Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jak pěstovat rajčata? S výsadbou na jaře neotálejte

Pokud jste vášnivá zahradnice nebo máte vymezené místo na pěstování plodin na vašem balkoně, pak jistě mezi vaší úrodou nechybí ani rajská jablíčka. Rajčata jsou nejen chutnou pochoutkou k odpolední svačině, ale také skvělou ingrediencí na vaření, například k italským receptům. Seznamte se s těmi nejlepšími kroky pro perfektní úrodu rajčat.
jak pěstovat rajčata
Vypěstujte si domácí rajčata. (foto: 123RF)

20. 04. 2021

Rajčata jsou blahodárná pro naše zdraví

Rajčata pěstují české hospodyně už po staletí, mezi ty nejlepší vlastnosti rajčat patří skvělá chuť i pozitivní účinky na lidské tělo a zdraví. Jak pěstovat rajčata?

Rajčata pomáhají k:

  • skvělému zraku,
  • lepšímu zažívání,
  • snižují krevní tlak i vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

To je několik důvodů, proč tento druh zeleniny zařadit do svého denního jídelníčku a doma si vypěstovat vlastní úrodu rajčat.

Jak probíhá výsadba rajčat?

Nejlepším způsobem výsadby je sázení již připravených sazenic. Ty si můžete připravit v pohodě doma za oknem na parapetu, nebo si je již hotové a připravené na výsadbu koupit. Vyberte pro výsadbu rajčat dostatečné slunné místo a nezapomeňte, že je nutné s výsadbou počkat až po období ranních mrazíků.

Nejlepším časem pro výsadbu rajčat je přelom měsíců dubna a května. Než budete sazenice sázet, ujistěte se, že jsou jejich kořeny vlhké a mají dostatek vláhy, předejdete tak možného uhynutí ještě před zakořeněním. Důležité je zvolit správný druh hnojiva, který zeminu dobře prokypří a dodá jí dostatek všech potřebných živin.

Každá sazenice potřebuje svůj vlastní prostor

Pro každou sazenici je velmi důležitý prostor ve svém okolí, proto vzdálenost mezi rajčaty udělejte při výsadbě dostatečnou. Zasadit každou sazenici můžete poměrně dost hluboko, až k prvnímu patru listů. Po zasazení nezapomeňte hojně zalévat.

Tato zelenina roste do velké výšky, avšak její stonek není příliš silný. Proto každá sazenice potřebuje vlastní oporu. Nejlépe vám poslouží dřevěný dlouhý klacek nebo kovová tyčka. Oporu přivažte malým provázkem v dolní části a horní části ke stonku rajčete. Vyvarujete se tak možnému zlomení zeleniny.

U vysokých rajčat nezapomeňte na oporu

Oporu můžete uvázat až ve chvíli, kdy sazenice trochu povyroste – a mohlo by jí hrozit zlomení pod vlivem silnějšího větru. Důležitým faktorem pro správné pěstování rajčat je také odlamování nově narostlých výhonů. Boční výhony totiž rajčatům ubírají na energii a vaše úroda by mohla být o něco menší, než chcete.

K TÉMATU  Muškáty se záplavou květů? Víme, jak na to

Proto nezapomeňte jednou za čas odlámat veškeré výhony po stranách stonku.

U bočních výhonů nepoužívejte k odřezávání nůž, díky odříznutí může dojít k přenosu bakterií nebo dalších škůdců. Nejlepší způsob je přirozené odlamování.

Jak zalévat rajčata?

Odpovědí je pravidelnost a hojnost. Zalévejte je přímo ke kořenům, a nejlépe hned ráno nebo naopak na večer, vždy alespoň jednou denně. Nezalévejte rajčata na listy nebo z výšky. Jedině s pravidelnou závlahou se vyhnete popraskaným, nesouměrným a nevzhledným rajčatům.

Naopak příliš časté zalévání velkým množstvím vody rajčatům tak škodí. Dejte si pozor na přelití, díky němu můžou kořeny začít hnít a celá rostlina pomalu umírat. Zaléváním na listy také vystavíte svá rajčata riziku napadení škůdci.

Pro rajská jablíčka je důležitá dobrá půda

Aby vaše zemina byla stále dostatečně kypřená a plná živin, můžete ji podpořit klidně jednou za čtrnáct dní zálivkou z hnojiva. Ta vám pomůže udržet půdu maximálně vyživenou a v té nejlepší formě pro skvělou rajčatovou úrodu.

Nejčastěji rajčatům hrozí možné plísně nebo choroby, tou nejběžnější je typická plíseň bramborová. Poznáte ji podle šedého zbarvení listů a postupného usychání celé rostliny. Pokud se ale preventivně vyhnete chorobám a dodržíte veškeré postupy, pak bude vaše úroda krásná, plná vitamínů a chutná pro každou letní svačinku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Toto přírodní hnojivo je pro rajčata lepší než jakákoliv kupovaná chemie

4+1 důvody, proč jíst rajčata. Jsou skvělé nejen pro oči

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.
Natáčení komedie 3Bobule z vinařského prostředí začalo v první polovině července sice překvapivě v Praze, ale po třech natáčecích dnech se filmaři přesunuli na jižní Moravu. Tady s přestávkami pracovali do poloviny srpna. Co si o filmu myslí sám režisér a hlavní protagonisté?
Léto přeje drobnému přivýdělku. Přemýšlíte, zda je to vhodné i pro vašeho potomka? Pojďte se podívat na to, jak letní brigády zvládly naše děti. Poradíme nejoblíbenější brigády i to, co si musíte ohlídat.
Potřebujete ušetřit, ale zjistili jste, že nemáte nic na sebe? Nemusíte nutně procházet internetové obchody, v nichž ceny za oblečení dosahují opravdu nemalých výšek. V ideálním případě zamiřte do nejbližšího second handu a nakupujte tam.
Slouží k oddělení záhonu, trávníku, chodníčků, ale i jiných ploch. Zahradní obruby a obrubníky mají rozličné tvary i materiály. Betonové se používají nejčastěji, ať už jako klasický obrubník nebo oblíbená palisáda. Obruby ale mohou být i dřevěné, případně plastové imitace jak dřeva, tak kamene. Který vyhovuje vaší zahradě?
Víte o tom, že to, jak dýcháte, má obrovský vliv na váš život? Na vaše zdraví, vaši vitalitu a také na vaši postavu! Proto byste se měli co nejdřív zaměřit na váš dech a naučit se správně dýchat. Můžete si díky tomu vyřešit spoustu zdravotních problémů a také problém s únavou.
Pro podklady na tento článek nemusíme sahat hluboko do kapsy, vždyť přece katastrofické filmy se často natáčejí právě na základě skutečných událostí. Ke každé události se pak přirozeně přidá malé nebo velké množství fikce a divák se může těšit na fascinující a zároveň strašidelný koktejl. Hollywoodští filmaři jsou na takové trháky přímo odborníci, a proto se nechte strhnout ojedinělými snímky, které by za žádnou cenu neměly ujít vaší pozornosti!
I letošní léto se neslo ve znamení barev v mnoha zahradách. Zatímco někdo pěstoval klasické růže, jiní se rozhodli pro takzvanou pupalku. Pupalka dvouletá se však i přesto netěší velké oblíbenosti. Je to velká škoda, je totiž tak zajímavá! 
Módní trendy se mění jako na běžícím pásu, což statně potvrzují i všichni módní stylisté. Ti v současné době radí jedno – nebojte se kožených modelů, ty s námi ještě nějaký ten pátek zůstanou. A ostatně mají pravdu - kůže opravdu dominuje letošnímu podzimu a bylo by mylné se domnívat, že zanedlouho odejde z módy. Zatím to vypadá, že s námi zůstane až do podzimu nadcházejícího. 
„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.
Napájecí zdroj je elektronické zařízení, které v rámci daného výkonu přeměňuje jeden typ elektřiny (nejčastěji střídavé síťové napětí) na jiný (nejčastěji stejnosměrné napětí). Každý zdroj je definován třemi základními parametry charakterizujícími napěťové úrovně a výkony. Jeho úkolem je dodat potřebnou elektrickou energii.
Módní trendy jsou charakteristické svou vrtkavostí. Jednu sezónu žhavý model, druhou zase zapomenutý propadák! Oblečení a doplňky mají výsostné postavení v našich životech, především ženy zajímá, co je právě šik! Móda je business, a právě proto se neustále mění.

Výběr článků

Už oběhlo dlouhých 10 let od smrti známého a skvělého zpěváka Petra Muka, který nám tu zanechal mnoho úžasných písní jako například Ráchel, Naděje, Tančíš sama, nebo Láska tě spoutá.
Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Vychytávky, které zužitkují doma všechny maminky. Nebo i tátové? :))
Udržet svou mysl i tělo zdravé je v dnešní době trochu těžké, nemyslíte? Ze všech stran se na nás valí negativní zprávy a vybudovat si napříč jim celkovou psychickou a fyzickou pohodu může být ošemetné.

Nepřehlédněte

Máte v sedmdesáti nárok být zamilovaná a mít sex? Samozřejmě máte. Zamilování je stejné ve dvaceti, jako v sedmdesáti. Jen je lidé na veřejnosti projevují méně okázale. Možná vám vaše děti řeknou, že jste trapná. A ony nejsou právě tím, že takhle uvažují? Milovat někoho není nikdy trapné. Je to ta nejdůležitější součást života každého člověka.
Toužíte pod dokonale hladkém prostředí ve vašich intimních partiích? Pravidelně se holíte a používáte nejlepší metody holení, krémy a pěny, ale stále vás obtěžují občasné pupínky vzniklé v důsledku zarostlého chloupku? Chcete se jich zbavit jednou provždy, aby vaše intimní partie byly neodolatelně hebké a hladké?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek