Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Ideální dodavatel energií, mýtus dnešní doby?

Rok 2021 byl tím, během kterého se začala projevovat velká ekonomická krize. Mnozí se domnívali, že je dávno za námi, ale to nejhorší nás teprve čeká, a to i letos, jelikož zdražující elektřina se právě v nadcházejících měsících velkou měrou zapíše do rodinných rozpočtů. Ať už jste se dostali do situace, ve které jste museli nového dodavatele energií najít, případně jste se k tomuto kroku rozhodli dobrovolně, prozradíme vám, na co si dát pozor a jak ho vybrat.
dodavatel
Rodinný rozpočet dostal loni zabrat a ještě dostane. (foto: 123RF)

07. 02. 2022

Poslední měsíce byly pro naše keramické prasátko chránící rodinné finance velkou ránou pod pás a očekává se, že i letošní rok bude v podobném duchu. Čím dál dražší energie obecně nedají pokoj, i když mnozí analytici předpovídají postupné snižování či zklidnění cen. Na původní hranice, ne-li ještě níž se však energie dostat nemají. Vhodný dodavatel energií, zdá se, je v nedohlednu.

Divný rok před námi i za námi

Z posledních statistik vyplývá, že energie obecně (čili jak elektřina, tak i plyn) rostou o desítky procent na ceně. Letošní rok prý bude daleko více turbulentní, ale jak už bylo zmíněné, i zklidnění se přece jen možná dočkáme. Na otázku: „Kdy zpomalení nastane?” však nedokáže nikdo odpovědět. Takže musíme jednat. Zatímco jedni šetří, kde se dá, jiní se rozhodli (nebo byli donucení krachem společnosti) pro změnu dodavatele.

Cena a skryté poplatky

Dodavatel energií je v praxi člověk, který je ve své podstatě obchodníkem s energiemi. Jedná se o poslední článek z celého řetězce přenosu elektrické energie do domácností. Koncovou cenu si dle zákona stanovuje sám, a to dle své vlastní cenové politiky. Právě proto se ceny dodavatelů mezi sebou mnohdy naprosto markantně liší.

A tím se pomyslným oslím můstkem dostáváme k tomu klíčovému, co vás při výběru dodavatele energií má zajímat. Jsou to poplatky a cena. Cenová nabídka je většinou nabízená velmi rychle a každému člověku doporučujeme projít srovnávání na internetu. Srovnávacích kalkulaček je víc než dost a díky nim na první pohled vidíme, kdo nabízí energie za nejlepší ceny, a kdo je naopak se svou cenou už celkem za hranou.

Při sledování ceny se však informujte i o skrytých poplatcích, jestli jsou. Ve smlouvách bývají často uvedeny pod čarou nebo sepsány velice drobným písmem. Právě skryté poplatky však mohou člověka nepříjemně překvapit.

K TÉMATU  Zamiokulkas: Zamilujte se do pokojovky, která nevyžaduje pozornost

Zákaznický servis 

Před podpisem smlouvy se také vyplatí vědět, jak je na tom zákaznický servis. Pročtěte si reference na internetu, ve kterých jsou zákazníci a klienti dané společnosti často velice sdílní. Zjistíte v nich, jak rychle odpovídají, jestli jsou vůbec ochotní reagovat na problémy a řešit je.  

Energie jsou choulostivou záležitostí, kterou ke svému životu potřebujete. Při podpisu musíte mít jistotu, že když se na dodavatele během života obrátíte s prosbou nebo nahlášením potíží, bude vám co nejdříve vyhověno.

Podmínky vzájemné smlouvy 

A samozřejmě si pořádně přečtěte smlouvu, která je vám nabídnutá. Pokud ji nemáte šanci přečíst, protože vám k tomu nedává dodavatel energií ani možnost, dejte od takové spolupráce ruce pryč. Něco tady smrdí, řeklo by nejedno dítě.

Ve smlouvě si kromě zmiňované ceny a skrytých poplatků dávejte pozor na výpovědní lhůtu. Na jak dlouho je smlouva uzavřená? Na dobu určitou nebo neurčitou? A pokud na neurčitou, jak dlouhá je výpovědní lhůta? Standardní se rovná třem měsícům, ale nejedná se o pravidlo, tak ať opět nejste nemile překvapení.

Pokud se rozhodnete uzavřít smlouvu na dobu určitou (třeba proto, že chcete dodavatele vyzkoušet nebo o něm nejste přesvědčení), počítejte s tím, že to bude administrativně o něco náročnější. Zejména si musíte pohlídat to, abyste včas smlouvu prodloužili, pokud u daného dodavatele budete chtít zůstávat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak v zimě udržet teplo domova? Neprotáčejte panenky nad účtem za energie

Jak vybrat myčku na nádobí? Kapacita, spotřeba, cena, vše je ve hře

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nikdy jsem nevěřila, že se to stane zrovna mně. Okouzlil mě muž hned na první schůzce. Jeho charisma působilo jako magnet. Nakonec jsem se dozvěděla, že má za sebou bohatou kriminální minulost. Dnes jsem ráda, že jsem se dokázala odstěhovat. Finančně začínám od nuly.
Letní počasí láká ven nejen lidi, ale také velké množství různých zástupců hmyzí říše. Ať narazíte na komára, včelu, vosu, klíště, muchničku, mravence nebo třeba ováda, ne vždy taková blízká setkání třetího druhu dopadnou dobře. Podívejte se, jak si po bolestivém seznámení správně „olízat rány“.
Tyhle zapletené účesy ocení spíše mladší generace. Všechny jsou hotové během minut, takže je můžete mít na hlavě hned, než ráno vyrazíte na autobus.
Plánování dětského pokojíčku je zábava, ale musíte počítat s tím, že s přibývajícím věkem přijdou změny jeho vzhledu i vybavení. Děti mají rády barvy a potřebují svůj vlastní prostor k hraní. Inspirujte se originálními nápady. Tady jsou dětské pokoje pro nejmenší.
Matkou se můžete stát i po čtyřicítce. A to s přehledem. Které celebrity jdou příkladem? Podívejte se.
Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
Orchideje patří k velice oblíbeným a krásným pokojovým rostlinám. Bohužel jejich velkou nevýhodou je poměrně náročné pěstování. Není to rostlina, kterou jednou za čtrnáct dnů zalijete a už se o ni nestaráte. Orchidej potřebuje trochu víc.
Tělo je dobře propracovaný stroj, který nás pravděpodobně nepřestane fascinovat. Aby však fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby bylo poháněno správným palivem. Ani klasický automobil nepojede bez benzínu, ani tělo nebude fungovat bez minerálů a vitaminů, které jsou jeho pohonnou hmotou.  
Potřebujete se jen uvolnit, nebo vás trápí fyzická bolest? Existuje nepřeberné množství druhů masáží, ale jen některé vám skutečně pomohou. Vyzkoušejte nejosvědčenější masáže, které vám uleví na duchu i na těle.
Slyšeli jste již někdy pojem hypermobilita? Hypermobilitou mnohem častěji trpí ženy než muži a jde o nadměrnou pohyblivost, která se týká zejména kloubů. Při pohybu pak dochází k uvolnění kloubů nad hranici normální fyziologické meze. Jak vlastně vzniká a jak se s ní dá žít v běžném životě? Existuje nějaká léčba?
Většina z nás si své vlasy barví, protože není spokojená se svou přírodní barvou, která je často spojená s mnoha stereotypy. Například o blondýnách se traduje, že jsou hloupé, zrzky temperamentní a brunetky atraktivní. Mnoho mužů si tak udělá první dojem o ženě na základě její barvy vlasů. Tu určuje látka zvaná melanin, která je produkována u kořene vlasových cibulek.
Tak rádi byste se zvedli z posteli a šli se do něčeho pustit! Chtěli byste jít cvičit, učit se do školy, uklidit anebo na něčem pracovat, ale tak moc se vám nechce! Hlavou se vám neustále honí, jak jste líní. V myšlenkách přemýšlíte dokola nad tím, co s tou leností máte udělat. Poznáváte se v tom? Pak je tento článek pro vás jak ušitý na míru. Přečtěte si celý článek a uvidíte, že se vám lenosti podaří zbavit jednou provždy!

Výběr článků

Slavnostní štědrovečerní tabule je stějně oblíbený zvyk, jako stromeček a světýlka. Jak letos připravit vánoční stůl? Inspirujte se nápady, jak letos prostřít váš slavnostní stůl.
Přemýšlíte o tom, že byste své dítě na týden nebo dva poslali na dětský tábor? Pro koho jsou tábory vhodné, a komu naopak ublíží? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody letního táborování.
Dopřejte svému partnerskému vztahu nové impulsy a uvidíte, že se na sebe budete opět těšit! Značka – máme tipy pro stydlíny i odvážné duše!

Nepřehlédněte

Že ocet se hodí tak akorát do salátu a tím to hasne? Ale jděte. Zbaví vás škytavky a bradavice. Také odpudí otravné komáry, kteří vás nenechají na pokoji. Dá se s ním i žehlit, což vám ušetří spoustu času!
Svatební den bývá pro mnoho lidí tím nejkrásnějším. Když žena dostane zásnubní prstýnek, začne se jí v hlavě točit milion věcí, které by na svatbě chtěla mít. Důležité je, se z toho nezbláznit. Pokud si můžete dovolit zaplatit společnost, která se organizací svateb zabývá, ušetříte si určitě mnoho starostí a nervů, ale z finanční stránky to asi nebude žádný med. Pokud děláte svatbu na vlastní pěst, nejlepší bude, pokud si všechny důležité věci budete sepisovat do deníčku. A to nejen množství hostů, velikost dortu, místo konání svatby, ale také samotný rozpočet, který se za svatbu chystáte utratit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek