Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Proč je zdravé chodit naboso?

Chodit bez bot se stalo tak trochu módním trendem. Najednou máme podporovat chůzi dětí po kamínkách, existují různé stezky na trénink chůze naboso, frčí barefoot neboli bosé boty. Čím nám tohle ale vlastně prospívá? Bude naše zdraví za chůzi naboso opravdu vděčné?
chodit naboso
Chodit naboso je zdravé.(foto: 123RF)

09. 09. 2021

Jak naše nohy strádají?

Pravdou je, že naše chodidla od nás leckdy nedostávají potřebnou péči. Někdy se kvůli módě nazujeme i do bot, ve kterých nám není příjemně. Prsty v botách nemají dostatek místa, ne vždy je nám chůze na podpatku pohodlná. Pak si odpoledne vyloženě oddychneme, když můžeme z těchto bot vyklouznout a projít se po bytě naboso. Chodit naboso je ostatně zdravé.

Nicméně naše noha už je dnes jiná, než jakou ji měli naši předkové. Po létech nošení bot jsme se naučili chodit trochu jinak, noha se přizpůsobila tomu, že ji vtěsnávámeme do úzkých bot, některé svaly ochabují, tvar nohy se mění.

Je to při chůzi bez bot lepší?

Jak je to tedy s vlivem chůze naboso na naše zdraví? Primárně tak prospějeme funkci nožní klenby. Přes veškeré navazující svaly tím však ovlivníme i zbytek těla. Pokud totiž zlepšíme postavení plosky nohy, pozitivní efekt se nese i dál na kotník, koleno, kyčelní kloub, pánev a páteř. Zlepší se tím tedy celkové držení těla, předejdeme mnoha bolestem (např. krční páteře nebo hlavy). Chodidla jsou navíc v kontaktu se zemí a dochází tak ke stimulaci akupresurních bodů, které ovlivňují vnitřní orgány těla.

Jak a kde začít?

Jak už bylo řečeno, naši nohu nelze přirovnávat k noze našich předků. Není tedy možné ze dne na den prostě vyhodit veškeré boty a začít všude chodit naboso. Procházky bez obuvi si nejprve pozvolna dávkujte. Hodí se také vyzkoušet barefoot boty.

Pro začátek si vyberte měkký povrh bez nástrah v podobě kamenů nebo větví. Ideální jsou různé stezky, které jsou k tomu určené. Klidně ale můžete chodit někde po trávníku nebo na louce. Naopak velký pozor si dejte, pokud vyrazíte bez bot do města. Přece jen tu na vaše chodidla číhají různá nebezpečí.

K TÉMATU  Znáte Paretovo pravidlo? Zkuste ho využít při hubnutí!

Mohu si takto ublížit?

Je důležité předejít možným rizikům chůze bez bot. Jak již bylo řečeno, je třeba se vyhnout všemu, co by mohlo na vašich nohách způsobit poranění. Je však také nutné dobře vnímat své tělo a v případě jakýchkoliv potíží trochu ubrat na intenzitě bosé chůze.

Při razantnějším používání bosé obuvi nebo dlouhodobém chození naboso by opravdu hrozily nepříjemné zdravotní následky – zvyšuje se především riziko vzniku zánětů i únavových zlomenin. Pokud trpíte některým onemocněním dolních končetin, měli byste být při chůzi naboso opravdu obezřetní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Štíhlé nohy jako ze žurnálu. Jak na ně?

Tipy, jak si dokonale oholit nohy. Pozor na základní chyby

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vrstvený sestřih je stylistická stálice, která je pro svou efektnost a praktičnost dosud vyhledávána v kadeřnických studiích. Zároveň ženy a dívky zkoušejí a experimentují, jak i bez složitých sponkování a vrstvení vlasů tohoto sestřihu vlasů dosáhnout i svépomocí.
Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?
Vlasy jsou korunou člověka. Když padají, je to špatné. Když padají ženám, je to hotová katastrofa. Čím je to způsobené a dá se ztrátě vlasů zabránit? Zkusíme vám odpovědět.
Být na dítě sama není bůhví jaký med, to nám jistě potvrdí každá žena, která si tím prošla. Ať už se jedná a sociální, finanční nebo časovou nesvobodu. Jak si s tím vším poradit?
Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.
Zahradní fontány, vodotrysky nebo kašny. Obzvlášť v paprscích slunce vypadá voda krásně, ale stejně tak navodí její podsvícení v noci příjemnou atmosféru. Fontány se liší tvarem i velikostí, dají se pořídit jako celek nebo nechat sestavit přímo na vaší zahradě. Jedno mají ale společné - jejich pohybující se třpytivá voda pro vás bude během relaxování venku stejně uhrančivá, jako táborák během letního večera.
Definice sendvičové generace je jasná. Je to jak šunka a sýr v sendviči, stlačeni mezi péči o děti a rodiče či prarodiče. Děti, které jsou na nás ještě závislé a zároveň je nutné pečovat o stárnoucí rodiče a prarodiče jednoho z manželů, v horších případech dokonce obou. A práci za vás také nikdo neudělá. Jak si zachovat zdravý rozum, klid a v této psychicky i finančně náročné situaci?
Už je to pár týdnů, co se v naší domácnosti zabydlela nádherná kudlanka. Velký zelený brouk, který je v Česku stále běžnější. I my ho na konci léta na své zahradě našli a jelikož děti byly naprosto nadšené, umístili jsme kudlanku do velkého akvária. Dodnes nás nepřestává fascinovat.
I při svatebním dni se můžeme chovat šetrně k přírodě. Stačí pár správných organizačních kroků. Nevěříte? Trend ekologických svateb je tu a v roce 2020 bude rozhodně frčet.
Výprodeje jsou pro většinu z nás lákavou záležitostí, která nám umožňuje pořídit řadu stylových modelů téměř za babku. Často se ale stává, že nám výhodné ceny zamotají hlavu natolik, že koupíme něco, s čím pak nejsme spokojené a nastává ponákupní vystřízlivění – radost následně vystřídá hořké zklamání. Proto jsme pro vás sestavili několik zásadních bodů, které vám pomohou vybrat si na poprvé opravdu skvělé módní kousky, kterých ani v budoucnu nebudete litovat.
Nejvyšší čas promyslet letní dovolenou. Přinášíme vám tipy na ty nejkrásnější evropské ostrovy, kde prožijete nejenom chvíle klidu a relaxace, ale hlavně poznáte nová a neotřelá místa. Ke všemu se na většinu ostrovů dostanete z České republiky i po vlastní ose, tedy autem a trajektem.

Výběr článků

Práce na zahradě je úplně jiná úroveň štěstí a spokojenosti. Pro některé lidi je zahradničení mnohem víc než jen koníček. Není to jen o dřině a potu, zahradničení také pomáhá stabilizovat vaši náladu a zdraví. Příroda a lidé jsou spolu propojeni, je důležité trávit čas v těsném kontaktu s přírodou, protože má velký vliv na naše zdraví. Pokud jste se snažili práci na zahradě vyhýbat, máme pro vás 10 dobrých důvodů, proč byste zde měli trávit co nejvíce času.
Většina žen chce okouzlit své okolí perfektním vzhledem a dobře zvoleným módním outfitem. Z toho důvodu zpravidla volí kousky, které jim sice zaručí vyladěný vzhled, ovšem na úkor jejich zdraví. A možná k takovýmto ženám patříte i vy. Pojďte se proto podívat na několik špatných módních návyků, které neprospívají vašemu zdraví, a zjistěte, jak najít přijatelný kompromis.

Nepřehlédněte

Když přijedete do Itálie, je to naprosto běžné. Každá žena tu má svůj skútr, se kterým jezdí do práce, na nákupy, ale třeba i vyzvedávat děti ze školy. Jak se žije řidičkám skútru v Česku?
Mileniálové jsou prý rozmazlená generace, která nemá ráda závazky, zato má vysoké ambice. Veškerý volný čas tráví na mobilu a vyhýbají se sexu. Jak je na tom, ale předchozí generace X? Mají si co vyčítat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek