Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Interiérové tipy, jak si zařídit moderní obývací pokoj

Neexistuje žádný univerzální návod, jak si zařídit moderní obývací pokoj. Každý člověk je totiž jiný a každý z nás má odlišný vkus. Důležité proto je, abyste si obývací pokoj vybavili tak, aby se vám v něm příjemně žilo, působil harmonicky a měli jste tam vše, co potřebujete k relaxu a času společně strávenému s rodinou.
obývací pokoj
Obývací pokoj podle vašich představ

Pokud rekonstruujete nebo jen předěláváte interiér obývacího pokoje, dbejte zejména na jednu zásadní radu – vše by vám mělo barevně ladit. Proto si už předem zvolte jednu oblíbenou barvu, která vám dodává pocit klidu, pohody a spokojenosti a v této barvě začněte nakupovat a kombinovat nábytek, doplňky i textilie.

Nedoporučují se žádné agresivní odstíny (zapomeňte tedy na červenou, ostře oranžovou i černou). Ideální jsou odstíny zelené, modré, světle fialové nebo jemně meruňkové, které mají pozitivní vliv na naši psychiku.

Světlý nábytek umí zázraky

Možná vás fascinuje masivní dřevo, kožená pohovka a tmavé koberce. Ale vězte, že tímhle způsobem si z obývacího pokoje vybudujete spíš temnou jeskyni. Moderní jsou světlé barvy a prosvětlený interiér. Proto při výběru nábytku sahejte hlavně po krémových, bílých a podobně zářivých odstínech, které opticky zvětší a zesvětlí interiér.

Velmi zajímavou variantou je také renovace starého nábytku. Pokud máte už letitý, ale přesto pevný a neponičený nábytek z masivu, je škoda zbavovat se ho. Stačí dodat mu modernější vzhled a rázem se stane nepřehlédnutelnou dominantou obývacího pokoje. Kupte si vhodnou barvu a přetřete ho (nebo o to požádejte zkušeného odborníka). Oblíbené jsou tónovací barvy, případně výsledek drobným přebroušením svrchní vrstvy přeměňte v žádaný efekt „antik“ patiny. Obývací pokoj, který ještě před chvílí vypadal jako z dob našich babiček, náhle bude zářit novotou a elegancí.

Moderní textilie dodají šmrnc

Zapomínat byste neměli ani na správně vybrané textilie – ať už jde o záclony, závěsy, přehozy, kusové koberečky. Zejména odhalená okna působí nedokončeným, smutným dojmem – ale správně zvolené záclony, které budou odpovídat vašemu vkusu, rázem dodají interiéru pocit pohody a domova. A je jedno, jestli sáhnete po těch dlouhých až na zem, krátkých, voálových, hladkých nebo jacquardových. Obývací pokoj s nimi bude hřejivější a jemnější.

K TÉMATU  Z čeho se skládá běhoun pro chodbu? Přehled odolných materiálů a nešpinivých vzorů

Totéž se týká i závěsů. Málokdo je sice reálně používá na zatahování oken, protože snazší je nechat si nainstalovat rolety či žaluzie – ale právě závěsy se dnes stávají výrazným estetickým prvkem, který dokáže zaujmout na první pohled a dodá obývacímu pokoji přesně ten stylový nádech, který si přejete. Ať už sáhnete po praktických zatemňovacích, těch s moderním designem, závěsech vhodných pro teenagery nebo těžkém baldachýnu, vždy to váš obývací pokoj doladí do úplné dokonalosti.

obývací pokoj

Svítidla musejí stylově odpovídat

Třešničkou na dortu při zařizování obývacího pokoje by měl být výběr svítidel. Můžete nahlédnou třeba do oblíbeného e-shopu Restilo.cz, ale prodává se jich tam tak neskutečné množství, že je těžké vybrat si.

Proto si nejdřív ujasněte, do jakého stylu se snažíte svůj obývací pokoj ladit, a teprve pak vybírejte vhodný druh stropních svítidel, lustrů, stojací lampu, závěsnou lampu nebo třeba bodová světla. Pokud milujete vintage, hledejte v této kategorii. Případně sáhněte po retro svítidlech, industriálních kouscích, čistě moderních tvarech či něčem úplně specifickém od některého uznávaného světového designéra.

Výběr rozhodně nepodceňujte, i když bude finančně nákladnější – pouze správný typ svítidla, které nebude ničím rušit celkový design, dodá modernímu obývacímu pokoji tu správnou atmosféru.

Lepší méně než více

Při prohlížení katalogů (třeba právě u Restilo.cz) máte jistě milion nápadů, co vše byste mohli v obývacím pokoji mít, co by se vám hodilo, co vás na první pohled nadchlo. Ale než se pustíte do zbrklého nakupování, znovu svůj výběr pečlivě zvažte.

Uvědomte si, že obývací pokoj je místem setkávání i odpočinku. Měl by být dostatečně vzdušný a prostorný. Není nutné dávat do něj pět skříní a čtyři konferenční stolky, deset různých kusových koberců ani nemusíte mít plné zdi kýčovitých závěsných dekorací. Moderna velí ke střídmosti a minimalismu.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Léto si každý z nás spojuje s opalováním a všichni se na něj nesmírně těšíme-. Konečně totiž může naše tělo získat bronzový odstín bez toho, aniž bychom museli navštěvovat solárium. Jenže co až léto bude pryč? Co pak? Vyvstává najednou otázka, jak si udržet opálení po co nejdelší dobu. Tento článek obsahuje nejúčinnější tipy na to, jak opálení co nejvíce prodloužit a pyšnit se tak krásným tělem i několik měsíců po dovolené.
Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop krásy a duševního zdraví na nový pracovní týden. Nenechte se hned v pondělí zbytečně vytočit, a taky myslete na oslabenou imunitu, teploty pěkně padají dolů! Na co si dát pozor?
Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste jeho čerstvým majitelem? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou v péči o nového člena rodiny. Tohle se bude hodit.
Celé jaro jste se snažila zhubnout do plavek. Pár kilo je dole a vy vypadáte skvěle. Tak si dovolíte na dovolené trochu hřešit. U vody si dopřejete zmrzlinu, odpoledne aperol, večer pár koktejlů. Když přijedete domů, zjistíte, že váha je opět nahoře. Co dělat, aby se to nestalo?
Ruku na srdce, které z vás mají kosmetickou taštičku narvanou k prasknutí? Skutečně tam potřebujete mít vše, i když nejde pořádně zapnout? A už jste slyšely o balení, které je určené na cesty? Ušetřete svou taštičku a inspirujte se tipy, díky nimž budete připravené vždy a všude.
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?
Obujte si své Manolo Blahnik, protože holky jsou zpět. Druhá série „A jak to bylo dál...“ je stále v našich myslích (díky návratu Samanthy Jones), ale už teď se nemůžeme dočkat, jaké nové drama třetí série přinese.
Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?
Vždy mi záleželo na rodině a chtěla jsem žít poctivě a být šťastná. Jednou jsem ale ulítla a nikdy jsem na svůj omyl nemohla zapomenout. I když jsem se snažila, nakonec jsem to neunesla a dnes nemám rodinu žádnou.

Výběr článků

Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?
Tihle dva lidé se rozhodli vyzkoušet cvičení jógy v páru. I s návodem to ale není nic jednoduchého, jak si oba dva vyzkoušeli na vlastní kůži. Udržet krkolomné pozice je bez tréninku velký oříšek, i pokud patříte mezi pohybově nadané.
Není snad člověk, který by je neznal. Zvláště v poslední době o nich média psala téměř neustále. Tato nepřehlédnutelná dvojice si získala srdce mnohých, ale řadu svých fanoušků také ztratila, a to právě kvůli stěží pochopitelným krokům, které provedla. Harry a Meghan jsou pár, který bude přitahovat pozornost médií neustále. Jaké byli jejich největší výstřelky? Pojďme si je připomenout!

Nepřehlédněte

Většina dívek nebo dam, které chtějí mít krásné gelové nety obvykle automaticky zamíří k odborníkovi. Jenže salony krásy jsou mnohde zavřeny, a tak si každá z nás hledá cestu, jak se starat o svůj zevnějšek co nejlépe. Gelové nehty však mohou být problém. Ne každý si je totiž ohledně gelových nehtů jistý v kramflecích. Jak si je doma udělat? Jak nanášet gelový lak doma vám poradíme krok za krokem.
Bouchnete si šáňo nebo šampáňo? Ve skutečnosti se rozlišují na sekt, šumivá vína a šampaňské. Co mají tato vína společného? Hlavně bublinky!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek