Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Dopřejte vašim nohám to nejlepší a obujte zdravotní obuv

Zdravotní obuv tlumí otřesy, šetří klouby a umožňuje noze volně dýchat. Pro naše zdraví je kvalitní bota velmi důležitá. Poradíme vám, jak si ji správně vybrat a na co si dát při nákupu pozor.
obuv
Jaké boty vybrat pro co nejpříjemnější celodenní nošení?

Nohy a zdraví

Celý den stojíme na nohou. V práci, doma, na procházce. Není divu, že nohy patří k nejzatěžovanějším částem těla. Pokud k tomu přidáme nevhodný postoj, zaděláváme si na ploché nohy a posunuté plotýnky. Od toho nás bolí záda, hlava, lýtkové svaly a klouby. Jak z toho ven? Řešení je vcelku jednoduché. Kromě návštěvy fyzioterapeuta je důležité pořídit si kvalitní obuv. Nejlépe zdravotní.

Zdravotní obuv a její vlastnosti

Kvalitní obuv je důležitá pro naše zdraví i psychickou pohodu. Pro některé profese je zdravotní typ obuvi přímo nezbytný. Patří mezi ně doktoři, zdravotní sestry, pracovníci v továrnách, servírky nebo prodavačky. Prostě všichni, kdo celý den stojí na nohou. Co vše zdravotní obuv dokáže?

  • Tlumí otřesy,
  • šetří klouby,
  • pomáhá se správným držením těla,
  • uleví od bolesti,
  • dovoluje noze volně dýchat,
  • přináší psychickou pohodu.

 Zdravotní obut také obsahuje speciální membránu s mikropóry, která umožňuje proudění vzduchu. Ven odvádí vlhkost, ale dovnitř nepropustí ani kapku vody. Tyto boty jsou vhodné do deštivých dnů, protože udrží naši nohu v suchu.

Jak vybrat zdravotní obuv

Noha se v první řadě potřebuje hýbat. V botě by neměla být natěsnaná a ztuhlá. Vyzkoušejte si, jestli můžete volně hýbat prsty a při chůzi se bota ohýbá v oblasti nártu za prsty. Ve špičce byste měli mít přibližně 0,5 cm volného místa. Noha díky tomu získá prostor a nebude při každém kroku narážet do boty.

Tvar a střih

Správný střih boty kopíruje tvar nohy. Ideálně by měl být kulatý. Špičatým botám se raději vyhněte. Předejdete tak puchýřům a odřeninám. Zapomeňte také na vysoké podpatky. Škodí vaší páteři, kloubům a svalům. Ideální výška dámské zdravotní boty je maximálně 4 cm.

Materiál

Bota musí dýchat. Proto by měla být vyrobená z přírodních materiálů, jako je kůže nebo textil. Tyto látky jsou měkké, prodyšné a nedrží v sobě vlhkost. Pokud se vám potí nohy, vyberete si boty s antibakteriální úpravou. Zdravotní boty nejsou jen pohodlné, ale také odolné. Vydrží vám beze změny dlouhé roky. Základ boty může být vyrobený z korku. Tento materiál má výborné izolační vlastnosti a chrání nohu před horkem a chladem. Je ale tvrdý, proto by bota měla být doplněná o změkčující podešev.

K TÉMATU  Nejchytřejší znamení zvěrokruhu: patříte mezi pětici?

Podrážka a stélka

Stojíte celý den na nohou? Sáhněte po botách s protiskluzovou podrážkou. Bota, která klouže, vás nutí balancovat a zapojovat nesprávné svaly. Na konci dne budete více unavení a budete mít oteklá lýtka. Opravdu unaveným nohám pomůže masážní stélka. Nestůjte na ni ale celý den. Stačí hodina. Poté boty vyměňte nebo otočte stélku směrem dovnitř.

Cena není rozhodující

Na botách nešetřete. Kvalitní bota vám vydrží i několik let, investice do ní se rozhodně vyplatí. Drahá bota ale automaticky neznamená dobrá bota. Při výběru bot se zajímejte o historii značky, použité materiály a zkušenosti ostatních uživatelů. Kvalitní zdravotní obuv pořídíte již od 1 000 Kč. Sledujte slevy a výprodeje loňských kolekcí.

Velikost

Aby vám bota perfektně sedla, musíte si zvolit správnou velikost. Anatomicky tvarovaná stélka kopíruje tvar chodidla a dodává mu potřebnou oporu. Zdravotní boty si před nákupem raději pořádně vyzkoušejte. Pokud to není možné nebo potřebujete s čímkoliv poradit, kontaktujte specialisty na zdravotní a nadměrnou obuv. Rádi zodpoví všechny vaše otázky a pomohou vám vybrat tu nejlepší obuv.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ačkoliv si nikdy nemůžeme být jistí, co nový rok konkrétně přinese, jedno je nad slunce jasné - vždy se můžeme těšit na nové (nebo někdy znovuobjevené) trendy nejen v oblékání, líčení, bydlení, ale třeba také v gastronomii. A jaké food trendy nás čekají v letošním roce? Pojďme je prozkoumat.
Rostlinné kmenové buňky patří mezi nejnovější objevy se skvělým potenciálem řešit běžné problémy spojené se stárnutím pokožky. Jejich vývoj se dere kupředu až vzrušujícím tempem a na rozdíl od živočišných kmenových buněk neexistuje ani žádný etický či právní argument proti jejich použití v kosmetice. Už na první pohled slibují naprosto neodolatelné výsledky. Mohou ale rostlinné kmenové buňky z ovoce, květů či jiné vegetace udržet krásu a mladí každé pleti? Pojďme se do tohoto tématu ponořit a zjistit to.
Sebevědomí je klíčem k úspěchu, a to ať už mluvíme o úspěchu v osobním či profesním životě. K jeho snížení přispívá kupříkladu akné nebo jiné kosmetické vady, ale také zažloutlý chrup. Že vás právě žluté zuby trápí a denně snižují zmiňované sebevědomí? Pojďme si zmínit několik tipů, jak efektivně vybělit zuby.
Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?
Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.
V dnešním společenském kontextu se stále více mluví o fenoménu známém jako 'Incely'. Ale kdo jsou vlastně Incelové a co tato identita znamená? Tento článek se zaměřuje na rozklíčování termínu 'Incel' a poskytuje pohled do života mužů, kteří se identifikují jako involuntary celibate. Přinášíme vám analýzu, příčiny, a zkoumáme, jaká společenská témata a výzvy mohou přispívat k formování této specifické komunity.
Každá žena má svou oblíbenou kabelku. A často se nejedná jen o jeden kousek! Co vše dámy v kabelkách nosí a na co jich potřebují tak moc? Stejně jako oblečení a boty podléhají módním trendům, tak také kabelky a peněženky jsou ovlivněné světem módy. Pořádají se módní přehlídky zaměřené přímo na kabelky, peněženky a módní doplňky. Co tedy obsahuje taková typická dámská kabelka?
Pokud jste majitelem čtyřnohého mazlíčka, pak víte, že ve své podstatě je jako dítě. Potřebuje vaši péči, zájem i láskyplnou výchovu, zrovna tak trénink, který ho učí dobrému chování a skvělé disciplíně.
Kandolhu Island se nachází v severním Ari Atolu jako součást souostroví Maledivy, kde je věčně krásné počasí. Teplotní průměr je tady po celý rok lehce nad 30 °C. Stejné je to i s teplotou vody okolního Indického oceánu, kde se ostrov nachází - 27 až 29 °C v průběhu celého roku. Tohle je pro mnohé dovolená snů. A doprava? Kvůli mělké hloubce ji zajišťuje hydroplán. V nabídce zážitků je šnorchlování, potápění, rybaření, katamarány, SPA centrum, fitness nebo čtyři restaurace.
Objevte kouzlo vintage módy, která se v roce 2024 vrací na scénu s novou silou. Zjistěte, proč retro kousky oslovují moderní fashionisty a jak je začlenit do vašeho šatníku.
Volné oblečení, neboli oversize, sluší prakticky všem. Také proto se drží již několik let na výsluní. Jen je třeba jednotlivé kousky správně kombinovat. Povíme si jak.
Co tvoří základ dámského šatníku? Vedle džínů, jednobarevných triček a krátkých letních šortek bychom tam našli také overaly, které se v posledních letech radují z velkého zájmu o ně. Jedná se o módní trend, který je dnes k dostání v celé spoustě provedení. Nosit ho lze jak na večírky či plesy, ale také si lze koupit kousek na spaní nebo letní provedení k moři. Už také vlastníte tento vkusný trend?

Výběr článků

V rámci jarní edice letošního týdne módy se konala rovněž tradiční soutěž VAN GRAAF Junior Talent, která mezi ostřílenými designérskými esy nabízí neméně zajímavou podívanou. Vítězem tohoto ročníku se stal Tomáš Němec.
Skáčou, plavou, dovádějí. Tučňáci jsou nelétaví ptáci, které v zoo nezapomene navštívit nikdo. Ve volné přírodě ale předvádějí větší kousky!
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!

Nepřehlédněte

Na české filmové scéně se tato filmová trilogie drží již několik let. Jistě znáte filmy Ecce homo Homolka, Hogo fogo Homolka a film Homolka a tobolka.
Jaká zvířátka máme doma nejčastěji? Jsou to samozřejmě kočky a psi. Každý jedinec má jinou povahu, vždycky je ale milujeme. Tihle domácí mazlíčci mají jedno společné - když si hrají, stojí to za to a často nás překvapí něčím novým, čemu se rádi zasmějeme. Podívejte se na video!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek