Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Masožravka vás neukousne. Jak ji jednoduše pěstovat?

Mnoho mužů i žen od pěstování masožravek odradí to, že jsou náročné na péči a je nutné je pravidelně krmit. To však není pravda. Masožravá rostlina nepotřebuje nic víc než jiná obyčejná pokojová rostlina.
masožravka
Mucholapka podivná je jednou z nejběžnějších masožravek našich domácností.

29. 09. 2022

Masozřavka je rostlina nejenom velmi originální, ale občas si s ní užijete i spoustu legrace. Víte, co všechno dokážou sníst masožravé rostliny? Možná budete překvapení.

Co potřebuje, aby se jí u vás dařilo?

Masožravé rostliny obvykle žijí na stále vlhkých a velmi slunných místech. Doma jim ovšem musíte zajistit dostatečné množství světla a také neustále vlhký substrát. Pokud si pořizujete masožravku úplně poprvé, pak si kupte například rosnatku nebo tučnici či špirlici, které jsou skutečně nenáročné na pěstování.

masožravka
Špirlice je skutečně nenáročná masožravka na pěstování.

Jako substrát použijte rašelinu, buď čistou, anebo smíchanou s takzvaným perlitem (přírodní hornina sopečného původu), případně můžete použít křemičitý písek, ideálně v poměru 2:1. Jakmile masožravku zasadíte do květináče, měli byste ho umístit do misky, v níž bude neustále alespoň půl až jeden centimetr vody. Nikdy nenechte masožravku úplně nasuchu, už by se z toho nemusela vzpamatovat! Květináč umístěte na celodenně slunečné místo, nejlépe to nejslunečnější, které v bytě nebo domě máte. V zimě je slunečné místo ještě důležitější, ne každá masožravka zimu přežije.

Doma i na zahradě

Masožravku ovšem nemusíte pěstovat jenom doma. Můžete ji mít klidně i na balkoně nebo terase, případně také na zahradě, kde je dostatečná vlhkost, takže třeba u bazénu nebo u jezírka. A druhy masožravky, jako jsou Sarracenia purpurea nebo evropská tučnice venku přežijí i mráz. Jestli ale na takovou masožravku natrefíte ve volné přírodě, tak ji rozhodně netrhejte. Jsou to chráněné rostliny a kdyby vás při jejich trhání někdo přistihl, nejspíš byste dostali tučnou pokutu.

Péče o masožravku v zimním období

A co tedy s masožravkou, která naopak zimu vůbec nesnáší? V tomto případě jsou ideálním místem zimní zahrady. Jenže kdo má doma zasklenou zimní zahradu, že? Asi to není úplná samozřejmost. V tom případě je dejte například do chodby, kde se příliš netopí anebo na verandu. Ideální zimní teplotou je pro masožravky rozmezí od 5 do 15 stupňů Celsia. Pokud budete udržovat tuto teplotu, pak jim nebude ani vadit, když nevysvitne sluníčko. Rovněž přes zimu květináč s masožravkou neponořujte do podtácku s vodou, jen se snažte o to, aby měla stále vlhký substrát.

K TÉMATU  Neobvyklé nápady, jak v domácnosti využít ocet. Znáte je?
masožravka
Je více než zřejmé, proč se této rostlině říká rosnatka.

Tropická masožravka

Zvláštní masožravkou je ale také například láčkovka, která patří mezi tropické rostliny. V tomto případě jí budete muset celoročně dopřát teplotu mezi 22 až 28 stupni Celsia. A také potřebuje vysokou vlhkost, nejlépe 60%.

Poznámka: Bude-li mít tropická masožravka k dispozici nižší vlhkost, pak přestane tvořit takzvané pasti a nelze ji tak krmit.

Že se vám při dnešních cenách energií nechce vytápět byt na tolik stupňů? V tom případě můžete vyřešit problém vhodným akváriem nebo teráriem, do kterého masožravku umístíte a zapnete jí terarijní topení. To naštěstí příliš energie nespotřebuje.

masožravka
Láčkovka potřebuje celoročně vysoké teploty.

A čím masožravku zalévat? Ideálně destilovanou, převařenou nebo dešťovou vodou. Voda v žádném případě nesmí být tvrdá. Měkká voda jí ale nevadí. Proto si nejprve prověřte, jaká voda teče z kohoutku právě ve vaší domácnosti.

Nepřekrmujte ji!

A teď k té nejspíš nejdůležitější a nejzajímavější otázce, která vás jistě ohledně masožravek zajímá. Co taková rostlina vůbec jí, když se jí říká masožravka? Samozřejmě je pro ni velkou lahůdkou hmyz, například mouchy nebo komáři, ale také můry. Je to však jen takový doplněk stravy. Když žádný hmyz mít nebude, na jejím zdraví se to nijak neprojeví. Dávejte si však pozor na to, abyste masožravku nepřekrmili. Bohatě jí postačí jeden kus hmyzu na týden. Pokud by toho zkonzumovala víc, mohlo by jí to naopak uškodit.  

Masožravka, například mucholapka podivná, vás vyjde na několik stovek korun, pravděpodobně od dvou set korun výše. Ale klidně za ni můžete dát i tisícikorunu. Záleží spíš na tom, jaké zkušenosti s masožravkou máte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Masožravky nekoušou! Naučte se je pěstovat díky pár krokům

M jako monstera: Královna džungle každého moderního pěstitele

Zdroje článku:
www.zeleneudoli.cz, www.ireceptar.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Vytřete návštěvě zrak, až ji usadíte na originální zahradní posezení. Venkovní nábytek z palet má tu výhodu, že si ho můžete poskládat podle sebe jako lego. Palety mají přirozeně svůj daný tvar, ten je ale možné půlit nebo jinak upravovat. Rohová sedačka se stolkem na kolečkách vypadá skvěle. Stačí vše natřít barvou podle vaší chuti a opatřit matrací a polštářky.
Zima není váš kamarád? Nejraději byste se proto na Vánoce sebrali a odjeli do teplých krajů a Štědrý den si užívali s koktejlem v ruce, v bikinách a na pláži s výhledem u moře? Není nic jednoduššího než si koupit letenku a odpočítávat dny. Které destinace jsou na zimní dovolenou v tropech jako stvořené?
Udělejte si letos opravdu veselé Velikonoce. Už se to pomalu blíží, a tak není na škodu inspirovat se nápady na originální velikonoční dekorace. Věnce na dveře, dekorace na stůl nebo ven do zahrádky, a hlavně samá vajíčka a zajíci!
V historii člověka se mobbing a bossing vyskytoval vždy. Jde o pocit ohroženosti, díky kterému musíme novou osobu zastrašit. Mohla by nám totiž vzít naše pozice, být lepší, než my. Tak je třeba jí tak znepříjemnit práci, aby to pokud možno vzdala sama. Nejste zdaleka sama, pokud jste podobný přístup zažila. Lze se mobbingu bránit?
Zima už mnohé začíná deprimovat, proto se snaží vnést si první střípky jara alespoň k sobě do šatníků. Svetry tak stále zůstávají v popředí, ale pomalu začínají být vytěsňování kousky nejmódnějších stylů přicházejícího teplejšího ročního období. Víte, co se bude nosit?
Letní období přeje vytváření krásy. Přejete si i vy mít vaše vchodové dveře nebo interiér ozdobený a překrásný? Podívejte se na naše tipy, se kterými si toto období v roce skutečně oblíbíte. Naše letní věnce dokáže vytvořit každý. Vyberte si, který se bude nejlépe vyjímat u vás doma.
Omamná vůně konvalinky přivábí mnohé zahrádkáře k tomu, aby si tuto krásku pozvali ke svému prahu. Když si ji ale přinesete domů, může se vám z toho pořádně zatočit hlava. Co konvalinka obsahuje a opravdu je jedem naší zahrádky?
Ano! I povlečení podléhá trendům. Nejde ani tak o vzory, ale o materiály. Nechte se inspirovat tím, co je v kurzu.
Trávíte u počítače celý den v práci? Používáte během práce mobilní telefon nebo tablet? Pak je na čase zaměřit se na to, abyste volný čas vyhradila čemukoliv, jen by to toho neměly spadat moderní technologie.
Péče o sebe je v dnešní době pro mnoho lidí synonymem nákupních horeček, drahých lázeňských procedur, brunchů či kosmetiky. Stalo se to jakýmsi symbolem pro kosmetický a fitness průmysl. Mnoho lidí ale zapomíná investovat také do zcela jiné formy péče o sebe. A to do péče o své duševní a emocionální zdraví o které je rovněž třeba se starat. V tomto článku si řekneme, jak na to.
Jestliže jste právě absolvovala a teprve začínáte uvažovat o hledání zaměstnání, je nejvyšší čas. Možná jste si naplánovala poslední prázdniny s tím, že začnete hledat práci až v září. Ale to už může být pozdě. Některé pozice si rozeberou ti rychlejší. Počítejte totiž s tím, že proces hledání práce a nástupu do zaměstnání může trvat i několik měsíců.

Výběr článků

Vylepšete a ozdobte svojí zahradu tak, aby lahodila vašemu oku. Budou zahradní dekorace a doplňky nenápadné nebo výstřední? Zahradám sluší dřevěné nebo keramické materiály, a samozřejmě přijdou ke slovu také kameny. Experimentovat můžete i s osvětlením. Inspirujte se!
Samozřejmě že ji zvládnete. Cesta do Santiaga de Compostela má mnoho podob. Můžete si zvolit dlouhou a strastiplnou cestu, nebo raději půjdete kratší úseky a hezky pěkně po upravených cestičkách. Všechno se počítá. Každý krok se počítá.
Jaké si odnesla Nela vědomosti a pocity z třetího sezení s Marcelou Hlaváčkovou v rámci koučování Emočních rovnic?

Nepřehlédněte

Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Jak upravovat meme obrázky nebo fotky přímo v aplikaci WhatsApp? Jak změnit font textu? Jak si pohrát s nahraným záznamem zvukové zprávy? Zkuste tyto tipy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek