Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Jak být sebevědomá před ostatními lidmi?

Často se před ostatními takzvaně „necítíte“? Co dělat s tím, když sebevědomí pokulhává, přestože jste si v určitých okamžicích jistá, že nejste k zahození? Sebevědomí je choulostivá věc, která může v našem životě hrát velmi význačnou roli. Jak své sebevědomí zvýšit, abyste se cítila skvěle a přestala nad sebou pochybovat?
jak být sebevědomá
Sebevědomí je klíčem ke šťastnému životu. (foto: 123RF)

21. 09. 2021

Několik menších rad do života

Jak být sebevědomá? Tuto problematiku shrneme do několika účinných rad. Kromě toho je třeba i pochopit trochu hlouběji to, jak sebevědomí vlastně funguje. Těch několik rad, jak s nízkým sebevědomím bojovat, zní následovně:

  • naučte se hledat malá vítězství,
  • naučte se lidi odmítat,
  • přijměte kritiku a pracujte s ní,
  • začněte navštěvovat kouče,
  • začnete cvičit a jíst zdravě.

Zní to velice jednoduše, avšak vše je mnohem složitější, než by se mohlo zdát. Především vyzvedneme radu o cvičení, ačkoliv se může zdát, že se sebevědomím nemá nic společného. Cvičení i naše stravování, celkově zdravý životní styl, mají totiž ohromný dopad na naše pocity a sebevědomí především.

Sebevědomí není jen jedno

Sebevědomí se vlastně může týkat hned několika oblastí našeho života. Můžete si být sebejistá v oblasti fyzických dovedností, ale ohledně vzhledu už vaše jistota může být úplně v troskách. Stejně tak můžete vynikat krásou a atraktivitou, avšak profesně se cítit úplně na dně, protože si nevěříte, že svou práci zvládnete. Jak tedy posilovat tu správnou oblast, ve které se cítíte slabí?

Jak být sebevědomá? Snažte se po krůčkách

Rozhodně není možné se hned změnit jako mávnutím kouzelného proutku. Každá změna je velice pozvolná a pracovat na sobě musíte dlouhodobě. Sebevědomí je totiž zakořeněno hluboko v nás a je velmi silně provázáno s naší povahou, výchovou a vůbec se vším, co se nám v životě dělo. Změnit se ale můžeme vždycky.

A navyšování sebevědomí se to týká bezesporu. Vždyť znáte ty věty: poslední dobou jsem si zvýšila sebevědomí, tohle mi zvýšilo sebevědomí atd. Sebevědomí si opravdu určitou aktivitou můžete zvýšit.

Definujte si, kde se cítíte slabá

Zprvu se zamyslete nad tím, ve kterých oblastech se tedy cítíte nedostačující, v čem byste se chtěla zlepšit a posunout dál. Zdá se, že snad úplně nejjednodušší je to v oblasti vzhledu. Stačí zajít ke kadeřnici, k vizážistce, nakoupit si kvalitní a krásné oblečení. Jistě na tom něco bude. Avšak pro každého z nás může být obtížné něco jiného.

K TÉMATU  DIY: vyrobte si prací prášek a perte levně a účinně. To je ekologie v domácnosti

Vše je vzájemně provázané

Psychika funguje na velmi složitých principech, a tak můžete začít třeba několikrát týdně cvičit a najednou vypozorujete, že se cítíte bezvadně nejen v oblasti fyzického zdraví, ale i v práci vám to najednou lépe jde a celkově se cítíte optimističtější. Jak je vidět, je nejlepší, když začnete u toho, co si myslíte, že vám udělá radost. Zkuste intuitivně udělat změnu ve vašem životě a uvidíte sama, jaký bude mít dopad.

Dělejte to, co je vám příjemné

Rozhodně se nevyplatí začít hned ze začátku silně tlačit na pilu a chtít všechno hned. Naopak zaujměte postoj, kdy se chcete něčemu novému naučit, avšak zlehka a po malých krůčcích. Stejně jako se radí lidem, kteří chtějí začít hubnout: dělejte vše v malých dávkách, zato pravidelně!

Pokud máte pocit, že se v práci necítíte dost sebevědomá, popřemýšlejte o tom, co by vám mohlo pomoci. Můžete třeba začít participovat na nových úkolech, třeba postačí vytvořit si nový systém.

Klíčem je práce, která vás baví

Důvodem nízkého sebevědomí v práci může být ale i to, že se hodíte na zcela jinou pozici. Každý z nás má nějaký talent, je třeba ho najít a uplatnit. Každý z nás se hodí na něco jiného, máme odlišné predispozice. A faktem je, že když je najdeme a porozumíme jim, můžeme najít práci, která nás bude naplňovat, bude nás bavit, a především se v ní budeme cítit sebevědomě.

Vše právě proto, že nám půjde tzv. od ruky. Budeme mít na ni talent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sebeláska je klíčem ke spokojenému životu. Naučte se to!

Jak se mít konečně více ráda? Nedostatek sebelásky může ubíjet

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Věci mají své místo. I když to na první pohled nevypadá, už dvouleté děti vědí, kam která věc patří. Právě v tomto věku se začne projevovat smysl pro pořádek. Je tak nutné jim dát pravidla her i úklidu. Dítě začne vnímat vnější a vnitřní řád.
Teploty se konečně začínají zvedat a léto se nezadržitelně blíží. Pokud si letos budete chtít užít koupání, pak nejspíš budete muset do řeky, rybníku či vodní nádrže. Jenže jejich čistota a mnohdy také studená voda vám mohou následně přivodit nepříjemné patálie. Zvláště jste-li náchylní k tzv. letním problémům, měli byste udělat vše pro to, abyste se jim vyhnuli. Soutěžte tak s námi o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám v tom pomůže.
Léto je bohužel u konce. Spolu s tím přišel ten správný čas naladit se na podzimní atmosféru a sladit s ní také barvy v šatníku. Rok co rok módní návrháři přicházejí s novými trendy a ani letos tomu nebude jinak. Na co se v případě podzimní módy můžete těšit?
Je třeba se hned detoxikovat! Po zimním období očistěte tělo a mysl! Přesně to volají reklamní slogany různých společností, a takto se zaklínají mnozí výživoví poradci a prodejci doplňků stravy. Do jaké míry má ale nějaký jarní detox smysl? A proč zrovna na jaře?
Ať už se chystáte na výlet, za nákupy, na první dovolenou nebo zkrátka jen někde chcete přenocovat, podívejte se, jestli se ve vámi vybrané lokalitě nenachází zařízení, které disponuje certifikátem „baby friendly“. Věřte nebo ne, ale ubytování nebo pouhý oběd s dítětem po boku se vám totiž může v mnohém zpříjemnit a usnadnit.
Věděli jste, že pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji? Pleť je jednou z prvních věcí, kterých si lidé všimnou a její zdraví hodně prozradí o tom, co kdo jí. Stravovací návyky se ve stavu pokožky doslova zrcadlí. Jak? Nahlédněte do našeho průvodce krásnou pletí.
Věříte v budoucnost sociálních sítí? Podnikáte a chcete se se svojí značkou prosadit v online prostředí? Skvělým zdrojem informací pro vás mohou být knihy na téma sociální sítě. Dozvíte se, jaké sítě jsou pro vás nejvhodnější, jaký mají potenciál a jak na nich vybudovat své jméno. Pojďme se podívat na ty nejlepší!
Potřebujete si z pohodlí domova přivydělat při mateřské dovolené nebo jenom proto, že home office nepokrývá celý váš volný čas? Možností je opravdu mnoho, zejména v dnešní době. Zatímco některé nabídky práce jsou placené opravdu velmi špatně, jiné jsou ohodnoceny naopak velice dobře - tedy pokud se práce odvádí s dostatečnou kvalitou. To je případ i takzvaného copywritingu - psaní textů pro webové stránky.
Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?
Přemýšlíte o tom, že byste své dítě na týden nebo dva poslali na dětský tábor? Pro koho jsou tábory vhodné, a komu naopak ublíží? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody letního táborování.
Také někdy odcházíte, práskáte dveřmi a za druhým rohem vám tečou slzy, i když máte pravdu? Být dospělá a prosadit svůj názor před rodiči bývá někdy velmi obtížné. Stále ve vás vidí tu malou nevědomou holku? Stále mají vždycky pravdu? Nehádejte se, nemá to cenu.

Výběr článků

Každý máme ve svém okolí někoho, pro koho je káva tématem číslo jedna. Ať už raději pijí ristretto, espresso nebo nadýchané cappuccino, jejich den bez šálku kvalitní kávy jako by ani nebyl. A co by je pod stromečkem mohlo potěšit víc než právě výběrová káva či předměty, se kterými svůj kávový rituál pozvednou na ještě vyšší úroveň?
Modelek je po celém světe velké množství. Jejich konkurence je opravdu vysoká. Do světa reflektorů se ale dostanou jen ty nejlepší. Ovšem co to znamená nejlepší? Nejvyšší? Nejhubenější? Nejkrásnější? Nejmladší? To vše má svůj úhel pohledu. Jsou totiž modelky, jejichž kariéra skončí tak rychle, jak začala, a oproti tomu jsou i takové, které jsou stále žádané i ve věku (nebo právě proto), kdybychom si spíše řekli, že už takové povolání není zcela vhodné.
Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou kravského mléka, a to hlavně pro ty, kterým mléko živočišného původu nedělá dobře, pro lidi s alergií nebo intolerancí na živočišné mléko. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří si rostlinné mléko prostě zamilovali a pijí ho i bez zdravotních problémů.

Nepřehlédněte

Občas si stěžujeme na přebytečná kila, ale spousta z nás není ochotná s tím něco udělat. Pokud jste spokojená, je to v pořádku. Pokud si ale myslíte, že je to nemožné, inspirujte se těmito proměnami!
Pro někoho může jít o kraj nehostinný, neboť si ho často spojujeme zejména s těžbou uhlí. Ve skutečnosti jde ale o nádherný kus krajiny s bohatou historií a přírodními scenériemi, které rozhodně stojí za to navštívit. Vybrali jsme pro vás deset nejzajímavějších míst, které byste si při návštěvě severních Čech neměli nechat ujít.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek