Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Domácí difuzér v souladu se zdravím a duší

Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
difuzér
Aromaterapie v pohodlí vašeho domova. (foto: 123rf.com)

05. 01. 2022

05. 01. 2022

Aromaterapie je z hlediska alternativních metod výjimečná v každém detailu. Vytváří úžasné pocity díky voňavým tónům, během vteřiny nám poskytne příjemnou relaxaci a také krásně provoní celý domov. Tím ale výhody aromaterapie zdánlivě nekončí. Právě ona totiž patří k cestám, jak přirozeně obnovit naše zdraví a klidně se i zbavit drobných neduhů. Výborná je zejména jakožto doplňková léčba nachlazení či viróz, mnohdy také bývá snadnou cestou při boji s nespavostí. Výhod je celá řada. Než si spolu vyrobíme domácí difuzér, řekneme si trochu konkrétněji, proč by právě aromaterapie měla mít své čestné místo ve vaší domácnosti a jaká vůně je pro jaký účel nejvhodnější.

Zbaví vás nepříjemného nachlazení

Zejména v zimních měsících skoro každý z nás bojuje s chřipkou, virózou nebo dalšími respiračními nemocemi, které nás po několik dní převálcují kvůli horečkám, rýmě i kašli. A právě v takových chvílích je aromaterapie prospěšná. Díky éterickým olejům, jež jsou protivirové, antibakteriální a protizánětlivé. Jednotlivé oleje pak můžeme buďto inhalovat, masírovat s nimi postižené části, anebo si je pustit do prostoru pomocí difuzéru. Samozřejmě ale vždy záleží na konkrétních potížích.

Hodí se zejména…

  • Eukalyptus – ničí škodlivé bakterie, uvolňuje dýchací cesty, ulevuje od bolestí a posiluje imunitní systém. 
  • Máta – rozpouští hlen, napomáhá vykašlávání a usnadňuje smrkání. Pomáhá při bolestech hlavy a zmírňuje projevy horečky. 
  • Skořice – působí protizánětlivě, stimuluje imunitní systém, snižuje projevy nachlazení a prohřívá uvnitř tělo.
  • Tymián – má antivirové a antibakteriální účinky. Uvolňuje ucpaný nos a pomáhá při vykašlávání hlenu. 
  • Tea tree – vyniká protizánětlivými a antibakteriálními účinky, pomáhá v léčbě rýmy a kašle.

Poradí si se stresem i nespavostí

Aromaterapie má skvělé účinky také tehdy, pokud vás trápí stres či úzkost, případně v okamžiku, kdy bojujete s nespavostí. Právě aromaterapie je alternativní cestou ve smyslu řešení obtíží psychického charakteru. Na základě chytře zvolených olejů dokáže navodit silný pocit relaxace a podpořit vaše tělo tak, aby dosáhlo celkového uvolnění a odvedlo špatné myšlenky pryč. 

K TÉMATU  A. G. house v italském městě Sondario. Úchvatné bydlení na úpatí Alp

Hodí se zejména…

  • Levandule – dokáže zahnat zlé myšlenky, poskytne uvolnění a zajistí tělu hluboký spánek. Je výborná na celkové zklidnění.
  • Zázvor – uvolňuje napětí, celkově zklidňuje a snižuje bolest hlavy.
  • Šalvěj – působí jako přírodní sedativum, zmírňuje pocity stresu, úzkosti a napětí.
  • Ylang-ylang – působí jako antidepresivum a zlepšuje psychickou kondici.
  • Meduňka – usnadňuje navození a prohloubení spánku, celkově zklidňuje a působí proti depresím.
  • Bazalka – pomáhá při úzkostech, bolestech hlavy a zmírňuje nervové napětí.
  • Pačuli – podporuje relaxaci, je vhodná jako pomocník při meditacích. Působí jako přírodní antidepresivum. 
  • Hřebíček – pomáhá při duševní i fyzické slabosti způsobené stresem.
  • Jasmín – podporuje pozitivní myšlenky, navozuje zklidnění a pocit uvolnění.
  • Neroli – pozitivně působí na psychiku, podporuje pocit uklidnění a pomáhá koncentraci. 

Navodí atmosféru, jakou si přejete

Kromě léčivých dovedností aromaterapie navozuje také atmosféru přesně podle vašich tužeb. A záleží vždy jen na vás, jakou vůní svůj byt provoníte. V zimě se hodí tóny, které evokují teplo. Připravili jsme pro vás pár tipů, díky kterým si přesně takovou náladu navodíte. Jaké esenciální oleje pro takové okamžiky zvolit?

  • Vanilka
  • Jablko se skořicí
  • Karamel
  • Pomeranč
  • Perník
  • Hruška
  • Kardamom
  • Hřebíček

Jak si vyrobit domácí difuzér?

Zatímco někdo si raději aromaterapii užívá s pomocí inhalací, masáží nebo potíráním konkrétních oblastí, jiní si nejraději vůni pouští do celého bytu a nechávají se unášet ve víru voňavých kompozic. Pokud k nim patříte i vy a rádi byste aromaterapii propojili s kreativní činností, máme pro vás skvělý tip! Vyrobit si doma difuzér je totiž velmi jednoduché.

Co potřebujete?

  • Nádobu s úzkým hrdlem
  • Mandlový olej
  • Esenciální olej podle vlastního výběru (například kombinace cedru, pomeranče a vanilky nebo třeba jablka se skořicí)
  • Několik špejlí
K TÉMATU  4 tipy, čemu se vyhnout při zařizování ložnice

Postup: Smíchejte přibližně 14 lžiček mandlového oleje se 6ti lžičkami esenciálního oleje podle svého výběru. Pokud máte raději aromatičtější vůně, klidně přidejte i trochu víc. Směs potom nalijte do nádoby s úzkým hrdlem, do kterého umístěte několik špejlí. Domácí difuzér na olejové bázi vám vydrží přibližně měsíc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Komáři, klíšťata a jiné potvory: Jak se proti nim bránit?

Zdravá vůně domova. Jak na domácí osvěžovač vzduchu, který zlepší náladu i stav vaší kondice

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tělo je božským nástrojem rozkoše. Máte-li však svádět druhé, musíte nejprve svést samu sebe. I když máte dobrý sex, autoerotika je jedním z nejdůležitějších klíčů pro prvotřídní sexualitu. Chcete znát důvody, proč autoerotiku praktikovat? Jaká vám přináší pozitiva?
Upevnit do stojanu, vytáhnout krabice s ozdobami a pustit se do díla. První jdou na řadu světýlka! Někdo si ale na stromku postaví Betlém a vláček. Podívejte se na video.
Rádi ji pijeme, i když víme, že to zrovna zdravé není. Že s její pomocí snadno sundáte žvýkačku z vlasů, to už asi všichni víme. Ale to zdaleka není všechno. Coca-cola vyčistí zašlé kachličky v koupelně, varnou konvici od usazenin nebo pánev s připáleným jídlem! To všechno bez zbytečného trápení a drhnutí. Také si s její pomocí můžete připravit colový dort. Podívejte na video!
Blíží se začátek nového školního roku a pro tisíce prvňáčků i první cesta do školy. Trasa, která pohledem dospělého působí bezpečně, může ale pro dítě skrývat řadu nástrah.
Kdo a kdy má komu volat? První rande bylo fajn a ráda byste se sešla znovu. Měla jste pocit, že protějšek stojí o schůzku také. Ale nedomluvili jste si ji. Nechali jste si otevřená zadní vrátka. Týden utekl a on nevolá. Zavoláte mu?
Na scéně, kde Krystyna Pyszková převzala korunu Miss World 2024, zazářila nejen svou krásou, ale i díky promyšleně zvolenému outfitu. Naše módní redaktorka, expertka na nejnovější trendy a osobní styl, nám pomůže odhalit, co dělá tento outfit tak výjimečným.
Každý máme ve svém okolí někoho, pro koho je káva tématem číslo jedna. Ať už raději pijí ristretto, espresso nebo nadýchané cappuccino, jejich den bez šálku kvalitní kávy jako by ani nebyl. A co by je pod stromečkem mohlo potěšit víc než právě výběrová káva či předměty, se kterými svůj kávový rituál pozvednou na ještě vyšší úroveň?
Spousta lidí si čas od času zpříjemní potemnělé večery tím, že zapálí vonné svíčky. Patříte k nim i vy? V tom případě je dobré se seznámit s riziky, které tato záliba přináší. Čemu všemu jdete naproti s každým zažehnutým plamínkem?
V nejhorším případě úmrtí, v „nejlepším“ trvalé následky. Očkování v naší republice bylo zavedeno v letech 1946–1985. Úmrtnost u většiny nemocí klesla o 90-99,9 %. Přesto se i u nás vracejí na scénu nemoci, které jsme znali už jen z literatury: spalničky, dávivý neboli černý kašel, příušnice nebo zarděnky. Jak se jim bránit?
Single Vánoce. Také máte pocit, že o Vánocích jsou singles něco jako zvláštní druh? Všichni kolem mají pocit, že vás musí začlenit do společného veselí. Zvláště citlivý je Štědrý den. Ovšem ne vždy musí být taková snaha příjemná. Jak to přečkat se ctí a užít si to?
Krásné a dobře upravené vlasy bez ohledu na povětrnostní podmínky a roční období – to je sen každé ženy. Zvláště v dnešní době není vždy možné využívat služby kadeřnických salonů. Proto stojí za to vybavit se doma speciálními přístroji, kterými svým vlasům dodáte zcela nový vzhled. K takovým patří právě žehlička na vlasy. Víte ale, jak vybrat tu správnou?

Výběr článků

Přemýšlíte nad tím, co za rostlinku si vypěstujete? Nechcete nic extrémně náročného, na druhou stranu požadujete, aby byla přínosná a ku prospěchu? Za zvážení stojí pepřovník, což je rostlina, která vám bude plodit vlastní pepř! A jelikož je pepř součástí prakticky jakéhokoli jídla, určitě stojí právě tato rostlina za vyzkoušení. Otázkou ale zůstává, jak na pěstování pepřovníku? Pojďme si záhadu společně rozlousknout!
Tak rádi byste se zvedli z posteli a šli se do něčeho pustit! Chtěli byste jít cvičit, učit se do školy, uklidit anebo na něčem pracovat, ale tak moc se vám nechce! Hlavou se vám neustále honí, jak jste líní. V myšlenkách přemýšlíte dokola nad tím, co s tou leností máte udělat. Poznáváte se v tom? Pak je tento článek pro vás jak ušitý na míru. Přečtěte si celý článek a uvidíte, že se vám lenosti podaří zbavit jednou provždy!
Rostlinné kmenové buňky patří mezi nejnovější objevy se skvělým potenciálem řešit běžné problémy spojené se stárnutím pokožky. Jejich vývoj se dere kupředu až vzrušujícím tempem a na rozdíl od živočišných kmenových buněk neexistuje ani žádný etický či právní argument proti jejich použití v kosmetice. Už na první pohled slibují naprosto neodolatelné výsledky. Mohou ale rostlinné kmenové buňky z ovoce, květů či jiné vegetace udržet krásu a mladí každé pleti? Pojďme se do tohoto tématu ponořit a zjistit to.

Nepřehlédněte

Když žena řekne svému vyvolenému to pověstné “ano”, začne škála plná svatebních příprav. A vedle výběru ideálního obleku a svatebních šatů, dojde také na výběr svatebních oznámení.
Dokážete si představit, jak moc dokážou být opalovací krémy nebezpečné? V některých případech mohou pozměnit i naši DNA! Neodnesete to vy, ale vaše děti a vnoučata už možná ano.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek