Pátek , 10. 05. 2024

Blažena

Životní cyklus oblečení z textilních kontejnerů. Víte, kde končí?

Každý z nás občas vytřídí nějaké oblečení ze skříně. Jenže nastává otázka, kam s ním? Obvykle chceme, aby se stále pěkné a zachované kousky dále využily, můžeme je tedy prodat, darovat nebo je hodit do kontejnerů na textil. Tato možnost je nejjednodušší, navíc lidé věří, že tohle oblečení dále využije charita a rozdá co nejvíce věcí potřebným. Je tomu ale skutečně tak? Kam doopravdy oblečení z kontejnerů na textil putuje?
kontejner
Víte, co se stane s oblečením, které vyřadíte?

21. 06. 2023

V roce 2007 se poprvé začaly objevovat kontejnery na textil. Dnes už je najdeme téměř všude, jsou součástí každého většího i menšího města, v některých městech najdeme kontejnerů na textil i více a různých barev. Lidé tak mají možnost vyhazovat své obnošené oblečení právě do nich, s tím, že se dále vytřídí a použije. Nebo si to alespoň tak myslíme.

Módní průmysl a ekologie

S obnošeným oblečením bychom měli nakládat s rozumem a chovat se co nejvíce ekologicky. V poslední době se o tomto tématu mluví podstatně více než dřív. Textilní průmysl je obrovský a výrazně zatěžuje životní prostředí, protože produkuje obrovské množství odpadu každý rok. My to svým nákupním chováním jen zhoršujeme. Problémem je pak i recyklace starého oblečení.

Mnohdy si myslíme, že když oblečení vhodíme do takového kontejneru, uděláme tak i dobrý skutek a pomůžeme obléknout chudé nebo lidi bez domova. Problém je v tom, že to tak úplně není pravda a více než polovina takto odloženého oblečení nakonec stejně skončí ve spalovně.

Ekologická obměna oblečení

Každý z nás mění staré oblečení za nové, někdo častěji. V případě dětského oblečení je to navíc nutnost, protože děti ze svého oblečení velmi rychle vyrostou. Určitě ale není vhodné se oblečení zbavit jen tak, a vyhodit jej prostě do běžného kontejneru na směsný odpad by byl v podstatě hřích a rovněž nesmysl. Nejenže to není ekologické, ale naše staré oblečení ještě opravdu může někomu posloužit a udělat radost.

Jako první ale můžeme zkusit naše nevhodné kousky oblečení prodat či darovat někomu z rodiny nebo přátel. Běžně se dnes na internetu prodává oblečení a existují i speciální aplikace, které se zaměřují na přeprodávání oblečení. Zpeněžit ovšem můžete jen opravdu hezké oblečení v perfektním stavu. A občas jsou tyhle prodeje o nervy.

K TÉMATU  Máte plnou skříň, a přitom nic na sebe? Věčný problém vám vyřeší důmyslný systém nakupování

Pokud si zrovna nerozumíte s šicím strojem, asi si doma nebudete oblečení přešívat. Pak jsou tu právě kontejnery na textil, kam můžete vhodit v podstatě cokoliv, co doma ze skříně vyřadíte – od spodního prádla až po boty nebo zimní kabáty a bundy – ale mělo by to být v dobrém stavu. Pokud není, dále se rozhodně nevyužije.

Co do textilního kontejneru skutečně patří?

Do kontejnerů na textil by se měly vyhazovat jen ty kousky oblečení, které jsou ještě použitelné, to znamená, že se stále dá oblečení nosit. Oblečení by mělo být čisté a také suché, pokud se odkládají boty nebo jiné doplňky, vše by mělo být zabaleno v pytli. Hodně znečištěné, potrhané nebo jinak poškozené kousky oblečení pak do kontejnerů na textil nepatří, takové oblečení, které už připomíná spíše hadr na zem, patří do běžného směsného odpadu.

recyklace
Recyklujete svůj šatník správně?

V třídírnách se rozhodne

Oblečení, obuv či doplňky, které jsou vhozeny do kontejneru na textil, se odvážejí do třídírny. Tam je všechno dále rozděleno do kategorií podle materiálu. Takových kategorií jsou desítky. Samozřejmě je posuzováno, zda je oblečení použitelné, či nikoliv. Oblečení se pak dle kategorií nabízí charitám, něco může být prodáno do second handů. Určitě vás ale zklame, že skutečně se využije asi 40 % takto vyhozených oděvů. Více než polovina odloženého oblečení bohužel končí na skládkách či ve spalovnách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Menstruační kalíšek: Vše, co o jeho používání potřebujete vědět

Udržitelná móda: Trend, který miluje nejen příroda, ale i my!

Zdroje článku:
hellohomestead.com, www.rd.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tohle vás dojme! Opuštěné a hladové kotě naříká na ulici mezi odpadky, než si ho všimnou dobří lidé, kteří mu dají najíst. Podívejte se, jak jim drobeček začne pomalu důvěřovat a nakonec se z divokého kotěte stane domácí mazlíček.
Love Island je celosvětově oblíbená reality show, která je jakousi obdobou dříve známé reality show Hotel Paradise, kterou vyhrála dnes již známá „podnikatelka“ Nela Slováková. Love Island má své fanoušky po celém světě, k nám se dostala v roce 2021, kdy byla odvysílána její první řada. Pamatujete si na její účastníky?
Sofie se řadí do dlouhého zástupu žen, které si prošly znásilněním. Proč se bála vše přiznat, a proč je násilník dnes stále nepotrestán? Podívejte se na příběh ženy, která se s minulostí dokázala vypořádat díky světové kampani.
Každý den zabrousíte jednou nebo i víckrát na Facebook či Instagram a sledujete své oblíbené účty. Je jedno, co vám přinášejí a dávají. Koukáte na ně, protože vás baví. A čím víc lidí na příspěvek kouká, sdílí ho, komentuje nebo lajkuje, tím větší má potenciál k obchodování. Zkuste to také.
Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Hledáte-li pohodlné a zároveň vysoce módní boty na léto, budou polobotky tím správným řešením i pro vás. Na trhu existuje celá řada trendy polobotek. Pokud nejste zrovna módní guru, nezoufejte! Na následujících řádcích vám prozradíme, jaké modely polobotek vybírat a jak je vhodně kombinovat s oblečením, aby byl váš outfit dokonalý. Čtěte a inspirujte se s námi!
Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
Pohřeb je jedna z nejsmutnějších událostí v našem životě. Je tedy potřeba nic nezanedbat a rozloučit se s láskou a pokorou. Přirozenou součástí je čas na klid, truchlení a celkově zpracování této těžké události.
Topná sezona je tady, což znamená, že většina lidí přemýšlí nad tím, jestli nezainvestuje do nějakého úspornějšího zařízení. Přece jenom výdaje na energie kvůli konci roku sahají do nemilých výšin a většina lidí hledá možnosti, jak trochu ušetřit. Investice do úspornějšího vytápění je rozhodně jedna z cest stejně jako změna dodavatele elektřiny či plynu. Druhým zmíněným se však nezabývejme a raději si prozraďme, jak vytápět rodinný dům. 
Léto se pomalu loučí a my se již nemůžeme dočkat, až se v našem šatníku objeví svěží a nové podzimní kousky. Představujeme vám barvy, které jsou letos na podzim in. Pojďte se inspirovat - tohle je podzimní móda!
Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
Trombóza je název onemocnění, při kterém se v krvi utvoří sraženina a ucpe žílu. Jedná se třetí nejčastější kardiovaskulární onemocnění, jehož příznaky nebývají nápadné, ale následky mohou být fatální.

Výběr článků

Malý pokoj má jistě své výhody – je útulný a příjemný, snadno se v něm udržuje pořádek a nemusíte se obtěžovat s tolika kusy nábytku. Přesto se zde cítíte příjemněji, když vypadá opticky větší, než ve skutečnosti je. Nemusíte hned myslet na náročnou přestavbu, stačí pár jednoduchých triků. Nechte se inspirovat.
Článek "Co je to Quiet Quitting? A týká se Vás?" rozkrývá fenomén tiché rezignace v pracovním prostředí. Termín označuje nenápadný odchod zaměstnanců, kteří postupně snižují svou angažovanost a odkládají své povinnosti. Dnešní článek nabízí pohled na příčiny, dopady a strategie, jak předejít této formě odchodu nebo s ní efektivně pracovat.
Každý romantický film je zpravidla doplněný svou hudbou, která nejenže podtrhne celou atmosféru, ale hlavně ve všech sentimentálních duších zanechá nepopsatelný pocit, ze kterého v příjemném slova smyslu naskakuje husí kůže. Vzbudí v nás rozmanité emoce a vtáhne nás do děje hlavních hrdinů. A zatímco některá hudba kolem nás propluje bez většího pocitu vzrušení, určité love songy jsou prostě legendy všech legend, při jejichž poslechu i po letech tajeme jak zmrzliny na slunci. Které patří mezi ty top?

Nepřehlédněte

Ucpal se vám odpad a hledáte nejlepší způsob jeho čištění? Dáme vám rychlé tipy na čištění "po domácku" a poradíme, na koho se obrátit.
Přírodní prvky v interiéru jsou trendem, který vás může inspirovat. Neopracované dřevo v kombinaci s moderním nábytkem vypadá skvěle. Bříza je jedinečná svojí barvou, a tak jako jiné dřevo, které není opracované, podléhá pomalu zkáze. Je proto potřeba mít k dispozici mladý kmen, který je nutné patřičně vysušit. Povrch se pak natře tixotropním lakem, který břízu v podstatě obalí a uzavře. Na co všechno ji můžete použít?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek