Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Nadupané detektivky z pera těch nejlepších autorů. Které musíte jako fanda napětí přečíst?

Přemýšlíte, co dělat během volného odpoledne, kdy je venku nevlídno a v televizi nejde nic, co by vás dvakrát bavilo? Je načase si sednout nad oblíbenou knížkou a s čajem v ruce se pořádně začíst do děje.
detektivky
Napětí, drama a příběh jako hrom! Tihle autoři nezklamou. (foto: 123RF)

07. 03. 2022

Abyste danému okamžiku dodala ty pravé grády, co místo tradiční romantické beletrie sáhnout po trošce adrenalinu a oprášit z knihovny detektivky? Tohle jsou ti nejlepší autoři, kteří za skvělými detektivními příběhy stojí.

Agáta Christie jako královna detektivek 

Jsou příběhy, které nám nedají spát. A přesně takové máme nejraději. Když totiž knížka nedovolí čtenáři, aby ji opustil, může si spisovatel poklepat po rameni. Přesně to mohla i několikrát za svůj život udělat Agáta Christie, která se dnes označuje za královnu detektivních příběhů. Pokud někdo dokázal dodat knize pořádnou porci adrenalinu, napětí a zamotaný, nepředvídatelný děj, byla to právě ona.  

Agáta Christie je dnes už nežijící legendou, která naprosto ovládla i po smrti kriminální žánr. Dodnes se řadí k nejúspěšnějším autorům všech dob. Na svém kontu má více jak osmdesát románů, pohádkových knih i divadelních her, jež byly přeložené do více jak stovky jazyků. Dohromady prodala přes tři miliardy výtisků, a to ještě ani zdaleka s prodejem nekončí. 

Její vůbec nejznámější detektivky jsou příběhy s detektivem Herculem Poirotem v hlavní roli. Jeho ztvárnění známe také z televizních obrazovek.

Jo Nesbo kraluje současnému století 

Pokud se Agáta Christie označuje za královnu detektivních příběhů, tak Jo Nesbo je králem, nebo alespoň princem v témže žánru. Jeho knihy jsou ihned po vydání vyprodané, protože se jeho příběhy dostávají čtenářům velice rychle pod kůži. Velmi často se označuje za muže všech tváří, protože jeho cesta k první knize byla poněkud rozpačitá – tedy alespoň co se jeho snů o ideálním povolání týče. Než se dostal k profesi spisovatele, chtěl být fotbalistou nebo rockovou hvězdou. Nakonec ho však nejvíce proslavil román, který vydal v roce 1997. A od té doby jeho tvorba neutuchá. 

K TÉMATU  Bílý pomerian navštíví psí kadeřnictví. Výsledkem je nejroztomilejší štěně na světě

Kniha Netopýr, Červenka nese smrt nebo Sněhulák. Jeho díla spojuje mnohdy jeden detektiv, ale není to vždy podmínkou. Na jeho kontě se nachází kromě detektivních příběhů i řada povídek pro děti, které jsou nikoliv kriminálního, ale humorného rázu. 

Stieg Larsson stojí za známou trilogií 

Stieg Larsson je poměrně kontroverzní osobnost mnoha tváří. Znát ho můžete jako investigativního novináře, také významného odpůrce pravicového extremismu, nebo právě jako spisovatele, který má na svědomí velice úspěšné detektivky – konkrétně trilogii Milénium, která však vyšla až po autorově smrti. Je ale velká škoda, že ho nakonec dostihl těžký infarkt myokardu, protože kdyby ještě žil pár let, nedočkali bychom se tří děl, ale rovnou deseti. Dnes pouze trilogie totiž byla původně zamýšlená jako desetidílná sága, která by byla bezesporu skvělý počtením.  

Čtenáři si tak nyní musí vystačit pouze s třídílným povídáním o novináři a svéhlavé hrdince. Pokud jste ještě nečetli, rozhodně se do toho pusťte co nejdříve. Stojí to za to.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Knihy pro pohodový večer: desítka těch nejlepších

Kniha nejen pro budoucí podnikatelky? Máme jich pro vás rovnou 5

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ve velkých městech je denně potkáváte. Mají kasičky, často prodávají drobné předměty, klíčenky, plyšáky, odznaky. A žádají vás o příspěvek na invalidní vozík pro malou holčičku, nemocné pejsky, nevyléčitelné děti a mnoho dalšího. Jak si ověřit, že opravdu přispíváme tam, kde je to potřeba?
Máte pocit, že se točíte v bludném kruhu? Věci se nevyvíjí podle vašich představ? Máte pocit, že všechno je špatně? Že se ostatní mají lépe než vy? Zkuste se uvolnit a nechat všechno být. Hlavně se přestaňte bránit a obviňovat druhé kolem vás.
Vrstvený sestřih je stylistická stálice, která je pro svou efektnost a praktičnost dosud vyhledávána v kadeřnických studiích. Zároveň ženy a dívky zkoušejí a experimentují, jak i bez složitých sponkování a vrstvení vlasů tohoto sestřihu vlasů dosáhnout i svépomocí.
Obyvatelé hlavního města mají nyní další možnost využít přelomového tréninku pomocí elektrické stimulace svalů (EMS), který umožňuje náležitě procvičit 90 procent svalů v těle za pouhých 20 minut. Společnost BodyBody, která tuto unikátní formu péče o tělo nabízí, otevřela v Praze na Karlově náměstí své šesté pražské studio. V České republice je celkem dvanáct BodyBody studií.
Období Vánoc je časem klidu a pohody, to však neplatí pro oslavy na Silvestra. Vedle zábavy, velkého množství alkoholu a hudby vás nejspíš neminou ani petardy, ohňostroje a rachejtle. Ale tato zábavní pyrotechnika s sebou nese mnohá nebezpečí úrazu, kterým je dobré se vyvarovat. Připravte se na komplikace a buďte nachystaní zasáhnout ve chvíli, kdy dojde k úrazu.
Tohle svému dítěti dělat nebudu! Takhle moje dítě rozhodně vychované nebude! To si nebude moct dovolit! To jsou časté věty, které člověk vypustí z úst ještě před tím, než se rodičem vůbec stane. Jenže když nastane okamžik a narodí se mu dítě, rázem ke všemu má trochu jiný postoj.
I když už se za okny kolikrát "rýsuje" jaro, ještě si nějaký ten pátek počkáme, než se dá zima definitivně na ústup. Počasí je nevyzpytatelné a po ránu umí i nepříjemně překvapit. Studený vítr a teploty okolo nuly rtům příliš nesvědčí.
Celý den v jednom kole. Práce, děti, rodiče, domácnost. Nedej bože, když do toho zazvoní telefon a tam se ozve plačící kamarádka, že jí opět ten její nadával. Najednou vám začne docházet, že je toho na vás prostě moc. Kde se stala chyba? Příliš jste začali obětovat své vlastní životní štěstí a darovali jste ho na stříbrném podnose jiným lidem. Pomalu tento program změníme. Konec sebeobětování!
Lidé jsou různí a někteří mají prostě potřebu se zviditelňovat za každou cenu. Uznání široké veřejnosti si lze získat různými způsoby, na světě je velká spousta lidí, co udělá téměř všechno jen pro to, aby se o nich psalo či mluvilo. Zápis do Guinessovy knihy rekordů jistě jistým úspěchem je, stačí vlastně jen vyniknout a být nejlepší. A je docela jedno v čem.
Dámy, máte v plánu se svými kamarádkami prožít opravdu skvělou dámskou jízdu? I když jsou kavárny i restaurace otevřeny, neznamená to, že musíte nutně utrácet. Stále se ještě můžete uchýlit do pohodlí domovů a podívat se na nějaké skvělé romantické (a nejen romantické) seriály, které vás doslova vtáhnou do děje.
Jistěže si můžete koupit klasické hnojivo na pokojové či venkovní rostliny a hnojit bez obav jím. Ale proč nevyužít to, co třeba máte běžně doma? Vyzkoušejte osvědčené tipy a triky všech zkušených pěstitelů.

Výběr článků

Je tomu už dvacet let, co byla v Česku uvedená premiéra prvního dílu nejslavnější čarodějnické ságy na světě. Snímek Harry Potter a Kámen mudrců bořil rekordy v návštěvnosti českých kin, a nejinak tomu bylo i při dalších dílech, které tvůrci natočili.
Kuchyňský bar je někdy chápán jako náhrada za jídelní stůl v malých bytech. Pravda ale je, že klasické sezení u jídla nic nenahradí. Takže naopak, pokud máte prostor a můžete si kromě stolu dovolit i bar, potěšíte jím každou návštěvu. Navíc je bar dobrý pro optické oddělení kuchyně od obývacího prostoru. Další variantou je potom samostatný bar ve sklepě nebo spodním patře domu, kde můžete vytvořit malou klubovnu.

Nepřehlédněte

Bojíte se, že se z vás při vstupu do posilovny stane nasvalená mužatka? Tak klid. Takhle to vážně nefunguje. Ale jestli chcete zpevnit tělo, je to potřeba.
S příchodem sychravých a deštivých dnů nemusíte mít obavy, že se budete doma nudit. O zábavu se vám postará Netflix, který má ve své nabídce dokumenty, co vás chytnou za srdce.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek