Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak tělu dodat proteiny? Stačí si osvojit správné návyky při stravování

Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
proteiny
Proteiny nejsou důležité jen pro kulturisty. Pro pevnou kostru se bez nich neobejdete.

17. 10. 2022

Bílkoviny nebo také proteiny si můžeme představit jako takový stavební kámen, základ všech našich tkání, které v těle máme. Potřebujeme je proto, aby rostly buňky, obnovovaly se tkáně, díky nim se tvoří svaly a napomáhají i při tvorbě hormonů a důležitých protilátek. Bílkoviny jsou například velmi důležité pro sportovce, a to právě proto, že se podílí na tvorbě svalstva. Ale stejně podstatné jsou i při procesu hubnutí.

Proč jsou proteiny tak důležité?

Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo, je vhodné zaměřit se v této době na zvýšenou konzumaci bílkovin ve stravě. Proteiny jsou důležité pro každého zdravého člověka, na jejich zvýšený příjem by ale měli dbát hlavně lidé s nádorovými onemocněními.

Proteiny lze snadno tělu dodat stravou, jen je potřeba ohlídat si složení jídelníčku, což pro mnohé z nás představuje problém. Stravujeme se ve spěchu, snažíme se ušetřit peníze, a tak místo masa konzumujeme více příloh. Prostě nepřemýšlíme nad tím, kolik čeho sníme, ale důležité je, že se zasytíme. Pokud ale chcete žít zdravě, musíte se více zaměřit na to, co si na talíř dáváte. A bílkoviny můžete konzumovat hned v několika podobách.

Maso

Podle toho co jíme, tak také vypadáme, a tak se také potom cítíme. Bílkoviny nejsou obsažené pouze v mase, jak by se mohlo zdát. Ale ano, hlavním příjmem bílkovin může být právě maso. Naučte se jíst více masa než příloh. Masa můžete střídat a je dobré jíst také ryby. Nemusí to být každý den, nicméně alespoň párkrát do týdne by se na vašem jídelníčku mělo maso určitě objevit.

Celozrnné výrobky

Dalším významným zdrojem bílkovin jsou celozrnné výrobky. Pokud máte rádi těstoviny, rýži nebo si třeba s chutí upečete něco z mouky, všechno můžete nahradit zdravější a výživnější verzí. Celozrnné těstoviny jsou dnes už běžně k dostání, stejně tak jako zdravější verze rýže, natural. Když budete péct, využijte k tomu celozrnnou mouku. V obchodech také sahejte raději po celozrnném pečivu. Tím vším dodáte tělu více cenných látek, a to včetně bílkovin.

K TÉMATU  Co je to ta kombucha? Houba rozhodně ne. Čím ještě překvapí?

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou dalším nezanedbatelným zdrojem bílkovin a není problém je sehnat i v bezlepkové podobě, pokud trpíte celiakií. Obsahují 11-15 g bílkovin na 100 g, záleží na odrůdě. Je to nesmírně variabilní surovina, můžete si je dopřávat ve formě sladké kaše, nebo použít jako základ do slaných receptů, například na vegetariánské vločkové karbanátky.

kaše
Ovesná kaše je za pár minut hotová a přitom vás krásně zasytí na celé dopoledne.

Luštěniny

Dalším zdrojem proteinů jsou luštěniny. Ne každý má rád luštěniny, ale je třeba vzít v potaz, že i když už od dětství nesnášíte čočku na kyselo, dají se z čočky a jiných druhů luštěnin vymyslet i úplně jiná jídla, velmi chutná. A v některých ani nepoznáte, že jíte právě tolik neoblíbené luštěniny. Zkuste přidat jen hrstku fazolí nebo čočky do pomazánky, kterou si následně rozmixujete. Stejně tak můžete zkusit připravit luštěninový salát. Luštěniny bychom měli jíst pravidelně, stejně jako maso nebo ryby. A to alespoň dvakrát týdně, v jakékoliv podobě.

Skvělou náhradou masa je například cizrna. Ve 100 g se nachází 19 g bílkovin. Výborná je jako základ čím dál oblíbenějšího hummusu, dá se přidat do kari nebo i upéct s kořením v troubě jako křupavý snack. Možností je opravdu mnoho.

Pro velké milovníky těstovin máme dobrou zprávu, existují totiž luštěninové těstoviny – z hrachu, cizrny nebo třeba čočky. Jejich konzumací si tak uděláte radost rychlým jídlem a zároveň do svého těla nenásilně dostanete ty proklaté luštěniny.

Vejce

Pakliže nefrčíte na veganské stravě, měli byste vejce zařadit do svého jídelníčku. Jedná se o surovinu obyčejnou, která je navíc lehce dostupná a má stovky možností, jak a s čím si ji doma připravit. A kolik bílkovin takové jedno vajíčko obsahuje? Na jedno vejce velikosti M je to zhruba 6 g.

vejce
Vejce jsou klasika, která nám většinou v lednici nikdy nechybí.

Mléčné výrobky

Celozrnné výrobky, maso, luštěniny, vejce i ovesné vločky jsou známými zdroji bílkovin. A jsou těmi nejhlavnějšími. Ale náš jídelníček by měl být skutečně pestrý, a tak nezapomínejte třeba ani na mléčné výrobky – kvalitní sýry, ale zejména tvaroh nebo jogurty. Asi nejvyšší obsah bílkovin má u nás stále populárnější řecký jogurt, případně jemu podobný Skyr. Výborná je také mozzarella a vyhledávejte i nejrůznější čerstvé sýry, z nichž lze dělat pomazánky.

K TÉMATU  Pojídání placenty po porodu. Proč před tímto trendem odborníci varují?

Tofu

Tofu má většina z nás zřejmě zafixované jako bílé fuj. Ale zkuste mu dát šanci. Při správné přípravě dokáže být výbornou surovinou, která je nacpaná proteiny. Ve sto gramech najdete více než 15 g bílkovin. V kuchyni ho můžete použít jako oživení jídelníčku místo masa nebo se z něj dá připravit výborná (ne)vajíčková pomazánka.

Oříšková másla

Pod tímto pojmem si ani v nejmenším nepředstavujte Nutellu, která je plná tuku a cukru. Řeč je o čistých a neochucených oříškových máslech, jež jsou krémová a plná chuti sama o sobě. A která že mají nejvyšší obsah bílkovin na 100 g?

  • arašídové máslo – 26 g
  • mandlové máslo – 23 g
  • kešu máslo – 19 g
  • lískooříškové máslo – 14 g
  • makadamové máslo – 8 g
máslo
Oříšková másla jsou perfektní pro oživení jídelníčku a jako zdroj bílkovin.

Semínka

Možná jste si v obchodě někdy všimli konopného proteinu. Není to náhoda. Konopná semínka jsou totiž nesmírně bohatá na proteiny. Stačí je proto přidat do vašeho smoothie a rázem z něj vytvoříte živinami nadupaný ”proteiňák”. Vysoký obsah bílkovin mají například i slunečnicová semínka nebo sezam.

Pokud budete pravidelně do jídelníčku zařazovat tyto potraviny, bude pro vás hračka dosáhnout doporučené dávky bílkovin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Arašídová mouka: mírně tučná mouka, ale bohatá na bílkoviny

Fenomén bílkoviny: Proč po nich není hlad a pomáhají zhubnout víc než cokoli? Jako bonus dva recepty pro vás!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tak rádi byste se zvedli z posteli a šli se do něčeho pustit! Chtěli byste jít cvičit, učit se do školy, uklidit anebo na něčem pracovat, ale tak moc se vám nechce! Hlavou se vám neustále honí, jak jste líní. V myšlenkách přemýšlíte dokola nad tím, co s tou leností máte udělat. Poznáváte se v tom? Pak je tento článek pro vás jak ušitý na míru. Přečtěte si celý článek a uvidíte, že se vám lenosti podaří zbavit jednou provždy!
„Petra je tak úspěšná a krásná. Té se nikdy nevyrovnám.“ „Když půjdu ven v téhle sukni, určitě si o mně moji kolegové řeknou, že nemám vkus.“ „Moje děti mají tak nešikovnou mámu. Vím, že to jiné matky zvládají všechno mnohem lépe.“ Něco vám chybí - a to je sebeláska!
Pokud máte doma dítko, které využívá jen málo slov, neskládá pořádně celé věty dohromady nebo se mnohdy v řeči sekne, protože prostě nenachází vhodná slova, zřejmě přemýšlíte, co s tím. Samozřejmě je na místě poradit se s lékařem, ale pokud není situace úplně vážná, snadno na tom můžete společně zapracovat. A o co víc – bude vás to bavit! Jak se dá vývoj řeči dětí podpořit?
I při svatebním dni se můžeme chovat šetrně k přírodě. Stačí pár správných organizačních kroků. Nevěříte? Trend ekologických svateb je tu a v roce 2020 bude rozhodně frčet.
Napadlo vás někdy, že když partnerovi řeknete, jak roztomile vypadá třeba při opravě sekačky, že mu vlastně nelichotíte? Ba naopak, že mu to může velmi vadit? Prozradíme vám 10 komplimentů, po kterých váš partner opravdu netouží.
Vánoční svátky má snad každý rád! Vždyť se během nich jenom odpočívá, sledují se pohádky neustále jdoucí v televizi, také se pořád jí a rozdávají se dárky. Navíc jsou Vánoce dny, během kterých trávíme svůj čas s rodinou a všemi, na kterých nám záleží. Nebo přinejmenším doufáme, že máte o svátcích přesně takovou pohodu.
Statistiky uvádějí, že novoroční předsevzetí si dá až 72 % lidí. Z toho pouhá čtvrtina vydrží déle, než tři měsíce. Podle psychologů je lepší dávat sám sobě úkoly kdykoli jindy, než na Nový rok. Hromadná novoroční euforie z toho, že máme "to zlé" za sebou a "to dobré" před námi, svádí k tomu, že na sebe naložíte víc, než unesete.
Ucpal se vám odpad a hledáte nejlepší způsob jeho čištění? Dáme vám rychlé tipy na čištění "po domácku" a poradíme, na koho se obrátit.
Kdo by neznal kultovní seriál Přátelé, který je oblíbený napříč mnoha generacemi? Rosse, Rachel, Monicu, Joeyho, Chandlera a Phoebe milujeme všichni, ovšem pamatujete si děti, které v seriálu hrály? Kdo ztvárnil Bena a Emmu, jedny z důležitých postav seriálu? A co dělají nyní?
Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?
Štědrý den je tady! Užijte si svátky se svými blízkými, a pamatujte, že smích léčí! Horoskop krásy a duševního zdraví vám ukáže, co vás může potkat. Připravila ho pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Na zimní období přicházejí do módy hranaté špičky bot. Přesto většina žen dobře ví, že nejvíc sexy jsou boty do špičky a na podpatku. Opticky prodlužují a zeštíhlují nohy. Hned se cítíme sebevědoměji a působíme více žensky i tím, jak musíme držet tělo rovně. Ovšem pozor na rizika, před kterými lékaři varují. Vy, které nosíte podobné boty denně, už o nich možná něco víte.

Výběr článků

Často nás trápí už od kolébky. Není ale žádnou výjimkou, že se objeví až v dospělosti. Jeho projevy jsou různorodé, ale pokaždé nepříjemné. Naštěstí se dá s atopickým ekzémem úspěšně bojovat.
Zatímco svět čelí velkému množství výzev, jako je například změna klimatu nebo nedostatek obnovitelných zdrojů, společnost by měla začít ženské nápady a vynálezy brát vážněji. Proč? Protože i ženy už mnohokrát dokázaly, že si zaslouží na poli vědy uznání.
Dnešní hektický způsob života si často vybírá svou daň prostřednictvím bolesti zad, krční páteře, šíje a nepříjemného tlaku v ramenou. Dobrá masáž je v tomto případě více než žádoucí. Nemusíte však nutně do masážního salonu, dobrou masáž se můžete naučit i sami. Poradíme vám hned několik triků, díky nimž se stanete mistrem domácích masáží.

Nepřehlédněte

Jsou konečně vidět výsledky po dlouhých týdnech strávených v posilovně? Konečně se ukazují buchtičky na břiše, kvůli kterým jste poslední měsíce nejedli sladkosti a drželi si zdravý jídelníček? Nezmařte svou dlouhou snahu a vyhněte se několika věcem, po kterých se tloustne, a to extrémně rychle.
Kdo by nechtěl být lepší, výkonnější, šťastnější? Existují různé metody, které učí, jak na to. Jednou je to pozitivní myšlení, jež by mělo být tou správnou cestou. Jindy zase mindfulness meditace, co vám pomůže se soustředit na přítomný okamžik a zbaví vás nahromaděného stresu. Za vyzkoušení stojí také služby osobního kouče. Už jste se někdy setkali s termínem neurokoučink? Víte, co se pod ním schovává?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek