Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Od oslav jara k lidovým tradicím: Historie a současnost pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic se tradičně slaví v noci ze 30. dubna na 1. května. To znamená, že i letos se čas oslav, opékání špekáčků a zapalování hranic blíží. Víte ale, kde se tento svátek vzal a jaká je jeho historie?
pálení čarodějnic
Pálení čarodějnic je oblíbená tradice.

27. 04. 2023

Trocha historie

Pálení čarodějnic má původ v pohanských tradicích. Staří Keltové označovali tento den jako Beltine a považovali jej dokonce za nejdůležitější den v roce, protože začínalo jaro. Během této noci se lidé scházeli na kopcích a oslavovali přicházející život tím, že rozdělávali ohně a tančili kolem nich, aby uctili bohy spojené s plodností a zemí.

Později tento svátek přešel i do křesťanské tradice a stal se součástí oslav filipojakubské noci, kdy prý mají zlé síly větší moc než kterýkoliv jiný den v roce a lidé věřili, že právě v tuto noc se konají slety čarodějnic. Ty se na těchto sletech měly setkávat s ďáblem a určovalo se jejich poslání pro následující rok.

pálení čarodějnic
Od oslav jara k lidovým tradicím.

Lidé se snažili ochránit v tento den sebe i celou vesnici, a proto na kopcích pálili ohně, aby dýmem odehnali všechny zlé síly, svěcenou vodou kropili svá obydlí i chlévy, házeli zapálená březová košťata do vzduchu nebo vyháněli čarodějnice řinčením ze vsi.

Možná jste také slyšeli o čarodějnických procesech. U nás v českých zemích byly ojedinělé, ale jinde tomu tak nebylo. Kořeny pronásledování čarodějnic sahají do starověku, ale známé jsou především středověké a některé novověké procesy. K největšímu evropskému pronásledování čarodějnic došlo na konci 15. století.

Pálení čarodějnic v Česku 

Jak se dostalo pálení čarodějnic do Čech? Pravděpodobně z Německa, kde jsou oslavy pálení čarodějnic známé jako Valpuržina noc. Pojmenování je odvozeno od jména svaté Valpurgy, ochránkyně před démony.

Pálení čarodějnic dnes 

Čarodějnice u nás zlidověly a dnes symbolizují především rodinnou slavnost, kdy se děti i dospělí oblékají do masek, plní různé úkoly, opékají, pálí látkové čarodějnice nebo tancují kolem ohně. 

Pokud přemýšlíte nad tím, kam na oslavy pálení čarodějnic letos zavítat, přinášíme vám pár tipů na akce, které jsou organizované v městech po celé České republice: 

K TÉMATU  Silvestr slavíme všichni. Ale víte, kde a jaký má původ?
pálení čarodějnic
Průvod v kostýmech v den pálení čarodějnic.
  • V Praze na Ladronce se koná jedna z nejznámějších událostí pálení čarodějnic u nás. Vstup je zdarma a čeká zde na vás bohatý doprovodný program v podobě kouzelnické show, divadelního představení, soutěží, opékání i sportovních aktivit. Navštívit v Praze můžete také pálení čarodějnic ve Žlutých lázní, na Chodovské tvrzi, Malostranském náměstí nebo před Břevnovským klášterem. 
  • I v Brně budete moci navštívit akce pálení čarodějnic, na většinu z nich je vstup v odpoledních hodinách zdarma, doporučujeme zajít na hrad Špilberk. 
  • Větší akce proběhnou také v Ostravě, jedna už v sobotu 29.4. od 14:00 hodin v Ostrava – Koblov, druhá potom o den později na náměstí Ostrava-jih, kam je však potřeba dopředu se registrovat. 

Vyrazit můžete ale i do jiných měst, různé akce se konají v každém větším městě a malé sešlosti i na mnoha vesnicích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podivné vánoční tradice ze světa. Kde večeří KFC a komu nosí dárky čarodějnice?

Práce v den, kdy je státní svátek. Na co všechno máte nárok

Zdroje článku:
https://padesatprocent.cz/cz/paleni-carodejnic-valpurzina-noc-filipojakubska-noc-nebo-beltine, https://www.marianne.cz/zabava/tajuplna-historie-paleni-carodejnic, https://www.rexter.cz/rubriky/zajimavosti/paleni-carodejnic-ve-mestech-cr_372.html, https://www.akcniceny.cz/magazin/paleni-carodejnic-se-blizi-jaky-je-puvod-teto-tradice-a-proc-se-dodneska-slavi/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mnoho žen vyššího věku se nemůže dočkat důchodu, ale je to vždycky výhra? Záleží na tom, kolik máte naspořeno. Zda jste využila penzijního spoření, nebo jste si spořila sama či s partnerem jiným způsobem. Protože jen z důchodu se v naší republice moc užívat nedá.
Blíží se významný den vaší ženy, případně jsou za rohem Vánoce a vy ještě nemáte žádný dárek? Nepanikařte, stále vše můžete zachránit. Zapomeňte ale na kreativitu, raději vsaďte na jistotu.
Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Vychytávky, které zužitkují doma všechny maminky. Nebo i tátové? :))
Toužíte pod dokonale hladkém prostředí ve vašich intimních partiích? Pravidelně se holíte a používáte nejlepší metody holení, krémy a pěny, ale stále vás obtěžují občasné pupínky vzniklé v důsledku zarostlého chloupku? Chcete se jich zbavit jednou provždy, aby vaše intimní partie byly neodolatelně hebké a hladké?
Dejte si pozor na krmení pejsků "od stolu". Poradíme vám, které potraviny určitě nesmíte dát svému čtyřnohému mazlíčkovi.
Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Dovolená na ostrově Mauricius zní jako sen každého cestovatele. A přitom cestování na něj nemusí být žádná složitá ani drahá záležitost. Ostrov Mauritius je rájem, kolem kterého se rozprostírá nekonečná Indický oceán. Je to kouzelný ostrov s bílými a čistými plážemi, vysokými a zelenými palmami, na nichž zpívají úžasně barevní ptáci.
V dnešní době se dá pronajmout všechno - auto, dům, karavan i chalupa. Také tlupa stěhováků, skákací hrad, domácí spotřebiče nebo ženská děloha. Proto asi není nic divného na tom, že se za poplatek dá „vypůjčit“ i dětské oblečení
Mnoho lidí nevěří, že vztah na dálku by mohl někdy fungovat. Možná vám to budou rozmlouvat rodiče, kamarádi, kolegové v práci – ale to nejdůležitější rozhodnutí je přeci jenom na vás. Jedno vám ale musí být jasné – nebude to vůbec nic lehkého. Můžete se ale inspirovat pár radami, které vám toto nepříjemné období vzdáleného partnera zjednoduší.
Prospívají zdraví, prodlužují věk. Prostě dělají dobře našemu tělu, mozku i kondici. Opravdová definice pro superpotraviny ale neexistuje. Do této kategorie se zařazují potraviny, které mají ve srovnání s podobnými podstatně vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Které to jsou?
Cambridge dieta se skládá ze šesti kroků. Zaručuje rychlé hubnutí a těší se velké popularitě. Navíc vám po celou dobu bude k dispozici speciální nutriční poradce. Zní to až neuvěřitelně dobře? Pojďme se na tuto zázračnou dietu podívat zblízka!
Jak docílit perfektního vzhledu obočí? Pomocí vosku! Video vám ukáže, že s touto pomůckou orámujete svoje obočí tak, že bude vypadat jak z obálky časopisu.

Výběr článků

Tato žena se jmenuje Lauren Bruzzone, a pochází z New Yorku. Její tréninkový partner ji zachytil při cvičení. Nebylo by na tom nic divného, kromě toho, že je jí 72 let! Její trénink je skutečně ukázkový, a dokazuje, co všechno je možné i v pokročilém věku! Jak sama říká, zkoušejte věci, a dávejte jim šanci! Nevzdávejte se, a nenechte se ovlivnit lidmi, kteří říkají, že to nejde.
Připojit se k rodině vašeho manžela může znamenat orientaci v obtížných vztazích, zejména s jeho matkou. Je to prostě vaše tchyně. Ať už chcete mít pozitivní vztah od samého začátku, nebo se momentálně potýkáte s problémy, je možné si svou tchýni „převychovat“.
Celulitidu má řada žen. Dokonce možná existujte víc těch, které ji mají než těch, které mají to štěstí a celulitidou obdařeny nejsou. A stejně jako trápí ženy, tak ani muži leckdy celulitidě neuniknou. A proto si nyní připomeneme největší a nejčastější mýty, které o celulitidě kolují a připojíme pár rad, jak se jí zbavit.

Nepřehlédněte

Léto je v plném proudu a snad každého z nás čeká aspoň jeden výlet. Buď do přírody, někam za hranice nebo jen k babičce na chalupu. Tak či tak, existují tři módní kousky, bez kterých se nikdo neobejde. Tyto věci se hodí pro každou situaci - spaní pod širákem, letní přeháňka v rozpáleném velkoměstě nebo zkrátka jen stylový doplněk na rande s cizinem. Pojď si přečíst následující řádky a objevit, o jaké kousky se jedná.
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek