Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Toužíte po levnějších energiích? Vyrábějte si je sami. Dnes už je to snadné

Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení.
zářovka
Toužíte po levné energii? Poohlédněte se po alternativních způsobech jako jsou fotovoltaické nebo větrné elektrárny nebo tepelná čerpadla.

Vlastní zdroje elektřiny

Nejsnáze se jako vlastní zdroje elektřiny pro rodinný dům dají využít slunce a vítr. Sluneční svit dokážeme přeměnit na elektřinu pomocí fotovoltaických panelů. Elektřinu jimi vyrobenou je možné, po převedení v měniči na střídavý proud, napojit na elektrické rozvody domu. Pokud si domácnost pořídí i baterie, může se stát zcela nezávislou na běžné elektrické síti.

Podobně se dá pracovat s větrnou elektrárnou, která je pro rodinné domy dostupná ve vertikálním provedení (bez velkých listů, které známe z vrtulových elektráren). Dá se snadno instalovat na dům nebo v jeho okolí a hlavně: rotace svislého provedení větrníku nedělá takový hluk jako velké větrné elektrárny.

Vlastní zdroje tepla

V oblasti tepla je nutné se bavit ve dvou rovinách: ohřev vody pro její přímé využití v domácnosti, plus vytápění během chladných měsíců. Jak ohřev vody, tak vytápění lze řešit skrze elektrickou energii, ale je možná i jiná cesta.

Solárními panely (neplést s fotovoltaikou) je možné, alespoň přes sezonu, zajistit dostatek teplé vody pro domácnost. Vhodné je doplnit její ohřev i o elektrický zdroj, protože zejména v zimě je slunečního svitu málo. Někdy slunce nezasvítí i několik týdnů. Zajímavým se v posledních letech stává i využití tepla z odpadní vody.

Zajímavým zdrojem tepla určeného k vytápění se může stát tepelné čerpadlo. Efektivní je v případě vytápění podlahovým topením. Jestliže však máte klasické nástěnné radiátory, s tepelným čerpadlem si příliš nepomůžete – alespoň dokud jej nenecháte realizovat jako hloubkový vrt. Mnohem zajímavější se v tomto případě stává ohřev vody na topení pomocí elektřiny vyrobené větrnou elektrárnou. Nutné bude zapojit do systému i baterie.

Tip: Na stránkách NováZelenáÚsporám.cz v kategorii Rodinné domy se dozvíte vše potřebné o dotacích na vlastní zdroje energií, i na energetické úspory. Dotace se může vyšplhat až na 50 %.

K TÉMATU  Budujete kariéru a zapomínáte na lásku a vztahy. U těchto povolání buďte obezřetní, pokud nechcete zůstat sami

Nejvýhodnější je kombinace zdrojů a úplná samostatnost: takzvaný ostrovní systém

Kdo touží vyřešit si problémy s rostoucími cenami energií jednou pro vždy, měl by se orientovat na takzvaný ostrovní systém. Co to je? Jde o naprostou nezávislost domu na dodávkách plynu i elektřiny, v moderním pojetí i na dodávkách tuhých paliv pro vytápění. Podpora přichází v této oblasti i od státu, který speciálním bonusem odměňuje ty domácnosti, které využily dotace na více projektů z programu Nová zelená úsporám.

Dům, který funguje jako ostrovní systém, je zcela samostatný a jeho majitelé neplatí žádné zálohy na plyn a elektřinu. Veškeré potřebné zdroje energie si prostě obstarávají sami. To se samozřejmě neobejde bez vstupních nákladů. Vzhledem k rychle rostoucím cenám energií se ale návratnost investice do vlastních zdrojů energií pohybuje dokonce pod deseti lety. Když se využijí dostupné dotace z veřejných rozpočtů, může být návratnost ještě kratší.

Banky navíc celkem ochotně půjčují na projekty spojené s pořízením vlastních zdrojů energií. Získat lze jak hypotéku na rekonstrukci, různé typy zelených hypoték, tak i běžnou půjčku bez zástavy a bez uvedení účelu. Srovnání aktuálních podmínek neúčelových půjček na účet, využitelných i pro financování vlastních zdrojů energií, najdete zde.

Co zvážit, než se do pořízení vlastních zdrojů pustíte

Mít vlastní zdroje elektřiny a tepla je do budoucna výhodným řešením jak po stránce ekonomické, tak i ekologické. Sice stále není dořešena recyklace některých složek zařízení pro výrobu energie ze slunečního záření, ovšem i tak zůstává mezi nejčistšími. A zůstane až do doby, než zdokonalíme jaderné štěpení nebo zprovozníme jadernou fúzi, abychom dokázali využít tu ohromnou masu energie vázanou v samotné hmotě.

Jenže i vlastní zdroje energie mají své nevýhody. Když pomineme náklady na jejich pořízení, na pravidelnou údržbu a případné řešení poruch, musíme zvážit ještě další důležitý parametr, a tím je hlučnost. Fotovoltaika, tepelné čerpadlo i větrná elektrárna, respektive jejich nutné součásti, produkují celkem vysokou hladinu hluku. Proto je nutné mít v domě prostor k uložení hlučných částí těchto zařízení do suchého a bezmrazého prostředí, ale zároveň i mimo obytnou část domu tak, aby hluk do místností nepronikal.

Zdroje článku:
klient
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bez mobilu si už nedovedeme život představit. Místo toho, abyste ale surfovali na netu nebo si psali s přáteli a leželi doma na posteli, můžete ho využit k zeštíhlení a posílení celého těla. Mobilní aplikace vám mohou posloužit třeba k vytvoření zdravého jídelníčku nebo zařazení cvičení do každodenního programu. Na trhu je dnes nepřeberné množství apek, co za vás odvedou velký kus práce nebo vám hubnutí aspoň zpříjemní. Vyzkoušejte některý z navrhovaných tipů!
Letošní listopadová novinka z produkce TV Nova, tou je osmidílný seriál s názvem O mě se neboj z dílny režiséra Bisera Arichteva a z pera Jana Coufala a dalších. Seriál se nese v duchu komediálně-romantickém. Získal si vás?
Jsou lidé, kteří ho prostě nemohou vystát a nemohou se dočkat, až rychle pomine, a ti, kteří ho naopak zbožňují, navzdory chladu, mlze a všemu, co k němu patří. Zima je pro nás obdobím, které má kouzelný nádech, možná kvůli Vánocům, možná proto, že mráz v určitých obdobích jako by všechno zmrazil a zastavil čas. A když sněží? Rozhodně to neusnadňuje pohyb, ale bílý plášť jako by všechno zkrášloval a tlumil, zkrátka kouzelný svět! Zima je však také synonymem pro méně času stráveného venku, a to z pochopitelných důvodů souvisejících s nižšími teplotami, a pro děti se nuda může stát krutou realitou. Když se nad tím ale zamyslíte, s trochou fantazie a organizace se dá s dětmi podnikat spousta aktivit, a to jak uvnitř, tak venku.
Podzim je tradiční období v roce, kdy bilancujeme. Dny se zkracují, počasí zhoršuje, nálada prostě není. Odtud je už jen krůček k nepříjemným pocitům a sešupu nálady směrem strmě dolů. Když se to stane jednou, je to v pořádku. Podzimní deprese by se ale neměly opakovat často.
S blížícími se Vánocemi po nás naši blízcí budou chtít vědět, co si přejeme pod stromeček. To se může zdát jako příjemná otázka, ale opak může být pravdou. Ne vždy máme v záloze seznam předmětů či zážitků, které nutně potřebujeme mít. Často se může dostavit pocit, že už máme vlastně všechno.
I přímotopy jdou s dobou. Ta si žádá úsporné a efektivní přístroje, které nebude třeba schovávat do skříní, ale naopak vystavovat na obdiv členům domácnosti i návštěvám.
Být krásná v každém okamžiku. To je jeden ze základních nároků, které moderní společnost klade na ženy. Obvykle jde o požadavek nejdůležitější a v mnoha situacích dokonce jediný. S váhou, drobnými potížemi pokožky nebo stylem oblékání sice mohou příslušnice něžného pohlaví něco dělat, chtějí-li, ale existují i estetické nedostatky, s nimiž se život mění v peklo.
Bodové osvětlení je oblíbené zejména v kuchyní nebo v obývacím pokoji. Může být zapuštěné, namontované na strop nebo směrové na koleji. Poslední jmenované má tu výhodu, že ho můžete namířit tam, kam potřebujete.
Miloš Zeman brzy sesedne z pozice hlavy státu. 8. března 2023 tomu bude 10 let od složení prvního prezidentského slibu Milošem Zemanem. Byl zvolen, jako první, přímou volbou a svůj mandát po pěti letech obhájil. Třetí kandidaturu Ústava nepovoluje, a tak teď Česko hledá nového prezidenta. Nebo historicky první prezidentku? Po čem volá naše společnost?
Termín letní láska je s trochou nadsázky jen další pojmenování záletů. Jde zpravidla o krátkodobý vztah mezi dvěma lidmi. Zahrnuje tak mnohem méně složitostí a odpovědnosti než vážný vztah. V létě jsou románky častější, letní láska je navíc stejně krátká a proměnlivá jako roční období.
Chcete dát svému milenci ultra speciální dárek, který mu ukáže, jak vám na něm záleží? Proč nezkusit smyslnou, erotickou masáž? Erotická masáž, která je dokonalým způsobem, jak vás dostat oba do nálady, je skvělou formou předehry a může pomoci budovat a prodlužovat potěšení, aby bylo vyvrcholení ještě příjemnější. A co si budeme, vzrušená budete i vy – a jak! Sama to dnes večer zkuste.

Výběr článků

Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Komunikace je základ dobrého vztahu, ale existují některé výroky, které mají zbytečně negativní dopad. Tady jsou ty, které chlapovi raději neříkejte. Možná vám přijdou v pořádku, ale jejich použití může mít trochu jiný efekt, než očekáváte.
Nebojte se, nechceme vás nijak strašit, je už je čas na vánoční přípravy. Ale co si budeme povídat, doma vyrobený adventní kalendář zabere nějaký čas a v době, kdy bude aktuální, budete mít jistě dost jiné práce. Co si to tedy letos trochu ulehčit a připravit se. Užijete si i samotnou výrobu kalendáře třeba v rodinném kruhu.

Nepřehlédněte

Hormonální dieta rozhodně neslibuje instantní zázrak v podobě drastické diety a následného jojo efektu. Naopak. Principem je především pochopení fungování těla a jeho správné naladění pomocí stravy. Hubnutí je až bonusový efekt.
Rohy stěn bývají jednou z nejvíce zanedbávaných oblastí v domácnostech, pokud jde o styling a nebo výzdobu interiéru. I když přemýšlíte o tom, jak byste si roh upravili, většinou to stejně skončí tak, že do něj dáte buď nějakou pěknou lampu, nebo velkou pokojovou rostlinu. Existuje však mnoho dalších způsobů, jak si tento kousek domova můžete zajímavě ozdobit. A věřte nám, že některé z nich by vás možná ani nenapadly.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek