Čtvrtek , 02. 05. 2024

Svátek práce

„Sebere mi děti,” obáváme se. „Nemusí to tak být,” říká advokátka

Sebere mi děti – to patří mezi nejčastější obavy rodičů, kteří se rozvádějí. Často tato věta totiž bývá předmětem zastrašování ze strany některého z rodičů nebo nástrojem vydírání, aby rodič dosáhl v bitvě zvané „rozvod” svého. A obvykle to funguje.
soudní spor děti
Nenechte se zastrašit výhružkami o odebrání děti. Máme pro vás řešení!

Pochopitelně, není se čemu divit. Většina matek to totiž  vnímá tak, že mezi ní a dítětem je silné pouto vytvořené již v prenatálním období a představa, že by měla být od dítěte oddělena je neakceptovatelná.  Přesto je třeba si připomenout, že i druhý rodič – otec – má právo se na výchově dítěte podílet stejnou měrou. Co je však nejpodstatnější? Zmiňujeme právo jednoho či druhého rodiče podílet se na výchově, pečovat o dítě, trávit s ním čas, ale jakkoli hovoříme o právech rodičů, nemá snad především dítě právo na oba rodiče?

Rodičovská dohoda je nejlepší východisko

„V nejlepším zájmu dítěte je jednoznačně rodičovská dohoda,” říká advokátka Darina Navrátilová, která stojí za projektem pravopolopate.cz, jenž se snaží dělat rozvod snazší a finančně dostupnější. „Dohoda nejlépe vyhoví potřebám dítěte i rodičů samotných. Jednak eliminuje rodičovské tahanice o dítě, a současně zajistí dítěti spravedlivý kontakt s oběma rodiči,” doplňuje.

Co když se ale dohody nedaří?

Za normálních okolností je obava, že jeden rodič tomu druhému dítě „sebere“, lichá. Některé  matky to však takto mohou vnímat i v případě, že je rozhodnuto o tzv. střídavé péči. Pravdou je, že není výjimečné, že motivem některého rodiče pro střídavou péči (častěji otce) není jen nejlepší zájem dítěte či právo podílet se společně s matkou na výchově dítěte, ale mnohdy také způsob, jak matku dítěte naštvat, či si něco vynutit. 

Podle advokátky Navrátilové je zajímavé, že do doby, než se začne řešit rozvod, rodiče většinou vůbec neřeší, že se o péči o dítě dělí a přijde jim to přirozené. Bohužel během rozvodu i po něm jakoby na tuto skutečnost zapomněli a začnou čas strávený s dětmi „vypočítávat“. „Zkusme se vžít do pocitů dítěte, které je tak postaveno do situace, aby vyhovělo představám rodičů o péči o ně,” apeluje na své klienty advokátka, která za účelem docílit co největšího počtu “hladkých” rozvodů sestavila online příručku nazvanouRozvod v kostce, kterou si můžete stáhnout ZDARMA.

K TÉMATU  5 aquaparků, kam se s dětmi v létě určitě vypravit

Jaké jsou možnosti péče o dítě po rozvodu?

Pojďme si shrnout, jaké jsou možnosti péče o dítě po rozvodu. Zejména v minulosti byla nejobvyklejší výlučná péče jednoho rodiče, nejčastěji matky. Postupně se populárnější stávala péče střídavá, kdy se dítě střídavě ocitá v péči jednoho a druhého rodiče, nejčastěji v pravidelném intervalu. Existuje také společná péče, která je méně častá.

Shodné pro tyto dva druhy péče je skutečnost, že soud o nich může rozhodnout i v případě, že s tím nesouhlasí oba rodiče. Zato poslední druh péče nejen, že vyžaduje souhlas obou rodičů, ale vzhledem k tomu, že se odehrává za jejich společné účasti (proto společná péče) v jedné domácnosti a rodiče ve vztahu k dítěti fungují prakticky jakoby k rozvodu nedošlo, realizuje se jen velmi zřídka. 

Kdy se obava o „ztrátu dítěte” naplní?

Vraťme se tedy k meritu věci čili kdy se může obava, že jeden z rodičů přijde o kontakt s dítětem naplnit? Jednoznačně nejčastějším a oprávněným důvodem je, když rodič ohrožuje zájmy, zdraví, či dokonce život dítěte. Z těchto důvodů může dojít k zákazu styku s dítětem či k jeho omezení, kdy se rodič může stýkat s dítětem pouze za přítomnosti třetí osoby. 

Pokud však žádný takto závažný důvod neexistuje, neměl by být rodiči kontakt s dítětem odepřen. Děje-li se to však, a není o styku s dítětem ještě pravomocně rozhodnuto, je možné požádat o pomoc OSPOD nebo podat soudu návrh na vydání předběžného opatření, aby nedošlo k úplné ztrátě kontaktu s dítětem.

Další obavou rodiče, někdy i oprávněnou, že ztratí kontakt s dítětem, může být rozhodnutí pečujícího rodiče, že se s dítětem trvale přestěhuje, v horším případě do zahraničí. Rodič, který by takto učinil bez souhlasu druhého rodiče by však jednal protiprávně. 
Závěrem lze tedy uvést, že pokud neexistuje závažný důvod, proč by styk rodiče s dítětem měl být zakázán či omezen, je v zájmu dítěte zajistit kontakt s oběma rodiči, na což dohlíží OSPOD i opatrovnický soud, a obava o úplnou ztrátu kontaktu s dítětem dle advokátky Dariny Navrátilové není důvodná.

Zdroje článku:
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Proč nakupovat nové, když lze kreativně použít věci, které se nám již nelíbí. Pojďte se povídat na dokonalé tipy, jak si váš domov zkrášlit pomocí upcyklovaných věcí. Jdeme starým věcem dát nový život. Budete zírat, co vše se dá vytvořit! Do upcykle!
Kempování je neodmyslitelně spojené s létem. Pokud plánujete prázdniny pod stanem, příprava je klíčová. Občas se při hektickém balení stane, že zapomenete na důležité věci. I z toho důvodu jsme připravili seznam několika věcí, které je dobré mít na mysli, než vyrazíte do přírody.
Vzhledem k tomu, že čas už sledujeme spíše na chytrých telefonech, hodinky se stávají hlavně módním doplňkem. Díky tomu, že je nabízeno mnoho různých designů, můžete si je zcela přizpůsobit svému stylu. Ovšem ženský šatník mnohdy bývá rozmanitý, takže může být složité vybrat k oděvu ty pravé hodinky. Tyto tipy vám však pomohou s výběrem a jejich nošením.
Pěstování zeleniny je v plném proudu. Zatímco někteří aktivně do připravených a okopaných záhonů sází brambory, jiní se pouští do pěstování jahod nebo salátů. A pak jsou tu ti, kteří si zatím do skleníků sází papriky, jež mají tendenci prodlužovat život.
O pleť pečuje téměř každá žena. Ačkoli se trendy i postupy mění, panují v rámci tohoto tématu mnohé mýty, kterým nevěřily jen naše babičky, ale i mnohé z nás. A dodnes jim bezmezně věříme. Které to podle odborníků na kosmetiku jsou?
Říká se, že historie, ač je sebevíc temná, by se měla připomínat. Důvod je prostý - pokud budeme mít neustále na paměti hrůzy, ke kterým v minulosti docházelo, nedovolíme, aby k něčemu podobnému došlo i nyní. I z toho důvodu se stále točí filmy s osvětimskou tématikou, které jsou založeny na skutečných událostech, nad kterými se jen nevěřícně kroutí hlavou. Kromě filmových snímků stojí za přečtení také knihy o koncentračních táborech, které vás možná více vezmou za srdce.  
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Do kin se chystá neobvyklý český film První akční hrdina s Jiřím Mádlem v hlavní roli. Tvůrci v čele s režisérem Janem Haluzou chtějí ukázat, že akční film může vzniknout i v českém prostředí. O čem bude a co prozradil sám Mádl?
Žádné litry potu, rudé tváře, srdce v krku. Jóga není běh, proto může budit dojem, že pomalými cviky nezvládne spalovat tuky. Víte, že ale už dávno neplatí, že jen dřinou dojdete vysněného cíle? Přesvědčíme vás, ať víte, jak se to má.
V historii člověka se mobbing a bossing vyskytoval vždy. Jde o pocit ohroženosti, díky kterému musíme novou osobu zastrašit. Mohla by nám totiž vzít naše pozice, být lepší, než my. Tak je třeba jí tak znepříjemnit práci, aby to pokud možno vzdala sama. Nejste zdaleka sama, pokud jste podobný přístup zažila. Lze se mobbingu bránit?
V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.
Když jsem četla na internetu nebo v časopisech o ženách, co je muž bil a léta týral, říkala jsem si, jak je možné, že ty ženy dávno neutekly. Jak si mohly všechno nechat líbit? Myslela jsem si, že to není normální, že je jasné, že každá týraná žena by měla od partnera odejít a žít sama.

Výběr článků

V jednoduchosti je ta největší síla. Tento výrok je pravdivý i v případě cvičení a redukce váhy. Pokud i vy chcete zhubnout, vsaďte na program H.E.A.T. a jeho důraz na ten nejpřirozenější pohyb pro každého z nás. Díky chůzi totiž dokážete spálit maximum kalorií, které vás brzy dostanou k vysněné povaze.
Každý nenávidí uklízení, ale každý miluje čistý dům. Existuje nejlepší způsob, jak rychle vyčistit dům? Většina nováčků v uklízení si není jistá, zda by měli nejprve vysát prach nebo vysát. Mají nejdříve uklidit kuchyň, nebo koupelnu? Je spoustu nezodpovězených otázek, co se úklidu týče.
Kolotoč v práci, cestou domů nákup a možná i vyzvednout děti ze školky. Musíte tohle zvládnout sama? Kdo pomůže vám? Jak rozdělit práci v rodině, abyste si ulevila a zároveň se ostatní aktivně přičinili? S drobnými pracemi mohou pomáhat už i děti od tří let. A dokonce je to dobře, když pomohou.

Nepřehlédněte

Nový rok přináší mnohá předsevzetí. Mezi ně jistě patří i zdravější životní styl a redukce váhy. Jak ale vyčistit tělo správným způsobem po vánočním hodování?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek