Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Minisérie Guru, sexuální násilí schované za terapii

O sexuálním násilí se mluví čím dál častěji a zabývají se jím i televizní a filmoví tvůrci. Ostřílená dvojice Biser Arichtev a Jan Coufal si jako předlohu vzali případ takzvaného Guru Járy, který pod záštitou duchovní pomoci zneužíval své klientky.
guru
Guru otevírá téma sexuálního násilí. (foto: instagram)

03. 03. 2022

Minisérie Guru byla natočena speciálně pro streamovací službu Voyo a vypráví příběh mladé ženy, matky, která hledala útěchu a pomoc. Ale dočkala se trpkého zklamání a sexuálního násilí, což jí obrátilo život vzhůru nohama. V seriálu excelují zejména české herečky v čele s Annou Fialovou a Zuzanou Stivínovou – a určitě má smysl jej zhlédnout.

Kdo byl guru Jára

Celá minisérie je natočená podle skutečných událostí, které otřásly českou veřejností. Příběh se skutečných faktů snaží co nejvěrněji držet, jména zneužitých žen jsou ale samozřejmě pozměněná. Jaroslav Dobeš, který si přezdíval guru Jára nebo Óm Nadsamec, se živil jako spisovatel a duchovní mistr tantry. Známý byl tím, že se svými klientkami měl sexuální styk, ke kterému mělo docházet v rámci jeho speciální duchovní terapie.

Šlo o takzvané „odháčkování“. Právě sexuální akt měl ženy zbavit „háčků“, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři. Od roku 2007 se ale guru Jára dostal do hledáčku policie, když byl obviněný ze sexuálního zneužívání svých klientek. Pomáhat mu měla spolupracovnice Barbora Plášková.

Oba společně ale před spravedlností utekli na Filipíny, kde je v roce 2015 zatkla místní policie. Jaroslav Dobeš je dodnes ve filipínské vazební věznici a Česká republika se snaží o jeho vydání, čeká tu na něj totiž trest odnětí svobody. Zlínský soud jej nepravomocně odsoudil v roce 2018 za znásilnění šesti žen na 5,5 roku za mřížemi.

Proč byste minisérii Guru měli vidět

Pokud hledáte inspiraci na nějaký skutečně dobrý televizní pořad, určitě zhlédněte právě minisérii Guru. Společně na ní spolupracovala již osvědčená dvojice. Režisér Biser Arichtev a scénárista Jan Coufal, ti už dohromady natočili také seriály První republika a Kukačky. V hlavních rolích pak excelují například herečka Anna Fialová, jako jedna ze zneužitých klientek a v roli vyšetřovatelky se představila skvělá Zuzana Stivínová.

K TÉMATU  Zkrátit na polovinu, prosím! Takhle skvěle to může dopadnout, když zajdete k profíkovi
trailer k miniserii Guru

Vojtěch Kotek jako Guru je také přesvědčivý, ale jeho postava není pro minisérii stěžejní, spíše vedlejší. I když samozřejmě se o jeho praktiky celý příběh opírá. Sledujeme hlavně příběh mladé matky, která bojuje o dítě, a po zneužití údajným léčitelem se dostává do ještě těžší životní situace.

Příběh poukazuje na téma sexuálního násilí

Minisérii Guru můžeme spíše vnímat jako příběh o ženách, které se ocitly v té nejtěžší životní situaci. Snaží se tedy zejména poukázat na problém sexuálního násilí jako takového. V dnešní době jde stejně o velmi ožehavé téma.

Mladá maminka Alice, kterou ztvárnila právě Anna Fialová, se obrací na policii s tím, že byla sexuálně zneužita. Stala se jednou z obětí. Do kurzu, kterou guru Jára vedl, přišla, protože za sebou měla velmi těžké životní období, z něhož se potřebovala dostat. Dále příběh sleduje právě její soukromí, boj o dceru s bývalým partnerem i samotný případ znásilnění. Policie jí ale příliš nevěří, a navíc nemá dostatek důkazů.

Právě tohle řadu žen, které se obětí sexuálního násilí stanou, vede k tomu, aby si své zkušenosti nechaly pro sebe. Násilníkům to projde, protože ženy se bojí nebo stydí mluvit, nikdo jim nevěří, a to zejména pokud skutečné hmatatelné důkazy chybí. A i právě na tento problém se snaží minisérie Guru upozornit. To ze seriálu dělá ještě zajímavější projekt, který určitě stojí za to vidět.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podvodník z Tinderu: Simon Leviev vylákal miliony, proslavil ho Netflix

Survivor po Česku aneb jak se kazí jedna z nejpopulárnějších reality show světa

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.
Tchynin jazyk je oblíbenou pokojovou rostlinou hlavně z důvodu nenáročnosti a jednoduchého pěstování. Podívejte se blíže na tuto rostlinu, která vašemu interiéru dodá styl i mnoho dalších pozitivních superlativ.
Máte ve své domácí lékárničce aspirin? Otázkou je, zda tušíte, co všechno dokáže. Kromě toho, že čistí i ty nejodolnější skvrny na oblečení a zesvětluje tmavé podpaží, také spolehlivě léčí akné. I s černými tečkami si ale hravě poradí!
Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.
Sotva jste se vrátili ze záchodu a už je to zase tady. Musíte si znovu a naprosto neodkladně odskočit na malou. Máte totiž pocit, že váš močový měchýř každou chvíli praskne nebo že zkrátka nedojdete na toaletu včas. Ve výsledku ale dost často zjistíte, že co se objemu týče, jakoby to bylo mnoho povyku pro nic. Poznáváte se v tom?
Jak nakupovat oblečení, abychom zbytečně nezatěžovali planetu? A kde ho kupovat? A kolik vlastně potřebujeme oblečení? Velkým módním řetězcům sice ještě neodzvonilo, ale stále roste počet těch, kteří dávají přednost úplně jiné módě a razí heslo, že méně je někdy více.
Všimly jste si, dámy, že hráči hokeje jsou tak sexy, že pod nimi i ten led taje? Abyste pochopily, co tím myslíme, podívejte se na seznam 10 nejhezčích a nejžhavějších hokejistů posledních let. Věřte, že vaše sny se dostanou na trošku jiný level než doposud.
V průběhu letních měsíců se častěji vydáváme mimo domov. Tím se ovšem dostáváme do hledáčku klíšťat. Co nám tito roztoči mohou způsobit, jak se jim bránit a co dělat, když už se zakousne? Zapomeňte na staré rady, dnes už je vše jinak. Žádné krémy, aby se pustilo apod.
Trávíte v posilovně každou volnou chvíli? Tak trochu „flákáte“ pravidelné kontroly u zubaře? Pokud navíc často ponocujete, své šance na otěhotnění dramaticky snižujete. Jak s tím vším souvisí televizní ovladač?
Omrzely vás všechny ty stále dokola opakující se jídla, která si připravujete? Máte občas chuť odměnit vaše chuťové pohárky něčím netradičním – nebo něčím, co jste třeba ještě nikdy předtím neochutnali? V tom případě vám určitě uděláme chutě hned několika tipy na božská italská jídla, která zkrátka musíte ochutnat!
Zoufalé manželky – kdo by neznal tento legendární seriál a jeho 4 hlavní představitelky? Když tedy pomineme Mary Alice, která to zabalila již v pilotním dílu. Ani se jí nedivíme, když dopředu znala scénář. Asi nebyla jediná, kdo se nedokázal vyznat v té spleti nekonečných vražd, zmizení, sousedských válek a podrazů.

Výběr článků

Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Vychytávky, které zužitkují doma všechny maminky. Nebo i tátové? :))
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
V minulých dnech panovalo i na horách teplé, až jarní počasí. V nižších polohách a na jižních svazích taje sníh. Na sjezdovkách je ráno přimrzlý, odpoledne měkne nebo se mění v krupici. Kam tedy vyrazit lyžovat? Zde jsou tipy na některá zimní střediska.

Nepřehlédněte

Kmenové buňky jsou v kosmetickém oboru často skloňovaným pojmem posledních let. Jedná se pouze o přeceňované složky kosmetiky nebo jsou kmenové buňky skutečně zázračnou ingrediencí, která nám pomůže ke krásnější pokožce?
Šťastné a veselé Vánoce vám přeje i kýchající slon, který ozdobil stromeček svíčkami. Co se mu přihodilo ukáže krátký animovaný film, který zaručeně pobaví!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek