Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak doma využít levanduli? Proti molům i do kosmetiky

Kdo by neznal a nemiloval levanduli. V průběhu měsíce června se levandule dostává do květu a všechno kolem sebe překrásně provoní. Levanduli máme všichni spojenou zejména s Francií a konkrétně s oblastí Provence. Dnes se ale pěstuje téměř v celé Evropě.
levanduli
Levandule právě kvete. Jak ji zužitkovat?

30. 06. 2022

I u nás má levandule své místo, a to nejen v zahradách, ale i na celých levandulových polích nebo v domácnostech. Jen co se dostanete k čerstvým levandulím, usušte si je a pak je můžete začít využívat po celý rok. A možností, jak využít levanduli, je celá řada.

Využití v kuchyni

Začneme kuchyní. Levandule se totiž nejčastěji využívá jako léčivá bylinka, i odtud její druhý název levandule lékařská. Usušená levandule je vhodná na přípravu čaje a pomáhá s bolestmi hlavy, se zažívacími potížemi, s nespavostí, a dokonce uklidňuje i v případě psychických potíží. Z levandule lékařské se také vyrábí doplňky stravy, které jsou k dostání v lékárnách.

Nejen na čaj ale můžete levanduli využít. Pokud jí máte dost, zkuste si vyrobit jednoduchý domácí levandulový sirup, sorbet nebo si připravte domácí osvěžující a voňavou limonádu. Existuje celá řada možností, jak můžete levanduli v kuchyni upotřebit. Pár usušených snítek levandule můžete také vhodit do uzavíratelné nádoby s cukrem, který tak nádherně provoníte.

levandule
Levandule má v kuchyni široké využití.

Jinak ji lze používat do pečení, přidáte ji do těsta na sušenky či buchty nebo si z ní připravíte krém na ozdobu. Čerstvé levandulové květy se pak dají kandovat podobně jako ovoce. Skvěle doplní právě nejrůznější moučníky nebo dorty.

Obyčejné i neobyčejné dekorace z levandule

Kromě toho se dá levandule využít i jako dekorace. Vždyť jen kolik věcí se vyrábí a prodává s motivem těchto úchvatných rostlin. Levandule patří zejména k Provence, což je logické, jde o hlavní symbol středomořského stylu. Už jen nasušené nebo i čerstvé levandule ve váze poslouží jako skvělá dekorace na stůl. Pohrát si s nimi ale může i jinak.

Sušené levandule můžete naaranžovat do proutěných košíků a misek, můžete z nich uplést věneček na stůl či na dveře nebo můžete zkusit vyrobit domácí voňavé svíčky. Nasušené levandule navíc vydrží skutečně po celý rok, do doby, než si zase natrháte a usušíte nové.

K TÉMATU  Brouci v domácnosti: Jak vyhnat nevítané hosty?

Levandule v kosmetice

Zapomenout nesmíme ani na kosmetický průmysl. V něm se totiž levandule také hojně využívá. Velmi vzácný a účinný je olej z levandule a vyrábějí se také vonné silice. Silice se pak přidávají právě do kosmetických přípravků nebo se používají samotné. Mají zklidňující účinky a přispívají ke zdravějšímu a klidnějšímu spánku. Levandulový olej je pak výborným prostředkem na odpuzování dotěrného hmyzu, odpuzuje komáry nebo klíšťata, ale hodí se i na běžné namazání pokožky, které je spálená od sluníčka, nebo na masáže. Levandulový olej či silici si ale budete muset zakoupit, domácí podmínky na jejich výrobu obvykle nejsou dostačující.

Vy si ale určitě můžete zkusit doma udělat přírodní levandulové mýdlo nebo levandulovou mast, která je výborná na popáleniny, odřeniny či kožní vyrážky. Mast se obvykle připravuje z obyčejného sádla nebo z vazelíny. Pokud do masti přidáte právě ještě kapku silice, bude i překrásně vonět.

Vyžeňte hmyz nejen ze skříně

Levandule je známá i tím, že odpuzuje moly, drobný hmyz, který se nám může nastěhovat do šatů ve skříni nebo do suchých potravin ve spíži. Stačí, když usušenou levanduli dáte do malých bavlněných nebo síťovaných pytlíčků a rozvěsíte si je v šatní skříni nebo ve spíži. Žádní moli u vás nebudou mít šanci.

levandule
Vyžeňte pomocí levandule ze svého domu nevítaný hmyz.

Zatímco nám totiž levandule voní, hmyz spolehlivě odradí. Pokud si rozvěsíte pytlíčky s levandulí kolem oken nebo do malých misek dáte trošku sušených květů a rozmístíte je po bytě, zbavíte se také jiného otravného hmyzu, který k nám v létě s oblibou létá. Ani komáři, mouchy, ale i třeba mravenci k vám na návštěvu jen tak nepřijdou.

Levandule zkrátka není jen na okrasu. Má opravdu široké využití.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Mastná pleť. Pomohou vám esenciální oleje! Které jsou vhodné a nezklamou vás?

Levandule proti stresu i na uklidnění. Už ji máte na zahradě?

Levandule právě kvete. Využijte toho a připravte si esenciální olej, pleťovou vodu nebo zmrzlinu

Zdroje článku:
www.webmd.com, www.greatest.com
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Existuje několik možností, jak se vyspat i tehdy, pokud váš partner hlasitě chrápe. Jednou z možností je jít spát do jiné místnosti. Pak existují samozřejmě i vtipná doporučení, jako je přilepit partnerovi pomocí lepicí pásky na záda míček. Ví se, že chrápání je nejintenzívnější, když dotyčná osoba spí na zádech. Míček přilepený na pyžamo (na záda) zabrání, aby se člověk na záda překulil.
V prvé řadě je nutno říci, že správný přístup ke svatbě nehledě na všechny trendy a doporučení je následující: udělejte to tak, jak chcete vy. Abyste však pochopili, co si přesně přejete, musíte to zjistit, ale jak? Na internetu je spousta informací a je těžké se v nich orientovat.
V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.
S novým rokem přichází i řada předsevzetí, mezi nimiž jasně vévodí redukce tělesné hmotnosti. Pokud si i vy přejete zhubnout a nechcete samotnému hubnutí věnovat mnoho času nebo ten čas na dlouhé cvičení jednoduše nemáte, určitě vás zaujme Power Plate. Proč je tento druh cvičení tolik oblíbený a jak je možné, že můžete redukovat tuk během pár minut?
Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
A je tady zase víkend a s ním třetí adventní neděle. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vám napoví, co očekávat.
Dva měsíce letních prázdnin utekly jako voda a opět nastalo období, kdy deset měsíců vypravujete děti do školy. Což bývá často plné zmatku. Aby u vás doma nevypukl tento scénář, přinášíme vám několik rad. Díky těm vás žádné školní ráno nezaskočí nepřipravené a vše stihnete.
Když Jeff Moody narazil na starý srub v horské vesnici Telluride, věděl, že našel ideální rekreační místo pro svou rodinu. Obrovský srub se šesti ložnicemi se nachází daleko od ruchu Toronta, odkud Moody pochází. V zimě se dají nazout lyže takřka od dveří. Skvělý výhled, dobrý přístup a slunné místo v kombinaci s moderní přestavbou udělalo z Moody Residence skvost!
Vstupte do světa, kde síla, odhodlání a vzájemná podpora tvoří základ pro dosažení kariérních výšin v roce 2024. Náš článek "Jak naplánovat a dosáhnout kariérních cílů v roce 2024" vám přináší inspiraci a konkrétní kroky, jak postavit stabilní základ pro váš profesní růst. Od strategického plánování k osobnímu rozvoji, podíváme se na klíčové aspekty, které vám pomohou vytvořit úspěšný kariérní rok. Připravte se na podporu a motivaci od Dámské Ligy a objevte cestu ke svým kariérním cílům v roce 2024.
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.

Výběr článků

Koupili jste si nové pokojovky a zaléváte je jako diví, aby vám rostly jako z vody? Pak si dejte pozor na to, abyste je nepřelili. Zatímco rostlina se zanedbanou zálivkou se dá ještě zachránit, po přelití dochází k uhnívání kořenů a tím i k úhynu samotné rostliny. Je spousta důvodů, proč přehnaná péče pokojovkám škodí.
V Mexiku mají na propagaci svého mléka Alpura osvědčený recept, a tak není pro místní nic neobvyklého, když mezi regály rozjede svojí show tancující kráva. Před obchodem na ulici nebo uvnitř prodejny předvádí svoje kreace a baví nebo udivuje všechny, kteří se ocitnou v dosahu.
Doba od 21. února do 20. března patří jenom Rybám, poslednímu dvanáctému znamení zvěrokruhu. O Rybách je známo, že jsou znamením důvěřivým a empatickým. Mají rády jistotu a dokážou lidem porozumět víc než kdokoliv jiný.

Nepřehlédněte

Několikrát denně slýcháme že tent o či onen šampón pomůže našim vlasům od kořínků až po konečky. Dámy, která z vás trpí na roztřepané konečky vlasů dáte nám zapravdu, že jediné, co jim zaručeně pomůže je kadeřník. Ale ještě, než půjdete opět ke kadeřníkovi, vsaďte na účinnou prevenci.
Čeká vás stěhování nebo jen měníte interiér vašeho současného bydlení? Rády byste se zbavily nepotřebných věcí a pustily do vašeho bytu nebo domku více světla, pozitivní energie a jarního vzduchu? Co takhle vyzkoušet metody podle čínské tradice Feng Shui? Díky ní může být prostor, kde žijete, v absolutní rovnováze. Mělo by to být místo, kde byste se měly cítit příjemně a pohodlně, a zároveň nebýt zahlceny zbytečnými věcmi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek