Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Co je to ta kombucha? Houba rozhodně ne. Čím ještě překvapí?

Kombuchu už snad známe všichni. Je považovaná za zdravý fermentovaný čaj, který pomáhá nejen našim střevům, ale i celkové imunitě. Ještě ale existuje spoustu věcí, co o ní neznáte. Tak například – věděli jste, že kombucha může i uškodit?
kombucha
Kombucha je zdravá, jen se to s ní nemá přehánět. Jako se vším.

28. 04. 2022

Koupíte ji v obchodě i na internetu, s mnoha příchutěmi, s cukrem i bez cukru. Někdo na ni nedá dopustit, pro jiné jde o nejodpornější nápoj, který kdy ochutnali. Ale co by člověk pro zdraví neudělal, že? Na co je ta kombucha vlastně dobrá?

Žaludeční potíže nejsou výjimkou

Téměř nikdo vám ale neřekne, že kombucha vám může způsobit nepříjemné a někdy i dost závažné potíže. U některých konzumentů se totiž sem tam objevuje alergická reakce, ale také nevolnost, zánět svalů, překyselení žaludku a dokonce i jaterní problémy.

Je však důležité upozornit na to, že u kupované kombuchy, kterou vyrábějí ověřené značky, se vám nic z toho stát nemůže. Samozřejmě je také nutné ji správně skladovat, ale podstatnější je, že zdravotní potíže nejčastěji nastávají po výrobě domácí kombuchy.

Doma se může fermentovaný nápoj snadno kontaminovat nežádoucími organismy. Často totiž lidé používají nesprávnou nádobu na její pěstování.

Obsahuje alkohol

Při fermentaci tohoto nápoje také vzniká alkohol a kyselina octová, glukonová a rovněž i mléčná. Výsledná kombucha pak obsahuje 0,7 – 1,3 % alkoholu. Zároveň ale najdete na českém trhu i kombuchu připravovanou speciálním fermentačním procesem, která žádný alkohol neobsahuje.

Delší fermentace rovná se více cukru

Možná jste nevěděla ani to, že když se do nálevu přidá více cukru a kombucha se bude fermentovat déle, vznikne mnohem silnější nápoj, obsahuje mnohem více alkoholu a je také perlivější.

Kofein je její běžnou součástí

Stejně tak kombucha obsahuje menší množství kofeinu. Jste-li na kofein alergická, neměla byste ji vůbec pít. Případně se také nedoporučuje pít ji na večer, kdy vám alkohol narušuje hluboký spánek. Přes den ale funguje podobně jako například klasický energetický nápoj. Dodá vám sílu, zbystří mysl. Zkrátka vás nakopne.

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví na neděli 9. 9. 2018. Pozor na trávení! Věnujte se hlavně jídelníčku! Novoluní v Panně přinese nové začátky

Není to žádná houba

Mnozí lidé si rovněž myslí, že kombucha je houba. A to rozhodně není. Sice svou rosolovitou konzistencí trochu houbu nebo sliz připomíná, ale je to jen živá kolonie bakterií a kvasinek, která drží pohromadě pomocí celulózy. Svým vzhledem se proto spíše než houbě podobá lišejníku.

Dáte si kombuchový koktejl?

Výrobci přicházejí stále s novými typy kombuchy. Proto už dnes můžete v mnoha barech a restauracích narazit na nápoj kombinující například prosecco s kombuchou či koktejly obsahující tento fermentovaný čaj. Komu klasická kombucha nechutná, je tohle ideální varianta, jak si ji dopřát.

Můžete po ní přibrat

Žádné maximální nebo minimální denní množství zkonzumované kombuchy, aby fungovala, neexistuje. Pokud jste ji ale ještě nikdy nezkoušeli, raději pijte zpočátku jen jednu lahvičku či plechovku denně, tedy maximálně zhruba 350 ml. Když se kombuchou “předávkujete” a vaše tělo na ni není zvyklé, může se stát, že budete mít krátkodobé problémy se zažíváním.

kombucha
Nápoj z kombuchy připomíná perlivou limonádu.

Navíc po kombuše, která obsahuje velké množství cukru, můžete i přibrat. Nicméně kvasinky by měly veškerý dodaný cukr sníst. Právě z něj žijí. Určitě byste ji však neměli užívat jako náhradu sladkých limonád. Přistupujte k ní jako k doplňku stravy nebo léku.

Je nebezpečná pro těhotné ženy?

Nealkoholickou kombuchu mohou pít i těhotné ženy. Ovšem pouze v menších dávkách (kvůli obsahu kofeinu). Možná ale stojí za zvážení, zdali nezkonzultovat její užívání s ošetřujícím lékařem. Můžete si tím ušetřit spoustu starostí.

Pomáhá proti kocovině

Pomáhá i na kocovinu. Skutečně. Potvrzuje to jedna z mnoha ruských legend pocházející z oblasti Kargasok. Její obyvatelé se totiž vždy těšili velmi dobrému zdraví a nikdo dlouho nevěděl proč. Pak se ovšem přišlo na to, že každý den užívali zkvašený čaj.

K TÉMATU  Tipy a triky našich babiček proti zimnímu nachlazení

Ke všemu lidem pomáhal vyrovnat se i se skutečně velkou kocovinou. Ostatně kombucha má svou tradici také v Číně, kde se údajně pila už před dvěma tisíci lety. V Japonsku si ji zase pochvalují od pátého století.

Ochrání před rakovinou

Nové výzkumy také potvrdily, že je kombucha dobrým nástrojem v boji proti některým formám rakoviny a kardiovaskulárním onemocněním. Obsahuje totiž polyfenoly neboli silné antioxidanty, které v našem těle bojují proti volným radikálům a zároveň mají schopnost obnovovat poškozené buňky. Zároveň obsahuje i flavonoidy, které rovněž účinně bojují s rakovinou.

Kombucha je bezpochyby zdravá a našemu tělu prospěšná, jen se to s ní nesmí přehánět. A než si nějakou kombuchu koupíte, zkontrolujte si, kolik alkoholu a kofeinu obsahuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kombucha: co to je? A už jste ji zkoušeli pít?

Jak dostat tělo opět do formy po užívání antibiotik?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mužské a ženské práce. Ve světě, kde je genderová rovnost denně probírána v médiích, je toto dělení skoro sprostým slovem. Jak to máte doma vy? Máte mužské a ženské práce nebo je vše jen na vás?
Aktuální trendy bydlení pro podzim 2019, které představil Hornbach. Pokud hledáte inspiraci na nové nápady pro váš interiér, stačí si vybrat svůj styl.
Vzácný pohled na odvážnou Jitku Čvančarovou! Herečka a vášnivá příznivkyně otužování se nechala vidět ve zcela nečekaném světle při svém novoročním dobrodružství na vrcholu Sněžky. Jaký je příběh za touto odvážnou fotografií a co na ni říkají fanoušci?
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na sobotu i neděli. Úklid je sice potřeba, ale neberte ho tak vážně a hlavně relaxujte. O tom je přece víkend! Co je možné očekávat a čemu se raději vyhnout?
Co mají společného ovesné vločky, fenykl, anýz, mrkev a hnědá rýže? Možná víc, než byste řekly. Tihle spasitelé vám totiž hodí záchranné lano, když se „výroba“ mateřského mléka ocitne v pořádné krizi!
Supermoderní stavba zvaná Wave House se nachází na jihu Finska u městečka Mikkeli. Nápadný, podlouhlý srub na první pohled zaujme svojí zakřivenou střechou. Díky jejímu tvaru na ní nikdy nezůstane žádné napadané listí a nejsou potřeba ani žlaby, které by odváděly vodu.
Řada lidí se klidně i léta odhodlává k tomu, aby přestali kouřit. Mnohdy následuje několik neúspěšných pokusů, u některých nakonec dojde opravdu k tomu, že se zvládnou této závislosti zbavit. Pokud patříte mezi ty, kteří se chtějí s kouřením rozloučit, můžete si vzít za pomocníka třeba také bylinky. Jaké konkrétně se vám budou hodit?
Vždycky jsem si myslela, že rodiče mohou mít jednání svých dětí pod kontrolou a dokážou je ochránit před nebezpečím. Vždy, když jsem slyšela nějaký příběh k tomuto tématu, tak jsem byla paní chytrá, prý mně by se to stát nemohlo, já bych to poznala, moje dítě je poučeno, blá, blá, blá…. No, nikdy neříkej nikdy a to mé určité povyšování, že já jsem lepší matkou rychle vzalo za své. Setkala jsem se s tím tak z blízka, že bych to opravdu nikomu nepřála.
Předpokládá se, že do roku 2025 budou ženy ovládat dvě třetiny majetku v USA. Zde je několik skvělých investičních tipů šitých na míru ženám.
Jak probíhá druhý koučink z pohledu klienta? Co uvízne v hlavě po druhém koučování a s čím konkrétně aktuálně Nele Marcela Hlaváčková pomáhá? Co ji učí? O tom bude dnešní článek.
Hodí se do každého bytu i domu, její pěstování je nenáročné a zvládnou ho i začínající pěstitelé. Ale víte vůbec, co kokedama je a jak se vyrábí?
Sluneční alergií trpí každý pátý člověk. Její projevy se mohou u každého z nás lišit, avšak alergie na sluníčko vždy představuje komplikaci, která nám může zkazit dovolenou i celé letní období. Víte, jak se proti ní chránit?

Výběr článků

Hnědé uhlí, známé pro své využití v domácích a průmyslových kotlích, je pro mnohé z nás klíčem k útulnému a teplému domovu během chladných měsíců. A výběr správného paliva je důležitý nejen pro váš rodinný rozpočet, ale i pro celkovou efektivitu vytápění a ochranu životního prostředí.
Ráno dělá den - staré známé rčení, na kterém je kus pravdy. Pokud se vám v posledních dnech stalo, že právě začátek dne se nesl v nevrlém duchu, v němž se ostatně poté nesl zbytek hodin, pak se možná dopouštíte několika věcí, jež jsou zejména po ránu tabu. Naše zlozvyky či návyky se výraznou měrou podepisují na tom, co nás bude čekat či jaký bude den. Co udělat proto, abychom se cítili o něco šťastnější? 
Znáte to taky? Je pracovní den, na seznamu máte jeden milník za druhým a prokousáváte se úkoly. Jenže…nestíháte. Nestíháte vyzvednout děti ze školy, nestíháte si zacvičit, nestíháte šéfovi dodat materiály, které jste mu slíbila už minulý týden… A už vůbec nestíháte jíst. Co kdybychom vám ale řekli, že zdravé, chutné a vyvážené jídlo si můžete dopřát kdykoliv a kdekoliv?

Nepřehlédněte

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se postavit ke zvyšování energetických sazeb, je začít v domácnosti šetřit. Smyslem není netopit a sedět doma u televize v kulichu, ale podniknout malé, avšak efektivní kroky, které sníží vaše výdaje za energie. S čím začít ještě dnes?
Která žena by nechtěla vypadat stále mladá a krásná? Jenže, která žena má na to, aby měsíčně utrácela tisíce korun za omlazující procedury nebo snad chirurgické zákroky? Nemusíte ale hned myslet na krajní řešení, nejprve vyzkoušejte zázračné potraviny, které skutečně proti stárnutí fungují. Jen s nimi musíte zacházet správně.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek