Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Anglický styl bydlení: prim hrají masivní zrcadla i krb

Kdo by netoužil po tom žít v domácnosti, která se vzhledově podobá královskému paláci! Pokud jste zastánci kombinace romantiky a možná malého kýče, anglický styl bydlení je pro vás to pravé. A i když nežijete na anglickém venkově, můžete takto zařízený příbytek mít. Stačí se držet několika pravidel.
anglický styl bydlení
Zařiďte si domácnost do anglického stylu. (foto: 123RF)

16. 04. 2021

Bydlení v anglickém stylu stejně jako skandinávské bydlení či jiné styly mají svá pravidla. Velmi často se zaměňuje s vintage stylem nebo se stylem Provence, ale jsou zde jisté odlišnosti. Anglický styl bydlení navazuje na tradiční styl Velké Británie a dalších zemí, jež jsou tímto státem ovlivnění. Snoubí se zde elegance a nadčasovost, člověk si dokonce může připadat jako ve starožitnictví, když v takové domácnosti chvilku pobude.  

Dřevo je alfou, omegou 

Ať už se vám na anglickém stylu bydlení líbí právě ono zmiňované snoubení elegance a nadčasovosti nebo notná dávka luxusu, která z interiéru sálá, ptáte se, co by v domácnosti nemělo chybět. Alfou i omegou anglického bydlení je dřevo, které může být v kombinaci s dalšími přírodními materiály, jako je sklo nebo mramor.  

Při výběru nábytku svou pozornost upněte na kusy z masivního, tmavého dřeva. Vhodnou volbou je ořech, mahagon nebo sekvoje či dub. Sedací nábytek by měl být potažen různými textiliemi (nebojte se vzorů, to se Angličanům líbí). Pohovky pak jen doplňte zdobnými polštáři.  

Nezapomínejte na konferenční stolky a odkládací stolky. Jedná se nejen o praktické, ale také estetické prvky, které dozdobí porcelánové bytové doplňky nebo nádobí či honosné svícny, které mohou být jak z mědi nebo jiného kovu, tak ze dřeva.  

Vzory i na stěnách 

Již bylo zmíněno, že Angličané si na vzory potrpí. Mají to zkrátka rádi, i když to mnohým lidem může přijít jako jeden velký kýč. Proto je umísťují i na stěny. Zatímco v mnoha domácnostech zůstávají stěny bez povšimnutí, na anglickém venkově se na zdi lepí textilní tapety nejčastěji s květinovým vzorem. Samozřejmě tento motiv není podmínkou, ale používá se nejčastěji (daleko víc než klasická matná malba).  

K TÉMATU  Zimní zahrada je celoroční místo k relaxaci. Zima vám už nezabrání splynout se zelení na vaší zahradě! Jakou si vybrat?

Aby toho nebylo málo, do oken se věší mohutné sametové závěsy, které můžete znát z královských sídel nebo ze zámků, kde nějakou dobu pobývali hrabata. 

Krb je dominantou hlavní místnosti 

Za hlavní místnost se většinou považuje obývací pokoj, jehož součástí by měl být krb. Jedná se o typický prvek anglických interiérů, který by neměl být jen na parádu – měl by být plně funkční, aby z obývacího pokoje udělal ještě útulnější místo.  

Krb jakožto dominanta hlavní místnosti by neměla postrádat masivní dřevěnou římsu, na které se budou vyjímat bytové dekorace. Většinou se stává, že nad krbem visí obrovské zrcadlo opět s dřevěným rámem.  

Když už jsme u těch zrcadel… 

A když už jsme zmínili zrcadla, nějakou chvíli u nich zůstaňme. Tento dekorativní prvek se velmi často dává do menších bytových jednotek, jelikož umí opticky zvětšit interiér. V bydlení v anglickém stylu má však své místo z jiného důvodu.

V tomto případě je důležité, že opět mluvíme o jakémsi luxusním prvku, který má mít buď nevšední, honosný vzhled, nebo masivní dřevěný rám. Své místo má nejen v obývacím pokoji, ale také v jiných místnostech domu.  

Jde ruku v ruce s křišťálovým lustrem, který je pravděpodobně tím nejvíce kýčovitým prvkem anglicky zařízené domácnosti. Zatímco pro některé je to už moc, jiní se křišťálovému lustru nijak nebrání a s radostí ho instalují do obývacího pokoje nebo jídelny.  

A co vy, učarovalo vám anglické bydlení nebo patříte do skupiny, která se domnívá, že je to jeden velký kýč? A v jakém stylu byste si své bydlení zařídili vy? 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Aktuální trendy ve světě bydlení pro rok 2021

Skandinávský styl bydlení: Minimalismus skloubený s přírodou

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Článek "Co je to Quiet Quitting? A týká se Vás?" rozkrývá fenomén tiché rezignace v pracovním prostředí. Termín označuje nenápadný odchod zaměstnanců, kteří postupně snižují svou angažovanost a odkládají své povinnosti. Dnešní článek nabízí pohled na příčiny, dopady a strategie, jak předejít této formě odchodu nebo s ní efektivně pracovat.
Prostě jste to přehnala se sluníčkem. Samozřejmě neplánovaně. Voda šplouchala a vy jste usnula na lehátku a teď je vaše pleť totálně zrudlá a spálená. Jak jí pomoci? Jestliže nemáte po ruce speciální poopalovací péči, zkuste domácí zdroje.
Vztahy s tchyní jsou kapitolou partnerského života samy o sobě. I když v mnoha případech jde o vztahy skvělé, v jiných to může značně skřípat. Zatímco někdy dělá tchyně naschvály, jindy si žena nenastaví jisté hranice, které se poté neustále překračují.
Ano, saláty jsou lehké, plné vitamínů a osvěží. Že vás ale nezasytí a máte po nich hlad? Prozradíme vám, jak to udělat, aby vám po salátu nekručelo v žaludku a ještě patřil do dietního jídelníčku. Pak vám hubnutí půjde samo. Zkuste to!
Život je krásný tím, že nikdy dopředu nevíme, co nám přichystá. I ta nejlépe promyšlená a naplánovaná akce, jako je svatba, se dovede proměnit v naprostý trapas.
Mšice jsou jedním z nejnebezpečnějších a nejškodlivějších druhů hmyzu. Jednak zabíjejí naše milé rostliny, ale i vůbec myšlenka, že máme v domácnosti parazita, není vůbec líbivá. Pokud se něco takového tedy stane, jak s tím bojovat? Co proti mšicím obecně platí a jak se jejich nastěhování do našeho domu vyhnout?
Udržet svou mysl i tělo zdravé je v dnešní době trochu těžké, nemyslíte? Ze všech stran se na nás valí negativní zprávy a vybudovat si napříč jim celkovou psychickou a fyzickou pohodu může být ošemetné.
O sexuálním násilí se mluví čím dál častěji a zabývají se jím i televizní a filmoví tvůrci. Ostřílená dvojice Biser Arichtev a Jan Coufal si jako předlohu vzali případ takzvaného Guru Járy, který pod záštitou duchovní pomoci zneužíval své klientky.
Jaké jsou trendy v bydlení pro letošní zimu? Toužíte si trendově zařídit váš domov? Pak se můžete inspirovat těmito 4 aktuálními trendy.
Problémy se zády jsou v dnešní době civilizačním onemocněním, se kterým se setkává snad každý druhý z nás. A zatímco některé jsou vrozené a získané třeba vlivem skoliózy či hyperkyfózy a dalších latinských názvosloví, jiné jsou způsobené nezdravými návyky, které každý den (mnohdy nevědomky) opakujeme. A právě takové zlozvyky ke zhoršení a ještě větším potížím jenom přispívají. Co nám nejvíce kazí záda?
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Umíte si představit, že by někdo nenápadně sledoval všechny vaše denní aktivity?

Výběr článků

Vánoce a tradice jdou ruku v ruce. Nejedna z nás jich mnoho z nich dodržuje nebo si děláme vlastní. Jednou z takových poměrně zaběhnutých, je hladovění, neboli půst. Podle této tradice by se měl držet během Štědrého dne půst až do večeře, aby se nám zjevilo zlaté prasátko. Co na to říká naše tělo?
Přírodní prvky v interiéru jsou trendem, který vás může inspirovat. Neopracované dřevo v kombinaci s moderním nábytkem vypadá skvěle. Bříza je jedinečná svojí barvou, a tak jako jiné dřevo, které není opracované, podléhá pomalu zkáze. Je proto potřeba mít k dispozici mladý kmen, který je nutné patřičně vysušit. Povrch se pak natře tixotropním lakem, který břízu v podstatě obalí a uzavře. Na co všechno ji můžete použít?

Nepřehlédněte

Skalka je ta část zahrady, se kterou si vyhrajete nejvíc. Tento prvek zahradní architektury napodobuje přirozenou skalní kompozici. Je na vás, kolik prostoru skalce dáte a jak velké kameny zvolíte. Stejně tak, jaké rostliny nebo přímo stromky zde zasadíte. Udělejte si ji podle svého!
V restauraci, v kavárně i v každodenním životě. Kdo, za koho a kdy platí, to je dobré si s partnerem vyjasnit předem. Jinak může dojít k nepříjemnému trapasu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek