Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak předcházet migréně – bolesti, která nás dokáže vyřadit ze života

Migréna - každá žena ví, jak může onemocnění vyřadit ze života. Většinou člověka popadne ve chvíli, kdy na pár dní nastoupila do vlaku života také menstruace. Zatímco někoho provází celým tímto obdobím, u jiného nepobude déle než den. Aby vás nemocnění příště minulo, prozradíme vám, jak jí předcházet.
jak předcházet migréně
Migréna je častý problém žen. (Foto: 123RF)

15. 07. 2021

Podle posledních statistik migréna sužuje každou pátou ženu. Pánové by však byli na omylu, kdyby si mysleli, že se jim onemocnění zcela vyhýbá a že se jedná pouze o dámskou záležitost. Postihuje i je, ovšem ne tak razantně. Všichni si proto zaslouží vědět, jak předcházet migréně.

Jaké jsou příčiny migrény? 

Pro toto onemocnění nebo zdravotní problém jsou typické pulzující bolesti hlavy, které jsou často doprovázeny nevolností či průjmem. Jak již bylo zmíněno, velice často jde ruku v ruce s menstruací, jež je pro každou ženu velmi náročným obdobím v měsíci. Ale samozřejmě nemluvíme o jediné příčině.  

Bohužel nelze vyjmenovat veškeré důvody, proč onemocnění vzniká. Samotní vědci to totiž nevědí. Ví, že je to vyvoláno zvláštní citlivostí na náhlé změny v centrálním nervovém systému a že jistou roli na vzniku bolestí hraje hormon serotonin.  

Mezi spouštěcí faktory patří jak vnitřní, tak vnější věci. Vnitřní vychází z nastavení lidského organismu, ty vnější zase z okolí. Do prvního zmíněného patří zmiňovaný hormon, vnějšími faktory je chronický nedostatek spánku, dlouhodobý stres nebo neustále se viklající počasí.  

Tělo před migrénou varuje 

Pokud jste si udělali náš test a zjistili, že na migrény trpíte, víte, že tělo před nástupem bolestí varuje. To ostatně potvrdí nejedna žena. Zkrátka se pozná, když se migréna hlásí o slovo. Této migréně s předzvěstí se jinak říká ,,migréna s aurou”. Upozorňující alarmy jsou většinou v podobě podrážděnosti, nervozity, poruchou vidění nebo změnou chutí na určité potraviny.  

Jestliže je vám dobře známá právě tato bolest s jistou předzvěstí, máte oproti ostatním výhodu. Můžete se totiž vynasnažit a migréně předejít.  

Jak předcházet migréně? 

Omezte rizikové potraviny 

Ukazuje vám váš diář, že se blíží menstruace čili se pravděpodobnost vzniku migrény razantně zvyšuje? Či vám snad tělo dává vědět, že příchod migrény je doslova na spadnutí? Pak omezte konzumaci rizikových potravin, jež vznik migrény ještě více podporují.  

K TÉMATU  Jak si z bytu či domu vytvořit harmonický domov. Deset tipů, které přinesou klid a vyváženost

Do této kategorie patří například sýry, ale také hromada sladkostí. Nevhodná je konzumace nezdravých potravin (jako jsou smažená jídla) nebo nápoje s kofeinem. Čemu se vyvarujte taktéž, tak červenému vínu nebo citrusovému ovoci.  

Jemnější vzory a tlumené odstíny 

Není tajemstvím, že při migréně člověka rozčílí a podráždí leccos. Do vínku bolestem přispívají i pestrobarevné odstíny a šílené vzory, které doslova dráždí lidskou hlavu. Proto se v ideálním případě vyvarujte jak vzorům, tak výrazným odstínům barev a snažte se zůstat v místnosti, kde jsou barevné tóny o něco tlumenější.  

Co také pomáhá, tak vyhýbání se nadměrnému stresu nebo velkému hluku. Je dobré se vyvarovat kontaktu s ostrým světlem a dopřejte si kvalitní a dlouhý spánek. 

Střídání studených a horkých obkladů 

Máte pocit, že hrozí doslova přepadení migrénou a že bude opravdu silná? Je načase vzít do ruky horké a studené obklady a začít s takzvanou šokovou terapií. Pokud vám nepomůže, napusťte si chladnou vodu do umyvadla nebo lavoru a hlavu na malou chvíli ponořte.  

Za vyzkoušení však stojí také tinktura z řimbaby, která je velice účinná. Ulevuje dokonce i při velice akutních bolestech. Stejného účinku se dočkáte i akupresurou, jež se ale doporučuje až v okamžiku, kdy bolesti udeří v plné síle. Doporučuje se zmáčknout oběma palci místo mezi obočím na sedm až deset vteřin. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Téma týdne: Migréna. Trpíte jí také? Udělejte si náš malý test a začněte s léčbou!

Kvalitní spánek umí s tělem zázraky. Jak se ale dobře vyspat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Žijete ve spokojeném vztahu, ovšem i když se v něm cítíte opravdu dobře, přesto byste našli něco, co by se dalo zlepšit? Možná tím “něčím” je jeho milostná stránka. Sex ke zdravému vztahu patří, a když to v něm skřípe, začíná to skřípat také mezi dvěma lidmi. Abyste předcházeli nemilým scénářům a aby vás opět zaplavilo štěstí během společné noci s partnerem, vyzkoušejte některý z tipů.
Při cestování můžete narazit na takzvané putovní kamínky, které jsou krásné, vkusné, pomalované - tím se liší od ostatních. V Česku jsou doslova fenoménem.
Orchideje patří k pokojovým rostlinám, které jsou dlouhodobě oblíbené. I když se mnozí domnívají, že se nejedná o moderní pokojovou rostlinu, opak je pravdou. Je to stále dokonalý dárek k narozeninám nebo k výročí. Jen je třeba myslet na to, že ne každý obdarovaný se o tuto elegantní rostlinu umí starat. Při pěstování orchideje se totiž dopouštíme několika chyb, jež ji mohou spíše vyhubit než podpořit v bezproblémovém růstu.
My ženy každý den vyhlížíme návrat partnera, a tak trochu potají doufáme, že nás alespoň jednou za čas překvapí krásnou kytičkou. Květiny milujeme, jsou pro nás symbolem toho, že na nás tomu druhému záleží. Dřív pánové nosili domů květiny pravidelně, dnes je to jiné. Pánové, pokud jste sem tajně zabloudili a hledáte tip, jaké květiny mají ženy rády, čtěte dál!
Pitbulové jsou od pohledu psi velice statní a mnoho lidí si tak myslí, že jsou agresivní a zlí. A ono je tomu právě naopak. Pokud je tento druh psa vychováván v lásce a dostatečné péči, dokáže se pro své pány a rodinu rozdat. Má dobré psí srdce a je to velký ochránce. Tato fakta dokazuje čin, který na internetu prezentoval Juan José, Mexičan, který se stará od štěněte o pitbula Hadese.
Dnes, 10. února 2024 začíná Nový čínský rok, který nám přináší energii Dřevěného Draka. Symbolizující proměny, sílu a odvahu, Rok Dřevěného Draka slibuje emocionální a společenské výzvy, ale také obrovský potenciál pro růst a rozvoj.
Někdo nedá na ostrá jídla dopustit a dopřává si je téměř denně, jiný nesní jídlo jen o trochu víc okořeněné. Pokud to však nebudete s konzumací pálivých pochoutek vyloženě přehánět, vaše zdraví vám za ně poděkuje. Zkoušeli jste si někdy dát ostré jídlo třeba k obědu v průběhu parného léta? Nejprve vás sice pořádně prohřeje, ale následně způsobí žádané ochlazení.
Úsměv se podílí na dobrém prvním dojmu. Pakliže máte zuby zažloutlé a nehezké, nemůžeme se divit tomu, když lidé odvrací zrak při rozhovoru s námi. Pokud chcete mít zuby krásně bílé jako perličky, je načase zjistit, díky čemu bílého chrupu dosáhnete.
Tetování už dávno není výsadou lidí na okraji společnosti. Naopak, dnes už existují i exklusivní tetovací studia s vybranou klientelou, ve kterých vás zdánlivě jednoduchá „kérka“ vyjde zhruba stejně draho jako nové auto. A když si prolistujete svůj oblíbený společenský časopis, přijde vám, že kdo nemá tetování, jako by dnes nebyl.
Na stůl o vánocích prostě patří. Adventní věnec je jedním ze základních prvků vánoční výzdoby. Tahle dekorace se stane vaší chloubou, když jí vyrobíte sama! Možná už v tom máte praxi, možná to zkusíte poprvé, ale v každém případě se můžete inspirovat. A pokud věnec vyrábět nechcete, alespoň si nějaký vyberete.
Dnes hrozí, že vás ovládnou stinné stránky vaší povahy. Chraňte také svou kůži a snažte se ji co nejvíce hydratovat. Co ještě pro dnešek máte udělat a očekávat? Více Naďa Šmídová ve speciálním horoskopu krásy a duševního zdraví.

Výběr článků

Jaimie a Dave žijí již několik let v Americe. Oba měli stejný cíl a sen, a to postavit si svůj vlastní dům. Myšlenka hypotéky je nelákala, a tak se rozhodli, že z našetřených peněz zakoupí několik přepravních plechových kontejnerů, přepracují je a doplní dalším recyklovaným materiálem. Výsledek je naprosto famózní. Mladý americký pár dokázal téměř nemožné. Uprostřed přírody postavil dokonalé obydlí, které splňuje veškeré standardy na bydlení. Pojďte se s námi podívat, jak se muži a ženě práce podařila.
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!
Plavky neodmyslitelně patří k létu. Jelikož se plavková sezona blíží rychlostí blesku, mělo by se zmínit to, jaké plavky se nosily dříve, a jaké se budou nosit letos.

Nepřehlédněte

Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.
Málokterá z nás má cvičení v oblibě – chceme se mu vyhnout co se dá a doufáme, že to bez něj zvládneme. Existují ale cviky, které nejsou tolik náročné, a zároveň dokáží změnit život k lepšímu. Ať už v oblasti zdraví nebo sexu. V obojím případě se budete cítit mnohem lépe poté, co budete pravidelně cvičit Kegelovy cviky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek