Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Osvědčené triky našich babiček: Voda v uších, komáří bodnutí i škytavka

Už se vám někdy do uší dostala voda? Měli jste škytavku nebo vás nesnesitelně bolela hlava? Určitě ano. Naše babičky si s těmito věcmi vždy dokázaly hravě poradit. Naučme se to jako ony!
babiček
Od bolesti vám často uleví obyčejné věci, které běžně používáte.

16. 06. 2022

Dneska je tak snadné při bolesti hlavy (nebo čehokoli jiného) sáhnout po pilulce slibující okamžitou úlevu. Triky našich babiček byly mnohem vymakanější. Dříve ani zdaleka nebylo tolik možností. V dobách, kdy byl mnohem menší výběr než dnes, lidé používali své vlastní přírodní prostředky a způsoby, jak si od různých potíží a neduhů ulevit. Některé se osvědčily natolik, že na ně spoléháme i dnes.

Bolí vás ucho? Vložte do něj česnek

Koho někdy bolelo ucho, ten potvrdí, že to rozhodně není nic příjemného. Nejčastěji trápí malé děti, ale to neznamená, že nemůže i dospělému člověku způsobit probdělou noc. Na bolest ucha pomůže česnek. Jeho účinky jsou úžasné – je antibakteriální, antivirový, protiplísňový a protizánětlivý. Dokáže zmírnit bolest ucha a přinést úlevu do několika minut.

Rada babiček zní: Vezměte stroužek česneku, případně jen jeho část a nahřejte ho. Poté jej vložte do ucha a přiklopte kouskem vaty. Hlavu zabalte, nebo si natáhněte čepici. Na ucho si také můžete přiložit nahřívací polštářek.

česnek
Na bolest a záněty je česnek ideální.

Hořčicový obklad na kašel

Už jste někdy slyšeli o hořčicovém obkladu? Pokud vás trápí kašel, nebo i nějaká infekce dýchacích cest, pociťujete bolest na hrudi, pak vám obklad z hořčice uleví od nepříjemných potíží.

Rada babiček zní: Stačí smíchat několik lžic hořčičného semínka s teplou vodou a v této směsi vymáchat obklad. Vyždímat a přiložit na hrudník.

Hořčice přinese teplo do postiženého místa, působí jako protidráždidlo a způsobuje rozšíření krevních cév. Protože do oblasti proudí více krve, více krve také odtéká pryč a odnáší toxické látky, které jsou zodpovědné za zánět.

Bodnul vás komár? A máte doma deodorant?

Jakmile se venku oteplí, začnou nás tyhle potvory pronásledovat doslova na každém kroku. Otravují při táboráku někde u vody, nedají nám pokoj ani u grilování na zahradě. Bzučí nám okolo hlavy, a poté se někde usadí, aby nás mohli kousnout. Bodnutí komárem je nepříjemné, co si budeme povídat.

K TÉMATU  SOUTĚŽ: Zmírněte projevy přechodu s přípravky Naturevia

Rada babiček zní: Až vás příště komár zase ďobne, namažte si místo kuličkovým deodorantem. Deodorant totiž obsahuje spoustu stejných složek jako krém proti svědění. 

Máte vodu v uších? Zkuste ocet

Stačí jedna návštěva bazénu a večer už můžete skuhrat, že máte vodu v uších. Je to nejen nepříjemné, ale také to může vést k bolestivému zánětu.

Rada babiček zní: Abyste si ulevili, smíchejte ocet v destilované vodě. Trochu si pak kápněte do ucha a minimálně 5 minut ležte na jedné straně, aby se ocet dostal tam, kam potřebuje.

Cukr na škytavku

Všichni jsme v zoufalých časech vyzkoušeli každý lék na škytavku – šplouchání studenou vodou do obličeje, někoho, kdo vyskočil a vyděsil nás, zadržování dechu. Pokud nic z toho nezabírá, zkuste na to jít ještě jinak. Vydejte se sladkou cestou a dejte si cukr. Konzumace cukru, kdy postačí třeba jen jedna kostička nebo menší lžička, škytavku zastaví.

cukr
Kostka cukru zastaví škytavku. Schválně to příště vyzkoušejte.

Na kašel cibule a med

Možná si pamatujete na doby vašeho dětství, jak vám babička, ale třeba i maminka, ve chvílích, kdy vás sužoval kašel, připravovala zvláštní sladkou medicínu, která měla specifický chuťový ocásek. S největší pravděpodobností to byla kombinace medu a cibule. Cibule a med je prastarý lék, který skutečně funguje.

Rada babiček zní: Stačí nakrájet cibuli a dát ji přes noc do sklenice s medem. Následující den sceďte cibuli a vychutnejte si lahodnou lžíci mírně hořkého medu.

Cibule je protizánětlivá, antivirová a antibiotická, zatímco med je antibakteriální a tiší při kašli a nachlazení.

Máte kocovinu? Vyzrajte na ni s jablečným octem

Máte-li za sebou dlouhou noc a nyní se necítíte tak úplně ve své kůži, jablečný ocet je váš přítel. Pomáhá vyrovnat hladinu pH ve vašem žaludku, což by mělo zažehnat ty riskantní chvíle, ve kterých nevíte, jestli stihnete doběhnout na záchod. Znáte to…

K TÉMATU  Jak se mít konečně více ráda? Nedostatek sebelásky může ubíjet
ocet
Přehnali jste to s alkoholem a každou chvíli se vám obrací žaludek? Dejte si jablečný ocet.

Na spálení od slunce pomůže čaj

Čaj je v dnešní době tak trochu zázračným produktem, protože nejen dobře chutná, ale také se používá na vše od čištění po péči o pleť. Koho by napadlo, že může být skvělým pomocníkem i ve chvíli, kdy vy, nebo třeba vaše děti, strávíte na sluníčku mnohem více času, než je zdrávo a večer budete trpět díky spáleninám?

Rada babiček zní: Pokud se vám v létě podaří spálit se na sluníčku, zkuste namočit tři nebo čtyři sáčky černého čaje do hrnku s vodou, dokud voda neztmavne, pak vezměte čistý hadřík a ponořte ho do vody. Umístěte jej na spáleninu a nechte antioxidační a protizánětlivé účinky čaje zmírnit bolest a snížit pravděpodobnost vzniku puchýřů.

Máte vy sami nějaké další osvědčené triky a tipy našich babiček? Pochlubte se v komentářích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zaschlá trouba, mastná digestoř nebo zápach. Známe triky i fungující babské rady, které vám pomohou rychle se zbavit skvrn i špíny!

Jak vybrat myčku na nádobí? Kapacita, spotřeba, cena, vše je ve hře

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Účes je něco, co může udělat každou ženu krásnou a přitažlivou. Kromě barvy, stylu a také stylingu hraje roli i délka vlasů. Že musí být pouze dlouhé? Rozhodně ne.
Prosinec je vhodná doba na nějakou tu pohádku. Na jaký film se vypravit s dětmi do kina? Aktuálně je na výběr hned několik variant, pro co se rozhodnout. Animovaní kutilové Pat a Mat pobaví i dospělé, pohádka z našich krajů Čertí brko se pyšní lákavým obsazením, a francouzská rodinná komedie Vánoce a spol. představí Santu až po kolena v bryndě.
Džíny jsou základním kouskem každého šatníku. A dalo by se říct, že se jedná také o jeden z kousků, který se vybírá opravdu stěží. Žádná žena nechce, aby džíny tlačily, škrtily nebo se v nich nedalo ani pohnout, proto je ideální vybírat si je podle typu postavy.
Dnes je ten správný den pro návštěvu kadeřníka. A pozor na náhodné setkání! Můžete se skutečně zamilovat! Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?
Najednou zasvítí sluníčko do oken, venku rozkvetou keře a hned vám svět připadá mnohem veselejší. Jaro už je tady, a to nejen teplotami venku. Velikonoce jsou za necelý měsíc, a tak je ten správný čas vnést jarní náladu také do vašeho domova.
Kdo v devadesátkách nehltal seriál o partě teenagerů, jako by nebyl. Příběhy Dylana, Brandona, Brandy, Kelly a dalších hltal doslova celý svět. Jak ale dnes jejich představitelé seriálu Beverly Hills 90210 vypadají a jak žijí? Mnozí z nich už překročili padesátku a neúprosně jim táhne na šedesát.
S radikálním poklesem teplot je potřeba pohlídat si imunitní systém. Co na dnešní den radí horoskop astroložky Naďy Šmídové?
Domácnost jako ze žurnálu, to je snem mnohých. Inspirovat se můžete buďto na sociálních sítích nebo v magazínech, které o bydlení pojednávají. Anebo si prostě a jednoduše můžete pustit nejlepší seriály, které vám prozradí, jak k zařizování nebo správě vašeho domova přistupovat. Všechny přináší Netflix, který je svou nabídkou známý široko daleko.
Domácí kosmetika vznikne během chvilky! Oční linky, stíny, tvářenka, rtěnka a lesk v jednom, make-up i pudr. Šest receptů, které překvapí svou jednoduchostí a plně nahradí kupované produkty. Nevěříte?
Prostředí má hodně společného s tím, jak se naše pokožka chová a jak vypadá. Když je horko a vlhko, pokožka může být mastná z přebytečné vlhkosti. Když je zima a sucho, pokožka může být vysušená. Nemluvě o dalších environmentálních stresorech, jako je znečištění ovzduší, sluneční záření, klimatizace a další. Když se mění roční období, mění se i prostředí kolem nás. Kůže se musí přizpůsobit novým klimatickým podmínkám, ale můžete jí práci trochu usnadnit zavedením správné péče o pleť. Když se mění roční období, měla by se měnit i vaše rutina týkající se péče o pleť. Zvažte tyto podzimní tipy péče o pleť, které vám pomohou udělat stejně hladký přechod z léta do podzimu, jako je vaše pokožka.
Neustále si něco píšou na mobilu, navštěvují se, a rozhodně si nejste jistá, že jste schopná se na to dále dívat? Poradíme vám, jak vyzrát na situaci, kdy se váš přítel stýká se svou ex.
Naše manželství jsem vždy brala jako ideální soužití muže a ženy. Všichni naši známí nás měli jako vzor toho, jak by to v dlouhodobém vztahu mělo vypadat. Byla jsem do manžela zamilovaná od svých dvaceti let, po několika letech mě požádal o ruku. Jak jsem se ale mýlila v tom nejbližším člověku, kterého mám, to si ani nedokážete představit! Než se objevila jeho nemanželská dcera...

Výběr článků

Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich.
Paní zima již ztrácí sílu a bude muset před své žezlo jaru, které nám již nyní vykouzlilo příjemné teploty, které lákají mnoho lidí trávit mnohem více času venku. A při sportování v jarní přírodě jsou pro každého běžce, turistu či cyklistu nepostradatelné kvalitní oděvy z funkčních materiálů.
Pomalá píseň Say Something je celosvětově známá. Duo A Great Big World ji nahrálo spolu Christinou Aguilerou, a její tempo a slova dojímají i ty nejmenší! Malý kluk v autosedačce při jejím poslechu pláče, vypnout ji ale nechce!

Nepřehlédněte

Podzim s sebou nese pochmurnou náladu. Zejména tedy ten letošní. Chybí mu trocha sluníčka a pozitivní nálady. Nemůžeme se divit tomu, že většina lidí opravdu upadá do podzimních smutných nálad a nemá chuť dělat nic, co je baví. Nestravte však v tomto stavu veškeré své volné dny v tomto ročním období. Vyzrajte na takzvanou podzimní depresi s bylinkami, které podzimní deprese hravě zahání.  
Jedna z prvních věcí, kterou spatříte, jakmile vejdete. Designové věšáky jsou nápaditými a originálními kousky, které doladí interiér podle vašich představ. Na věšák patří všechno, co potřebujeme mít po ruce tak často, že to neschováváme do skříně. Designové věšáky ale nenajdou svoje místo jen za vchodovými dveřmi. Vyjímat se budou i v ložnici nebo dětském pokoji.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek