Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

M jako monstera: Královna džungle každého moderního pěstitele

Monstera – pokojová rostlina s monstrózními listy, která je součástí českých rodin už od nepaměti. V mnoha domácnostech se dědí po generace – pěstovaly ji babičky, matky, dcery i vnučky. Je ideální rostlinou do moderních i starších domovů, hravě si s ní poradí i začínající pěstitelé. Ke svému životu totiž nevyžaduje prakticky nic.
monstera
Monstera znovu vtrhla do českých domácností a zabrala si celou popularitu jen pro sebe.

08. 09. 2022

Monstrózní monstera

Nejen obrovské listy jsou pro monsteru tak typické. I výška, do které může za příznivých podmínek dorůst, ji charakterizuje. Dosáhnout totiž může až dvou a půl metru! A jak snadno roste, tak se i jednoduše rozmnožuje. Stačí její lístky ostřihnout a dát do vody zakořenit. Pokud se jedná o zdravý výhonek, kořeny pustí velmi brzy.

Jak již bylo zmíněno, tato pokojovka patří snad mezi nejoblíbenější a nejznámější rostliny. Když se řekne monstera, má to zvuk. Není milovník rostlin, který by ji neznal. A s tím souvisí i její současné ceny, můžete ji totiž koupit i za pěkně tučné sumy. Neváhejte proto poprosit kamarádku, jestli by vám nedarovala jeden lísteček a vymazlete si ji od píky.

monstera
Panašovaná monstera vás vyjde klidně na tisíce korun.

Najděte jí ideální stanoviště

Monstera si hravě poradí s tmavými místnostmi, ale nejlépe se jí bude dařit na světlém stanovišti. Miluje však i lehký polostín a dobře snáší rovněž občasné sluníčko. Pozor si však dejte na přímé sluneční paprsky, které ostatně nesvědčí žádné rostlině. Slunce totiž listy u řady kytek spálí. Ostatně, jak by bylo vám, když budete celý den sedět za rozpáleným oknem?

Pokud máte doma chodbu kam dopadá světlo, umístěte monsteru přesně sem. Zde se jí totiž daří snad nejlépe ze všech místností v domácnosti. Možná je to teplotou, která se v chodbách drží. Rostlina totiž nejlépe snáší teploty pohybující se kolem 17—25°.  

Vzdušná vlhkost? Sem s ní! 

I když jsou listy monstery opravdu krásné a velké, jejich problémem je, že se na nich usazuje prach. Jednou za čas monsteru osprchujte ve sprše nebo popadněte rozprašovač a dopřejte jí jemnou spršku mimo sprchový kout.

Ostatně tím zajistíte i dobrou vzdušnou vlhkost, kterou pro svůj rychlý a bezproblémový růst vyžaduje.

K TÉMATU  Interiérová houpačka je ideálním místem k relaxaci. Pohoupejte se doma!
monstera
Monstera se hodí do každé domácnosti.

Pozor na zálivku

S čím to však nepřehánějte je zálivka. Prakticky žádné pokojové rostlině nesvědčí přelití (lepší nechat trochu uschnout, než přelít) a monstera není výjimkou. Těsně před tím, než ji zalijete, zkontrolujte, jestli je substrát suchý. Pokud převládá vlhkost, odložte zalévání o pár dnů.

Kořenový bal by měl dokonale proschnout. Až v tento moment nastupuje na scénu další zálivka. Někdy je to otázka několika dnů, jindy však týdnů.

Hnojení? Pouze slabá dávka  

I když mnoha rostlinám prospívá, když je v době vegetace hnojíte, u monstery není hnojení tak potřeba. Stačí jednou za dva týdny, použijte pouze slabou dávku hnojiva pro zelené rostliny.

Na rozdíl od jiných pokojových rostlin s tímto jemným hnojením nekončete ani po skončení vegetace. Monstera je vděčná za živiny i v chladných, zimních měsících.

monstera
Existuje mnoho druhů monstery. Máte alespoň jednu doma?

Jak může monstera trpět?

Možná se zdá, že monstera je nenáročnou pokojovou rostlinou. A je tomu skutečně tak. Ovšem stejně jako jiné pokojové rostliny, v krajních případech může i monstera trpět. Naštěstí o své nespokojenosti dává vědět. Stačí si jí jenom všímat a při jejím nezdravém vzhledu zjistit, co je tomu na vině.

Když žloutnou listy

Pokud monstera není zelená, ale listy začínají razantně žloutnout, přestaňte rostlinu zalévat. Na vině problému je pravděpodobně přelití, proto substrát nechte pořádně proschnout. Pokud chcete rychle zakročit, odstraňte vodu z misky pod květinářem nebo ji rovnou přesaďte.

Viníkem však může být i nedostatek živin. Přestože si na hnojivo monstera nepotrpí, jednou za čas potřebuje doplnit živiny i ona.

Když jsou na listech hnědé skvrny 

Objevili jste na listech monstery hnědé skvrny? Buďto je opět na vině přelití, nebo popálení. Ujistěte se, že na monsteru nedosahují přímé sluneční paprsky v žádné části dne, případně ji přemístěte na jiné stanoviště.

K TÉMATU  Zahradní fontány pro oživení vaší zahrady. Zurčení vodního pramene je příjemné jako pohlazení

Když jsou na listech bílé skvrny

Bílé skvrny zase znamenají, že rostlinu pravděpodobně napadlo plísňové onemocnění. Proto rostlinu co nejdříve přesaďte a všechny napadené listy odstraňte. Do budoucna se pak vyvarujte přelévání rostliny.

Monstera má mnoho druhů a každý má svoji specifickou krásu. Jestliže vás oslovila, bude krásným doplňkem vašeho domova.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Monstera do každé domácnosti. Jak pěstovat moderní rostlinu?

Přírodní hnojiva: Víte, čím vším můžete nakrmit pokojovky?

Zdroje článku:
https://www.drevostavitel.cz/clanek/monstera-zloutnuti-listu, https://prima-receptar.cz/monstera-opravdu-monstrozni-pokojovka/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Práva a povinnosti plynoucí z práce ve státní svátek jsou pro mnoho zaměstnanců, ale i zaměstnavatelů stále velkou neznámou. Jak je to s prací ve svátek? Co když je směna přes půlnoc nebo je někdo zaměstnaný na dohodu? Doplňte si informace.
Trh s nemovitostmi zažívá doslova boom. Je potřeba si však uvědomovat několik možných komplikací. Co nám brání v koupi vysněného příbytku?
Víte o tom, že to, jak dýcháte, má obrovský vliv na váš život? Na vaše zdraví, vaši vitalitu a také na vaši postavu! Proto byste se měli co nejdřív zaměřit na váš dech a naučit se správně dýchat. Můžete si díky tomu vyřešit spoustu zdravotních problémů a také problém s únavou.
Když se pleťové póry ucpou nečistotami a přebytečným kožním mazem, začnou se černé tečky objevovat rychleji než houby po dešti. Co na ně platí? Zapomeňte na drahou kosmetiku, pár účinných zbraní máte doma! A ke všemu jsou za hubičku…
Doba koronavirová z nás udělala `domácí` sportovce. Kupujeme si švihadla, činky, jógamatky, rotopedy, ale hlavně běžecké pásy. Na většinu z nich se ještě před půl rokem čekalo několik měsíců. Ale který je ten správný přímo pro vás? Na co byste měla klást při jeho výběru důraz? Cena rozhodně není ten nejdůležitější faktor, kterým byste se měli řídit, je jich mnohem víc.
Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Pokud se vám při přečtení názvu dnešního článku vybavilo rozesmáté dítě na venkovním hřišti, zkuste nyní tu představu trochu změnit. Houpání totiž zdaleka nemusí být výsadou dětí. Houpačky umístěné v bytech nabízí prostor pro odpočinek a zároveň jsou velmi zajímavým doplňkem interiéru.
Ano, v této zábavě se vyžívají především muži. Ti si vždycky rádi do někoho zastřílí, případně při různých firemních akcích považují paintball za hru, při níž si mohou vyřídit účty se svými kolegy nebo nadřízenými. Ale rozhodně to není jen střílečka pro pány tvorstva, i ženy si mohou přijít na své.
Kdo nemá sociální sítě, jako by nebyl. Poví vám jistě každý, když mu s radostí oznámíte, že nejste majitelem žádného profilu na takových platformách. V současné době mluvíme o velmi důležitém pomocníkovi každého úspěšného podniku. Je to fantastický marketingový nástroj a základ toho, že budete v kontaktu s rodinou i přáteli. Pojďme si více do hloubky rozebrat, proč to už bez sociálních sítí nejde.

Výběr článků

Jaro už klepe na dveře a po dlouhém chladném období se všichni těšíme na první květiny, které nám přinesou radost a vůni do bytu. Stejně tak se každoročně těšíme i na módní trendy, díky kterým je oblékání příjemná zábava a estetická hra. Pojďte si s námi projít TOP trendy pro jaro 2020. Jdeme na to!
Mnoho odborníku se shoduje, že pití vody je prospěšné. Dodává nám energii, posiluje imunitní systém, obecně nás udržuje zdravé a jde o nezbytnost. Nicméně všeho moc škodí. Nadměrná konzumace vody může být až život ohrožující a můžete si na vodě vypěstovat i závislost.
Žraloci. Pro někoho jsou to velmi obávaní mořští tvorové, pro jiné fascinující živočichové, které by bylo úžasné více probádat a ochraňovat. Do podvědomí většiny z nás se žraloci, jakožto krvelačné bestie, zapsali předně Spielbergovým filmem Čelisti. Zároveň v posledních měsících a letech se stále dočítáme a doslýcháme o smrtelných útocích na lidi v destinacích, ve kterých bychom to zrovna nečekali.

Nepřehlédněte

Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Vlasy jsou korunou krásy - a tak na ně i řada žen pohlíží. Ve chvíli, kdy začnou padat a jejich lesk se ztrácí, začínají panikařit a ptát se, jak proti těmto dopadům mohou bojovat, jak jim mohou čelit. Pokud by se zeptaly svých kadeřníků, ti by jim odpověděli jedno - vše začíná u správné péče.  

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek