Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Pocení nám bere minerály. O jaké konkrétně přicházíme během léta?

Pocení je zcela běžný jev. A zatímco během zimy mu nevěnujeme prakticky žádnou pozornost, v létě o ni doslova žádá. Zejména v parných horkých dnech nám jeho pach umí znepříjemnit nejeden výlet nebo cestování vlakem či městskou hromadnou dopravou. Věděli jste ale, že pocením vylučujeme veledůležité minerály z těla? 
pocení
Pocení bere člověku minerály. (foto: 123RF)

26. 08. 2021

Že pocení není zrovna příjemné a že nepříjemně zapáchá, to je věc všeobecně známá. Jenže o čem se mluví už opravdu jen zkrátka je, že pocení nám bere důležité minerály. Mluvíme o fyziologickém procesu, který nám pomáhá regulovat tělesnou teplotu.

Zabraňovat mu je proto nesmyslné, možná až hloupé. Naopak bychom tento proces měli nechat plynout a k tomu doplňovat minerály a stopové prvky, které se společně s tekutinami z těla vylučují. Konkrétně mluvíme o sodíku, vápníku, hořčíku a také draslíku.  

Pot není jenom o vodě 

Je tedy mylné se domnívat, že vylučovaný pot je jen a pouze vodou. Pot se skládá také ze zmiňovaných minerálů a stopových prvků, taktéž z močoviny a laktátu. Při pocení složky ztrácíme a bez nich lidské tělo bohužel nedovede správně fungovat.  

Podle posledních průzkumů z těla odchází především draslík a sodík. S každým litrem odchází zhruba jeden gram sodíku a dvě desetiny gramu draslíku. V obou případech mluvíme o látkách zastupujících řadu funkční v lidském těle. Zatímco sodík pomáhá tělu řádně hospodařit s vodou, draslík udržuje tekutiny v buňkách a podporuje tím správné fungování svalů i nervů.  

Ztrácíme i vápník a hořčík 

Draslík a sodík se z těla společně s pocením vytrácí nejvíce. To ale neznamená, že tím výčet utíkajících minerálů končí, bohužel ani zdaleka. Kromě zmiňovaného nám z těla utíká i vápník a hořčík. Zatímco ztrátou vápníku se zvyšuje riziko vzniku zubního kazu či nervových a svalových obtíží, nízká hladina hořčíku vyvolává únavu, nízký krevní tlak a může stát i za svalovými křečemi.  

V obou případech platí, že lze složky hravě doplnit do těla. Vápník nacházíme běžně v mléce a také mléčných výrobcích, hořčík se ukrývá v oříšcích, luštěninách nebo tmavé listové zelenině.  

Změňte svůj jídelníček 

I když existuje celá spousta doplňků stravy, nejlépe doplníte potřebné minerály do těla tak, že změníte svůj jídelníček. Vyvážená strava kombinující potraviny, které v sobě vytrácející se látky ukrývají je východiskem ze situace nejen během léta.  

K TÉMATU  7 tipů, jak zatočit s hemeroidy. Než zajdete k doktorovi...

Kromě toho stojí za zmínku dostatečné doplňování tekutin. Především tedy minerální vody zakomponujte do svého denního harmonogramu. Podle odborníků však není dobré upnout se pouze na ně. Tvořit by měly pouze třetinu celkového pitného režimu. Jejich doplněním tak mohou být takzvané iontové nápoje bez cukru nebo klasická čistá voda, kterou si lze “okořenit” citronem nebo okurkou.  

Jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku? 

Závěrem si pojďme zmínit některé potraviny, které mají za úkol mineralizovat lidské tělo. Kromě oříšků, zelené zeleniny nebo luštěnin se vyplatí sáhnout po chřestu, který navíc účinně bojuje proti rakovině tlustého střeva nebo prsu.

Také avokádo není špatné, snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Nebo brokolice je trefou do černého – bonusem je, že ničí karcinogeny a také efektivně bojuje proti virům a bakteriím, jež kolem nás stále kmitají jako o závod.  

Nesmíme zapomenout ani na česnek, který zanedlouho bude nejeden člověk sklízet ze svých záhonů. Mluvíme o přírodním antibiotiku, které nejen, že mineralizuje tělo, ale také brání organismus před nebezpečnými srdečními chorobami.  

A když je to léto, přidejte do svého jídelníčku meloun. I když je z pětadevadesáti procent tvořen pouze vodou, zbytek jsou minerály, které obvykle pocením vypouštíme. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proč je pro tělo důležitý vitamin D a co způsobuje jeho nedostatek?

Vitamin D je klíčem k silné imunitě

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Lidé zranění při pádu na zamrzlém či zasněženém chodníku musí o odškodnění bojovat dlouho, v 67 procentech déle než rok. Až ve třech čtvrtinách případů totiž obce a technické služby odmítají za zranění přijmout odpovědnost. Konečné odškodnění se přitom může vyšplhat na statisíce, průměr je 287 tisíc korun. Podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích zodpovídá za náhradu škody, která vznikla při neprůchodnosti chodníku, město či obec. Jak se zachovat, když se vám to stane?
Proč společnost vnímá feminismus tak negativně? Má boj za rovnoprávnost žen v dnešní době ještě místo? Teď, když mají ženy volební právo, zdá se být mnohým lidem hlas feministek nadbytečný.
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Bez něj by prostě Štědrý den být nemohl. Malý, vysoký, jedle, borovice, každý si nějaký vánoční stromeček s chutí ozdobí. Jak může stromek vypadat?
Právě ložnice bývá místem, kde ukládáme většinu svého oblečení a jiných drobností, tedy pokud nemáte šatnu. Z toho důvodu je důležité dát si při výběru šatní skříně záležet, aby vyhovovala vašim potřebám. Další úložný prostor navíc můžete přidat díky komodě, která se skvěle hodí nejen do ložnice.
Slýcháme, že dodržování pravidelného pitného režimu je důležité hlavně v létě. Ale to je omyl, pitný režim by se měl dodržovat i teď na podzim a místo sladkých čajů bychom měli sáhnout spíše bylinných anebo – a to je ještě lepší po čisté vodě.
Když na to přijde, dokáží zvířecí kamarádi projevit lásku tím nejmilejším způsobem. Tahle zvířata jsou naprosto šťastná se svými páníčky i ošetřovately. A zdaleka vše nejsou jen domácí zvířata, jako kočky nebo psy. Pouto si vytvoříte i s medvědem!
Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Správné nakládání s léčivy je důležitá, a přesto tak často opomíjená, součást bezpečné léčby. Patří do toho totiž i zacházení s nepoužitými nebo expirovanými léky. Průzkumy sice ukazují, že se stále více lidí učí odnášet nepoužité a prošlé léky zpátky do lékáren, nicméně to nijak nesnižuje to obrovské množství, které se každoročně vyhodí. Celkový objem se liší stát od státu, kraj od kraje, i město od města. Můžeme ale říct, že průměr evropských zemí bývá mezi 10 a 100 tunami na milion obyvatel ročně. V Česku jsou to každoročně léky za zhruba 4 miliardy korun. Největším problémem ale stále zůstává fakt, že většina léčiv stále ještě končí v odpadech.
Český jazyk a jeho gramatika není vaší silnou stránkou? Žádný učený z nebe nespadl, pomůžeme vám naučit se alespoň psát správně velká a malá písmena u všeho, co souvisí s Vánocemi. Pak můžete bez obav začít rozesílat vánoční přání.

Výběr článků

Značné výkyvy teplot ubližují naší pokožce. Nejhůře je na tom pleť na obličeji. Tu totiž nezakrýváte ani v zimě, zatímco zbytek těla si hoví v teple. Věnujte péči o obličej v zimě dostatečnou pozornost. Můžete si dopřát i napařování. Ale všeho s mírou. Jak na to?
Jakékoliv potíže se spánkem se mohou nepříjemně odrazit na průběhu celého našeho dne. Pokud se necítíte ve své kůži, hned se obtížněji hledá potřebná trpělivost při doprovázení dětí do školek či do škol. Stěží budete pak mít v práci dostatek energie na řešení všech úkolů. Není však nutné sahat hned po lécích. Kvalitu svého spánku můžete výrazně podpořit pomocí bylinek. Jaké stojí za to vyzkoušet?
Jíte pórek často? Jestli ne, tak byste měli. Tento přírodní poklad posiluje kosti, pomůže vám se stávkujícím trávením a prospívá srdečním funkcím. Funguje také jako posilovač obranyschopnosti a bojuje proti křečovým žilám.

Nepřehlédněte

Současná komplikovaná doba COVIDU-19 přinesla s sebou mnohé změny, se kterými se musíme ve svých životech poprat. Jednou z těchto změn je i karanténa. Obzvláště náročná je v případě rodin s dětmi. Přinášíme vám několik tipů, jak děti během karantény zabavit.
Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek