Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Kokedama, živá mechová kráska do každého interiéru

Hodí se do každého bytu i domu, její pěstování je nenáročné a zvládnou ho i začínající pěstitelé. Ale víte vůbec, co kokedama je a jak se vyrábí?
kokedama
Kokedama v doslovném překladu znamená „mechová koule”.

17. 01. 2023

Co to je?

Kokedama je mechová koule, respektive je to rostlina v kulatém balu zeminy, jež je obalena mechem. Je to taková odnož bonsají. Historie kokedam sahá až do japonského Heianského období, tedy někam do 7. století našeho letopočtu.

Jak se kokedama vyrábí?

Kokedamu je možné vyrobit z prakticky každé menší rostliny. Čím větší rostlinu vyberete, tím bude kokedama větší. Na druhou stranu ale existují rostliny, které se k výrobě kokedam hodí více než jiné. Nejvhodnější je vyrábět kokedamy z rostlin vlhkomilných. Protože když budete udržovat substrát neustále vlhký, pak bude kokedama lépe držet pohromadě a bude mít pořád tvar koule. Nemusíte se tak bát toho, že se vám rozpadne. Když ale zvolíte substrát pro suchomilné rostliny, bude tedy obsahovat víc písku a kameniva a dříve nebo později se vám kokedama rozpadne. Vlhkomilné rostliny naopak potřebují substrát jílovitý.

Které rostliny jsou ale ty vlhkomilnější? Tak například:

  • sleziník nebo ledviník (kapradiny)
  • asparágus
  • syngonium
  • lopatkovec
  • maranta
  • africké fialky (nejsou úplně vhodné pro začátečníky, protože potřebují specifickou péči)
  • břečťan

Začněte výběrem substrátu

Teoreticky můžete použít běžný substrát pro pokojové rostliny. Ten seženete samozřejmě na internetu a také v zahradnictvích a hobby marketech. Jakmile budete mít substrát doma, zabalíte ho do mechu a převážete provázkem, třeba jutovým. Takto máte kokedamu připravenou na výsadbu.

Pokud si ale chcete vyrobit pravou kokedamu, pořiďte si japonský černý jíl neboli ketotsuchi, případně zvolte rašelinu. Jestli zvolíte rašelinu, zaměřte se na to, aby neměla kyselé, ale neutrální pH a obsahovala více živin než klasické rašeliny. Na druhou stranu ale rašelina nezadržuje příliš vody, a když tedy zvolíte hodně vlhkomilnou rostlinu, v rašelině se jí dlouho dařit nebude.

K TÉMATU  Umělé květiny v domácnosti: ano, či ne?
kokedama
K výrobě kokedamy je nejlepší japonský černý jíl.

Jak jsme si tedy řekli, ideální je japonský černý jíl. K němu se dále přimíchává rašeliník, který na sebe váže vodu, zeolit, který zase váže živiny, dále pemza nebo perlit, jenž okysličuje kořeny a substrát odlehčuje.

TIP: Teprve s kokedamami začínáte? Pak si vyberte japonský černý jíl, rašelinu s neutrálním pH či kompost, substrát pro pokojovky, pemzu a zeolit. Vše smíchejte v poměru 5:2:2:1:1. Až budete mít substrát namíchaný, pořádně z něj vymačkejte vodu.

Na řadu přicházejí rostliny

Už jste si vybrali i vhodnou rostlinu či rovnou několik rostlin? Nechte je před zasazením do substrátu lehce přeschnout. Tak z nich pak snadněji odstraníte původní zeminu. Když byste zeminu odstraňovali z mokrých kořenů, můžete je nenávratně poničit. Má-li rostlina nějaké kořeny poškozené nebo nahnilé, je nutné je odstranit. Vždy však s kořínky zacházejte velice jemně, neboť jsou citlivé. Kořeny následně zabalte do vlhkého rašeliníku. Tak vám vznikne malá kulička. Že vám rašeliník nedrží? Pomozte si nití nebo jiným provázkem.

A jak dál?

Nyní kuličku obalte vlhkým substrátem, ovšem pouze vlhkým, nikoliv přemokřeným. Takto už můžete nechat kokedamu být nebo ji obalte například bavlnou, konopným provázkem nebo mechem.

Mech nesmí být příliš vysoký, sestřihněte ho maximálně do třech centimetrů. Než ale mech použijete, měli byste ho namočit, rozprostřít a nechat pár dní odležet. Tak z něj dostanete všechen hmyz. Anebo mech vyperte v ledové vodě a opatrně vymačkejte. Nikdy nepoužívejte mech, na němž objevíte plíseň nebo houby. Mech taktéž připevněte provázkem nebo drátkem.

Nyní máte kokedamu hotovou, protože jde ale o dekoraci závěsnou, musíte k ní ještě připevnit závěsný provázek. Ten ke kouli uvažte na dvou protilehlých bodech v horní části, z níž rostlina vyrůstá.

K TÉMATU  Tipy a triky pro pořádnou úrodu rajčat
kokedamy
Kokedamy nejvíc vyniknou zavěšené.

Jak se o kokedamu starat?

Kokedama potřebuje pravidelně zavlažovat. Jednou týdně ji proto sundejte ze závěsu a postavte ji do misky s vodou. Během pár minut do sebe rostlina nasaje vodu. Pak nechte kokedamu odstát na suchém místě, alespoň půl hodiny. A nakonec ji zase zavěste.

Je zapotřebí ji i pravidelně hnojit. K tomuto účelu nejlépe poslouží hnojivové tyčinky, které do substrátu zapíchnete shora. Nebo použijte roztok hnojiva v zálivkové vodě. Tento způsob hnojení je lepší v tom, že hnojivo se po smísení s vodou neodpaří a později můžete tekutinu jen lehce doředit dle toho, kolik vody se odpařilo. Takový roztok lze používat k hnojení kokedam opakovaně.

kokedama
Kokedamu můžete umístit i do misky nebo na talířek. I tak vypadá skvěle.

Kam s kokedamou?

Kokedamy však nemusíte jen zavěšovat, můžete je postavit i na talířek nebo misku. Pokud se ale přece jen rozhodnete ji zavěsit, vybírejte místa vlhká a světlá, případně i méně teplá v závislosti na tom, jakou rostlinu jste si k výrobě kokedamy vybrali. Nikdy je ale nezavěšujte na přímé slunce, do průvanu nebo do blízkosti topení či klimatizace. Rovněž se vyhýbejte místnostem, kde je dusno nebo kde se často tvoří pára, takže do koupelny ani kuchyně kokedamy nepatří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak vypadá správná péče o pokojovky v zimě?

Praktické a designové doplňky do koupelny, které budete chtít mít doma

Zdroje článku:
www.kokedamy.cz, www.ceskestavby.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte, jakým dárkem obdarovat své blízké, aby z něj vyzařovalo „darování od srdce“? Víte, že nejlepší dárky jsou přece ty domácí?
Suchý šampon, to je pomocník mnoha z nás, o kterém jste už jistě slyšely. Jak s ním ale pracovat, aby se skutečně stal vaším přítelem do nepohody? Naučte se to!
Cesta k úspěšné kariéře může být složitá a plná výzev. Manažeři musejí být schopni rychle a efektivně implementovat své znalosti do pracovních procesů, rychle a správně rozhodovat a mít široký rozhled.
Přírodní kosmetika je vyrobena výhradně z přírodních ingrediencí – živočišného, rostlinného nebo minerálního původu přísně stanoveným postupem. Je založena na vysoké koncentraci rostlinných či bylinných olejů a extraktů a má své nesporné benefity. Jak přírodní kosmetiku vybrat? Inspirujte se našimi 6 tipy!
Fotografie šťastných rodin, honosných oslav a dokonale zabalených dárků, které začínají plnit sociální sítě, mají velký vliv na psychiku člověka. Ta prochází v období Vánoc zatěžkávací zkouškou. Většina z nás chce mít všechno dokonalé, mít neustále uklizeno, napečeno co nejdříve, ozdobený vánoční stromek jako z časopisu, ale... ne vždy je vše podle plánu. Zkuste se během Vánoc věnovat také sobě, vyzkoušejte různá meditační cvičení, která vaší psychice výrazně uleví a nenakládejte si toho na sebe tolik.
Začít si vztah se šéfem není vůbec jednoduché. Intimní vztahy na pracovištích jsou vždy složité, a pokud jde o nadřízeného, je to ještě komplikovanější. Přitahuje vás? Dává vám najevo svůj obdiv? Bude to jen flirt, nebo snad láska? Jak si poradit, a přitom si udržet práci.
Také milujete pěvecké soutěže? A rády si poslechnete nějaký ten starý hit v podání neznámého umělce? Tady je výběr nejtěžších písní, které zazněly v The Voice. Husí kůži zažijete u každé písně.
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Tato 25letá hvězda v podstatě předělala celý svůj styl hudby, módy, děl, ale stále je to stejná Miley Cyrus, kterou jsme znali a milovali od jejích dnů Hannah Montany. Přestože je Miley sama o sobě slavná již více než deset let, existuje spousta faktů, které někteří z vás možná neví.
Pro většinu lidí je ve vztahu nejdůležitější důvěra. Co se ale stane, když dojde k jejímu narušení? To se může stát nejrůznějšími drobnými způsoby – ale může vztah znovu vzkvétat po něčem tak závažném, jako je nevěra?
Teepee je splněný sen malých špuntů i odrostlejších dětí. Proč si jej pořídit a jakou variantu zvládnete i doma? Těšte se na ty nejlepší tipy na teepee!
Vidět kvést nebo rodit rostlinku, kterou jsme si vypěstovali ze semínka, je čistá radost každého zahrádkáře. Celá řada zelenin i květin se musí vysévat včas, protože mají dlouhou vegetační dobu. Tak abyste stihly sezónu, je nutné se setím začít již nyní v únoru!

Výběr článků

Úklid není vždycky zábavný, ale je prostě nezbytný. Tady je 28 rychlých rad, jak si doma usnadnit práci! Budete překvapené, co všechno vám může pomoci! Podívejte se na video.
Od teď pochopíte, proč má Harry Potter svojí Hedviku. Říká se, že jsou sovy moudré, ale určitě jsou krásné a roztomilé. Tito predátoři mají svůj unikátní vzhled hlavně díky obrovským očím, a přestože jsou to majestátní ptáci, umí si pěkně zablbnout. Podívejte se, jak si dovedou hrát.

Nepřehlédněte

Léto, období jako stvořené k seznamování a flirtování. Není divu, že se lidem zapalují lýtka a potěšení hledají v náruči nové lásky. Jenomže po prvotní zamilovanosti přichází na scénu něco vážnějšího. Muži a ženy se navzájem oťukávají a zjišťují, že ne vždy se k sobě hodí.
Pitbulové jsou od pohledu psi velice statní a mnoho lidí si tak myslí, že jsou agresivní a zlí. A ono je tomu právě naopak. Pokud je tento druh psa vychováván v lásce a dostatečné péči, dokáže se pro své pány a rodinu rozdat. Má dobré psí srdce a je to velký ochránce. Tato fakta dokazuje čin, který na internetu prezentoval Juan José, Mexičan, který se stará od štěněte o pitbula Hadese.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek