Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Připravte si turmeric jamu a objevte zázračnou medicínu z Bali

Jamu je tradiční indonéský lék z kořenů, bylin, květů, kůry a koření. Vyrábí se již více než 1200 let z čerstvých surovin, jako jsou tamarind, galangal, zázvor a kurkuma. V Indonésii se podává prakticky na každém kroku, například i v masážních salonech či při léčebných sezeních. Nejenom, že Indonésanům chutná, ale je také prospěšný pro lidské zdraví. Jak si jej vyrobit, a s kterými neduhy nám dokáže pomoci?
turmeric jamu
Turmeric jamu je lék oblíbený především v Indonésii.

12. 08. 2022

S nápojem turmeric jamu se setkáte hlavně na Bali. Jako se na Moravě pije na zdraví slivovice, tady se panákuje turmeric jamu. Ženy si ho dávají hlavně na krásu a muži na sílu. Láká vás připravit si tento zázrak doma?

Recept na turmeric jamu

Doba přípravy: 30 minut

Množství: 6 sklenic

Budete potřebovat:

  • 200 g čerstvé kurkumy
  • 60 g tamarindové dužiny
  • 4 lžíce hnědého cukru nebo medu
  • 1 litr vody
  • špetku soli

Postup přípravy:

  1. Kurkumu oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. V mixéru rozmixujte kurkumu s 500 ml vody dohladka na kaši.
  3. Kurkumovou pastu vymačkejte pomocí plátýnka nebo cedníku do pánve.
  4. Přidejte zbytek vody a pánev dejte vařit na střední teplotu.
  5. Když se vaří, přidejte tamarindovou dužinu, sůl a cukr nebo med.
  6. Vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
  7. Případně přidejte více cukru nebo tamarindové dužiny a vařte ještě několik minut.
  8. Vypněte oheň – pomocí sítka slijte veškerou tekutinu z pánve a přelijte do láhve.
  9. Podávejte ji horkou, nebo studenou.

Turmeric jamu můžete uchovávat v chladničce po dobu 3-4 dnů a každý den si dát deci ráno a večer před spaním. Je možno si jej upravit podle chuti, přidejte třeba zázvor, skořici, chilli a další. Pokud nemáte tamarind, zkuste šťávu nahradit 3-4 citrony.

Jak turmeric jamu chutná?

Chuť turmeric jamu je lahodně silná. V drinku jsou samé výrazné ingredience. Kurkuma mu dodává štiplavou zemitost, zázvor kořeněnost, tamarind trochu kyselosti a med ho doplňuje sladkým nádechem.

kurkuma
Nejlépe když seženete čerstvý kořen kurkumy. Případně můžete použít sušený.

Podporuje zdraví srdce

Je fakt, že kurkuma snižuje riziko infarktu a cukrovky, zatímco tamarid snižuje hladinu cukru v krvi a díky draslíku podporuje kardiovaskulární zdraví. Med navíc snižuje krevní tlak a je skvělý pro zdraví srdce i očí díky přirozeně vysokému obsahu antioxidantů. Zázvor snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá tak zdravému a vyváženému životnímu stylu.

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví od 17. do 21. 12. 2018. Skvělý čas na změnu barvy vlasů, řas či obočí! Co ještě tento týden nepropásnout?

Vysoký obsah antioxidantů

Turmeric jamu ošetřuje vaše tělo a mysl komplexně, doplňuje mu spoustu účinných minerálů a vitamínů pro optimální vitalitu a hladinu energie. Tamarind je bohatý na organické sloučeniny, díky čemuž se řadí na přední příčky pro svůj vysoký obsah antioxidantů. Med také obsahuje vysoké množství antioxidantů, zatímco limetka omlazuje pokožku, zvyšuje hladinu vitaminu C a pomáhá při vstřebávání železa.

Přírodní detoxikace jater a ledvin

Pití turmeric jamu napomáhá resetovat některé nahromaděné toxiny ve vašem těle. Zázvor, kurkuma a tamarind jsou vynikajícími ingrediencemi, které detoxikují vaše játra a ledviny, pročistí vás zevnitř a uvolní přirozenou imunitu a sílu. Zázvor také doplní hladinu železa, sodíku, vitaminů A a C, flavonoidů a fytonutrientů ve vašem těle.

nápoj
Výrazné chutě tento nápoj rozhodně nepostrádá.

Zajímavost: S nástupem Covid-19 si lidé v Indonésii začali dělat zásoby turmeric jamu, jelikož posiluje imunitní systém a udržuje dobré zdraví. Místní prodejci začali vyprodávat své zásoby, ceny ingrediencí se vyšplhaly o více než 50 % a výrobci sklízeli slušné zisky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bílá japonská ředkev: Na našem jídelníčku často chybí, a to je velká škoda

Jarní detoxikace organismu: Jak na orgánovou očistu?

Zdroje článku:
www.purewow.com, www.food24.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud máte doma dítko, které využívá jen málo slov, neskládá pořádně celé věty dohromady nebo se mnohdy v řeči sekne, protože prostě nenachází vhodná slova, zřejmě přemýšlíte, co s tím. Samozřejmě je na místě poradit se s lékařem, ale pokud není situace úplně vážná, snadno na tom můžete společně zapracovat. A o co víc – bude vás to bavit! Jak se dá vývoj řeči dětí podpořit?
Tato žena se jmenuje Lauren Bruzzone, a pochází z New Yorku. Její tréninkový partner ji zachytil při cvičení. Nebylo by na tom nic divného, kromě toho, že je jí 72 let! Její trénink je skutečně ukázkový, a dokazuje, co všechno je možné i v pokročilém věku! Jak sama říká, zkoušejte věci, a dávejte jim šanci! Nevzdávejte se, a nenechte se ovlivnit lidmi, kteří říkají, že to nejde.
Chtěli byste naší planetě pomoci od nadbytečného odpadu, ale nevíte, jak na to? Nemusíte ze dne na den začít kompostovat a stloukat si doma vlastní máslo. Stačí se jen řídit několika jednoduchými radami, které zvládne opravdu každý.
Designové trendy v kuchyni upřednostňují praktičnost. Kuchyňské baterie i dřezy jsou jednoduché a čisté, a objevuje se matná barva, třeba přímo černá.
Léto je v plném proudu a snad každého z nás čeká aspoň jeden výlet. Buď do přírody, někam za hranice nebo jen k babičce na chalupu. Tak či tak, existují tři módní kousky, bez kterých se nikdo neobejde. Tyto věci se hodí pro každou situaci - spaní pod širákem, letní přeháňka v rozpáleném velkoměstě nebo zkrátka jen stylový doplněk na rande s cizinem. Pojď si přečíst následující řádky a objevit, o jaké kousky se jedná.
Seznamování je samo o sobě poměrně náročnou činností, pokud chcete zanechat opravdu dobrý dojem. Ještě horší je, pokud se do této odvážné činnosti vrhnete v zimním období. V zimě totiž mnoho okolností vůbec nepřidává vaší snaze ohromit daného člověka. Je však škoda v těchto chladných měsících zahodit šanci poznat toho pravého nebo tu pravou.
Koronavirus decimuje naši populaci ve velkém. Denně se zveřejňují statistiky nakažených, vyléčených i těch, kteří svůj boj prohráli. Kromě jeho negativních dopadů na tělo se také stále častěji mluví o vlivu na psychiku. Čím déle pandemie a s ní spojené zákazy platí, tím více lidí upadá do deprese a zažívá stavy úzkosti.
Myslíte si, že krásné ženy to mají v životě jednodušší? Až poznáte příběh Judity, zjistíte, že i prvotřídní krasavice řeší potíže ve vztahu i v práci. Judita se dokonce za svůj vzhled a dokonalé tělo na střední škole styděla.
Když se podíváte do ledničky u svých rodičů nebo u známých, možná vás překvapí, že tam dávají i potraviny, které vy uchováváte jinde. Víte však, co je tedy správné, a jaké potraviny bychom do lednice opravdu dávat neměli?
Mezi příjemné okamžiky dne může patřit i úlevná relaxace ve vaně. Aby byl zážitek opravdu důkladný, je třeba zvolit nejen vhodnou vanu, ale také vanovou baterii, případně další koupelnové doplňky, jež proces uvolnění podpoří.

Výběr článků

Možná patříte mezi ty, kteří nepotřebují jíst maso příliš často. A nemusí to být z důvodu, že se vám příčí zabíjení zvířat, ale třeba vám jen jednoduše maso tolik nechutná a nemáte častou potřebu ho konzumovat. Jak ale zajistit, aby přesto váš jídelníček obsahoval veškeré potřebné živiny?
Trocha vzpruhy, když nám začalo to jaro, se vždycky hodí. Vyberete si svého favorita mezi svalovci i charismatickými krasavci?
Kandolhu Island se nachází v severním Ari Atolu jako součást souostroví Maledivy, kde je věčně krásné počasí. Teplotní průměr je tady po celý rok lehce nad 30 °C. Stejné je to i s teplotou vody okolního Indického oceánu, kde se ostrov nachází - 27 až 29 °C v průběhu celého roku. Tohle je pro mnohé dovolená snů. A doprava? Kvůli mělké hloubce ji zajišťuje hydroplán. V nabídce zážitků je šnorchlování, potápění, rybaření, katamarány, SPA centrum, fitness nebo čtyři restaurace.

Nepřehlédněte

Někteří zástupci zvířecí říše umí skutečně překvapit svojí šikovností. Kočka, pes, křeček, ale i medvěd, opice nebo veverka. Mezi všemi pak vyniká vychytralý pták, který využívá návnadu od lidí k lovení ryb. Podívejte se, jaký předvádí inteligentní zvířata talent a schopnost se učit.
Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek