Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Nejoblíbenější bylinkové tinktury. Jako to jsou?

Jak je již odpradávna známo, byliny mají až kouzelnou léčivou moc. Zmírňují bolest, napomáhají prevenci nemocí a jsou skvělým pomocníkem v boji proti nemocem. Působí na tělo přímo zázračně, dodávají mu sílu, podporu a zásobí tělo potřebnými látkami. Proto byly vždy neoddělitelně spojeny s léčitelstvím a v hojné míře je k léčení využívaly ještě naše babičky. Obohaťte svůj život o čistě přírodní léčiva, které se používají stovky let a vyrobte si léčivé tinktury přímo u vás doma!
bylinkové tinktury
Víte, od čeho ulevují bylinkové tinktury? (foto: 123RF)

21. 10. 2021

Co je to tinktura?

Bylinkové tinktury jsou tekuté výtažky, které se vyrábějí z léčivých bylin. Jejich užívání můžeme připodobnit k prostému užívání vitaminu. Často se extrahují v alkoholu nebo octu a užívají se orálně, aby okamžitě zasáhly krevní oběh. Tinktury navozují relaxační pocity, a přitom člověka léčí přirozeným a nenásilným způsobem.

Byliny vhodné k vylouhování můžete najít i u vás na zahrádce, případně se můžete vydat do blízkých luhů a hájů.

Tinktura jako poklad našich předků

Dnes byliny už nekupujeme v nezpracované podobě, nýbrž je často kupujeme v rámci některého z léčivých přípravků v lékárně. Proto jen málokdo dnes ví, k čemu jaká bylina slouží. Pamatujeme si spíš názvy sirupů proti kašli. Tinktury jsou snadné na přípravu, a doma se navíc stanou neocenitelnými pomocníky při léčbě i prevenci. Až poznáte, co máte doma za poklad, budete si spílat, proč jste se k výrobě tinktur nedostali již dříve!

Tinktura z echinacey

Tato krásná léčivka s obrovskými květy nafialovělé barvy je vyzdvihována mnoha léčiteli. Jejími přednostmi je, že zvyšuje produkci bílých krvinek a prospívá imunitnímu systému. Echinacea má antivirové a protizánětlivé účinky. Proto pokud trpíte nachlazením nebo chřipkou, vytvořte si odvar z této byliny. Recept je prostý: květy echinacey vložte do sklenice s lihem a nechte louhovat po dobu jednoho týdne.

Ostropestřec uzdravuje játra

Ostropestřec je skvělou bylinou podporující zdraví jater, který se začal používat již před 2000 lety. Léčivá jsou právě jeho semínka. Je velmi účinný je při léčbě cirhózy jater, dále pomáhá játra zbavovat nežádoucích látek a také obnovuje jaterní tkáň. Kromě léčby jater je také známo, že snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje hladinu cukru v krvi. Ze semínek ostropestřce můžete udělat i čaj. Ideálně ale semínka rozmixujte, aby se vám do čaje vylouhovalo co nejvíce aktivních látek.

K TÉMATU  Jak na křečové žíly? Pomoct mohou nejen odvary

A jak na tinkturu z ostropestřce?

Semena ostropestřce zalijte vysokoprocentním alkoholem a důkladně směs rozmixujte tyčovým mixérem. Tekutinu přelijte do vhodné uzavíratelné nádoby a ponechte 3 týdny louhovat, přitom směs každý den protřepte. Abyste se po třech týdnech zbavili semínkové drti, přelijte tekutinu přes plátýnko. Tuto tinkturu užívejte po kapkách.

Tinktura ze šalvěje

Jelikož si šalvěj můžete bez problémů vypěstovat na zahrádce, jedná se o velmi oblíbenou tinkturu v mnoha domácnostech. Lístky šalvěje si můžete jednoduše nasbírat hned vedle domu a pak jen nechat vylouhovat ve vysokoprocentním alkoholu. Někdy k takovému louhování postačí i domácí slivovice. Šalvěj nadrobno nasekejte a ponechte louhovat v uzavřené sklenici. Obvyklá doba louhování je asi 3 týdny. Pak kapalinu přeceďte přes sítko a užívejte po malých dávkách.

Na co se šalvějová tinktura může užívat?

Tak třeba na afty, které trápí kdekoho z nás. Takový výplach dutiny ústní šalvějovou tinkturou vyléčí afty jako mávnutím kouzelného proutku. Nezapomeňte ji ale scedit vodou! Samotná tinktura by byla zbytečně silná a s takovým pokladem je lepší šetřit! Umí toho totiž mnohem víc.

Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, dále dokáže léčit záněty a bolest v krku a vůbec podporuje tělo v boji s rýmou, kašlem a chřipkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů, které podpoří vaše trávení. Pomoct může voda i bylinky

Bylinky proti kouření: I příroda vám může pomoct

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

K dostání nejsou jenom pomeranče nebo grapefruity, ale také pomela, která se nejvíce prodávají právě na sklonku roku. V této době jsou také nejlevnější, i proto možná sídlí na stole nejednoho člověka.
Pokud pracujete z domova, například tvoříte weby, píšete články nebo se věnujete jinému odvětví, jistě se setkáváte s problémy, které provází snad každého. Práci z domova si určujete sami, volíte si pracovní dobu i množství práce.
Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!
Celebrity umí dost často překvapit, zejména modelky, o kterých byste si řekli, že za celý den sní pouze misku suché rýže a list salátu. O poprask na TikToku se postarala modelka Bella Hadid a její sandwich. Tak schválně, co říkáte na její kulinářské umění?
Toužíte po zahradě? Nebaví vás prázdný a špinavý balkon? Poradíme vám, jak z vašeho balkonu nebo lodžie vykouzlit vlastní soukromou oázu klidu.
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.
Šťastné a veselé Vánoce vám přeje i kýchající slon, který ozdobil stromeček svíčkami. Co se mu přihodilo ukáže krátký animovaný film, který zaručeně pobaví!
Není tajemstvím, že barvou roku 2019 byla americkými odborníky z Pantone Color Institutu vyhlášena pro letošek korálová. Pokud úplně nevíte, jak takový odstín vypadá, nezkoušejte se ptát svého partnera, protože vám pravděpodobně nebude schopen odpovědět. Dáme vám ale pár tipů, jak zařadit korálovou do svého šatníku a botníku.
Milování s partnerem už tak trochu není, co bývalo? Vezměte otěže do svých rukou a navraťte do vztahu ztracenou vášeň. Jak? Přece s pomocí špenátu, jablek a ovesných vloček! To jsou ty správné prostředky, které mohou oživit vaše libido.
Všude kolem sebe slyšíme, jak důležitá je poctivá hydratace těla, a to nejen pro zdravé fungování organismu jako takového, ale i z hlediska krásy naší pleti, pružnosti pokožky a nádherných vlasů. Pak je tu zase opačná stránka mince - neustále tipy a triky, jak nejlépe odvodnit svůj organismus v naději, že si díky tomu pomůžeme od pár kil. Jenže to ani zdaleka není spásou, naopak to může být těžký hazard se zdravím.

Výběr článků

Potřebujete trochu rozveselit? Leze na vás jarní deprese, nebo naopak podzimní splín? V tom případě není nic lepšího, než zasednout k televizi a pustit si něco třeskutě vtipného. Které komediální filmy a seriály jsou pro tento účel jako stvořené?
Kamení v obývacím pokoji nevyjde nejlevněji, ale svojí práci v interiéru udělá i dekorativní obložení stěn. Sádrokartonové desky dokonale kopírují nejrůznější povrchy, ale kromě upraveného dřeva se dá využít i dřevo z palet. A výsledek vypadá výborně! Na výběr jsou nejrůznější vzhledy a materiály.
Kapelu Maxim Trubulenc zasáhla nečekaná a hluboká ztráta. Ve věku 53 let náhle zemřel Daniel Vali, dlouholetý člen a obličej kapely. Jeho náhlý odchod způsobil vlnu zděšení a smutku mezi členy kapely i veřejností. Na sociálních sítích kapely se objevila fotka s datem úmrtí a později i dojemný snímek zpěváka, na který reagovali fanoušci četnými vyjádřeními soustrasti a vzpomínkami na jeho talent a osobnost.

Nepřehlédněte

Jeden z nejvzrušivějších momentů každého roku nastal, vyrážíte na dovolenou. S tím je ale spojená řada povinností a výzev, mezi něž patří balení. Pro někoho je tato aktivita zcela zábavná, a navíc ještě umocněná o těšení se. Pro druhé balení představuje zase stres, který chtějí mít co nejdříve za sebou.
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek