Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Rozvody na denním pořádku. Co stojí za nimi dnes stojí?

Rozvodovost je v České republice opravdu na vysoké úrovni a za poslední měsíce se počet ukončených manželství ještě znásobil. Karanténu přikazující lidem, aby strávili svůj čas se všemi členy domácnosti zkrátka ne všichni zvládli s lehkostí a bez hádek či řevu. Nový typ onemocnění však není jediný důvod, proč se vztahy rozpadají.  
rozvody
Rozvody jsou na denním pořádku. (foto: 123RF)

17. 09. 2021

Poruchy komunikace jsou nejčastějším důvodem 

Jelikož se rozvádí opravdu každé druhé manželství, vznikla hromada průzkumů zabývajících se tím, co je vlastně tím hlavním důvodem, proč jsou rozvody mezi námi. Z těchto průzkumů vyplývá, že největším problémem je komunikace, respektive nefungující komunikace.  

Partnerství obecně je komunikací provázeno. Dva lidé spolu zkrátka mluvit musí. Témata se netýkají jen toho, jak se během dne měli, ale také se musí řešit hromada praktických věcí týkajících se odchodu dětí do školky nebo týkajících se domácnosti a toho, do čeho se investuje a do čeho nikoliv.  

Nejdůležitější však je, aby se komunikací dva lidé podporovali navzájem a byli sami sobě útěchou. Pokud se tato základní věc nedaří, jestliže nenachází porozumění v těchto, a nakonec ani v jiných záležitostech, vztah zkrátka nemá smysl.  

Na vině může být i nevěra 

I když se v době panujícího koronaviru lidé rozváděli především kvůli komunikaci a tomu, že to spolu už zkrátka nezvládali, za rozpady manželství často stojí i nevěra. Samozřejmě se najdou páry, které provalenou nevěru jednoduše zkousnou, pro jiné je to tak obrovské narušení důvěry, že se přes to přenést nedovedou. A tak se jako důvod do žádostí o rozvod uvádí i takzvané cizoložství, které bohužel není ničím ojedinělým.  

I finance v tom mohou mít prsty 

Podle průzkumů svou roli na rozpadech manželství mají také finance. Ty jsou většinou i důvodem toho, proč se rozvodové řízení nemůže nést v klidu. Jedná se zkrátka o choulostivou záležitost, která vládne současnému světu.  

Finanční stránka se příliš neřeší až do okamžiku, kdy se ztratí zaměstnání nebo kdy jeden z páru podlehne nějaké závislosti. To většinou spěje k nehospodárnému živobytí, které člověka existenčně ohrožuje. A i když je láska k druhému stále velice silná, často se nemůže udělat nic jiného než vztah ukončit.  

K TÉMATU  Seznamování aneb jak najít toho pravého prince a nenaletět podvodníkům

Je však třeba konstatovat, že finance dva lidi rozdělují i v opačném případě, a sice kdy je jich dostatek. Většinou pánové nemohou zkousnout své ego a smířit se s tím, že jejich partnerky vydělávají víc než oni. Mívají pocit, že najednou nejsou hlavami rodiny, i když by po tom tolik toužili. Nebo se často dostavuje pocit, že ženám nestačí, a to je také velice deptá, proto se začnou poohlížet jinde a ze vztahu vystupovat. 

Intimní odcizení je bohužel také častou příčinou 

I když často negativně ovlivňuje rozvod děti, někdy je to zkrátka nevyhnutelný krok. Vezměme si například situaci, kdy jsou dva lidé intimně odcizení. Zkrátka je to k sobě neláká, nedokážou se vzrušit. Pomalu se jeden druhého nemůže ani dotknout, aby na to druhý negativně nezareagoval.  

Ano, mnozí si řeknou, že komunikace je přece daleko důležitější než sex, ale ve skutečnosti tato intimita je stejně důležitá jako slova, která si dva dokážou a nedokážou říct.  

Intimním odcizením však nemyslíme pouze sex, ale také trávení volného času. Pokud si začne jeden vyhrazovat právo na naprostou volnost a své volné chvíle nechce trávit s partnerem, respektive s partnerkou, opět je ve vztahu něco špatně a opět vztah tíhne ke svému konci.  

Řada lidí při zjištění tohoto problému má tendenci druhému ve všem vyhovět. Snaží se do jisté míry zachránit ten vztah a vyhovět druhému naprosto ve všem. Mluvíme však pouze o oddalování nevyhnutelného. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Párová terapie: co byste o ní měli vědět

Partnerská krize po porodu aneb, když s dítětem přichází problémy

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Astroložka Naďa Šmnídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví. O víkendu si pořádně odpočiňte a zrelaxujte, a věnujte se péči o zdraví a imunitu. Bude to třeba.
Pokud nevíte, co si pod pojmem oční jóga představit, jedná se o pohyby, které jednoduše posilují oční svaly. Nemyslete si ale, že vám toto cvičení zlepší zrak. Dokáže však spolehlivě snížit oční zátěž, vyléčit příznaky suchého oka a zmírnit oční napětí. Jaké jsou tedy největší výhody?
„Já nemusím, já už ho vidím.” Víc asi nemusíme napovídat, protože snad každý ví, odkud tahle věta řečená jemným dětských hláskem pochází. Ano, z úžasné vánoční reklamy na Kofolu, která se od svého vzniku každé Vánoce objevuje na televizních obrazovkách. Od té doby už ale uběhla řada let. Co dnes tehdy tříletá holčička vlastně dělá?
Období plodných dnů i samotná ovulace jsou jedinou cestou, díky které je možné stát se maminkou. Věděli jste ale, že ovulace v jednom cyklu nemusí být pouze jedna? A jak je možné, že za měsíc může tělo ovulovat klidně dvakrát?
Martin Hoffman a nová česká kriminálka Vedlejší produkt si získaly divácké srdce a výrazně ovlivnily televizní tabulky. Seriál nejenže posílil pozici České televize, ale svým úspěchem zastínil i ostatní nové pořady včetně očekávané premiéry na Primě.
Práva a povinnosti plynoucí z práce ve státní svátek jsou pro mnoho zaměstnanců, ale i zaměstnavatelů stále velkou neznámou. Jak je to s prací ve svátek? Co když je směna přes půlnoc nebo je někdo zaměstnaný na dohodu? Doplňte si informace.
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení.
Avokádo se řadí mezi superpotraviny – a to rozhodně právem, je totiž plné zdraví prospěšných benefitů. Stalo se základem mnoha profesionálních kuchyní, jelikož je prakticky univerzální ingrediencí při vaření a je součástí vyvážené stravy. Jaké jsou jeho zdravotní výhody a jak si připravit tu nejlepší avokádovou pomazánku?
Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.
Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
Prosinec je vhodná doba na nějakou tu pohádku. Na jaký film se vypravit s dětmi do kina? Aktuálně je na výběr hned několik variant, pro co se rozhodnout. Animovaní kutilové Pat a Mat pobaví i dospělé, pohádka z našich krajů Čertí brko se pyšní lákavým obsazením, a francouzská rodinná komedie Vánoce a spol. představí Santu až po kolena v bryndě.

Výběr článků

Léto, období jako stvořené k seznamování a flirtování. Není divu, že se lidem zapalují lýtka a potěšení hledají v náruči nové lásky. Jenomže po prvotní zamilovanosti přichází na scénu něco vážnějšího. Muži a ženy se navzájem oťukávají a zjišťují, že ne vždy se k sobě hodí.
Při výběru spodního prádla zaměřujeme svou pozornost předně na design. Myslíme si, že to, jak kalhotky vypadají, je hlavní. Jenže hlavní by měla být jejich zdravotní nezávadnost. Jen hrstka žen si uvědomuje, jak moc ovlivňuje spodní prádlo naše zdraví. Jen málokterá z žen má na paměti, že nevhodné spodní prádlo může stát za bolestivými mykózami nebo svědivými a nepříjemnými ekzémy.
Na okenních parapetech každé druhé domácnosti najdete rostlinu, která má zvláštní aroma. Její lístky jsou malinko chlupaté, menší jsou dužinaté. Řeč je konkrétně o rostlině zvané rýmovník, která se stala oblíbenou hlavně díky svému umu odpudit nepříjemný hmyz, který do interiéru zpravidla v létě přilétá.

Nepřehlédněte

Potřebujete se uklidnit nebo zahnat stres? Ano, můžete si jít zaběhat, ale komu by se chtělo běhat v tom mrazivém vichru venku. Spíše vsaďte na bylinku, která oslní nejen svou vůní, ale i na pohled.
Každá z nás tu a tam zatoužíme po změně. Když už ale přijde na věc, zpravidla první, čím začneme, jsou naše vlasy. Důvod je prostý. Je to změna, které si většinou všimne opravdu každý (no dobře, možná manžel na to přijde později) a zároveň je to způsob, jak ze sebe vykouzlit zcela nové já, které rázem získá zbrusu novou image. Kde jinde hledat nové nápady a nasávat inspiraci, než právě v osvěžujících trendech, které nám rok co rok přinášejí světoví vlasoví stylisté. Co si pro nás připravili tentokrát?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek