarovat, nestříhat! Co ještě nedělat? Kdy a jak hnojit? Jestliže se chcete s pokojovkami těšit i v mrazivých měsících, vytvořte jim vhodné podmínky.
Vlasy jsou korunou člověka. Když padají, je to špatné. Když padají ženám, je to hotová katastrofa. Čím je to způsobené a dá se ztrátě vlasů zabránit? Zkusíme vám odpovědět.
Okořenit si společné partnerské chvíle nemusíte jen v rámci ložnice. Co takhle vymyslet nějaký malý vtípek, na který budete dlouho vzpomínat? Máme pro vás pár tipů, které hravě zvládnete, a kterými svého partnera trochu pozlobíte a vyprovokujete k akci. Pojďte se pobavit i vy!
Pálení čarodějnic se tradičně slaví v noci ze 30. dubna na 1. května. To znamená, že i letos se čas oslav, opékání špekáčků a zapalování hranic blíží. Víte ale, kde se tento svátek vzal a jaká je jeho historie?
V historii člověka se mobbing a bossing vyskytoval vždy. Jde o pocit ohroženosti, díky kterému musíme novou osobu zastrašit. Mohla by nám totiž vzít naše pozice, být lepší, než my. Tak je třeba jí tak znepříjemnit práci, aby to pokud možno vzdala sama. Nejste zdaleka sama, pokud jste podobný přístup zažila. Lze se mobbingu bránit?

Výběr článků

Že nám po probdělé noci nebývá úplně fajn, víme zřejmě všichni. Když se takových nocí zopakuje hned několik, naše energie během dne rapidně klesá. To však není jediným nepříjemným efektem nedostatku spánku. Tento stav se na našem těle odráží v mnoha ohledech.
Nevolnost, průjmy, zácpy, nadýmání, nafouklé břicho. Připadá vám to povědomé? Taky vás sužují tyto zdravotní problémy? Mám pro vás dobrou zprávu! Z těchto potíží vede cesta ven! Stačí do vašeho života zařadit těchto 5 tipů a vaše trávení vám poděkuje. Věřím, že nejen vaše trávení, ale i vaše psychika, jelikož špatné trávení nás díky nepříjemných problémům může dostávat do stresu.
Jmenuji se Marcela Hlaváčková a jsem mentorka a koučka osobního a profesního růstu. Pomáhám lidem na cestě k sebevědomí, úspěchu a štěstí, protože já sama vím, jak je na cestě životem mnohdy záchranné lano potřeba. I proto se teď před vámi pomyslně obnažuji a povím vám příběh, který není ničí jiný než můj. Jsem stejná jako vy, jsem taky jenom člověk.

Nepřehlédněte

Módní inspirace není nikdy dost. Pokud jste tedy i vy nadšená fashion milovnice, rozhodně vám neunikly aktuální trendy, které nás během podzimu a zimy 2022/2023 čekají. Na scéně se objeví maximálně pohodlné teplákové soupravy i elegantní dámské šaty. Co bude tím pravým, co letos oblečete vy?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek