Středa , 08. 05. 2024

Statní svátek - Ukončení II. světové války

Pohádkové rozloučení Juraje Jakubiska – Film Perinbaba a dva světy vstoupí do českých kin 07.12.2023

Posledním filmem režiséra Juraje Jakubiska a jeho rozloučením s diváky bude výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy, pokračování Jakubiskovy legendární pohádky Perinbaba. Perinbaba a dva světy vstoupí v Česku a na Slovensku do kin 7. prosince 2023
Juraj Jakubisko a představitel Lukáše Lukáš Frlajs při natáčení filmu Perinbaba a dva světy

05. 12. 2023

05. 12. 2023

Perinbaba velkolepé rozloučení režiséra Juraje Jakubiska

V příběhu je hlavní fantazie, humor a poezie. Hlavní hrdina Lukáš, syn Jakuba a Alžběty, se vydá do světa hledat štěstí a lásku,“ přibližoval svůj film sám Jakubisko.

Je to film pro všechny, kdo umí snít, je to Jurajova zhmotněná bohatá fantazie,“ říká k filmu Deana Horváthová-Jakubisková. „Juraj celý film dodělal, stále se k němu vracel a vylepšoval, dohlížel na náročné trikové sekvence, nechtěl nám ho tu nechat nedokončený,“ dodává manželka legendárního filmaře. 

Jakubisko na chodníku slávy v Bratislavě

Nedávno byla slavnostně odhalena pamětní dlaždice Juraje Jakubiska na filmovém chodníku slávy v Bratislavě, a den před tím mu udělila Cenu i Společnost pro vědy a umění, kterou převzala manželka Deana Horváthová Jakubisková na půdě Senátu Parlamentu České republiky.

Perinbaba a technologie

Perinbaba
Záběr z filmu Perinbaba a dva světy

V příběhu filmu Perinbaba a dva světy se znovu vrátí jak Perinbaba, tak i populární Zubatá.

Díky nejnovějším technologiím se však na plátna vrátí nejen stěžejní postava, ale také samotná představitelka Perinbaby Giulietta Masina. Zubatou ztvárnila v pokračování česká herečka Darija Pavlovičová, která právě soutěží v televizní soutěži StarDance. Role pro ni byla jednou z prvních příležitostí v celovečerním filmu vůbec. Pozorní diváci ale v několika záběrech odhalí i tehdejší představitelku, výraznou herečku Valérii Kaplanovou.

Hlavní postavu nového příběhu Lukáše ztvárnil mladý herec a známý slovenský youtuber Lukáš Frlajs. V hlavní ženské postavě se objeví Valéria Frištik. Dále hrají Ivan Romančík, René Štúr, Dan Nekonečný, Klára Cibulová, Ľubomír Paulovič a další. V roli Kněžny se ve filmu objeví modelka Andrea Verešová.

Perinbaba
Andrea Verešová v roli Něžné ve filmu Perinbaba a dva světy

Návrat osvědčeného týmu

Hudbu k filmu vytvořili hudební skladatelé Jan Jirásek a Ondřej Soukup, kteří pracovali s režisérem Jakubiskem i na filmech Bathory a Nejasná zpráva o konci světa. Ve filmu zazní i motivy z Perinbaba od Petra Hapky.

K TÉMATU  Iveta Bartošová: Příběh české popové princezny

Za kamerou stáli jeho dvorní kameraman Ján Ďuriš a F.A.Brabec. Film „Perinbaba a dva světy“ inspiroval před několika roky k písni „Slovenská“ Mekyho Žbirku, společný videoklip k písni a filmu má na YouTube přes 3 miliony zhlédnutí. „Jsem velký fanoušek Juraje Jakubiska,“ svěřil se tehdy slavný hudebník. „Jeho tvorbu sleduji odjakživa a vážím si i našeho přátelství. S každým novým filmem jsem zvědavý, čím mě zase překvapí. Teď mě překvapil, když mi ukázal nadpozemské záběry z nové pohádky a sám vymyslel klip k mojí, teď už vlastně ´naší´ skladbě Slovenská,“ dodal při zveřejnění skladby Meky Žbirka

Juraj Jakubisko je poslední mohykán Československé nové vlny

Juraj Jakubisko je jedním z posledních mohykánů Československé nové vlny a tvůrce mezinárodního významu, o němž se učí studenti filmových fakult po celém světě. Svou tvorbou se zařadil mezi významné představitele magického realizmu ve světové kinematografii. Známý je i obdiv Federica Felliniho k jeho filmům, který ho nazval svým bratrem.

Za svůj život získal Jakubisko i jeho filmy více než 90 ocenění po celém světě, několik uznání získal například na filmovém festivalu v Benátkách. Mezi jeho nejznámější díla patří Zbehovia a pútníci, Ptáčkovia, siroty a blázni, epos Tisícročná včela nebo Sedím na konári a je mi dobre, Nejasná zpráva o konci světa a právě kultovní pohádka Perinbaba. Tu o vánočních svátcích letos odvysílá TV Seznam.

V českých kinech byl rekordně navštěvovaný film Bathory, který útočil na hranici jednoho milionu diváků. Na Slovensku pak návštěvnost tohoto filmu do dnešního dne žádný jiný český ani slovenský film nepřekonal.

Perinbaba a dva světy vznikla v produkci společnosti J&J JAKUBISKO FILM EUROPE, koproducentem je Televize JOJ a studio 727. Realizaci filmu podpořily Státní fond kinematografie a Audiovizuálny fond ve spolupráci s SPP. Distributorem je Bontonfilm.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

K TÉMATU  Vše, co zatím víme o 3. sérii „A jak to bylo dál“

Ilona Csáková slaví! 30 let od vydání první sólové desky Kosmopolis!

Nejoblíbenější české pohádky, které nesmí na Vánoce chybět

Zdroje článku:
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jak jsou na tom Češi se spodním prádlem? Nosí ho nebo nenosí? A jaké prádlo nejčastěji nakupují v internetových obchodech právě k příležitosti svátku zamilovaných? Aktuální průzkum prozradil zajímavá data.
Pěstování zeleniny je v plném proudu. Zatímco někteří aktivně do připravených a okopaných záhonů sází brambory, jiní se pouští do pěstování jahod nebo salátů. A pak jsou tu ti, kteří si zatím do skleníků sází papriky, jež mají tendenci prodlužovat život.
Začínáte pociťovat nepříznivé příznaky menopauzy nebo se jim chcete do budoucna co nejvíce vyhnout? Přinášíme vám pár tipů, jak toho docílit.
Otáčíte se v posteli a odkládáte mobil. Kam? Přece na noční stolek! Na něj si odložíte hodinky, rozečtenou knížku nebo hrnek s čajem. Stejně tak můžete zhasnout lampičku bez nutnosti vstát, když budete usínat. Inspirujte se nočními stolky v naší galerii.
Krásné umění, inspirované oceánem, vlnami a příbojem. Neobvyklé techniky použití barev a přírodních materiálů vytváří skutečné skvosty, které si můžete udělat také. Stačí trochu tvořivosti a váš originální kousek je na světě. Je to i inspirace na perfektní dárek pro někoho z rodiny, přímo z vašich rukou.
Intimní zápach není rozhodně téma, které by se probíralo buď s kamarádkami, nebo s partnerem. V mnoha případech je tak žena nucena si hledat pomoc sama.
Za málo peněz hodně muziky? Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem vajec. Už jste někdy slyšely o tom, že svými schopnostmi strčí do kapsy mnohé kosmetické produkty? Návod, jak s nimi naložit, máte přímo tady!
I když dříve bylo naprosto normální, že si děti sem tam od rodičů vysloužily nějaký ten pohlavek nebo plácnutí přes zadek, v dnešní době se na tělesné tresty nahlíží úplně jinak. Zatímco naši rodiče nebo prarodiče na občasném proplesknutí neviděli nic špatného, ba naopak byli zastánci hesla "škoda každé rány, která padne vedle", dneska jakmile na dítě vztáhnete ruku, hned se na vás společnost dívá skrze prsty.
Mnoho z nás se dlouho vyhýbalo nošení bílých tenisek. A důvod je jasný – prostě se velice rychle zašpiní. Nicméně ať chceme, nebo ne, bílé tenisky jsou prostě IN, a tak se rychlostí světla dostaly do botníku prakticky každé z nás.
Rodit ve stylu vévodkyně Kate, které se osvědčila kombinace hypnoterapie, relaxace a dýchacích technik? To můžeme taky! Kolik stojí kurz hypnoporodu a co na něm teď všichni mají? A jaké vyšetření během těhotenství patří k těm nejhezčím? Přečtěte si postřehy naší redaktorky, která tohle aktuálně prožívá!
Pleťová séra jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní péče o obličej. Výběr toho správného však může být docela náročný krok. V první řadě musíte zjistit, co vaše pleť potřebuje, a pak teprve hledat to správné pleťové sérum.

Výběr článků

Před vámi je dlouhý let, možná s několika přestupy. Připravte se nejen na čekání na letišti, ale také na to, abyste let prožila v pohodě a bez stresu. Co si můžete vzít s sebou do příručního zavazadla a jak úspěšně překonat čas strávený čekáním?
Jsou aspekty, které pleti ubližují celoročně, nehledě na aktuální roční období. Řadí se mezi ně stres, nedostatek spánku, nevhodná strava bez patřičných živin, nedostatek pitného režimu, nedostatek pohybu a fyzických aktivit, kouření anebo používání nevhodné kosmetiky. Předně na podzim lidé zažívají nejvyšší psychickou zátěž, deprese a splín. To všechno se dokáže podepsat na fyzickém zdraví, včetně vzhledu.
Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?

Nepřehlédněte

Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Večer plný hvězd a filmové magie, tak lze popsat 81. udílení Zlatých glóbů. Nolanův životopisný snímek "Oppenheimer" zazářil s pěti oceněními, včetně nejlepšího dramatu a režie. Oproti tomu fenomén "Barbie" se stal středem pozornosti v nové kategorii spojující uměleckou kvalitu s komerčním úspěchem. Jaký byl průběh večera, kdo zaznamenal vítězství a jak reforma ovlivnila samotnou podstatu těchto prestižních filmových ocenění? To vše a mnohem víc v našem stručném přehledu ze Zlatých glóbů 2023.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek