Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Úžasné zajímavosti o kávě, které většina lidí nezná!

Nejoblíbenější nápoj na světě skrývá hodně zajímavostí. Dnes se podíváme hned na 5 zajímavostí, které o tomto nápoji rozhodně neznáte. Některé z nich jsou šokující. Kromě následujících zajímavostí vám nabídneme ještě stručný výčet dalších informací, které jistě neznáte o nápoji, který pijete každé ráno u snídaně.
káva
Zdroj obrázku: LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Věděli jste, že:

  • Hawaii je jediný stát na světě, kde se káva pěstuje komerčně,
  • překapávaná káva obsahuje více kofeinu než espresso,
  • Brazílie produkuje nejvíce kávy,
  • existují jen dva typy kávy, a to Arabica a Robusta.

Víte o tom, že pijete ovoce?

Káva je ovoce. Vyrábí se totiž z pecek kávových třešní. Dokonce i kvalitní káva bez kofeinu je prakticky ovocným nápojem. Budete se divit, ale plody třešní se suší a v některých státech se používají pro přípravu vynikajícího čaje.

Smrtelná dávka kofeinu

Kofein v kávě vás může doopravdy zabít, ale museli byste vypít neuvěřitelných 100 šálků kávy za den. I při menším množství se můžete předávkovat. V takovém případě přijdou příznaky, jako je nervozita nebo třes rukou. Dávejte si proto pozor, kolik šálků denně pijete.

New York je největším milovníkem kávy

Město, které nikdy nespí, miluje kávu více než kdokoli jiný. A milují také originální potisk na vlastní hrnek, protože pijí obrovské množství kávy. Jedním z důvodů je fakt, že tam žije hodně lidí. A dalším jistě i fakt, že je v New Yorku na každém roku Starbucks.

Káva byla původně jídlo

Nebudete tomu věřit, ale káva byla původně určena k jídlu. Kávová zrna s tukem vytvořila kuličky, která se žvýkala. Díky tomu naši předkové dostávali do těla kofein, aniž by museli mít hrnky nebo vařit vodu. Navíc se tímto způsobem kofein do těla dostal rychleji.

Kávová zrna mohou nahradit fosilní paliva

Podle britských vědců by mohla káva zachránit svět. Náhrada fosilních paliv za přírodní varianty je nyní horké téma. Vypadá to, že možná jednoho dne naše auta budou jezdit na kofein, stejně jako na něm fungujeme my. To je zatím v daleké budoucnosti.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Málokterá z nás má cvičení v oblibě – chceme se mu vyhnout co se dá a doufáme, že to bez něj zvládneme. Existují ale cviky, které nejsou tolik náročné, a zároveň dokáží změnit život k lepšímu. Ať už v oblasti zdraví nebo sexu. V obojím případě se budete cítit mnohem lépe poté, co budete pravidelně cvičit Kegelovy cviky.
Vztahy jsou komplikovaná věc, o tom není sporu ani pochyb. Zatímco někdy to klape a všechno funguje „jako po másle”, jindy to může váznout. A právě mnohé neshody nebo rozcházející se názory mohou stát za vznikem nevěry.
Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
V minulých dnech panovalo i na horách teplé, až jarní počasí. V nižších polohách a na jižních svazích taje sníh. Na sjezdovkách je ráno přimrzlý, odpoledne měkne nebo se mění v krupici. Kam tedy vyrazit lyžovat? Zde jsou tipy na některá zimní střediska.
Stres je nevyhnutelnou součástí života a je nesmírně důležité naučit se jej ovládat. Pokud se mu nedokážeme bránit, může způsobit vážné problémy fyzického i psychického rázu.
Patříte mezi ty, kteří ráno bojují s nedostatkem energie? Zvoní budík, vy máte vstát, ale vám se tak nechce! Nejradši byste spali ještě další 3 hodiny... Pak nakonec vstanete, ale bez elánu, bez energie a jediné, na co se těšíte, je ranní káva. A doufáte, že právě ona vás spasí. Jenže pak uběhne pár hodin a vy potřebujete další kávu... Jak s tímto skoncovat? Jak se cítit vždy plní energie a to třeba i bez kávy? Pokračujte ve čtení článku a odpověď najdete!
Celebrity umí dost často překvapit, zejména modelky, o kterých byste si řekli, že za celý den sní pouze misku suché rýže a list salátu. O poprask na TikToku se postarala modelka Bella Hadid a její sandwich. Tak schválně, co říkáte na její kulinářské umění?
Internetový nákup prožívá změny. Již brzy si v e-shopu budete moci vyzkoušet třeba vybranou barvu rtěnky přímo na vás. Stejně tak třeba i sukni nebo oblíbený top. Změní virtuální zrcadla způsob nakupování v e-shopech?
Také patříte mezi ty, kterým po jednom měsíci péče zajde i kaktus? Ne vždy musí být chyba na vaší straně. Pravděpodobně si jen vybíráte rostliny náročné na údržbu, případně pro své rostlinky volíte nevhodné prostředí. Seznamte se proto s rostlinami, které téměř žádnou péči nepotřebují, a i když na ně sem tam zapomenete, stejně se vám odvděčí svou nehynoucí krásou.
Jste příznivci pořádných krváků nebo spíš duchařských hororů? Nebo je vám to úplně jedno, jen když se pořádně bojíte? Těchto pět hororů byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože děsivější filmy nejspíš nikdy neuvidíte.
Jak to vypadá, když v nákupním centru usedne za veřejné piano člověk a začne hrát? Tentokrát je to ale profesionální hudebník Henri Herbert, který za klávesami vypaluje skladbu Boogie Woogie Piano. Na svou dokonalou hru přirozeně kolemjdoucí upoutá!

Výběr článků

Byla jsem vychovávaná v tom, že člověk může mít jen to, na co si sám vydělá. Držím se toho a nikdy jsem si nechtěla život zjednodušovat. Mám jen to, co si sama koupím za vlastní vydělané peníze, a když chci něco víc, než na co mi nestačí plat, jdu na brigádu.
Posledním filmem režiséra Juraje Jakubiska a jeho rozloučením s diváky bude výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy, pokračování Jakubiskovy legendární pohádky Perinbaba. Perinbaba a dva světy vstoupí v Česku a na Slovensku do kin 7. prosince 2023
Modrý koník, jeden z nejpopulárnějších portálů pro ženy a matky v České republice a leader ve své kategorii na Slovensku a Viber, jedna z předních komunikačních aplikací, spojili síly, aby uživatelkám nabídly nové možnosti komunikace.

Nepřehlédněte

Česnek je jedna z nejzdravějších potravin na světě. Odhání bacily, viry i upíry a je ceněným čističem cév a celého těla. I když se situace už hodně zlepšila, opravdu kvalitní česnek je na českém trhu stále poměrně nedostatkovým zbožím a pokud už je kvalitní, bývá velmi drahý
Police nebo knihovny se dají koupit, ale dost možná toužíte po nějakém originálu, který se tvarem přizpůsobí vaší myšlence. Nebojte se experimentovat a inspirujte se nevšedními poličkami, které jsou vedle své účelnosti samy o sobě stylovým doplňkem interiéru. Za vším tady ale stojí nejdůležitější prvek, kterým je milované dřevo.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek