Úterý , 30. 04. 2024

Robert

Těhotenství po císaři: V čem je jiné a na co se připravit?

Plánujete nebo už dokonce čekáte druhé miminko, ale po prvním těhotenství máte za sebou císařský řez? Každá nastávající maminka se ve stejné situaci ptá, v čem je takové těhotenství jiné nebo jaká jsou rizika. A právě na to se vám nyní pokusíme odpovědět.
řez
Císař je zásah do těla. Ale každá žena ho snáší jinak. (foto: 123RF)

25. 01. 2022

25. 01. 2022

Porod miminka dost často nejde neplánovat. Občas se zkrátka stane, že v průběhu těhotenství nebo při porodu nastanou komplikace. Kvůli nim je zapotřebí přistoupit k císaři – porodu operativní cestou. Ačkoli císařský řez je velký zásah do organismu a následná rekonvalescence bývá poté mnohem větší, než v případě klasického porodu, nutno podotknout, že v rizikových situacích představuje záchranu pro děťátko i maminku. Jakmile ale jednou máte za sebou císařský řez, víte, že je už něco trochu jinak a zachvátí vás nejistota. Co je tedy dobré vědět?

Početí může být komplikovanější

Obecně vzato je v dnešní době zřejmé, že stoupá počet párů, pro které není početí miminka nic snadného. A i přestože všech možných důvodů je opravdu více, podle odborníků bývá jedním z příčin také v minulosti prodělaný císařský řez, který může přispět k menší průchodnosti vejcovodů, zapříčinit srůsty a způsobit jizvy v děloze. Samozřejmě ale ne vždy je tomu tak. Mnoho žen po prvním císaři otěhotní během prvních pokusů. Ovšem při plánování je zkrátka dobré vědět i o možných překážkách. 

Kdy je po císaři nejvhodnější otěhotnět?

Ženy po císaři se také často ptají, kdy je vlastně ideální otěhotnět. V tomto ohledu je nutné zohlednit všechny okolnosti. Záleží především na tom, kolik je vám let, kolik máte za sebou porodů, zda se vyskytly nějaké komplikace? Obecně se však dá říct, že nejvhodnější doba na další početí je období mezi rokem až dvěma, kdy je míra rizika o něco nižší. V případě časnějšího početí může dojít k problémům s vrostlou placentou, rupturou dělohy. Stejně tak se zvyšuje i riziko předčasného porodu. Pokud však i přes všechnu snahu zjistíte, že jste po kratším časovém úseku znovu těhotná, lékaři vás budou o to více hlídat.

operace
Císařský řez může zachránit život dítěti i mamince. (foto: 123RF)

Průběh těhotenství po císaři?

Spousta maminek během dalšího těhotenství nepociťuje žádné obtíže. Ovšem vzhledem k zásahu do těla a přítomnosti jizvy v dutině břišní i samotné děloze, si některé maminky stěžují na nepříjemné bolesti a tahání v oblasti jizvy. Ačkoli další těhotenství po císaři bývá spojené s větší pravděpodobností ruptury dělohy, věřte, že není nutné panikařit. Lékaři zpravidla ženám pravidelně dělají ultrazvuky, zjisťují tloušťku a stav děložní jizvy. Je tedy zřejmé, že budete o něco více hlídaná. Lékaři díky tomu včas odhalí případný problém.

K TÉMATU  Prožijte speciální události v pohodlí: Nejlepší prádlo pro období menstruace, těhotenství i mateřství

Po prvním císaři další císař?

Občas mezi maminkami panuje názor, že jakmile už jednou prodělaly císařský řez, dalšímu se již nevyhnou. Není to však úplně pravda a velmi záleží na tom, z jakého důvodu museli lékaři přistoupit k císaři. Pokud jste měla celkovou indikaci neměnnou (například nějaké onemocnění, které se v průběhu let nevyléčilo), je pravděpodobné, že se skutečně dalšímu císařskému řezu nevyhnete. Pokud ale důvodem byla nenadálá situace, tedy pouze přechodná v rámci konkrétního těhotenství, možnost přirozeného porodu tu samozřejmě stále je. Nesmí se však vyskytnout zdravotní problémy. V případě, že za sebou máte již dva porody císařským řezem, není cesty zpět. Porod přirozenou cestou je z důvodu vyšších rizik nemožný.

Užijte si těhotenství beze strachu

Není samozřejmě div, že každá maminka se v takové situaci něčeho obává. Zkuste se ale přesto naladit spíše do klidu a věřit, že žádné potíže v souvislosti s dalším těhotenstvím nenastanou. Stres budoucím maminkám neprospívá. Navíc není na místě se začít stresovat a bát se budoucnosti, o které ani nevíte, jaká bude. Navíc dnešní moderní doba nabízí spoustu možností a řešení, zdravotnictví je na vyšší úrovni než kdy předtím. Uvidíte, že vše dobře dopadne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Stres v těhotenství: jak se mu jednoduše vyhnout?

Hypnoporod, jméno pro dítě i vyšetření během těhotenství. Co všechno dnes prvorodičky řeší? A co by mohly nebo měly podstoupit?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

I v dnešní době, kdy se výrobci elektroniky předhánějí, co všechno jejich nové chytré hodinky neumějí, existuje velké množství lidí, kteří nejvíce ocení jednoduché a elegantní ručičkové hodinky. Navíc jen jednoduché hodinky se hodí třeba k obleku nebo do divadla, takže by neměly chybět žádnému muži.
Léto se rychle blíží a s ním přichází i doba infekcí močových cest, které trápí nejednu ženu. Jakmile se objeví první nepříjemné příznaky, začněte okamžitě jednat. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle i následnými recidivami. Máte-li k těmto potížím sklony, předcházejte jim!
Ať už je to způsobeno stárnutím, základním stavem kůže či faktory prostředí, trpět suchou kůží je velmi nepříjemné. Doma máme k dispozici mnoho přírodních produktů, o nich ani netušíme, že nám od těchto problémů mohou rychle pomoci. Které jsou ty nejúčinnější?
Strom ginkgo biloba je svými účinky proslulý již po staletí. Využíval se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně. V Asii, odkud pochází, je v některých místech dokonce uctívaný.
Někdy se práce v našich životech stane natolik hektickou, že začneme opomíjet vše ostatní jako je například láska a vztahy. Prioritou se pro většinu z nás stane kariéra. U těchto 10 prací byste ale měli být obezřetní, pokud nechcete zůstat sami!
Tak rádi byste se zvedli z posteli a šli se do něčeho pustit! Chtěli byste jít cvičit, učit se do školy, uklidit anebo na něčem pracovat, ale tak moc se vám nechce! Hlavou se vám neustále honí, jak jste líní. V myšlenkách přemýšlíte dokola nad tím, co s tou leností máte udělat. Poznáváte se v tom? Pak je tento článek pro vás jak ušitý na míru. Přečtěte si celý článek a uvidíte, že se vám lenosti podaří zbavit jednou provždy!
Efektivní komunikace je základem každého silného vztahu. Naučte se, jak otevřeně a s respektem vyjadřovat své potřeby a přání, což je klíčem k hlubšímu porozumění a větší harmonii mezi partnery.
Drogerie jsou plné různých šamponů, kondicionérů, zábalů a masek, které mají ženám pomoci ke kráse. Většina z nich ale nakonec stejně zjistí, že nejlépe zabírá síla přírody.
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
Kdy začít a na co si dát pozor, aby z vašeho dítěte vyrostl člověk, který nemá zbytečnou vadu řeči?
Firemní večírky, svatby, narozeninové oslavy nebo rande. Vybrat správné oblečení pro tu kterou příležitost, je samo o sobě dost obtížné.
V tuhle chvíli nejvíc letí dřevěné nebo laminátové podlahy, ale i parkety, a imitace dřeva. Položit můžete i lino, které se tváří jako dřevo, to je nejlevnější varianta. Tmavší barvy dominují. Prohlédněte si galerii.

Výběr článků

Mentální anorexie je choroba psychického i fyzického rázu, která nás dokáže pořádně vystrašit. Zvláště, pokud se něco takového děje našemu dítěti. Bezesporu je ji třeba řešit s odborníky, jelikož může vážně poškodit zdravotní stav člověka. Nejdříve ale musíte sami zjistit, že jí daná osoba trpí. Nejčastěji se vyskytuje u dívek, avšak setkat se s ní můžeme u jakéhokoliv pohlaví i v každém věku. Jak ji poznat, abyste včas dokázali zamezit jejímu prohlubování?
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
Připadáte si tlustí, ovšem váha neukazuje žádný kilogram navíc? Na vině může být nafouknuté bříško, což je problém, který se vyskytuje zcela běžně. Patří k nevítaným společníkům, jenž stojí za nízkým sebevědomím. Pojďme si proto prozradit, jak se problému zbavit. 

Nepřehlédněte

Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek