Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

10 tipů na výlety: Cestujeme po severních Čechách

Pro někoho může jít o kraj nehostinný, neboť si ho často spojujeme zejména s těžbou uhlí. Ve skutečnosti jde ale o nádherný kus krajiny s bohatou historií a přírodními scenériemi, které rozhodně stojí za to navštívit. Vybrali jsme pro vás deset nejzajímavějších míst, které byste si při návštěvě severních Čech neměli nechat ujít.
tipy na výlety milešovka
Výstup na Milešovku je velmi krátký, přesto dech beroucí. (foto: 123RF)

27. 09. 2021

Vodní nádrž Josefův Důl

Tipy na výlety po severních Čechách zahrnují také Josefův důl. V Jizerských horách na řece Kamenici byla v letech 1976 až 1982 vystavěna přehrada s rozlohou sto čtyřicet hektarů, která se pyšnila čtyřicet tři metrů vysokou a sedm set dvacet metrů dlouhou hrází. Měla sloužit jako zásobárna pitné vody pro Liberec a Jablonec nad Nisou a zároveň jako ochrana před velkou vodou.

Dnes je vodní nádrž Josefův Důl rovněž velmi oblíbeným turistickým cílem. Můžete dokonce absolvovat exkurze do štol, které se nacházejí uvnitř hráze.

Horské sedlo Smědava

Právě zde se nachází soutok tří potoků, jež tvoří říčku Smědá. V obci Smědava se lidé začali usazovat už od poloviny devatenáctého století, své letní sídlo v podobě loveckého zámku tu měl i hrabě Clam-Gallas. Ve Smědavě se nachází příjemná hospoda, najdete tu i ubytování a také spoustu turistických tras, po kterých se můžete vydat.

horské sedlo smědava
Jizerské hory slibují nejeden zážitek. (foto: 123RF)

Vodopády Jedlová

Mezi naše tipy na výlety musíme zařadit i krásné vodopády. Nedaleko je nedaleko Jedlového dolu a sjíždějí se na ně turisté z celého Česka. Vodopád je vysoký pět metrů a je tvořen ze třech stupňů, každý je vysoký zhruba dvanáct metrů. Kaskádovitý vodopád leží na modré turistické trase, která vede z Josefova dolu.

Příhrazské skály

Český ráj patří k nejnavštěvovanějším místům v České republice. Jde o krásný kus naší země, kterému bezpochyby dominují Příhrazské skály. Skalní město vzniklo navrstvením naplavenin v době, kdy tu ještě bylo moře. Dechberoucím skalním útvarům dozajista kraluje Kobylí hlava a Studený průchod, které jsou dlouhé sto metrů a stěny dosahují výšky patnáct metrů.

Studený průchod dostal svůj název podle toho, že je tu i v parném horku relativně chlad a sníh se tu většinou drží až do jara, dlouhé týdny poté, co už v okolí žádný sníh není.

příhrazské skály
Příhrazské skály slibují skvělý výšlap. (foto: 123RF)

Prachovské skály

I ty si jistě zaslouží pozornost, patří mezi naše tipy na výlety. Dle mnohých archeologů totiž právě tady žili v domě kamenné lidé. Najdete tu spoustu roklí a tajemných chodeb, z nichž tou nejznámější je pravděpodobně Císařská chodba pojmenovaná po Františku 1. Některé z vrchů skal jsou dokonce vulkanického původu.

prachovské skály
Prachovské skály můžete znát také z nejednoho filmu. (foto: 123RF)

Máchovo jezero

V létě se sem sjíždějí lidé kempovat, koupat se a provozovat nejrůznější vodní sporty, v ostatních ročních obdobích sem jezdí zejména za plavbami lodí a krásnou přírodou, která vybízí k dlouhým procházkám i v době, kdy kolem jezera napadne sníh. Ne nadarmo si Karel Hynek Mácha vybíral toto místo k četným návštěvám.

máchovo jezero
Máchovo jezero je ikonické z básní známého básníka. (foto: 123RF)

Milešovka

Je nejvyšším vrcholem Českého středohoří. Milešovka je vysoká 836 metrů a nachází se na ní meteorologická observatoř a také rozhledna. Čas od času se najde někdo, kdo Milešovce říká Hromová hora, neboť je právě okolo ní každoročně zaznamenána největší koncentrace bouřek.

K TÉMATU  10 tipů na výlety: cestujeme po jižních Čechách

Jakmile vyšplháte na její vrchol, naskytne se vám nádherný pohled na celé České středohoří, a když je jasno, tak ještě dál. Milešovka je také místem, kde kdysi došlo k významným archeologickým nálezům zejména z doby kamenné.

tipy na výlety milešovka
Výstup na Milešovku je velmi krátký, přesto dech beroucí. (foto: 123RF)

Hora Říp

Není vůbec jednoduché se na ní vyšplhat. Za deště i za sněhu to pořádně klouže, v létě se zase pořádně zpotíte. Ale ta cesta za to rozhodně stojí. Na vrcholu Řípu se můžete osvěžit v hospůdce nebo si zajít do rotundy Sv. Jiří a posvačit na přilehlých lavičkách. Z Řípu je nádherný výhled do širokého okolí. Rozhodně nesmíte minout Mělnickou vyhlídku, odkud uvidíte na elektrárnu v Horních Počaplech, na Mělník i Ještěd.

tipy na výlety hora
Hora Říp patří k symbolům České republiky. (foto: 123RF)

Roudnice nad Labem

Nádherné město s bohatou historií, to je Roudnice nad Labem. Nachází se zde zámek původně vystavěný ve dvanáctém století v románském slohu, později přestavěný do barokního stylu. Navíc tu najdete i vinařství, které vyrábí neskutečně lahodná bílá vína. Právě z Roudnice se pak pěšky dostanete na Říp. Cesta trvá okolo hodiny a půl svižnější chůze.

Černá jezírka

K nim se dostanete z horské osady Jizerka, odkud vede ta nekrásnější cesta. Černá jezírka jsou přírodní rezervací v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a tvoří součást čtyř rašelinišť: Velké Krásné louky, Malé Krásné louky a Tetřeví louky. Kdo má rád procházky po lesích a lukách a tajemná místa, ten si určitě si k Černým jezírkům musí naplánovat výlet. Okolní krajina patří k vůbec těm nejkrásnějším, které v Česku máme.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

10 tipů na výlety: cestujeme po jižních Čechách

10 tipů na výlety: cestujeme po středních Čechách

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Koncem listopadu dorazí na pulty knihkupectví výpravná obrazová monografie Žít – Karel Svoboda. Spletité osudy slavného skladatele v ní jedinečným způsobem zpracoval jeho syn Petr Svoboda, který své vzpomínky doprovodil i desítkami unikátních fotografií. Mnohé z těchto snímků jsou publikovány vůbec poprvé. Kromě Petra Svobody zavzpomíná v knize na geniálního, i když svérázného umělce plejáda dalších osobností, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí.
Začalo jaro, a s ním přichází i chuť na grilování. Posedět na zahradě u stolu je jedna věc, ale venkovní kuchyně nabídne jedinečnou atmosféru a stane se centrem posezení pro teplé víkendy nebo večery. Prohlédněte si galerii a inspirujte se!
Kristýna (33) nepatří mezi lidi, kteří dávají na odiv své bolesti. Když onemocněla a její stav jí nedovolil se hýbat, prožívala těžké chvíle.
I když venku panuje nebezpečný koronavirus, to neznamená, že žádné jiné nemoci neexistují. S příchodem nového typu koronaviru nedošlo k odstranění ostatních onemocnění, což je dobré mít na paměti. Stále jsou rizikem i jiné choroby, jako je rakovina nebo chřipka. Mnohé nemoci číhají i na ty nejmenší. Prozraďme si nejčastější dětské nemoci, které jsou rizikové pro naše malé ratolesti.
Zahalte se do tepla a vydejte se s námi na lednové dobrodružství plné venkovních aktivit vhodných pro všechny věkové kategorie! Bez ohledu na věk si můžete užít odpoledne při sáňkování, procházky v zasněženém lese či stavbu sněhuláka. Připravte se na lednovou zábavu a objevte radost z aktivit pod širým nebem.
Přemýšlíte nad tím, co za rostlinku si vypěstujete? Nechcete nic extrémně náročného, na druhou stranu požadujete, aby byla přínosná a ku prospěchu? Za zvážení stojí pepřovník, což je rostlina, která vám bude plodit vlastní pepř! A jelikož je pepř součástí prakticky jakéhokoli jídla, určitě stojí právě tato rostlina za vyzkoušení. Otázkou ale zůstává, jak na pěstování pepřovníku? Pojďme si záhadu společně rozlousknout!
Když poprvé začnete s dietou, můžete v prvním měsíci ztratit o něco více. Pokud například dodržujete nízkosacharidovou dietu, vaše tělo spaluje glykogen uložený ve svalové tkáni, když mu dojdou sacharidy. Glykogen se váže na vodu a při jeho spalování na energii se také ztrácí voda. Tato počáteční rychlá ztráta hmotnosti může být velmi motivující, ale nakonec se zúží.
Dnes, na Zelený čtvrtek, bychom měli na talíři přivítat něco zeleného, symbol nového života a jara. Ale víte, jaké dny máme již za sebou a co nás čeká až do Velikonoc? Tyto svátky obnovy a radosti následují po Květné neděli a vedou nás až k veselému Velikonočnímu pondělí. A proč vlastně Velikonoce každý rok "skáčou" po kalendáři? Odpověď tkví v lunárním cyklu: Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, což je tradice spojující nás s rytmem přírody a jejím věčným cyklem.
Nově budou Francouzky moci mít děti i bez partnera. V Česku na tohle zatím mohou ženy zapomenout. Změna legislativy o umělém oplodnění je v nedohlednu.
Každý, kdo se chystá koupit nové auto, má v podstatě čtyři možnosti. Kromě možnosti okamžitého vyplacení celé částky, se nabízí varianta jako klasický leasing, půjčka od banky nebo nebankovního subjektu, či stále oblíbenější operativní leasing. Každá z variant má svá pro a proti. 
Připravte se na příval roztomilosti. Rozpustilé kočičky si hrají, mazlí se a dovádějí, a vyvolají úsměv na tváři i u sebevětšího mrzouta. Proto milujeme domácí mazlíčky.

Výběr článků

Dopravní nehody opravdu nejsou tou nejčastější příčinou smrti, i když to z televizních reportáží často tak vypadá. Jsou až na pátém místě žebříčku nejčastějších příčin úmrtí u nás. Jaký důvod smrti obsadil první příčku?
Myslíte, že malé děti jsou nevinná stvoření a neumějí lhát? Odborníci prokázali, že dítě dokáže lhát již ve třech letech. V té době už dětský mozek dokáže rozlišit mezi pravdou a lží. A děti zkouší, co se stane, když budou lhát. Jak reagovat, aby se to nezvrtlo?
V životě jsem si nikdy nevedla špatně po finanční stránce, to však neznamená, že bych si mohla nějak vyskakovat. Proto jsem začala přemýšlet, kde přijít k dalším penězům. Pak jsem narazila na nabídku online casina, přišlo mi to jako skvělá možnost, jak si přivydělat z domova. Řekla jsem si, že zkusím štěstí. To jsem však ještě nevěděla, že je to jedna velká past.

Nepřehlédněte

Slouží k oddělení záhonu, trávníku, chodníčků, ale i jiných ploch. Zahradní obruby a obrubníky mají rozličné tvary i materiály. Betonové se používají nejčastěji, ať už jako klasický obrubník nebo oblíbená palisáda. Obruby ale mohou být i dřevěné, případně plastové imitace jak dřeva, tak kamene. Který vyhovuje vaší zahradě?
Mít známého na výpomoc s hlídáním přijde vhod. Svěřit vaše malé dítě do jiných rukou můžete za předpokladu, že máte jistotu, že o ně bude dobře postaráno. Příkladem budiž tenhle chlapík, který místo sezení doma vezme holčičku na výlet na kole po skotské vrchovině. Trochu nečekaný adrenalinový výlet.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek