Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

7 tipů, jak opticky zvětšit malý pokoj

Malý pokoj má jistě své výhody – je útulný a příjemný, snadno se v něm udržuje pořádek a nemusíte se obtěžovat s tolika kusy nábytku. Přesto se zde cítíte příjemněji, když vypadá opticky větší, než ve skutečnosti je. Nemusíte hned myslet na náročnou přestavbu, stačí pár jednoduchých triků. Nechte se inspirovat.
opticky zvětšit
Kombinujte chytře bílou a tmavou barvu.

16. 06. 2022

Přidejte tmavé doplňky

Opticky zvětšit pokoj můžete především barvami. Je jasné, že bílá barva na stěnách je k tomu nezbytná. Nicméně tmavé barvy vizuálně ustupují, takže něco tmavého vypadá dál, než ve skutečnosti opravdu je.

Využijte tohoto optického klamu, a vybavte svůj pokoj tmavými doplňky, které budou korespondovat s bílými stěnami. Nebo zvolte tmavou barvu i na celou jednu stěnu pokoje. Vhodné jsou chladné barvy, jako je například indigově modrá, tmavě zelená nebo uhelně šedá. Nejenom, že bude pokoj vypadat větší, ale bude se vám zde i lépe usínat, pokud se jedná o ložnici. Chladné barvy totiž působí uklidňujícím dojmem.

Pozor na vzory

Jestliže chcete opticky zvětšit prostor malého pokoje, je nejlepší omezit velké potisky na malé akcenty, jako jsou jemně vzorované polštáře, stínítka lamp a další. Na přikrývku, závěsy a nábytek volte jednobarevné vzory. Také zbytečně nemíchejte barvy. Nejlepší je, pokud mají všechny vzory jednotnou barvu. To pomáhá oklamat oko, aby vidělo prostor větší.

Odhalte podlahu

Pokud na podlahu použijete malé kusové koberce, věřte, že to je zaručený způsob, jak dosáhnout opačného efektu – místnost pocitově zmenšíte. Prostor nejlépe otevřete, když bude vaše podlaha jednotná od stěny ke stěně. Nemusí to jednoznačně znamenat jenom podlahovou krytinu. Pokud máte rádi koberce a chcete mít útulný a teplý prostor, klidně po nějakém sáhněte. Měl by být ale jednobarevný a celistvý, a ve světlé barvě. Získáte tak více vizuálního prostoru.

ložnice
Nad každým prvkem malé místnosti dvojnásob přemýšlejte.

Závěsy

Závěsy mají svojí funkci, co se týče otevírání prostoru.

  1. Vyberte závěsy jen o jeden odstín tmavší, než jsou vaše zdi.
  2. Zavěste je vysoko, nejlépe jen centimetr nebo dva pod hranici stropu. Délka musí být až k podlaze.
K TÉMATU  Bez pohledu do zrcadla nevyrazíme z domu. Může mít stovky tvarů a podob, stačí si vybrat! Jaké jsou teď trendy?

Díky chybějícímu barevnému kontrastu se stěnou bude místnost vypadat širší, zatímco dlouhé závěsy způsobí, že strop bude působit vyšší. Pro malou místnost je to dvojitá výhra.

Zapomeňte však na výstřední doplňky, jako jsou volány, šály nebo příliš nařasené či nabrané závěsy. Hodně látky totiž naopak prostor uzavírá.

Světlo

Šero v místnosti působí klaustrofobicky. Rozptylte tmu dobrým osvětlením – i v malém pokoji potřebujete alespoň dva zdroje světla. Minimálně je to stolní lampička a stojací lampa. Pokud chcete ušetřit více prostoru v ložnici, tak si namísto nočních lampiček nainstalujte nástěnné svícny těsně nad postel a po její straně.

Zrcadlo

Zrcadlo má nepřekonatelnou roli v otázce jak opticky zvětšit místnost. Vybavte tedy svůj pokoj alespoň jedním velkým nebo dokonce celoplošným zrcadlem. Také na dveře skříně můžete umístit menší zrcadla. Nejlepší volbou je pověsit zrcadlo na stěnu, kde bude odrážet sluneční světlo. Skvělým tipem je také zrcadlový noční stolek.

zrcadla
Zrcadla dokáží svým odrazem opticky zvětšit místnost.

Nábytek

Velikost nábytku byste měli přizpůsobit právě velikosti pokoje. Větší kusy nábytku umístěte ke stěnám, abyste maximalizovaly otevřený prostor. Také neblokujte cesty. Pokud nábytek a doplňky blokují výhled do místnosti, bude působit stísněně. Maximálního využití prostoru lze dosáhnout také úložným prostorem pod postelí nebo kreativním využitím prostoru ve skříni.

Ať už se jedná o jakýkoliv pokoj ve vaší domácnosti, jistě budete schopni některý z našich tipů využít. Hlavně ale myslete na to, abyste se vy cítili v prostoru dobře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Praktické a designové doplňky do koupelny, které budete chtít mít doma

Jak zútulnit interiér? Pomoct můžou koberce i povlaky na polštáře

Zdroje článku:
https://www.remodelista.com, https://www.hkinteriors.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ve světě kosmetiky najdeme celou spoustu zajímavých produktů. Zatímco některé jenom oživí naši unavenou pleť, jiné toho umí daleko víc. Mluvíme kupříkladu o ricinovém oleji, který je tím, co ženě nesmí chybět v koupelně.
Stává se vám, že se čas od času v ložnici už nudíte? Hledáte způsob, jak v sobě probudit vášnivou dračici a ve svém partnerovi toho divokého milence, kterého jste poznala na začátku vztahu? Vezměte iniciativu do svých rukou a rozpoutejte v ložnici takovou sexuální bouři, že na ni ani jeden z vás jen tak nezapomene – a budete na ni rádi nejen vzpomínat, ale především si ji pravidelně opakovat!
Krásný den všem dámám v naší lize! S blížícím se jarem je nyní ideální čas připravit své tělo na novou sezónu. A co je lepšího než začít s osvědčeným jarním detoxem? V tomto článku se podělíme o jednoduché tipy na přípravu zeleninového smoothie a připravíme si detoxikační polévku. A v neposlední řadě, prozradíme 4 kroky, jak s detoxikací začít jež v únoru.
Která žena by nechtěla vypadat stále mladá a krásná? Jenže, která žena má na to, aby měsíčně utrácela tisíce korun za omlazující procedury nebo snad chirurgické zákroky? Nemusíte ale hned myslet na krajní řešení, nejprve vyzkoušejte zázračné potraviny, které skutečně proti stárnutí fungují. Jen s nimi musíte zacházet správně.
Krásný čas Vánoc se kvapem blíží, a tak je třeba začít přemýšlet, co o adventu budete s rodinou dělat. Vedle pečení vánočního cukroví se určitě vydáte i na některé vánoční trhy, které doplní kouzelnou atmosféru svátků. Jděte se podívat na ty nejkrásnější trhy, díky nimž se začnete na Vánoce těšit takřka hned.
Monstera – pokojová rostlina s monstrózními listy, která je součástí českých rodin už od nepaměti. V mnoha domácnostech se dědí po generace – pěstovaly ji babičky, matky, dcery i vnučky. Je ideální rostlinou do moderních i starších domovů, hravě si s ní poradí i začínající pěstitelé. Ke svému životu totiž nevyžaduje prakticky nic.
Celý den v jednom kole. Práce, děti, rodiče, domácnost. Nedej bože, když do toho zazvoní telefon a tam se ozve plačící kamarádka, že jí opět ten její nadával. Najednou vám začne docházet, že je toho na vás prostě moc. Kde se stala chyba? Příliš jste začali obětovat své vlastní životní štěstí a darovali jste ho na stříbrném podnose jiným lidem. Pomalu tento program změníme. Konec sebeobětování!
Dejte stopku plýtvání a buďte v kuchyni maximálně praktičtí. Co tím máme na mysli? Třeba to, že přestanete vyhazovat potraviny, které vůbec vyhazovat nemusíte.
Módní trendy se dotýkají také obuvi. S příchodem podzimu se mění sortiment v obchodech a prodejci mají pro zákazníky připravenou aktuální nabídku. Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem botníku?
Vánoce jsou rodinné svátky, ale když jste sama - bez partnera, manžela, dětí, mohou to být svátky hodně stresující. Důležité je však začít se na to dívat z jiného úhlu. Být single na Vánoce je nakonec vlastně fajn.
S příchodem miminka se ženě naprosto změní život. Najednou je zde někdo, kdo vás zcela potřebuje, je na vás zcela závislý. S tím se pojí i změny v soužití partnerů. Některý muž je na velkou změnu z postu partner na povolání otec schopen pružně reagovat. Někdo naopak odmítá novou roli přijmout a zarputile si jede ve starých kolejích. K čemu taková situace vede? A proč je tak nebezpečná?

Výběr článků

Zima už mnohé začíná deprimovat, proto se snaží vnést si první střípky jara alespoň k sobě do šatníků. Svetry tak stále zůstávají v popředí, ale pomalu začínají být vytěsňování kousky nejmódnějších stylů přicházejícího teplejšího ročního období. Víte, co se bude nosit?
Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
V dnešním světě spojeném s technologiemi se stává digitální detox klíčovým prvkem pro udržení zdravých mezilidských vztahů. Náš článek o digitálním detoxu vám přináší inspiraci a návody, jak osvěžit svůj život od digitálních vlivů. Od obnovení osobního spojení po nalezení rovnováhy mezi online a offline světem, objevte cestu k zdravějším vztahům skrze digitální odpočinek.

Nepřehlédněte

I letošní léto se neslo ve znamení barev v mnoha zahradách. Zatímco někdo pěstoval klasické růže, jiní se rozhodli pro takzvanou pupalku. Pupalka dvouletá se však i přesto netěší velké oblíbenosti. Je to velká škoda, je totiž tak zajímavá! 
Často se před ostatními takzvaně „necítíte“? Co dělat s tím, když sebevědomí pokulhává, přestože jste si v určitých okamžicích jistá, že nejste k zahození? Sebevědomí je choulostivá věc, která může v našem životě hrát velmi význačnou roli. Jak své sebevědomí zvýšit, abyste se cítila skvěle a přestala nad sebou pochybovat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek