Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Třešně

Třešně a višně jsou jedny z nejčastěji pěstovaných ovocných stromů na pozemcích a zahradách u rodinných domků. To není překvapivé, protože všechny odrůdy třešní jsou chutné, zdravé a ideální pro konzumaci přímo ze stromu. Stojí za to zjistit, jak tuto rostlinu správně pěstovat a jak vybrat nejlepší odrůdy třešní, které každoročně poskytnou bohatou úrodu. Řekneme vám také, jaká může být cena třešní a kde je nejlépe koupit.
třešně
A great harvest of ripe red cherries on a tree branch. Selective focus.

Pokud chcete na svém pozemku vysadit ovocné stromy, vyplatí se uvažovat o třešních, protože jsou předzvěstí léta a jsou velmi zdravé a chutné – ideální ke konzumaci hned po utržení. Můžeme z nich také vyrábět různé konzervy – vína, nápoje nebo zavařeniny. Obsahují velké množství jednoduchých cukrů, vitamínů a jsou zdrojem železa, hořčíku, fosforu a draslíku, což má přímý vliv na léčivé vlastnosti třešní. Musíme si však také uvědomit, že plody tohoto stromu mohou být nestravitelné a neměly by se jíst v nadměrném množství.

Třešně jsou podlouhlé, kulovité, ale malé. Kůže může být světle až tmavě červená. Plody se světle červenou slupkou mají světlou dužinu, zatímco plody s tmavě červenou slupkou mají dužinu výrazně zbarvenou.

Sazenice třešní se používají ve školkařství nebo jako podnože pro sladké a kyselé třešně. Koruny třešní mají zřetelně vyznačené vedení a také tuhé větve a větvičky, na nichž jsou uspořádány četné krátké výhony nesoucí plody. Třešně kvetou v první polovině května. V té době stromy vypadají krásně a zlepšují se také okrasné vlastnosti třešní.

Kdy byste měli vysadit třešně?


Sazenice třešní s otevřenými kořeny se obvykle vysazují na podzim (od září do poloviny listopadu), kdy je teplota půdy ještě nižší než 4 °C. Stromy v tomto období mnohem lépe zakořeňují, protože půda obsahuje více vody. Jarní výsadbu lze provést také koncem března nebo začátkem dubna, ještě než pupeny nabobtnají. Při pozdější výsadbě hrozí poškození oček, z nichž nebudou rašit nové výhony, což ovlivní opožděnou tvorbu koruny. Výsadba sazenic v kontejnerech, bude možné během celého vegetačního období popsané rostliny. Většina prodávaných odrůd třešní roste velmi silně, proto by měly být vysazovány ve vzdálenosti 5×3, 6×4 nebo 7×5 metrů v závislosti na tvaru koruny.

K TÉMATU  Pečená jablka plněná sušeným ovocem. Skvělá sladká příloha, ale poslouží i jako dezert!

Jaké je správné místo pro třešně?


Stejně jako třešně rostou nejlépe v hluboké, propustné, písčitohlinité půdě s regulovanou hladinou podzemní vody a pH 6,8-7,1. Třešně jsou známé svou žravostí, což znamená, že potřebují úrodnou a bohatou půdu, ze které mohou čerpat mnoho živin. Pokud půda v sadu není dostatečně bohatá, můžete ji před výsadbou stromů obohatit. Je dobré použít uhličitan vápenatý, který se smísí s půdou a dodá rostlinám vápník. Kromě toho je vhodné obohatit půdu hnojem, který se používá na dně jamek připravených pro výsadbu.

Třešně by měly být pokud možno chráněny před studenými větry. Tyto stromy jsou velmi choulostivé a jejich větve se mohou často zlomit v důsledku silného větru. Proto musí být vysazeny na chráněném místě. Některé odrůdy mohou být velmi citlivé na mráz, například třešeň Tamara. Květy zmrznou během jarních mrazů, a to již při teplotě -2 °C, což výrazně omezuje možnost pěstování v Polsku. Kromě toho je třeba pro tyto stromy vybírat nejen slunná, ale i chráněná místa. Třešně mají rády teplo a jejich plody nejlépe dozrávají na přímém slunci.

Prořezávání třešní


Tyto stromy by měly být ideálně uspořádány do vřetenovité koruny, neřezané boční výhony by měly být umístěny vodorovně a kmen by neměl být řezán. Pravidelné prořezávání není nutné. U starších rostlin lze stonek seříznout spolu s kosterními větvemi. Řezem třešně na bujné krátké výhony ji stimulujeme k tvorbě dlouhých výhonů.

Sladké třešně cena


V obchodech určitě najdete sazenice třešní špičkové kvality, obvykle 150-200 cm vysoké. K dispozici jsou například v nabídce internetového obchodu Moravské Sady. Ceny třešní a višní do značné míry závisí na odrůdě, kterou chceme zvolit.

Třešně stojí za to mít ve vlastním sadu, především s ohledem na jejich plody, které jsou ceněny pro svou chuť a zdravotní hodnoty. Na jaře nás navíc tyto stromy mohou potěšit krásnými květy, které se snadno stanou originální ozdobou zahrady.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Péče o sebe je v dnešní době pro mnoho lidí synonymem nákupních horeček, drahých lázeňských procedur, brunchů či kosmetiky. Stalo se to jakýmsi symbolem pro kosmetický a fitness průmysl. Mnoho lidí ale zapomíná investovat také do zcela jiné formy péče o sebe. A to do péče o své duševní a emocionální zdraví o které je rovněž třeba se starat. V tomto článku si řekneme, jak na to.
Jak probíhá první schůzka se mnou? Jaké nástroje mají moji klienti k dispozici, aby na sobě mohli začít pracovat? V jakých oblastech života vám Emoční rovnice pomohou? Dočtete se, jak se Nela cítila, co jí první koučink přinesl a co ji překvapilo.
Blíží se významný den vaší ženy, případně jsou za rohem Vánoce a vy ještě nemáte žádný dárek? Nepanikařte, stále vše můžete zachránit. Zapomeňte ale na kreativitu, raději vsaďte na jistotu.
Asi pro vás není žádnou novinkou, že s přibývající propojeností všeho a všech se ztrácí schopnost se skutečně odpojit. Mozek je zaplaven doslova nevysychajícím proudem informací, které zároveň nedokáže zpracovat. Co se vlastně děje a co můžete dělat pro svůj spokojený život?
Vidět kvést nebo rodit rostlinku, kterou jsme si vypěstovali ze semínka, je čistá radost každého zahrádkáře. Celá řada zelenin i květin se musí vysévat včas, protože mají dlouhou vegetační dobu. Tak abyste stihly sezónu, je nutné se setím začít již nyní v únoru!
Blíží se vaše dovolená a vy přemýšlíte, jestli vzít svého domácího mazlíčka s sebou. Myslíte, že mu bez vás bude smutno, ale jak se bude cítit na pláži nebo na horách? Pes může chodit s vámi, ale kočka? Ať se rozhodnete odjet sama a mazlíčka svěřit do péče jiné osoby, nebo pojede s vámi, příprava se vyplatí.
Čtení klasických knih vás nebaví? Nebo byste je rádi proložili i nějakým poslechem? V tom případě si vyberte z našich tipů na audioknížky, které vám jistě v letních měsících udělají radost a zpříjemní horké dny.
Ve většině medií proběhla zpráva nejen o oceněných filmech a osobnostech v anketě Český lev, ale také o tom, kdo měl co na sobě. Dress code, neboli pravidla oblékání na určité události, mnoho umělců nedodrželo. Ve světě nedodržování takových pravidel může znamenat i zákaz vstupu na dané místo. Co znamenají jednotlivé pojmy na pozvánkách na akce?
Face roller je oblíbený nástroj, který se využívá k péči o pleť a pokud ho ještě nemáte doma, zřejmě si klepete na čelo, jak by vám ”šudlání” kamenem po obličeji mělo vyhladit vrásky. Pojďme si proto zopakovat, co vlastně face roller je, jaké jsou jeho výhody a mýty, a především, jak s face rollerem pracovat.
Několikrát denně slýcháme že tent o či onen šampón pomůže našim vlasům od kořínků až po konečky. Dámy, která z vás trpí na roztřepané konečky vlasů dáte nám zapravdu, že jediné, co jim zaručeně pomůže je kadeřník. Ale ještě, než půjdete opět ke kadeřníkovi, vsaďte na účinnou prevenci.
Když se rozšířily kontaktní čočky, vypadalo to, že brzy nebude brýle nosit nikdo. Opak je pravdou. Ne každému totiž kontaktní čočky vyhovují. Navíc brýle nejen korigují oční vady, ale umí také doplnit nebo podtrhnout váš outfit a osobnost. Někteří lidí dokonce nosí brýle bez dioptrických skel, jen jako zajímavý módní doplněk. Jaké jsou trendy v optice roku 2019?
Rodinné podnikání je na denním pořádku. Když pracujete s lidmi, s nimiž nežijete v jedné společné domácnosti, ještě to jde. Ale pracovat s partnerem? Být s ním 24 hodin denně? Jde to a vůbec nemusí vzniknout pověstná ponorková nemoc. Jen je třeba dodržovat určité zásady.

Výběr článků

Vánoce jsou rodinné svátky, ale když jste sama - bez partnera, manžela, dětí, mohou to být svátky hodně stresující. Důležité je však začít se na to dívat z jiného úhlu. Být single na Vánoce je nakonec vlastně fajn.
Turecké koberce dříve sloužily nomádům jako ochrana před nepřízní počasí. V posledních letech se ale staly velmi moderní a také luxusní záležitostí. Vydejte se s námi do jedné z výrobny tureckých koberců a podívejte se, jak se tento investiční skvost vyrábí.
Kdysi se říkalo – jedno za každého z rodičů a jedno navíc státu. V posledních desetiletích se dlouho držel trend dvou dětí v rodině. Dnes jsou rodiny i často pouze s jedním dítětem. Rodíme děti pro sebe nebo pro společnost?

Nepřehlédněte

I ve větších bytech může být někdy koupelna situována tak, že šetříte každým centimetrem, aby se vám tam vešel alespoň sprchový kout, umývadlo a pračka. Koupelna je zatím stále nejčastějším a nejlepším místem, kam pračku umístit. Jaké vymyslet řešení, když je koupelna opravdu těsná?
Nevolnost, průjmy, zácpy, nadýmání, nafouklé břicho. Připadá vám to povědomé? Taky vás sužují tyto zdravotní problémy? Mám pro vás dobrou zprávu! Z těchto potíží vede cesta ven! Stačí do vašeho života zařadit těchto 5 tipů a vaše trávení vám poděkuje. Věřím, že nejen vaše trávení, ale i vaše psychika, jelikož špatné trávení nás díky nepříjemných problémům může dostávat do stresu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek