Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Hanička ”písnička” Zagorová: Zpěvačka, která se otiskla do české historie

Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
Zagorová
Hana Zagorová (6. září 1946 - 26. srpna 2022)

12. 09. 2022

Hančino dětství a hudební začátky

Hanka Zagorová se narodila 6. září 1946 na Ostravsku. Její otec byl stavební inženýr a maminka učitelka. Již v šesti letech začala docházet na hodiny klavíru a když jí bylo jedenáct, napsala svou první divadelní hru. V roce 1963 se zúčastnila pěvecké soutěže Hledáme nové talenty. Přestože nevyhrála, začala spolupracovat s ostravským rozhlasovým studiem a nahrávat první písničky a již v roce 1965 měla dokonce svůj vlastní pořad v televizi, který nesl název Písničky pro Hanku.

Hana Zagorová – Spěchám

Klíčový rok 1969 a typický projev, který z ní udělal ikonu

I přesto ji ale více lákalo herectví, tudíž nastoupila na brněnskou JAMU, kterou v roce 1969 úspěšně vystudovala. Dalo by se říci, že právě rok 1969 byl pro ni tím zásadním. Jakmile se totiž po dokončení studií přestěhovala do Prahy, o dvorní textaře a nabídky spolupráce neměla nouzi. Díky tomu, že měla nakřáplý hlas a zhoršenou výslovnost sykavek, byl její hlas snadno rozpoznatelný, a to z ní udělalo ikonu.

Stoupající hvězda a série Zlatých slavíků

V sedmdesátých letech minulého století nabrala kariéra Hany Zagorové raketovou rychlost. Natáčela s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, hostovala v Divadle Semafor a započala spolupráci s Petrem Rezkem, která trvala šest let a díky ní vznikly hity jako Asi, Asi a Duhová víla. Postupně začala narůstat také Hančina popularita u lidí. Nejlépe to je patrné z toho, že od roku 1977 vyhrála devět let po sobě Zlatého slavíka.

Hana Zagorová – Černý páv

Neustálé koncertování a první hlavní filmová role v kariéře

Od roku 1980 až do roku 1986 začala vystupovat s mladšími zpěváky Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem. Ve stejném časovém období také hojně koncertovala v Česku, Polsku, Rusku i Německu. O tom, jak bylo koncertování náročné vypovídá fakt, že během jednoho roku dokázala Hanka odehrát až 360 koncertů. V roce 1980 také dostala svou hlavní filmovou roli v parodii Trhák.

K TÉMATU  Ilona Csáková slaví! 30 let od vydání první sólové desky Kosmopolis!
Hana Zagorová – Rande u zdi nářků

První manželství a příchod spřízněné duše

I přesto, že pracovně byla Hana Zagorová velmi vytížená, v roce 1986 se provdala za tanečníka a baletního mistra Vlastimil Harapese. Manželství se ale v roce 1991 rozpadlo a již následující rok se provdala za o deset let mladšího operního tenora Štefana Margitu. Toto manželství bylo naplněno láskou a porozuměním a trvalo až do Haniččiny smrti.

zagorova
Štefan Margita byl její životní láska.

Společně překonali i to, že spolu kvůli Hančiným zdravotním problémům nemohli mít děti, i přesto, že si je oba přáli. O tom, jak byl jejich svazek pevný svědčí hned několik faktorů. Například v devadesátých letech Hanka na čas seškrtala svůj pracovní program a věnovala se místo toho svému muži. Společně s ním objížděla jeho koncerty a byla mu oporou na každém kroku.

Smutná srpnová zpráva od Štefana Margity

Bohužel v roce 2020 onemocněla Hanka covidem-19 a od té doby ji doprovázely zdravotní komplikace. Dva roky na to, 26. srpna 2022, zemřela. Štefan Margita na její skon zareagoval vzkazem, který zveřejnil na sociálních sítích. Stálo v něm: „Hani, lásko moje jediná. Děkuju ti za třicet krásných zamilovaných let! Na dnešní 11. hodinu už však nikdy nezapomenu. Strach, úplná beznaděj, že jsem tě navždy ztratil, a že už nejsi a nebudeš. Návrat do prázdného bytu mě drásá. Koukám na tvé věci a každý krok mi tě tu připomíná. Miluju tě a navždy budu! Tvůj Štefan.“

Hana Zagorová – Asi, asi

S Hankou Zagorovou budeme mít všichni spojené stovky písní, které milujeme a spoustu z nich známe zpaměti. Rovněž bude dál mezi lidmi žít rčení „nedělej Zagorku“.

zagorová
Hana milovala zpěv a své publikum. Na sklonku života si nejvíc přála, aby se mohla vrátit na podium.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hlas Roxette už není: zemřela zpěvačka Marie Frederiksson. Za slávu kapely mohl student, který odnesl nahrávku do rádia!

Česko Slovenská SuperStar: skandál Knechtové i snaha Bartošové

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bylinková zahrádka v sobě skrývá mnoho kouzla. Kromě toho, že je krásná na pohled, je také zdrojem spousty podmanivých vůní a léčivých účinků pro naše tělo. Jak založit bylinkovou zahrádku, abychom se z ní mohli těšit i několik let? Máme pro vás pár tipů.
V 90. letech bylo všechno mnohem jednodušší - zejména pokud jde o vztahy s celebritami. Ve skutečnosti existovaly četné páry celebrit z 90. let, které jsme všichni uctívali, i když jsme si nebyli jisti, jak dobře spolu vycházeli poté, co chaos na červeném koberci utichl a davy šly domů. Většina z těchto párů z 90. let se od té doby rozpadla. Ale pár šťastlivců je stále spolu a stále si užívá svůj románek.
Každému z nás příroda nadělila něco jiného, a to nejen z hlediska charakteru, chování, ale i po stránce postavy. A zatímco někdo je hubený a stěží přibere pár gramů navíc, jiný má sklony k obezitě a kila mu naskakují snad i tehdy, když polyká vzduch. Odlišní jsme ale také stavbou těla – ano, klasické třídění na jablka, hrušky. Jaký jste ale ve skutečnosti somatotyp a co na něj nejlépe zabírá?
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Prostě jste to přehnala se sluníčkem. Samozřejmě neplánovaně. Voda šplouchala a vy jste usnula na lehátku a teď je vaše pleť totálně zrudlá a spálená. Jak jí pomoci? Jestliže nemáte po ruce speciální poopalovací péči, zkuste domácí zdroje.
Také přemýšlíte, jak nejlépe a nejkvalitněji využít čas letních prázdnin pro své dítě? Žijeme v době, kdy je na trhu nepřeberné množství nabídek letních táborů, doprovázených kvalitním programem nebo „celotáborovou hrou“. Jak vybrat pro své dítě nejlépe? Na co se při výběru zaměřit?
Odolný přírodní materiál, který provází člověka odjakživa. Kůže v interiéru znamená pro mnohé sedačku nebo křeslo, ale její využití je velice rozmanité. Kromě jejího praktického využití je totiž perfektním materiálem pro nejrůznější dekorace i originální nábytek. Pokud milujete retro nebo vintage styl, nějaký ten kousek kůže si určitě najde cestu i k vám domů.
Známe ho úplně všichni. Nejspíš ho mnoho z nás má na talíři alespoň párkrát do týdne. Avokádo je hit posledních let, je to superpotravina, která nesmí chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jenže s sebou nese i temnou stránku, o které se ví, ale příliš se o ní nemluví. Nebo ji záměrně nevidíme.
Dnes jsem snědla svůj objednaný Caesar salát, i když vím, že měl chyby. Ale dávám si ho často. Tak jsem špatný druh použitého salátu a kus opečené slaniny neřešila. Vím, co jsem si objednala. Ovšem určitě se vám stává, že si dáte něco, co vůbec neodpovídá kvalitě, kterou jste očekávala. Co může být v restauraci předmětem reklamace?
Situace je kritická. Místo toho, aby děti zamířily do lavic, zůstávají dál doma. Uzavřené jsou kompletně nejen základní školy, ale nově i ty speciální a mateřské. Přesto počet nemocných mezi nejmenšími v posledních dnech roste. Je tak nejvyšší čas začít posilovat jejich obranyschopnost. Soutěžte proto s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia s oceněným vitaminem D a probiotiky, které podpoří jejich imunitu.
Svatební den bývá pro mnoho lidí tím nejkrásnějším. Když žena dostane zásnubní prstýnek, začne se jí v hlavě točit milion věcí, které by na svatbě chtěla mít. Důležité je, se z toho nezbláznit. Pokud si můžete dovolit zaplatit společnost, která se organizací svateb zabývá, ušetříte si určitě mnoho starostí a nervů, ale z finanční stránky to asi nebude žádný med. Pokud děláte svatbu na vlastní pěst, nejlepší bude, pokud si všechny důležité věci budete sepisovat do deníčku. A to nejen množství hostů, velikost dortu, místo konání svatby, ale také samotný rozpočet, který se za svatbu chystáte utratit.
Prosinec je vhodná doba na nějakou tu pohádku. Na jaký film se vypravit s dětmi do kina? Aktuálně je na výběr hned několik variant, pro co se rozhodnout. Animovaní kutilové Pat a Mat pobaví i dospělé, pohádka z našich krajů Čertí brko se pyšní lákavým obsazením, a francouzská rodinná komedie Vánoce a spol. představí Santu až po kolena v bryndě.

Výběr článků

Kdo by nechtěl být lepší, výkonnější, šťastnější? Existují různé metody, které učí, jak na to. Jednou je to pozitivní myšlení, jež by mělo být tou správnou cestou. Jindy zase mindfulness meditace, co vám pomůže se soustředit na přítomný okamžik a zbaví vás nahromaděného stresu. Za vyzkoušení stojí také služby osobního kouče. Už jste se někdy setkali s termínem neurokoučink? Víte, co se pod ním schovává?
Máte v šatníku starší nebo málo využívané kusy oblečení? Tyhle nápadité módní vychytávky vás možná inspirují k tomu jim vdechnout nový život. Starší džínová bunda nebo košile po někom z rodiny, o kterých jste si myslela, že je už nikdy nevezmete na sebe? Přetvořte si je podle sebe.
Neustálé pochybnosti o sobě. Kritika své postavy, kritika svého chování. Nedůvěra v dosažení stanovených cílů... Poznává se v tomto některá z vás? Přály byste si, ženy, mít se více rády? V dnešním článku si povíme, jak na to! Jak se mít ráda, jak zlepšit své sebevědomí a jak zkrátka zazářit!

Nepřehlédněte

Máte v sedmdesáti nárok být zamilovaná a mít sex? Samozřejmě máte. Zamilování je stejné ve dvaceti, jako v sedmdesáti. Jen je lidé na veřejnosti projevují méně okázale. Možná vám vaše děti řeknou, že jste trapná. A ony nejsou právě tím, že takhle uvažují? Milovat někoho není nikdy trapné. Je to ta nejdůležitější součást života každého člověka.
Zahalte se do tepla a vydejte se s námi na lednové dobrodružství plné venkovních aktivit vhodných pro všechny věkové kategorie! Bez ohledu na věk si můžete užít odpoledne při sáňkování, procházky v zasněženém lese či stavbu sněhuláka. Připravte se na lednovou zábavu a objevte radost z aktivit pod širým nebem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek