Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Vyrobte si domácí šampon a kondicionér. Připravili jsme podrobný návod

Hledáte ten nejlepší šampon právě pro váš typ vlasů? A ráda byste našla kondicionér, který nebude pokožku hlavy zbytečně mastit? Pak bude nejlepší, když si veškeré ingredience do šamponu a kondicionéru vyberete sama podle vlastní potřeby.
domácí šampon
Hlavu si můžete umýt i pár surovinami. Jak na to?

05. 07. 2022

Na suché vlasy

Šampon na suché vlasy by měl obsahovat především med, který jim dodá jemnost a veškerou potřebnou výživu.

Návod: 2 lžíce medu smíchejte se 6 lžícemi teplé vody. Pro vůni můžete přidat několik kapek vaší oblíbené vonné esence. Domácí šampon aplikujeme na celou délku vlasů a jemně je promneme. Poté opláchneme teplejší vodou a použijeme kondicionér.

Na oslabené vlasy

Vejce společně s jedlou sodou vám poslouží lépe než cokoliv jiného.

Návod: 2 vejce si vyšlehejte do hladké směsi a přidejte 2 polévkové lžíce jedlé sody a ještě 2 lžíce kvalitního, nejlépe extra panenského olivového oleje. Opět si domácí šampon naneste na vlasy a umyjte si jím hlavu, jak jste zvyklá. Poté opět naneste kondicionér pro výživu vlasů.

Na mastné vlasy

Rychle se vám mastí vlasy a musíte si je mýt každý den nebo obden? V tom případě budete potřebovat marseillské mýdlo, sušené pampeliškové květy, vodu a mandlový olej.

Návod: Nejprve vložte hrst sušených pampeliškových květů do uzavíratelné sklenice. Přelijte je horkou vodou a nechte louhovat po dobu jedné hodiny. Následně odvar sceďte a přidejte do něj 2 lžíce tekutého nebo tvrdého nastrouhaného marseillského mýdla. Opět promíchejte a přidejte 1 lžičku mandlového oleje. Promíchejte a domácí šampon sceďte přes husté sítko.

Pokud budete šampon uchovávat v lednici, vydrží vám takto i dva měsíce.

Na jemné vlasy

Aby byly vlasy silné, zářivé a plné života, je zapotřebí jim dopřát potřebné vitaminy a minerály. A k tomuto účelu se nejlépe hodí avokádo. Bohužel vám avokádový domácí šampon nevydrží dlouho, a proto je nutné si na každé mytí hlavy připravit nový.

Návod: Rozmixujte si jedno zralé, až přezrálé avokádo a přidejte k němu 2 lžičky jedlé sody a šálek vlažné vody. Směs dobře promíchejte a naneste ji od kořínků až ke konečkům. Nechte ji působit aspoň 5 minut a poté použijte balzám na vlasy.

Univerzální kokosový šampon

Nezáleží na tom, jaký typ vlasů máte, kokosové mléko a kastilské mýdlo se o vaše vlasy vždy perfektně postarají.

K TÉMATU  Letní móda – jaké boty si vybrat, když venkovní teploty stoupají?
domácí šampon
Kokosový šampon nádherně voní a vyživí vaše vlasy.

Návod: 1/2 hrnku kokosového mléka smíchejte s 1/2 hrnkem kastilského mýdla a zamíchejte. Aby vám vlasy krásně voněly, můžete do směsi opět přidat i pár kapek vaší oblíbené esence. Šampon si ale neschovávejte na horší časy, kokosové mléko vám v lednici vydrží maximálně do druhého dne.

Banánový kondicionér

Také zbožňujete banány a jejich přirozenou sladkost? A co takhle banán namočený v čokoládě? Mňam! V případě kondicionéru ho však nebudeme namáčet do čokolády, ale zkombinujeme ho s jogurtem, octem a kokosovým olejem.

Návod: Do mixéru si proto vhoďte 1 zralý banán, klidně může být i nahnědlý, přidejte 1/2 bílého jogurtu bez cukru, 1 lžičku kokosového oleje a 1 lžičku jablečného (nikoliv klasického) octa a pořádně rozmixujte. Vlasy si kondicionérem potřete a zabalte je do ručníku, případně igelitového sáčku a nechte 10 minut působit. Nakonec domácí kondicionér smyjte teplou vodou.

šampon
Mytí vlasů může být rituál.

Šípkový kondicionér

Šípky obsahují spoustu vitaminu C, a proto vlasy vyživují a dodávají jim sílu a lesk. Navíc podporují růst vlasů a zabraňují jejich vypadávání.

Návod: Rozpusťte si 10 lžic kokosového oleje ve vodní lázni a přidejte k němu 1 hrst sušených šípků. Vařte přibližně 10 minut, pak směs z ploty stáhněte a nechte ji odpočívat do druhého dne. Další den směs znovu zahřejte (ale nevařte) a přidejte do ní 2 lžíce měsíčkového oleje, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce rostlinného glycerinu a nakonec i pár kapek esenciálního vonného oleje. Směs přeceďte přes tenké plátýnko a nechte vychladnout ve skleněné uzavíratelné nádobě. Domácí kondicionér je připravený k použití.

V chladu a suchu vám vydrží i dva nebo tři měsíce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Fenomén tuhý šampon: Šetří vlasy, pokožku, planetu i peněženku!

DIY: domácí kosmetika bez zbytečných chemikálií navíc. Snadno a rychle!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

To, že je nutné dodržovat pitný režim, to je každému známý fakt. Že čistá voda je nejprospěšnější tekutinou, to je taktéž zcela každému jasné. Jenže pití pouhé čiré vody, to člověku může zevšednět a začne vymýšlet způsoby, jakými si hydrataci ozvláštnit.
Dvě dimenze jednoho problému - najít si manžela a správně se o něj postarat - patřily k těm nejzásadnějším tématům, které před 70 lety řešily magazíny a žurnály určené ženám. Inspiraci z nich můžete načerpat i dnes, ale jen na vlastní nebezpečí.
Jakým ženám jsou muži nevěrní? Možná jste přesvědčená, že vám se nic takového stát nemůže. Nebo si dokonce myslíte, že za nevěrou stojí nedostatek intimností, studené večeře či nevyžehlené košile. Jste si tím ale jistá?
Našli jste v domácnosti potravinové moly? Neznamená to, že u vás doma vládne chaos a nepořádek. Nejčastěji se do našich obydlí tito malí škůdci dostanou v tašce s potravinami. Ano, nejčastěji si je domů přineseme. Druhá možnost, jak se dostanou dovnitř je, že přijdou od sousedů nebo dovnitř vlezou okny. Naštěstí způsobů, jak se jich zbavit, je několik. Proto, pokud nezabere jeden, vyzkoušejte další!
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení.
Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
Jak nakupovat oblečení, abychom zbytečně nezatěžovali planetu? A kde ho kupovat? A kolik vlastně potřebujeme oblečení? Velkým módním řetězcům sice ještě neodzvonilo, ale stále roste počet těch, kteří dávají přednost úplně jiné módě a razí heslo, že méně je někdy více.
Dnes dáváme přednost sedací soupravě, ale pokud nám to prostor dovolí, proč si nedopřát klasiku? Křeslo v obývacím pokoji je pohodlné a zamilujete si ho! Ušáky, relaxační, rozkládací, moderní i elegantní nebo kožená klasika, vyberte si podle stylu vašeho interiéru.
Odolný přírodní materiál, který provází člověka odjakživa. Kůže v interiéru znamená pro mnohé sedačku nebo křeslo, ale její využití je velice rozmanité. Kromě jejího praktického využití je totiž perfektním materiálem pro nejrůznější dekorace i originální nábytek. Pokud milujete retro nebo vintage styl, nějaký ten kousek kůže si určitě najde cestu i k vám domů.
Vlastnímu dýchání obvykle nevěnujeme pozornost. Pravdou však je, že bez něj by naše tělo fungovalo jen několik minut, a že jeho kvalita v mnoha ohledech ovlivňuje naše zdraví i celkové rozpoložení.
Oblíbená kulinářská show MasterChef si získala své publikum hned v prvopočátku. Soutěžící jsou vystavení velkému tlaku, je třeba předvést excelentní výkony v krátkém čase, které musí jak vypadat, tak také skvěle chutnat. Pamatujete si ještě na její první řady, soutěžící a porotce?

Výběr článků

Pěstování zeleniny je v plném proudu. Zatímco někteří aktivně do připravených a okopaných záhonů sází brambory, jiní se pouští do pěstování jahod nebo salátů. A pak jsou tu ti, kteří si zatím do skleníků sází papriky, jež mají tendenci prodlužovat život.
Pro podklady na tento článek nemusíme sahat hluboko do kapsy, vždyť přece katastrofické filmy se často natáčejí právě na základě skutečných událostí. Ke každé události se pak přirozeně přidá malé nebo velké množství fikce a divák se může těšit na fascinující a zároveň strašidelný koktejl. Hollywoodští filmaři jsou na takové trháky přímo odborníci, a proto se nechte strhnout ojedinělými snímky, které by za žádnou cenu neměly ujít vaší pozornosti!
Pro někoho to má to správné kouzlo, pro jiného je to kýč. Luxusní obývací pokoje ohromí hlavně prostorem, ale také přepychovým nábytkem. Líbí se vám?

Nepřehlédněte

Poruchy příjmu potravy se nestarají o to, kolik peněz vyděláváte nebo jaký máte společenský status. Kdokoli, a to od princezny po chudáka, se může stát obětí mentálního onemocnění jménem bulimie, které mění a ohrožuje život. A celebrity pochopitelně nejsou výjimkou. Některé z nich málem zemřely!
Sladkou chuť snad všichni milujeme už od dětství a většině z nás taková slabost zůstala až do dospělosti. Každý z nás pak po sladkém saháme z různých důvodů. Někdy je za tím jen zrádný okamžik, kdy nás honí mlsná, jindy si tím potřebujeme spravit náladu. Ať už si to chceme přiznat nebo ne, cukr našemu zdraví škodí. Dá se na sladké vůbec zapomenout, a jak ho můžeme vyřadit ze života úplně? Na to se právě teď podíváme.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek