Pátek , 18. 10. 2024

Lukáš

Organizace času: Jak mít pohodu v práci i doma a všechno stíhat?

Také vám někdy připadá, že se všechny každodenní povinnosti nedají skloubit dohromady? Chodíte spát pozdě a ráno brzy vstáváte, a přesto jste každý den ve skluzu? Nejspíš něco děláte špatně.
organizace času
Nečekejte na život, zorganizujte si čas a konečně zvládejte všechno.

29. 04. 2022

A to něco je správná organizace času. V dnešní době existuje spousta chytrých aplikací do mobilních telefonů, které vám s plánováním pomohou. Anebo můžete sáhnout po starém dobrém a léty prověřeném diáři.

Prostá organizace času

Většinou nestíháte už ráno, kdy se probudíte. Pak už na vás čeká jenom spěch a stres a vy neustále přemýšlíte nad tím, jak všechno stihnete, když máte tolik povinností. Chce se vám z toho brečet, máte pocit, že už nic nemá cenu, protože váš život je jednom jedno velké lítání od povinnosti k povinnosti.

Stop. Takhle to přece být nemusí. Chyba je nejspíš v tom, že si na svá bedra nakládáte příliš mnoho povinností. Proto si každý večer, po práci nebo před spaním, připravte harmonogram na další den.

  1. fáze – Udělejte si rozpis těch nejdůležitějších činností, které za každou cenu musíte stihnout a ke každé si napište přibližný čas, jak dlouho vám daný úkol bude trvat. Skutečně ale v této fázi sepište jen ty úkoly, které hoří.
  2. fáze – Až v druhé fázi si poznamenejte úkoly, které byste teoreticky mohli stihnout, ale není to priorita. Při sestavování harmonogramu používejte barevné fixy nebo pastelky, abyste odlišila úkoly, které spěchají, a ty, které mohou počkat.

Vždycky ale plánujte harmonogram tak, aby se vám do něj vešel i čas na odpočinek, například na divadlo, kino nebo posezení s přáteli. Nebo třeba jen na to, abyste si doma lehla do vany a odpočívala. To je velmi důležitá část každého denního programu. Bez ní zůstanete zacyklení mezi povinnostmi bez vidiny nějakého povyražení nebo odpočinku.

Na sebe nezapomínejte

Jak už bylo řečeno, správná organizace času by měla obsahovat i čas na odpočinek. Bojíte se, že potom nestihnete všechnu důležitou práci? Pak hledejte problém jinde.

Nedává vám nadřízený příliš práce? Není na čase jít s pravdou ven a přiznat si, že je toho na vás zkrátka moc? Není slabostí říct, že nestíháte. Slabostí je mlčet a dřít a pracovat spíš na kvantitu než na kvalitu. Kvantita je možná důležitá v pásové výrobě, ale pokud v továrně nesedíte, pak si můžete dovolit zříct se části své práce. Váš nadřízený to jistě pochopí.

K TÉMATU  Kariéra je pro vás důležitá. Jaké předsudky musíte překonat a jak se s nimi vypořádat

Musíte na to ale jít chytře. Neříkejte, že nestíháte, ale svému nadřízenému či nadřízené oznamte, že máte tolik práce, že nelze dělat všechno najednou bez toho, aniž by neutrpěla kvalita odvedené práce. Na to jistě uslyší. A pokud ne, je možná nejvyšší čas popřemýšlet nad změnou zaměstnání. Přece nechcete celý život prožít ve stresu a shonu.

Odškrtávání je důležité

Splněné úkoly si odškrtávejte. Uvidíte, že to vaší psychice velmi pomůže. Když uvidíte, jak vám jde práce od ruky, hned se vám bude přemýšlet lépe. I z tohoto důvodu je důležité neplánovat si toho na každý den příliš.

organizace času
Nestíháte? Možná si toho na sebe berete příliš.

Jakmile se schyluje k večeru, měla byste mít již většinu úkolů splněných, pokud tomu tak nebude, opět začnete panikařit a tomu má organizace času za úkol předejít. Některé úkoly ovšem můžete s čistým svědomím posunout na další den. Zlaté pravidlo zní, že si plánujeme jenom tolik práce, kolik se vejde do osmihodinové pracovní doby. Pokud máte pocit, že zvládnete za stejnou dobu víc práce, pak také budete podvědomě pracovat rychleji, zbrkleji a nakonec stejně zjistíte, že jste místo osmi hodin pracovala deset.

Kde chcete být za 10 let?

Tohle je velmi důležitá otázka. Víte, proč děláte to, co každý den děláte? Některým z nás totiž jejich práce žádný smysl nedává, přesto jí tráví i dvanáct hodin denně. Tohle není život, který chcete žít. Nemusíte se živit tím, co vás baví, i když je to samozřejmě žádoucí, ale podstatné je také najít soulad mezi tím, co musíte dělat, abyste se uživila, a tím, co vás baví.

Většina z nás se svými koníčky zabývá ve volném čase, o víkendu a po práci, proto si vyhraďte čas i na to, co vás skutečně duševně obohacuje, čím se dokážete odreagovat a co vás přivede na jiné myšlenky. Třeba nakonec zjistíte, že byste se chtěla živit tím, co vás baví a co vás zatím zaměstnává jen ve volném čase.

K TÉMATU  Antistresové činnosti, které vám zlepší náladu. Kterou vyzkoušíte nejdříve?

Proto si sepište kroky, které povedou k tomu, že svůj koníček povýšíte na budoucí obživu. Nedávejte si velké cíle, ale rozepište si je do malých cílů a úkolů, které v průběhu dalších měsíců a let budete krok za krokem pokořovat. To je cesta za úspěšným a šťastným životem, ne čekat na to, že příští týden v té sportce už konečně vyhrajete.

Podělte se o povinnosti s vaší drahou polovičkou

Sdílíte-li domácnost s partnerem či partnerkou, rozdělujte si domácí práce spravedlivě mezi sebe. Nejde, abyste všechnu práci odvedla vy a druhý vůbec nic. Pak se nedivte, že nemáte čas sama pro sebe.

Když jeden den vaříte vy, další den vaří ten druhý. To samé by mělo platit i o uklízení, praní nebo žehlení. Že to je jenom ženská práce, říkáte si? Ale no tak, žijeme v jedenadvacátém století. A muži jistě nejsou tak neschopní, aby si nedokázali vyžehlit košili nebo aby nedokázali uvařit těstoviny. A prachovka v ruce jim také na mužnosti neubere. Přece nechcete všechno dělat sama, ke všemu, když ještě například musíte obstarávat děti.

Jaký si to uděláš, takový to máš… zpívají Chinaski v jednom ze svých hitů. To je svatá pravda. Nemusíte začít hned od zítřka se všemi změnami. I organizace času má svůj čas. Je dobré si změny naplánovat postupně a každý týden nebo měsíce zavést další, dokud nebudete žít takový život, jaký skutečně chcete.

Dnes začněte jen tím, že si napíšete seznam nejdůležitějších úkolů na zítřek. Tak směle do toho.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Psaní rukou mizí z našich životů. Dobrovolně se děláme chudší

Naučte se anglicky za jeden rok. Stačí vám 15 minut denně

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V dnešní době je těžké se někam vydat na dovolenou, jelikož všude se setkáte s nejrůznějšími restrikcemi z důvodu Covid-19. Proč se tedy zbytečně vystavovat nebezpečí návštěvy zahraničí? Vždyť v koutech naší republiky je tolik krásných míst, kde můžete strávit skvělou dovolenou, a navíc tak podpořit náš cestovní ruch a ekonomiku?
Pro většinu lidí je ve vztahu nejdůležitější důvěra. Co se ale stane, když dojde k jejímu narušení? To se může stát nejrůznějšími drobnými způsoby – ale může vztah znovu vzkvétat po něčem tak závažném, jako je nevěra?
Dopravní nehody opravdu nejsou tou nejčastější příčinou smrti, i když to z televizních reportáží často tak vypadá. Jsou až na pátém místě žebříčku nejčastějších příčin úmrtí u nás. Jaký důvod smrti obsadil první příčku?
Všechno kolem nás podléhá trendům, nejinak je tomu i u svateb. Jestli tedy plánujete na letošní rok veselku a chcete, aby byla v souladu s trendy pro rok 2021, bude udržitelná, šedožlutá a přikloní se k přírodě. Co se však nemění, je jídlo, protože dobře najedený host je spokojený host.
Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Domluvily jste se na letní dámské jízdě v zahraničí? Pak je nejvyšší čas vše naplánovat. Máme pro vás seznam 5 věcí, díky kterým se dovolená vydaří na jedničku.
Pokud se chcete letos blýsknout, bude to chtít do vašeho šatníku zakomponovat alespoň jeden pár stylových tenisek. Že nevíte, jaké kousky budou letos in? Nezoufejte a pojďte se na vybrané modely módních sneakersů podívat s námi. Inspirace na vás čeká!
Možná jste již v rádiích zaznamenali hit Bad Guy, který rozhodně nepatří mezi mainstream. Kdo je slečna, která letos posbírala snad všechny americké ceny Grammy?
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
Že ořechové skořápky poslouží leda tak v kamnech? Čaj z nich připravený podporuje štítnou žlázu a odstraňuje hleny, které dráždí dýchací cesty. A co víc, tahle medicína účinkuje v řádu několika hodin.
Chcete si vyrobit roztomilé a barevné svíčky podle vašeho gusta? Není to nic těžkého! Tyhle nápady vám napoví jako inspirace pro vaše vlastní svíčky, které poslouží také jako dekorace. Zapojte i děti, které budou mít radost z vlastnoručního díla. To může posloužit jako dárek pro někoho z rodiny. Co takhle svíčka jako Coca-Cola nebo překrásný květ růže?

Výběr článků

Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Máme tu nový rok, nejspíš jste si stanovili různá předsevzetí a jedno z nich může být právě cvičení. Možná jste se ale pokoušeli cvičit už dřív, ale moc dlouho vám to nevydrželo. Anebo jste se k tomu nakonec ani neodhodlali. Čím to vlastně je? A jak to jednou provždy vyřešit a doopravdy se cvičením začít? Pojďme si o tom něco povědět!

Nepřehlédněte

Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?
Nemoc si nevybírá, a proto se i v řadách slavných tváří setkáme s lidmi, kteří musí změnit svůj styl života a bojovat o to, aby byli zase zdraví.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek