Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Silvestr slavíme všichni. Ale víte, kde a jaký má původ?

Velké oslavy, večírky, jednohubky, chlebíčky, šampaňské a často rachejtle a ohňostroje k Silvestru patří a těžko bychom si bez nich dokázali příchod nového roku představit. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaký je původ těchto oslav?
silvestr
Těšíte se na novoroční oslavy?

29. 12. 2022

Kdo byl ten Silvestr?

Papež Silvestr I. se narodil ve 3. století v Římě a přijal víru křesťanství, za kterou byl v té době pronásledován. Až vláda Konstantina Velikého mu umožnila důstojnější život. Svatý Silvestr vladaře dokonce sám pokřtil, a podle legendy ho také vyléčil z malomocenství. Díky těmto skutkům si Silvestr zajistil své přívržence. A ač se o životě Silvestra nedochovalo mnoho, víme, že v roce 314 se stal biskupským papežem. Zemřel 31.12. roku 335.

V 16. století vstoupil v platnost v křesťanský gregoriánský kalendář, kde datum 31.12. připomíná příchod nového roku, kdy se bilancovalo – a bilancuje stále nad uplynulým rokem, a doufá v lepší zítřky s příchodem roku nového. Ovšem ani v té době nebyly zvykem bujaré oslavy tak, jak je známe dnes.

Silvestrovské oslavy

V minulosti se přebíjely pohanské zvyky a ty, které určila sama církev. Pohané byli zvyklí, že večer před 1. lednem nový rok vítali pořádnými oslavami, což se však církvi nelíbilo. Dlouhé roky se církev jejich zvyky a tradice snažila zakázat nebo alespoň co nejvíce omezit, protože dle církve se 1. leden, svátek Obřezání Páně, měl slavit tiše a klidně, lidé slavili v kostele modlením a děkováním. Až v 19. století se oslava Silvestra setkala s podobou té dnešní.

silvestr
Bujaré oslavy a večírky se začaly konat až v 19. století.

Silvestrovská hostina

Stejně jako dnes, i tehdy patřila silvestrovská večeře mezi ty slavnostní. Obsahovala devět chodů, které zahrnovaly každou plodinu, která se během roku urodila. A tak se na stole objevil tradiční kuba, ovar, křen s jablky, kroupy, nesmělo chybět ani víno a tradiční pálenka či pivo. Jednohubky a chlebíčky se začaly podávat až na konci 19. století, a to především v bohatých vrstvách. Lidé se scházeli a společně oslavovali, součástí byl také alkohol a novoroční přípitek tak, jak je dnes zvykem – sklenka vychlazeného sektu byla nutností.

K TÉMATU  Na jaký film s dětmi o Vánocích do kina? Podívejte se na snímky, které se aktuálně promítají a které stojí za to!

Silvestr u nás – pověry a tradice

Každá země má své tradice a pověry, některé z nich se dodržují dodnes. I u nás jich máme hned několik.

1. Ometačky

O silvestrovském večeru vesnická obydlí navštěvovaly tzv. ometačky, ženy z chudých vrstev, které se oblékly do černých šatů, doplněk tvořila metla. Na dveře zaklepaly třikrát, jakmile je páni domu pozvali dovnitř, začaly ometat kamna. Důležitá byla také věta, kterou během ometání pronášely: „Ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého.” Lidé věřili, že kamna budou v následujícím roce dobře sloužit, hospodyňky nic nepřipálí a ometačky si během této tradice vydělaly i nějaký ten groš.

2. Praní prádla

Pověra týkající se praní prádla se u nás v mnoha domácnostech dodržuje i dnes. Na Silvestra by se podle pověry nemělo prát, mohlo by se totiž stát, že prádlo by zůstalo viset i na druhý den, 1.1., což by znamenalo, že v novém roce přijdeme o někoho z rodiny.

Silvestr
Říká se, že jak na Nový rok, tak po celý rok. Věříte tomu?

3. Čočka k obědu

Dříve se na Silvestra k obědu podávala čočka, která je znakem peněz a hojnosti. V žádném případě se nesmělo servírovat drůbeží maso, aby neuletělo z domu štěstí. Typickou večeří byl ovar a jablka s křenem, tím si lidé měli zajistit zdraví. Je zajímavé, že všechny tyto tradice se dnes připisují Novému roku, tedy 1.1.

4. První host značil rok

Říkalo se, že host, který jako první vstoupí do domu, rodině předpoví, jaký bude následující rok. Stařena byla znakem hádek, dítě značilo lásku a svornost.

Tradic a pověr je mnoho, jak u nás, tak ve světě. Dodržujete i vy nějaké?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Silvestrovský průvodce: Kdy a jak se slaví Nový rok ve světě?

5 míst, kde je zakázaná pyrotechnika: Chcete si užít Silvestra bez rachejtlí?

Zdroje článku:
www.history.com, www.mic.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nikdo nestojí o takovou bolest, jaká zánět močového měchýře provází. Většinou následuje po prochladnutí a trvá několik dní. Jsou však bylinky, které vám pomohou, aby vás nic z toho nepotkalo. Které?
Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Vylepšete a ozdobte svojí zahradu tak, aby lahodila vašemu oku. Budou zahradní dekorace a doplňky nenápadné nebo výstřední? Zahradám sluší dřevěné nebo keramické materiály, a samozřejmě přijdou ke slovu také kameny. Experimentovat můžete i s osvětlením. Inspirujte se!
Tento pracovní týden si dejte pozor zejména na nemoci, které poletují vzduchem, a také na všechny ty, kteří nehrají fér a mažou vám med kolem pusy. Tentokrát je snadno odhalíte! Horoskop krásy a duševního zdraví přináší astroložka Naďa Šmídová.
Proč zrovna deset tisíc kroků a proč byste měla výzvu vzít za svou i vy? Důvodů je hned několik a všechny vám budou jedině ku prospěchu.
Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.
Menstruace je nedílnou součástí života každé ženy. Zatímco některým z nás nepůsobí výraznější potíže, jiné ji doslova protrpí. Ať už jsou však projevy menstruace poměrně rozdílné, jedno mají všechny ženy společné - neustále hledají cesty jak tyto dny přečkat co nejkomfortněji.
Jak vlastně zní definice dobré mámy? Je být matkou povolání ženy a má snad zapomenout na svůj vlastní život a na své ambice? Přečtěte si příběh Katky, která má tři děti, které vychovává sama. Našla si práci snů. Když se jí začalo dařit, okolí ji odsoudilo. Co si o tom myslíte vy?
Krásný podzim, který nás čeká, přímo láká na výlety do přírody. Stromy začnou hrát všemi barvami, a tak pokud není venku zrovna lijavec, stačí se teple obléknout a hned můžete vyrazit. Ať už sami, v páru nebo s rodinou, podzimní přírodu si zamilujete.
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na další pracovní týden. Myslete na své zdraví a zbytečně se nestresujte, nepomůže to ničemu. Na co si dát pozor a co můžete očekávat?
Podívejte se na nápadité úpravy ulic ve Francii a New Yorku. Některé z nich jsou skutečně vtipné, přestože pouliční malby často balancují na hraně zákona. Co myslíte, je to zpestření nebo nevkus?
Máte z „ďolíčků“ na svých stehnech tak trochu depresi? To chce klid! Zkuste na ně vyzrát s pomocí okurky, kokosového oleje, špenátu nebo kapusty. Tyto přírodní poklady mají hodně slibné kosmetické výsledky.

Výběr článků

Rozchod dvou lidí, kteří se milovali, přátelili a byli spolu rádi, je vždy bolestivý. Často lidé setrvávají v partnerství jen proto, že se bojí kritické situace, kdy druhému řeknou, že chtějí jít dál. Ale být s někým, kdo vám už nic nedává, nemá smysl. Prostě někdy nastává čas se rozejít.
Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění u žen. Přitom velká část Češek podceňuje nezbytnou prevenci, která by případný zárodek včas odhalila. Nepodceňujte své zdraví a seznamte se s následujícími znaky, které mohou rakovinu prsu odhalit.

Nepřehlédněte

Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?
Život ve světě showbusinessu s sebou nese mnohem více každodenních výzev, než si dokážeme představit. Které slavné páry odolávají pozlátku v podobě shánění nového a mladšího partnera každý rok, a místo toho drží stále při sobě? Zde jsou zahraniční i české páry, které dělají instituci manželství tu nejlepší reklamu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek