Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Knihy pro pohodový večer: desítka těch nejlepších

Každý den se na nás valí plno informací, mnohdy zažíváme stres v práci, aktuálně třeba také těžkosti při distanční výuce dětí nebo různá omezení, která člověku komplikují život. Pak se snadno stane, že večer máte už prostě jen touhu zalézt ke knížce a přepnout své myšlenky na něco úplně jiného.
knihy večer
Vyplňte četbou svůj večer. (foto: 123RF)

06. 04. 2021

Dnes vám tedy přinášíme tipy na knihy, které vás hodí do pohody a dovolí vám vypustit z hlavy starosti všedních dní. Najdete tu klasické starší knihy, ale i novinky, tak už stačí si jen vybrat přesně podle svého gusta.

Nejlepší víkend – Patrik Hartl

Kniha je postavena na novoročním předsevzetí partičky kamarádů. Každý si zvolí, jak konkrétně se v nadcházejícím roce promění…až na to, že jeho záměr zůstane před ostatními utajen. V knize je plno komických situací, se kterými má zkušenosti většina z nás, a jistě se vám podaří si při čtení oddechnout.

https://www.databazeknih.cz/knihy/nejlepsi-vikend-387884

Saturnin se vrací – Miroslav Macek

Tady vám podle názvu bude zřejmě vše jasné. Dobře známý sluha Saturnin vás může bavit svými dalšími historkami. Objeví se tu i další známé postavy – teta Kateřina, doktor Vlach nebo slečna Barbora. Pokud tedy máte laskavý humor Zdeňka Jirotky rádi v jeho Saturninovi, vyzkoušejte i pokračování – tentokrát z pera jiného autora.

https://www.databazeknih.cz/knihy/saturnin-saturnin-se-vraci-354641

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel – Jonas Jonasson

Nenechte se odradit tím, kolik má kniha stran. Jakmile se začtete, přestanete vše kolem vnímat. Navíc se skutečně od srdce zasmějete historkám stoletého staříka. Dozvíte se o jeho útěku oknem z domova důchodců, získání kufru plného peněz, ale i o jeho životě a tehdejších významných politických událostech.

https://www.databazeknih.cz/knihy/stolety-starik-stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel-129734

Vejce a já – Betty MacDonaldová

Autorka svým humorem baví už několik generací čtenářů. V románu popisuje vlastní život na slepičí farmě, kterou společně s manželem vybudovali. Najdete tu odraz jejího nepříliš vydařeného manželství, které však popisuje s nadhledem a vtipem.

https://www.databazeknih.cz/knihy/vejce-a-ja-24434

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) – Jerome Klapka Jerome

Milovníci anglického humoru nedají na tuto knihu dopustit. Dočtete se tu o příhodách tří anglických mužů a psa Montmorencyho při sjíždění řeky Temže. Čtení je opravdu nenáročné a oddechové. Pokud vás kniha pohltí, můžete vyzkoušet i její volné pokračování Tři muži na toulkách

K TÉMATU  5 nejlepších knih na velikonoční dovolenou

https://www.databazeknih.cz/knihy/tri-muzi-tri-muzi-ve-clunu-o-psu-nemluve-38302

Ať žijí padesátnice – Hana Hřebejková

Jedná se o sbírku povídek, kde autorka velmi trefně a s vtipem komentuje změny, které se často po padesátce odehrávají. Leckdo tam najde přesně to, co nyní řeší. Až na to že jeho veliký problém je popsán humorně, a možná tak budete mít šanci přehodnotit svůj dosavadní pohled.

https://www.databazeknih.cz/knihy/at-ziji-padesatnice-448249

Ach jo aneb Některé postřehy z obou stran ledničky – Robert Fulghum

Kniha je spíš sbírkou úvah a drobných příběhů, mezi kterými najdete mnohá propojení. Vše se týká každodenních věcí, které jistě dobře znáte. Možná vás osloví část o přátelství, sousedech, vnoučatech nebo třeba jídle. Každý si tam prostě může najít část, která mu bude blízká.

https://www.databazeknih.cz/knihy/ach-jo-aneb-nektere-postrehy-z-obou-stran-lednicky-2711

Báječná léta pod psa – Michal Viewegh

Zčásti autobiografický román nám poskytuje obraz života jedné rodiny v totalitním režimu. Místy vám může připadat příběh hořký, ale zasmějete se. Vše je vyprávěno svižně a vtipně, dozvíte se o dospívání Kvida, ale i o tom, jak si jeho otec ve sklepě vyráběl rakev.

https://www.databazeknih.cz/knihy/bajecna-leta-pod-psa-1220

Zážitky z karantény – Halina Pawlowská

S humorem sobě vlastním vypráví autorka zážitky z doby, kdy byla uvězněna v jedné domácnosti s kupou dalších členů rodiny a navíc ještě dvěma psy. A je vám jasné, že to je opravdu velká šance na plno vtipných historek – když se vám podaří se na ně podívat s nadhledem. Součástí knihy jsou i recepty, které můžete doma vyzkoušet.

https://www.databazeknih.cz/knihy/zazitky-z-karanteny-447736

Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky – Miloslav Švandrlík

Kdo by neznal filmové zpracování této satirické komedie? Četli jste ji však? Pokud ne, třeba zrovna nyní na to bude ideální doba. Můžete se zasmát u popisu různých absurdních situací v životě vojenských branců – tehdejších pétépáků. Pobaví vás výborné propracování jednotlivých postav a jistě vás budou ještě několik dní po přečtení provázet jejich hlášky.

K TÉMATU  Odpočívající kočka sleduje na svém smartphonu video s ptáky a nenechá se rušit

https://www.databazeknih.cz/knihy/cerni-baroni-cerni-baroni-aneb-valcili-jsme-za-cepicky-5130

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nový rok ve znamení investování. Knihy, které vás dovedou k bohatství

Patrik Hartl o svém připravovaném filmu podle vlastní knihy

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jak zútulnit interiér? Nemusíte sázet na předražené bytové doplňky nebo na podobné prvky do domácnosti, které zanedlouho omrzí. Stačí vsadit na pokojové rostliny, které budou tím nejlepším co si domů přinesete. Zejména, pokud se bude jednat o dracénu - působivou pokojovou rostlinu, která nevyžaduje příliš mnoho péče.
Letní období se obecně nese v duchu odlehčené stravy, zároveň ale takové, která dodá energii na všechna letní dobrodružství. Příroda nabízí mnoho svých plodů, dozrávají jahody, třešně, broskve, meruňky, melouny, okurky atd. Samo léto vám tak napovídá, co dobrého by se mohlo objevit na vašem talíři, pojďme se na to, ale podívat blíže.
Umělá inteligence je tu s námi už pěknou řadu let. Na své výsluní se však dostala až po listopadu roku 2022, kdy vznikl pokročilý chatbot, který se dokáže sám učit. Od té doby tato šikovná pomůcka mění svět podnikání i vzdělání. Jak pomůže i vám?
Právě je ten pravý čas promyslet si, čím si vaši zahradu zkrášlíte. Přinášíme několik tipů na zahradní nábytek, díky kterému bude vaše zahrada nádherná, zabydlená a útulná.
Letos jsou tomu 2 roky, co jsem já, jako matka, přišla o svého syna. Vyrovnat se s touto ztrátou není možné. Kvůli cizí chybě přišel o život talentovaný mladý člověk. Vyzkoušela jsem už všechny možné druhy psychické pomoci, ale toto jediné mi pomáhá: otevřeně o tom mluvit.
Neexistuje žádný univerzální návod, jak si zařídit moderní obývací pokoj. Každý člověk je totiž jiný a každý z nás má odlišný vkus. Důležité proto je, abyste si obývací pokoj vybavili tak, aby se vám v něm příjemně žilo, působil harmonicky a měli jste tam vše, co potřebujete k relaxu a času společně strávenému s rodinou.
S radikálním poklesem teplot je potřeba pohlídat si imunitní systém. Co na dnešní den radí horoskop astroložky Naďy Šmídové?
Práva a povinnosti plynoucí z práce ve státní svátek jsou pro mnoho zaměstnanců, ale i zaměstnavatelů stále velkou neznámou. Jak je to s prací ve svátek? Co když je směna přes půlnoc nebo je někdo zaměstnaný na dohodu? Doplňte si informace.
Člověku to nedá, aby si toho nevšiml – je to tu už od začátku října, kdy se v obchodech objevuje první vánoční výzdoba, prohnaně proložená figurkami Mikulášů, čertů a andělů. V trafice se začínají objevovat svépomocné kuchařské časopisy, ze kterých se na člověka smějí pusinky, úly a kuličky, a než se nadějeme, máme tady plný frontální útok na peněženku a první signální soustavu. A co uděláme?
V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.
Osvěžovače vzduchu jsou dnes součástí prakticky každé domácnosti. Vyrobte si je sami, budou mít příznivý vliv na vaši náladu i zdraví.

Výběr článků

Je možné, že v běžném ortodoxním vztahu se necítíte příliš šťastní, i když vám tam nic nechybí. Možná by vám více vyhovoval otevřený vztah. Co to obnáší? Jaké jsou benefity? Jste vůbec typ pro otevřený vztah? Je mnoho věcí, které je předtím třeba brát v úvahu.
Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Sluneční alergií trpí každý pátý člověk. Její projevy se mohou u každého z nás lišit, avšak alergie na sluníčko vždy představuje komplikaci, která nám může zkazit dovolenou i celé letní období. Víte, jak se proti ní chránit?

Nepřehlédněte

Letadlem, autem, autobusem nebo třeba vlakem? To je jedna z otázek, kterou si pokládáme v okamžiku, kdy se chystáme do dovolenkového ráje. Pokud však hodláte vyrazit do populárních destinací, kam se dostanete vzduchem i po souši, povíme vám, proč je právě auto ideální volba.
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek