Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Na místech s certifikátem ”baby friendly” jste vy i vaše dítě vítané. Najděte si restauraci nebo rovnou hotel

Ať už se chystáte na výlet, za nákupy, na první dovolenou nebo zkrátka jen někde chcete přenocovat, podívejte se, jestli se ve vámi vybrané lokalitě nenachází zařízení, které disponuje certifikátem „baby friendly“. Věřte nebo ne, ale ubytování nebo pouhý oběd s dítětem po boku se vám totiž může v mnohém zpříjemnit a usnadnit.
baby friendly
Na místech s certifikátem baby friendly jste s dětmi vítáni.

24. 07. 2023

24. 07. 2023

Jak je to s tím „baby friendly“

Certifikátem „baby friendly“ se v poslední době honosí čím dál pestřejší paleta různých zařízení. Může se jednat o restauraci, zoologickou zahradu, penzion, akci, nemocnici, parky, hotely, obchody, hrady a zámky či další kulturní instituce. A co že tedy vlastně znamená? Ono baby friendly lze přeložit jako „přátelský k dětem“. Jde tedy o to, že dané zařízení poskytuje takové služby nebo má k dispozici takové věci, které ocení a využijí především rodiny s dětmi.

U nás je nejznámější stránka babyfriendlycertificate.cz. Od dubna roku 2012 zde neustále zpřehledňují a doplňují různá místa, která si označení zaslouží. Podle toho, v jaké míře a kvalitě jsou služby a vybavení pro rodiny poskytované, mohou zařízení dostat bronzový, stříbrný nebo zlatý certifikát. Ten by se dalo říct, že funguje jako jakási záruka, že tato místa či třeba akce nabízí pohodlné a příjemné zázemí pro rodiny s dětmi. Kontrola, jestli místo i nadále splňuje, co slibuje, probíhá jednou ročně. Jednotliví poskytovatelé služeb si poté spravují svůj náhled na těchto stránkách sami, kdy jej mohou doplňovat o novinky.

A v čem spočívá výhoda?

S dítětem musíte být pořád na vše a za všech okolností připraveni. S nejmenšími potřebujete mít například místo pro přebalení nebo možnost ohřát si vlastní donesené mléko či příkrm. Se starším dítětem se budete poohlížet po jídelní stoličce v restauraci nebo dětském koutku s ohrádkou. Pro chodící děti by se vám hodil dětský stoleček nebo dosah herního koutku.

dítě
Najezte se v klidu na některém z baby friendly míst.

V každém věku, někdy by se dalo říct i v každé minutě, potřebujete pro své dítě NĚCO. Vždy je tu možnost všechny tyto NĚCO věci vozit s sebou, ale garantuji vám, že si pak při každém přesunu z místa na místo budete připadat jako při malém stěhování. A pokud toho vaše dítě potřebuje víc, tak klidně při velkém stěhování. Dělat ze sebe osobního nosiče ale vskutku není potřeba, když si chytře vyberete, kam vlastně pojedete. A právě místa s baby friendly certifikátem vám to mohou v lecčem usnadnit.

K TÉMATU  Rozvodové řízení aneb 4 tipy, jak se v klidu rozvést

Jaké služby lze považovat za „baby friendly“

Zde najdete příklad toho, co si pod takovou baby friendly službou představit. Samozřejmě to může být i cokoliv dalšího, záleží na každém individuálním zařízení, co je v jeho silách a možnostech rodinám s dětmi nabídnout:

  • U restaurací a stravovacích zařízení je to především dětský koutek nebo jídelní stolička, ale může to být třeba i pestré dětské menu či možnost ohřátí vlastní stravy.
  • Parky, hřiště, zoologické zahrady a další venkovní vyžití nabízí většinou prolézačky, vhodné od nejmenších věkových kategorií po ty starší, s pískovištěm.
  • Z hlediska hygieny jsou to přebalovací pulty, stupínky k umyvadlu nebo nočníky a redukce na toaletu, v případě ubytování i vaničky.
  • Pro sportovní vyžití i těch nejmenších může instituce poskytovat půjčení koloběžek, malých kol, sedátek na kolo, odrážedla.
  • Na přespání jsou to postýlky – klasické nebo cestovní.
  • V aquaparcích to mohou být brouzdaliště pro nejmenší, možnost zakoupení plen do vody, půjčení pomůcek pro plavání, saunování pro děti.
  • Také hlídání dětí či půjčení chůvičky.
  • Představení pro děti, soutěže a akce zaměřené na malé publikum najdete potom především na různých kulturních akcích.
  • Kočárek – jeho zapůjčení nebo místo pro jeho uschování.
  • … a spousta dalšího

Certifikát oceníte zejména i na dovolené, kterou už není nutné považovat jenom za „hlídání dítěte, pouze na jiném místě“, i rodiče si ji mohou plnohodnotně vychutnat. S baby friendly zařízeními to jde.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Květa (58): Našla jsem si nového partnera a dcera mě zavrhla. Najednou totiž nejsem stále po ruce

Co slovo, to perla! Mimísek, orgasmík nebo kapůčo? Stop těmhle zkomoleninám

Zdroje článku:
http://www.babyfriendlycertificate.cz/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zvažujete, že svému dítěti začnete dávat kapesné a nevíte, kdy je nejlepší čas? Jak začít a co všechno dopředu promyslet?
Tchynin jazyk je oblíbenou pokojovou rostlinou hlavně z důvodu nenáročnosti a jednoduchého pěstování. Podívejte se blíže na tuto rostlinu, která vašemu interiéru dodá styl i mnoho dalších pozitivních superlativ.
Toužíte po zahradě? Nebaví vás prázdný a špinavý balkon? Poradíme vám, jak z vašeho balkonu nebo lodžie vykouzlit vlastní soukromou oázu klidu.
Také milujete pěvecké soutěže? A rády si poslechnete nějaký ten starý hit v podání neznámého umělce? Tady je výběr nejtěžších písní, které zazněly v The Voice. Husí kůži zažijete u každé písně.
Prospívají zdraví, prodlužují věk. Prostě dělají dobře našemu tělu, mozku i kondici. Opravdová definice pro superpotraviny ale neexistuje. Do této kategorie se zařazují potraviny, které mají ve srovnání s podobnými podstatně vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Které to jsou?
Ve velkých městech je denně potkáváte. Mají kasičky, často prodávají drobné předměty, klíčenky, plyšáky, odznaky. A žádají vás o příspěvek na invalidní vozík pro malou holčičku, nemocné pejsky, nevyléčitelné děti a mnoho dalšího. Jak si ověřit, že opravdu přispíváme tam, kde je to potřeba?
Dosud jste si mysleli, že stačí, když si ráno a večer vyčistíte zuby klasickým kartáčkem a zubní pastou a máte hotovo? V tom případě vás zklameme. Pokud chcete předejít zubním kazům, zubnímu kameni a zánětu dásní, pak je zapotřebí věnovat svým zubům řádnější péči.
Modelek je po celém světe velké množství. Jejich konkurence je opravdu vysoká. Do světa reflektorů se ale dostanou jen ty nejlepší. Ovšem co to znamená nejlepší? Nejvyšší? Nejhubenější? Nejkrásnější? Nejmladší? To vše má svůj úhel pohledu. Jsou totiž modelky, jejichž kariéra skončí tak rychle, jak začala, a oproti tomu jsou i takové, které jsou stále žádané i ve věku (nebo právě proto), kdybychom si spíše řekli, že už takové povolání není zcela vhodné.
Objevte kouzlo vintage módy, která se v roce 2024 vrací na scénu s novou silou. Zjistěte, proč retro kousky oslovují moderní fashionisty a jak je začlenit do vašeho šatníku.
Zatímco k vánočnímu hodování neodmyslitelně patří cukroví, vaječný koňak, svařák, smažený kapr, řízky, chlebíčky a spousta jiných dobrot, naše tělo už si tuhle smršť tolik neužívá. Připravte se na vánoční svátky s předstihem a posilněte svá játra.
Díky své divoké touze po nezávislosti bývá Štír mylně zaměňován s ohnivými znameními. Štíři ve skutečnosti ale patří k vodnímu znamení, která bývají citlivá a hluboce emotivní. Jsou to velice přátelští a loajální lidé, vzhledem ke své autentičnosti jim navazování kontaktů jde velice snadno. Pro své nejbližší je ochoten se obětovat.
Praní prádla je každotýdenní činnost, ke které se musí přistoupit. Koše totiž začínají přetékávat a člověk najednou nemá, co na sebe. Je proto klíčové, abychom našemu použitému oblečení zase vdechli nový život. Jenže jak k praní prádla přistupovat? 

Výběr článků

Ať už patříte mezi takzvané online podnikatele nebo se mezi ně zanedlouho zařadíte, vyplatí se poslouchat podcasty - hlasové záznamy, které vás mohou posunout vpřed. Samozřejmě nejsou určeny jen pro byznysmeny či ty, kteří se na tomto poli chtějí pohybovat. Jejich motivační síla může pohánět kdekoho. Otázkou je, jaké poslouchat, když je jich dnes tolik!
Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.
Ačkoli bychom to měli dělat všichni, opravdu není pravidlem, že se v každé domácnosti třídí odpad. Pokud si neosvojíme tyto správné návyky, může se stát, že často budeme vyhazovat odpadky tam, kam prostě nepatří. Ještě horší varianta je ta, že netřídíme vůbec (hanba!). Přitom je to naprosto jednoduchá disciplína. Nejtěžší je pouze začít. Do lehkého začátku vám poradíme, jak na to, abyste přispěli k lepšímu životnímu prostředí.

Nepřehlédněte

Ne každá z nás se rozplývá nad množstvím výšivek a volánů a girlandami květin. Nebo jste si možná s partnerem právě řekli, že se chcete vzít. Svatba hned! Nečekat rok, nemít svatební horečku a spousty poradkyň či agentur. Nezkoušet si půl roku šaty. Prostě jste se rozhodli a chcete si svůj svatební den užít co nejdříve. Jde to?
Zatímco vysoký krevní tlak se dá hodnotit jako život ohrožující, nízký tlak je spíš skrytý, tichý problém. Ovšem i tak by se lidé, kteří mají nízký tlak, měli mít na pozoru. Jak poznat, že nízký tlak máte, jaké jsou jeho příčiny a jak se můžete léčit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek