Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Chutné a bez chemie: Výroba domácího koření krok za krokem

Koření je nedílnou součástí každé kuchyně - dává výjimečnou chuť jednotlivým pokrmům a dotahuje jeho tóny k dokonalosti. A kromě toho, že dokáže patřičně potěšit naše chuťové buňky, je přínosem i z hlediska zdraví. Samozřejmě v závislosti na použitých bylinkách. Proč ale koření kupovat, když si mnohem kvalitnější můžete vyrobit snadno v pohodlí doma?
koření
Domácí kořenící směsi si vyrobíte snadno doma.

24. 10. 2022

24. 10. 2022

Koření je nedílnou součástí každé kuchyně – dává výjimečnou chuť jednotlivým jídlům a dotahuje jeho tóny k dokonalosti. A kromě toho, že dokáže patřičně potěšit naše chuťové buňky, je přínosem i z hlediska zdraví. Samozřejmě v závislosti na použitých bylinkách. Proč ale koření kupovat, když si mnohem kvalitnější můžete vyrobit snadno v pohodlí doma? Pojďme se na to společně podívat.

Kupované potraviny zpravidla neobsahují jen to, kvůli čemu si je kupujeme. Stejně tak koření, které kromě bylinek a soli dost často obsahuje látky zvýrazňující chuť i mnoho dalších éček, aby v regálu v pohodě vydrželo klidně i rok (a jako vždy čerstvé). Doba se ale mění, navíc každý dříve či později dospějeme k tomu, že není nad to připravit si jídla sami a vědět, co do nich dáváme i kdy jsme je vyrobili. Navíc výslednou chuť si jednoduše vždycky doladíme podle svého. Totéž platí i o domácí výrobě koření, které může být zdravě, čerstvé a bez látek, které jíst prostě nechceme. Navíc máte mnohem větší prostor pustit uzdu své fantazii a vykouzlit zajímavé chutě, které na pultech jen tak neseženete.

Chce to kvalitní a ideálně objemnou sušičku

Pro kvalitně vyrobené koření je samozřejmě nutné usušit jednotlivé bylinky, ovoce nebo zeleninu tak, aby vše bylo dobře prosušené, ale ne zas tolik, aby došlo ke ztrátě cenných látek. A přesně z toho důvodu je na místě vícepatrová a kvalitní sušička, ve které si navolíte optimální program pro každou surovinu. 

Nasbírejte si přírodní poklady

Aby výsledná chuť byla co nejlepší, je nezbytné mít po ruce ty správné ingredience, ideálně přímo ze zahrádky. Pokud je nemáte k dispozici, pak můžete využít nabídku specializovaných prodejen. Musí se však jednat jen o čisté složky, tedy bez dalších přidaných látek. Pro výrobu koření pak budete v základu (a v různých obměnách) potřebovat:

  • Bylinky (jako třeba tymián, hřebíček, rozmarýn, koriandr, libeček, mátu, citronovou trávu, bobkový list a další)
  • Koření (kvalitní sůl, různé druhy pepře, kmín, zázvor, skořici, kurkumu a další)
  • Zeleninu (houby, cibuli, česnek, papriku, rajče i kořenovou zeleninu, chilli papričky a další)
  • Ovoce (rybíz, brusinky, hrušky, jablka, jahody a další)
K TÉMATU  DIY: Šišky borovice jako malé vánoční stromečky. Vytvořte si krásné vlastnoruční dekorace!

Samozřejmě některé suroviny seženeme pouze v sezóně. A pokud chcete vzájemné chutě krásně sehrát, není od věci si průběžně podle období dělat zásoby. Zatímco kolem jara až léta posbíráte spoustu čerstvých bylinek, rybízu a dalšího ovoce, na podzim jsou aktuální především houby, hrušky, jablka a některá kořenová zelenina. Proč dávat ovoce i do slaných kořenících směsí, je jednoduché. Ačkoli se na první pohled zdá, že sladká chuť je ke škodě, je tomu přesně naopak. S ovocem totiž získá vaše koření úplně jiný nádech a nevšední tóny – od lehké pikantnosti až po příjemnou zemitost, která se s ostatními chutěmi famózně spojí. 

Tip: Ať už zpracováváte jakékoliv koření, vždy jej podle chuti pečlivě umixujte – najemno nebo nahrubo, podle toho, do jakých jídel je budete používat. Poté koření přemístěte do sáčků nebo sklenice a skladujte v suchu a temnu.

Houbové koření 

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky sušených hub (ideálně mix)
  • ¼ hrnku sušené cibule
  • ½ lžičky kmínu
  • ¼ mletého pepře
  • ½ lžičky koriandru
  • 2 lžičky sušeného libečku, celeru nebo tymiánu
  • 1 lžička mořské soli
  • Špetku muškátového oříšku

Grilovací koření

Budeme potřebovat:

  • 2 lžičky mletého nového koření
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžičku nasekané šalvěje
  • 1 lžičku tymiánu
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky kajenského pepře

Podzimní koření

Budeme potřebovat:

  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1/3 kardamomu (můžete vynechat)

Dýňové koření

Budeme potřebovat:

  • 2 lžíce sušené dýně
  • 3 lžíce mleté skořice
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky hřebíčku
  • 2 lžičky mletého muškátového oříšku

Koření jako ideální dárek

A protože handmade dárky snad nikdy nepřestanou být v kurzu, pokud si s úspěchem vyrobíte domácí koření, získáte tím i skvělý tip na dárek, který byl ručně vyrobený s láskou. Pokud navíc koření umístíte do hezkých sáčků, připravíte si pěknou grafickou etiketu a třeba přidáte ještě nějaké drobnosti, o radost bude v každém případě postaráno.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Celé léto jste strávila v teniskách, protože vám sráží sebevědomí neposlušný vbočený palec? Nechodíte kvůli němu ani na pedikúru? V tom případě vám prozradíme, jak na něj vyzrát, abyste další léto byla do sandálů připravená.
Někdy není času nazbyt – v práci fofr, doma lítačka, člověk si pomalu ani nesedne. Ale jíst se musí, zvlášť když nechcete zbytečně utrácet za oběd v restauraci. Nechte si poradit a odložte při tom předsudky stranou. Rychlý oběd totiž může být i velmi zdravý a plnohodnotný. Dokonce se může stát, že rychlé recepty se ve vaší kuchyni usadí už napořád. Pusťte se s námi do vaření a uvidíte, že manžela a děti už ani nebudete muset přesvědčovat. Tak co, už zapínáte plotnu?
Za málo peněz hodně muziky? Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem vajec. Už jste někdy slyšely o tom, že svými schopnostmi strčí do kapsy mnohé kosmetické produkty? Návod, jak s nimi naložit, máte přímo tady!
Vysoký cholesterol představuje závažný rizikový faktor pro vznik kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice. Pokud se někdo potýká s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, je mu doporučeno jeho hladinu snížit.
Problémy se zády jsou v dnešní době civilizačním onemocněním, se kterým se setkává snad každý druhý z nás. A zatímco některé jsou vrozené a získané třeba vlivem skoliózy či hyperkyfózy a dalších latinských názvosloví, jiné jsou způsobené nezdravými návyky, které každý den (mnohdy nevědomky) opakujeme. A právě takové zlozvyky ke zhoršení a ještě větším potížím jenom přispívají. Co nám nejvíce kazí záda?
Fenomén českých televizních seriálů z období totality přetrval do dnešních dnů, a důvodů pro to je více. Ti starší se dívají často z nostalgie, mladší diváci sledují dobu, kterou nezažili, a srovnávají s dneškem. Ovšem dobrým důvodem, proč se vysílají a jsou v oblibě, je také nesporná kvalita mnoha tehdy natočených děl.
Každá žena se měsíc co měsíc setkává s menstruací, během které se neobejde bez vložek či tampónů. Málokdo si ale v tu chvíli uvědomí, jaké množství odpadu se vytvoří během používání tradičních menstruačních pomůcek, které následně zbytečně škodí okolní přírodě. Naštěstí ale existuje několik ekologických alternativ, za které vám příroda poděkuje a oceníte je i vy z hlediska snadného použití. Pojďme se podívat na téma ekologické menstruace.
Intrauterinní inseminace (IUI) je prvním krokem asistované reprodukce pro páry, kterým se nedaří počít. Obvykle se provádí zhruba po roce, kdy se nedaří během nechráněného pohlavního styku zplodit potomka. Jedná se o základní a neinvazivní metodu, jak otěhotnět. Hlavní princip spočívá v tom, že je spermiím zjednodušena a zkrácena cesta k vajíčku jejich přímou aplikací přímo do dělohy. IUI se provádí na reprodukčních klinikách a nabízí ho také gynekologie Gynem.
První rande je důležitým momentem, z něhož se může – či nemusí – vyvinout vztah, nebo dokonce láska. Jak zapůsobit a co raději nedělat?
Nejradši byste křičeli, dupali nebo někoho doslova uškrtili! Něco vás tak moc naštvalo, že se nedokážete kontrolovat a vámi proudí jedna emoce za druhou.
Neo mint neboli pastelově zelená. Už teď známe trendy v bydlení pro příští rok, a přinášíme ochutnávku interiérů s tímto odstínem barvy.

Výběr článků

Překrásný Olea All Suite Hotel je celý postavený z přírodních materiálů a zaujme atmosférou naprosté pohody. Pětihvězdičkový resort vyniká luxusem a personál je tu k dispozici nonstop. Bazény prolínají skrz všechny části hotelu a zajímavostí je, že do se do vody můžete ponořit přímo z vašeho pokoje. Tohle je prostě nádhera!
Na své zahrádce i v květináči můžete pěstovat kdejaké koření, bylinu nebo rostlinu. Zatímco někdo se uchyluje cestou levandule pro uklidnění, jiný se rozhodl zasadit si do záhonu či připraveného truhlíku saturejku.
S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.

Nepřehlédněte

Možná patříte mezi ty, kteří nepotřebují jíst maso příliš často. A nemusí to být z důvodu, že se vám příčí zabíjení zvířat, ale třeba vám jen jednoduše maso tolik nechutná a nemáte častou potřebu ho konzumovat. Jak ale zajistit, aby přesto váš jídelníček obsahoval veškeré potřebné živiny?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek