Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Zadržování vody v těle je problém. Má jednoduché řešení

Zavodnění lidského těla je problém, se kterým v dnešní době bojuje mnoho lidí z moderního světa. Příčin může být hned několik. Zbavit se přebytečné vody je přitom velmi snadné. Podívejte se na příznaky zavodnění a na pár tipů, díky kterým se vody lehko zbavíte.
zadržování vody
Zvýšený příjem tekutin paradoxně zbavuje tělo přebytečné vody. (foto: 123RF)

17. 01. 2022

Asi 60 procent lidského těla tvoří voda, přičemž voda tvoří až dvě třetiny hmotnosti. Bez ní se tělo zkrátka neobejde, je důležitá pro samotné fungování, správnou funkci orgánů i svalů. Voda se v lidském těle také podílí na rozpouštění živin do těla a pomáhá s vylučováním všech nežádoucích látek. Když má tělo tekutin nedostatek, dochází k zadržování vody.

Když tělo začne zadržovat vodu?

Pokud tělo přestane fungovat podle ideálních představ a nezvládne vyloučit veškerou přebytečnou vodu, mluvíme o zadržování vody. Zavodnění nebývá dlouhodobý problém, každý z nás se občas s takovým stavem může setkat. Jestliže se ale zavodnění nemůžete zbavit déle než týden, je na místě se poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Příčin zadržování vody v těle je několik. Vedle problematického zdravotního stavu se může u žen jednat například jen o změnu menstruačního cyklu. Na zavodnění těla může mít vliv také příliš horké počasí, změna hormonů v těle, vysoký příjem soli nebo překyselení organismu. Zavodnění může nastat také v případě minimálního pohybu, závažného srdečního onemocnění nebo vlivem nemocí jater a ledvin.

Příznaky zavodnění

Zadržování vody v těle má své typické příznaky, díky nimž jasně poznáte, že se ve vašem těle děje změna. Prvním příznakem bývají často otoky končetin. Nejběžnější jsou oteklé kotníky nebo prsty na rukou. Kůže je velmi napnutá a možná vás i svědí. Ženy na sobě většinou zavodnění poznají ve chvíli, kdy se jim nedaří zhubnout i v případě, že se drží přesných kalorických tabulek.

Pokud tedy nevysvětlitelně přibíráte na váze a pozorujete na sobě otoky, pak se s největší pravděpodobností jedná právě o přebytečnou vodu v těle. Mezi otoky se mohou přidat také další klouby nebo dokonce vodou naplněné břicho.

Lidé s nadváhou zadržují více vody

Lidské tělo je schopné zadržet až o 2,5 kilogramu více vody než skutečně potřebuje. U lidí s nadváhou se projevuje zadržování vody o něco více, proto se při hubnutí tito lidé nejdříve zbavují vody a teprve pak přebytečného tuku. Zadržování vody často doprovází i další zdravotní problémy. Můžete trpět na časté bolesti hlavy, syndrom karpálních tunelů nebo zhoršení premenstruačního syndromu a bolest v oblasti pohlavních orgánů.

K TÉMATU  5 důvodů, proč se zamilovat do běhání, i když vám kardio nic neříká

Vyšetření se nevyhnete

K lékaři byste měla zajít, pokud se příznaky zavodnění stále zhoršují a otoky nemizí. Ošetřující lékař vám udělá několik testů, aby tím vyloučil jiný vážný zdravotní problém. Čeká vás klasické fyzické vyšetření, krevní testy i test moči. Nevyhnete se ani jaterním a ledvinovým testům, EKG a rentgenu hrudníku.

Pokud zjistíte, že se nejedná o žádné vážné onemocnění, lékař vám nejspíš doporučí léčiva či doplňky stravy, co vám pomohou s odvodněním. Pomoci si ale můžete i sami, a to zejména úpravou vašeho jídelníčku a celkového režimu každého dne.

Jak se zbavit zavodnění?

Přespřílišné zavodnění je obrannou reakcí těla, které si připravuje zásobu potřebné vody na čas, kdy bude ještě hůř. Zkuste zbavit tělo pocitu, že má vody málo nebo že si musí tvořit rezervy. Jak na to? Paradoxně nejvíce na odvodnění zabírá větší přísun tekutin. Čím více tělo zavodníte, tím méně si bude uchovávat vodu v těle.

Do denního pitného režimu rozhodně nepočítejte příliš sladké nápoje, alkohol, kávu nebo čaj. Tyto druhy nápojů totiž vodu spíše odvádějí. Tou nejlepší volbou je samozřejmě čistá voda, pro lepší chuť si můžete do vody přidat například šťávu z citronu. Snažte se pít vodu po celý den a po menších doušcích. Cílem není doplnit tekutiny najednou z dvoulitrové lahve, jedná se o soustavný a pravidelný přísun, který vás přebytečné vody zbaví.

Pomoci vám může také omezení soli a rafinovaných sacharidů v jídelníčku. Vyměňte bílé pečivo za celozrnné a vyhněte se bílému cukru. Chybu neuděláte ani v případě, že do svého denního režimu přidáte zdravý pohyb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Superpotraviny nejsou drahé. Které si můžete dopřát za pár korun?

5 tipů, které podpoří vaše trávení. Pomoct může voda i bylinky

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?
„Už toho mám dost!“ řekla naše redaktorka Irena, když se na sebe ráno podívala do zrcadla. Po špatném spánku se pod jejíma očima pohupovaly malé váčky. Kruhy pod očima nechce nikdo z nás, a proto jsme zkusily, co na ně zabírá.
Krásná postava, zpevněný zadek, silné svaly, perfektní držení těla, stejně jako obratnost a lehkost pohybů... To vše lze získat pomocí cvičení zvaného pilates. Toto cvičení se objevilo již před několika lety, ale stále nabírá na popularitě. Proč ho cvičit? A jak s pilates začít v domácích podmínkách? Uvidíte, že i naprostý začátečník může s pilates začít okamžitě a brzy dosáhnout skvělých výsledků ve formování své postavy!
Dnešní doba se těší oblíbenosti zdravého životního stylu s dostatkem pohybu. Proto není divu, že se zejména ženy snaží vedle vyváženého jídelníčku také pravidelně cvičit a záleží jim na vyrýsované postavě. Pokud i vy toužíte po pevném a kulatém zadečku, je na čase najít ty nejefektivnější cviky, které můžete cvičit i v pohodlí domova a zapojit hýždě.
Peníze nerostou na stromech, ale i kdyby rostly, bylo by hloupé odmítat příležitosti k výhodnému nákupu. Pokud rádi utrácíte v e-shopech, následující tipy uleví vašemu rozpočtu. Prozradíme vám, jak v e-shopech šetřit a nemuset přitom slevit z kvality zboží. Internet je neuvěřitelně spletité bludiště a najít tu nejlepší nabídku je mnohdy velmi náročné. Někdy člověk stráví celé hodiny prolézáním virtuálních regálů, než se objeví ta správná. Zdaleka nejhorší jsou však tzv. impulzivní nákupy, právě mohou peněženku řádně provětrat. Naštěstí se můžete řídit poměrně jednoduchými pravidly, díky kterým se vlk nažere a koza zůstane celá – nakoupíte ke své spokojenosti, ale nebude lamentovat nad extrémní útratou. Jdeme na to!
Mnoho lidí se potýká s bolestmi zad při sedavém zaměstnání. Často si poposedneme, vypneme se, ale za chvilku zase povolíme záda i břicho. Ty, kteří pracují u počítače celý den, trápí tuhá krční páteř a také trapézy máme stále v napětí. Co s tím? Přestávky a malý workout při práci na počítači jsou nutné, protože sedíme v jedné pozici a jediné čím hýbeme, jsou prsty na rukách… Zapojit své tělo, prohřát se a protáhnout se je s naším tipem jednoduché a zábavné.
Řídíte svůj životní styl a denní režim podle hvězd? Máme pro vás speciální horoskop krásy a duševního zdraví určený pro pátek 7.9.2018. Sestavila jej pro vás známá astroložka Naďa Šmídová. Na co si dát pozor a do čeho se směle pustit?
Že ocet se hodí tak akorát do salátu a tím to hasne? Ale jděte. Zbaví vás škytavky a bradavice. Také odpudí otravné komáry, kteří vás nenechají na pokoji. Dá se s ním i žehlit, což vám ušetří spoustu času!
Známe to všechny. Ocitneme se z ničeho nic ve společnosti, nikoho neznáme a s naší introvertní povahou nemáme odvahu dát se s někým do řeči. Někdy za to může strach, jindy stud a velmi často také netušíme, jak se do konverzace s ostatními zapojit, abychom se neztrapnily. Naštěstí existuje mnoho témat, do kterých se můžeme bez obav pustit i bez hlubších znalostí i dovedností.
Skalka je ta část zahrady, se kterou si vyhrajete nejvíc. Tento prvek zahradní architektury napodobuje přirozenou skalní kompozici. Je na vás, kolik prostoru skalce dáte a jak velké kameny zvolíte. Stejně tak, jaké rostliny nebo přímo stromky zde zasadíte. Udělejte si ji podle svého!
Plavky již dlouho nejsou brány jen jako nutné zakrytí těla při pobytu o vody. Naopak, i toto oblečení provází vývoj a plavková móda snad nikdy nebyla tak různorodá, jako je právě teď. Jaké plavky tedy ale budou letošní sezonu in?
Když je hezky, chcete se posadit ven na zahrádku. K obědu o víkendu, s návštěvou nebo na večerní grilování, krytý přístřešek je skvělá věc. Můžete v něm i jen tak lenošit, číst knížku nebo trávit čas s rodinou. Zahradní altány mohou mít mnoho podob, a dají se koupit jako skládačka nebo postavit přímo na míru. Prohlédněte si galerii.

Výběr článků

Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.
Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.
Přítomnost a pohlazení chlupatého přítele je více než povzbudivé. Tyto němé tváře dokážou povědět více, než by se zdálo. Tak jak pes pomáhá člověku, děje se samozřejmě i naopak. Zodpovědní pánové psů se o svá zvířata pečlivě starají, a dokonce v některých případech i pomáhají rodit štěňátka.

Nepřehlédněte

O pleť pečuje téměř každá žena. Ačkoli se trendy i postupy mění, panují v rámci tohoto tématu mnohé mýty, kterým nevěřily jen naše babičky, ale i mnohé z nás. A dodnes jim bezmezně věříme. Které to podle odborníků na kosmetiku jsou?
Máte ráda kvalitní obuv? Hledáte boty, které vydrží a můžete si je vzít do práce stejně jako do přírody? Pak zkuste vybrat z nové kolekce SOREL. Doporučujeme. Věřte, že budete nepřehlédnutelné.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek