Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Péče o srst a drápky je chovateli psů často opomíjená

Máte doma čtyřnohého psího mazlíčka? Pokud ano, neměli byste péči o něj podceňovat. Mít pejska – to není jako mít plyšáka, který bude vaší živou podporou, když se vám nebude dařit. Kromě toho, že mu budete dávat najíst a budete ho chodit venčit, nesmíte zapomínat ani na péči o srst a drápky. Bohužel právě tyto dvě věci jsou u chovatelů psů často opomíjené.
péče o srst a drápky
Jak pečujete o svého chlupatého mazlíčka? (foto: 123RF)

05. 08. 2021

Pokud byste se podívali do statistik, zjistili byste, že Češi jsou národem pejskařů. Za své čtyřnohé parťáky, kteří je doprovází životem, utrácí i milion korun ročně. I když navštěvují profesionální kadeřníci pro psí parťáky nebo jim dopřávají relax v psích lázních, péče o srst a drápky je přesto hodně podceňovaná. A to by stačilo chodit k veterináři.  

Pejsek by na koupel, kartáčování, stříhání drápků či čištění uší a střih měl docházet jednou za čtyři až osm týdnů. Pokud nemáte čas nebo je zrovna zavřeno, o řadu věcí se můžete postarat sami.  

Pravidelné kartáčování jako prevence plstnatění a zadredování 

Jste majitelem dlouhosrstých plemen? Pravidelné kartáčování je podmínkou. Mluvíme o prevenci plstnatění a zadredování srsti, což bývá při zanedbání česání velmi častý problém. Veterináři často doporučují, aby k tomuto kroku přistupovali sami majitelé psů, když budou mít vhodné nástroje. Pes je na majitele zvyklý a česat se nechá, v salonech nebo u veterinářů by tomu mohlo být jinak.  

Pokud péče o srst a náslendně i drápky nepodceníte, zbavíte pejska budoucí bolesti, která by plynula z napravování jeho srsti. Vyčesávání dredů není ani příjemná, ani levná záležitost.  

Pouze kvalitní kosmetika 

Koupání je dalším krokem, jak správně pečovat o srst. Při výběru vhodné psí kosmetiky se však vyvarujte těm, které nejsou k psí kůži šetrné. Vyhněte se zejména lidským šamponům či těm, jež obsahují nebezpečné složky či pH psovi škodící.  

V současné době jsou naštěstí k dostání mnohé přírodní produkty, které jsou pro psa šetrnou volbou. A ostatně jsou šetrnou volbou i pro vaši pokožku, která také není vystavována agresivním látkám.  

Jak často koupat psa? 

V souvislosti s výběrem správné kosmetiky se nabízí také otázka, jak často psa koupat. Mnozí majitelé psích mazlíčků koupou psa velmi často, což neprospívá jeho imunitě. Někteří zase vůbec, což samozřejmě také není špatně. Kde tedy je ta pomyslná zlatá střední cesta? 

K TÉMATU  Vyrobte si doma dávkovač krmení pro pejsky i kočky. Výsledek je perfektní!

Tím nejlepším indikátorem pro koupání psa je chvíle, kdy začne být cítit. Bohužel nelze říct přesný datum či čas, kdy svého chlupáče pustit do vany, je to velice individuální záležitost. Zatímco někdo bude svého mazlíčka koupat co čtrnáct dní, jiný zase jednou za měsíc.  

Nezapomínejte na drápky 

Majitelé psích společníků zapomínají na srst a na drápky. Jak přistupovat k péči o srst jsme si již prozradili, ale drápky jsou nám stále záhadou. I u psů platí (podobně jako u lidí a nehtů), že drápky rostou velmi rychle. Nebezpečím se pro psa stávají v okamžiku, kdy začnou přerůstat, což vede k prodloužení žilky a k následné větší opatrnosti, kterou musí majitel nebo veterinář při stříhání vykázat.  

Žádný majitel by však neměl dopustit, aby k přerostení drápků přece jen došlo. Pokud totiž k přerostení dojde, začnou se stláčet zpátky do lůžka, což se pro psa stává velmi bolestivým jevem. Postupným stláčením drápků do lůžka roste také riziko zatržení drápků nebo jeho úplné vytržení.  

Jak poznat správnou délku drápku? 

Pokud jste v minulosti svému čtyřnohému parťákovi drápky nestříhali, ptáte se, jaká je ideální délka této části jeho těla. Veterináři se shodují na tom, že ideální délka je taková, když se dráp nedotýká země ve chvíli, kdy pes stojí na rovné podložce. 

Jestliže byste zaznamenali, že drápky rostou rychleji, než kdy dřív či než je zdrávo, doporučuje se časté venčení psího společníka na pevném povrchu, kterým je například beton nebo štěrk.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dentální hygiena u psů se nesmí podceňovat jako návštěva veterináře

Psí plemena, která se dobře snáší i s dětmi

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pravý deštivý a sychravý podzim se pomalu začíná hlásit o slovo, a tak není divu, že v tomto zrádném počasí více stonáme my i naše děti. S nižšími venkovními teplotami a nedostatkem sluníčka se navíc zvyšuje riziko nachlazení, chřipky a v dnešní době bohužel i dalších virových onemocnění. Právě v tomto období je tedy více, než kdykoliv jindy v roce důležité myslet na posílení imunity, která hraje zásadní roli v naší přirozené obranyschopnosti a odolnosti proti bacilům. Efektivním způsobem, jak můžeme posílit imunitu sobě i svým blízkým, je za pomoci pěti přírodních pomocníků. Jaké to jsou?
Dámy, máte v plánu se svými kamarádkami prožít opravdu skvělou dámskou jízdu? I když jsou kavárny i restaurace otevřeny, neznamená to, že musíte nutně utrácet. Stále se ještě můžete uchýlit do pohodlí domovů a podívat se na nějaké skvělé romantické (a nejen romantické) seriály, které vás doslova vtáhnou do děje.
V dnešní době mnoho lidí pracuje z domu, a proto se chtějí ve své domácnosti dobře. Jaké kroky podniknout, abychom se cítily dobře a zároveň nám nevyschl náš finanční polštář? Pojďme se podívat na pár tipů, pomocí nichž můžeme zútulnit naši domácnost.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Nastoupili jste na mateřskou dovolenou a přemýšlíte, jak si aspoň něco málo přivydělat k dobru? Nebo v hlavě nosíte už nějakou dobu podnikatelský plán, na který je najednou více času než kdy dřív? Podnikání na mateřské není tabu a není to ani nic nereálného. Dnes se jedná o zcela běžnou věc.  
Jak vybrat brýle tak, aby vám vyhovovaly po všech stránkách? Zaměřte se na funkci, velikost ale i tvar obroučků a celkový design. Právě brýle totiž tvoří výrazný prvek obličeje a mohou vám v celkové image velmi pomoci, vyberete-li si je k obrazu svému. Pojďme si povědět víc.
Kapelu Maxim Trubulenc zasáhla nečekaná a hluboká ztráta. Ve věku 53 let náhle zemřel Daniel Vali, dlouholetý člen a obličej kapely. Jeho náhlý odchod způsobil vlnu zděšení a smutku mezi členy kapely i veřejností. Na sociálních sítích kapely se objevila fotka s datem úmrtí a později i dojemný snímek zpěváka, na který reagovali fanoušci četnými vyjádřeními soustrasti a vzpomínkami na jeho talent a osobnost.
TikTok je v dnešní době nejrychleji rostoucí platforma sociálních médií na světě. Má více než 1 miliardu aktivních uživatelů měsíčně ve 155 zemích.
I přímotopy jdou s dobou. Ta si žádá úsporné a efektivní přístroje, které nebude třeba schovávat do skříní, ale naopak vystavovat na obdiv členům domácnosti i návštěvám.
Říká se, že střepy přinášejí štěstí. Ještě větší radost vám však udělá, když se žádné sklo nerozbije. Někdy je proto lepší nechat broušený křišťál ve skříni. Takové akce jsou třeba zahradní oslava, piknik s kamarádkami nebo silvestrovský večírek.
Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.

Výběr článků

Rodičovství nese velkou zodpovědnost a často si klademe otázku, jestli budu dobrá/ý máma/táta? Nikdo není dokonalý, ale děláme vše tak, jak nejlépe umíme anebo tak, jak to dělali naši rodiče s námi.
Chcete mít ve své domácnosti domácího mazlíčka, se kterým bude radost trávit volný čas? Nemusíte nutně sahat po pejskovi, i když je jistě velkým lákadlem. Co si domů raději pořídit kočku, která na vás nebude tolik závislá?
Jak zabalit vánoční dárek? Použít vánoční papír, nebo si ho nechat zabalit od profesionálů? Nebude pak obal dražší než vlastní dárek? Doma vyrobený obal může povýšit vánoční dárek o třídu výš. Navíc to bude jedinečný originál. Tak se do toho pusťte.

Nepřehlédněte

Těší na dárky, ale po rozbalení nejsou zrovna nadšené, když tam není to, co očekávaly. Tyhle děti jsou ale vděčné za cokoli! Jejich reakce vás rozehřeje.
Na zimní období přicházejí do módy hranaté špičky bot. Přesto většina žen dobře ví, že nejvíc sexy jsou boty do špičky a na podpatku. Opticky prodlužují a zeštíhlují nohy. Hned se cítíme sebevědoměji a působíme více žensky i tím, jak musíme držet tělo rovně. Ovšem pozor na rizika, před kterými lékaři varují. Vy, které nosíte podobné boty denně, už o nich možná něco víte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek