Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Udržitelný adventní kalendář, za který vám příroda poděkuje

Snad každé dítě se v předvánočním období těší na adventní kalendář s roztomilými obrázky, pod jehož okénky najdou sladkou čokoládku pro každý den. A protože radost si zasloužíme i my větší, postupně vznikly také kalendáře pro dospěláky, vždy tematicky laděné. Nutno ale uznat, že čím více takových hračiček, tím větší množství nadbytečného odpadu, který na planetě prostě nechceme. A právě proto se pomalu rozšiřuje trend udržitelných adventních kalendářů, které vás budou těšit po dlouhou dobu a příroda vám za to od srdce poděkuje.
adventní kalendář
Adventní kalendář nemusí být jen vždy plný plastu a zbytečného odpadu.

24. 11. 2022

24. 11. 2022

V průběhu let jsme si zvykli, že jsou všude možně dostupné adventní kalendáře pro dospěláky, ve kterých objevíte třeba svíčky, čaje, ozdoby či dekorace, kosmetiku, alkohol nebo jiné pochutiny, než je klasická čokoláda. Teprve za poslední dobu se objevují také udržitelné adventní kalendáře, které jsou především přátelské k přírodě – dají se buďto využít opakovaně každý rok, jejich komponenty se hodí i pro další užitečné věci, anebo jsou vyrobené z biologicky rozložitelného papíru. A na některé z nich se společně mrkneme.

adventní kalendář
Tolik překvapení a ještě s minimem odpadu.

Dřevěné

Jednoduché dřevěné krabičky s okénky, které jsou ručně malované, vyryté nebo jakkoliv jinak ozdobené. To je jedna z možností, jak si letos můžete vychutnat čekání na Ježíška, a přitom mít klidné svědomí co se týče vztahu k přírodě. Krabičku totiž v pohodě využijete pro další rok a do jednotlivých okének můžete vložit mini-dárečky podle svých vlastních představ. A když na to dojde, proč neschovat odměny jak pro sebe, tak i pro své děti?

Látkové

Další udržitelnou variantou jsou látkové adventní kalendáře všeho druhu – od jednoduchých kapsářů s přihrádkami, až po sofistikované pytlíčky, do kterých můžete schovat všemožné odměny. Ty je možné zakoupit, nebo si je vyrobit podomácku. Navíc se i dobře udržují v případě nechtěného znečistění. A má to další výhodu – díky speciálním barvám si můžete takový kalendář vydesignovat podle vlastní fantazie.

adventní kalendář
Sáčky mohou být z látky nebo z papíru a naplníte je čímkoliv chcete.

Biologicky rozložitelné

Jedná se o adventní kalendáře, které jsou od hlavy až k patě vyrobené z recyklovatelných materiálů, které se v přírodě dobře rozloží. Takové adventní kalendáře jsou pak ve své podstatě podobné těm klasickým, jen samotný karton a vnitřek je vyrobený tak, aby přírodě neškodil.

Multifunkční

V posledních letech se na trh dostaly i úžasně promyšlené adventní kalendáře, jejichž vnitřek můžete využít, jak je libo – ideálně pro předpěstování kytiček, bylinek či jiných sazeniček. Takové kalendáře mají zpravidla vnitřek vyrobený tak, že na první pohled připomíná sadbovač. V jeho prostoru pak najdete i bio čokoládky pro každý den.

K TÉMATU  Martin Chodúr vydává album vánočních písní a koled. Není to ale jen "další" album tohoto typu. Co o něm říká sám zpěvák?
adventní kalendář
Dřevěné kalendáře jsou krásné a dají se využít opakovaně.

Obdobně funguje i kalendář s miniskleničkami, v nichž jsou rozmanité příchutě džemů a které obratem (a opakovaně) můžete využít pro pěstování.

Tip: Kalendář samozřejmě není důležitý pouze během adventu, ale hodí se po celý rok. Dítěti předškolního věku se vyplatí pořídit magnetický kalendář pro děti, který mu pomůže například s orientací v úkolech, které ho čekají v průběhu týdne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

6 rad jak si užít Vánoce bez stresu a nezbláznit se z toho

Vánoce v tropech! 9 destinací, kam se o svátcích vypravit za teplem

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste jeho čerstvým majitelem? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou v péči o nového člena rodiny. Tohle se bude hodit.
Jde na vás nachlazení a potřebujete se ho rychle zbavit? Přepadla vás velká rýma, pociťujete bolest hlavy a cítíte se slabí? V dnešním článku vám prozradím, jak z toho vyváznout co nejrychleji! Zároveň vám povím, jak tomu předejít. Takže pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli informace, které vám budou přínosné.
Rouška se rychle stala přirozenou součástí našeho života. Pojďte si ukrátit chvíli a podívat se, kdo nám to o ní pěje oslavné, inspirativní, ale i dekadentní songy.
Módní inspirace není nikdy dost. Pokud jste tedy i vy nadšená fashion milovnice, rozhodně vám neunikly aktuální trendy, které nás během podzimu a zimy 2022/2023 čekají. Na scéně se objeví maximálně pohodlné teplákové soupravy i elegantní dámské šaty. Co bude tím pravým, co letos oblečete vy?
Proč nakupovat nové, když lze kreativně použít věci, které se nám již nelíbí. Pojďte se povídat na dokonalé tipy, jak si váš domov zkrášlit pomocí upcyklovaných věcí. Jdeme starým věcem dát nový život. Budete zírat, co vše se dá vytvořit! Do upcykle!
Byla jsem vychovávaná v tom, že člověk může mít jen to, na co si sám vydělá. Držím se toho a nikdy jsem si nechtěla život zjednodušovat. Mám jen to, co si sama koupím za vlastní vydělané peníze, a když chci něco víc, než na co mi nestačí plat, jdu na brigádu.
Chtěla jsem vždycky dělat všechno správně, ale nedařilo se mi. Někdy jsem měla pocit, že jsem jeden velký omyl, že můj život je jeden velký omyl, a dnes si to myslí i moje rodina. Nevím, jestli jsem skutečně tak špatná, špatná máma, špatná manželka i dcera, ale rodina se mnou už nějaký čas vůbec nekomunikuje, a to mě trápí. Nejhorší ve svém životě snad už mám za sebou, ale i tak propadám beznaději.
Zařizujete si novou kuchyň a přišlo na výběr osvětlení? Máme pro vás pár tipů, jak ho vybrat, abyste se tam cítili příjemně a taky bezpečně. Přeci jen jde o místo, kde se používají nože a další náčiní, u kterého je třeba dbát opatrnosti.
Zřejmě není nutné dlouze vysvětlovat, o jaký hmyz se jedná. Octomilky neboli vinné mušky se nám do domácnosti ochotně nastěhují v momentě, kdy necháme na stole zralé ovoce nebo třeba zbytek pečiva od snídaně. Stačí jen chvilička a mušky se velmi rychle namnoží. Pak se může zdát problematické je z kuchyně nějak vypudit. Ale nebojte se – jde to.
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Kvalitní spánek je nepostradatelnou součástí našeho života. Když ale koukneme na současná čísla, je až k neuvěření, kolik lidí trápí problémy se spánkem. S přechodnou nespavostí si tělo dokáže poměrně dobře poradit, ovšem pokud dlouhodobě nemůžete usnout anebo se často probouzíte uprostřed noci, nastává problém, který si v zájmu vašeho zdraví žádá urychlené řešení. Jak si s tím šikovně poradit?
Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.

Výběr článků

Naše manželství jsem vždy brala jako ideální soužití muže a ženy. Všichni naši známí nás měli jako vzor toho, jak by to v dlouhodobém vztahu mělo vypadat. Byla jsem do manžela zamilovaná od svých dvaceti let, po několika letech mě požádal o ruku. Jak jsem se ale mýlila v tom nejbližším člověku, kterého mám, to si ani nedokážete představit! Než se objevila jeho nemanželská dcera...
Vodní atrakce, nazvaná River Adventure, vás přenese mezi dinosaury. Jurský park na Floridě projedete na loďce, ze které budete netrpělivě vyhlížet na břehy a hledat pravěké tvory!
Zvlášť v dnešní pandemické době, kdy jsou kosmetické služby méně dostupné, je nutné poradit si v rámci manikúry a pedikúry. Péče o chodidla a jejich ztvrdlé části je někdy tvrdý oříšek. Pravidelnou starostí o nohy se ale všem nepříjemným stavům vyhnete. Vyzkoušejte tyto účinné tipy na krásná a hladká chodidla.

Nepřehlédněte

Mytí vlasů může být stejnou rutinou jako samotná ranní hygiena. I při rutině však můžete dělat několik chyb, kterými kvalitu vlasů ničíte. Abyste takovým problémům předešli, naučte se vnímat nejčastější chyby a vyvarujte se jim. Naučte se správnou techniku mytí vlasů a už nikdy se nebudete trápit kvůli lámavým konečkům nebo mastnotě.
Zjištění, že vás váš partner nevěrný, může být bolestivým a emotivním zážitkem. Naše srdce hledá odpovědi a cesty, jak se vyrovnat s touto obtížnou situací. V našem článku "Byl mi nevěrný, co s tím?" se budeme společně zabývat tímto citlivým tématem. Prozkoumáme, jak se vypořádat s emocemi, jaké jsou možné kroky směrem k uzdravení a jak budovat důvěru znovu, pokud je to vaším cílem. Přečtěte si o zkušenostech jiných lidí, kteří prošli podobným setkáním, a možná najdete inspiraci pro vlastní cestu k uzdravení a nalezení klidu v srdci.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek