Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Tělo potřebuje minerály a vitaminy. Které konkrétně?

Tělo je dobře propracovaný stroj, který nás pravděpodobně nepřestane fascinovat. Aby však fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby bylo poháněno správným palivem. Ani klasický automobil nepojede bez benzínu, ani tělo nebude fungovat bez minerálů a vitaminů, které jsou jeho pohonnou hmotou.  
minerály vitaminy
Podpořte své tělo minerály a vitaminy. (foto: 123RF)

28. 10. 2021

I když je pravdou, že si některé vitaminy a minerály dokáže tělo vytvořit samo, většinou si jich nedokáže vyrobit dostatek. Je to tedy v každém případě na nás. Jen my ovlivníme, jak bude tělo správně fungovat a jak pevný náš imunitní systém bude. Do svého jídelníčku proto zakomponujte jak potraviny bohaté na minerály a vitaminy, ale také doplňky stravy, pokud máte pocit, že jich máte nedostatek.  

Minerály a vitaminy mají nezastupitelnou funkci v lidském těle 

Stejně jako minerály, jsou také vitaminy něčím, co nelze nahradit. Hrají nezastupitelnou roli v lidském těle. Známe třináct základních vitaminů, které rozdělujeme do dvou skupin podle jejich chemicko-fyzikálních vlastností. Dělíme je na lipofilní vitaminy ukládající se do zásob a sídlící v těle i několik týdnů a na hydrofilní vitaminy, které se do zásoby neukládají a jsou doplňovány právě potravinami a doplňky stravy.  

Co se týče minerálů, těch známe přibližně pětadvacet. Mluvíme o anorganických látkách, které do těla musí být dodávány. Jejich nedostatek se negativně projevuje nejen na stavu imunitním systému, ale také na fungování metabolických pochodů v těle či na stavbě tělesných tkání. Minerály rozdělujeme na makroprvky a mikroprvky. Makroprvků potřebujeme více, mikroprvků (čili stopových prvků) potřebujeme o něco méně.  

Minerály a vitaminy, bez kterých se tělo neobejde 

Hořčík pro kvalitní spánek a dostatek energie 

Jedním ze základních minerálů, bez kterého se tělo neobejde, je hořčík neboli magnesium. Hořčík se podílí na mnoha procesech v lidském těle. Pomáhá zlepšovat kvalitu našeho spánku, také zvyšuje energii během dne. Navíc pomáhá i s detoxikací organismu, při které se z těla dostávají ven škodlivé látky a toxiny.  

Magnesium se zpravidla doplňuje formou doplňků stravy. Důvodem toho je fakt, že i když je důležitost tohoto prvku známá, jen málokterý produkt ho obsahuje v takovém množství, v jakém ho tělo opravdu potřebuje. I když ho najdeme v datlích, banánech, nebo zelenině či luštěninách, nikdy zde není magnesia tolik, aby to pokrylo doporučovanou denní dávku.  

K TÉMATU  Těhotenství a sport se nevylučují. Dopřejte si radost z pohybu!

Problémem je také to, že málokterý produkt či potravina obsahuje hořčík v takové formě, aby ho tělo dokázalo bezproblémově vstřebat.  

Vitamin C pro silnou imunitu 

Z řad vitaminů je nezastupitelným vitamin C. Na jeho doplňování se apeluje hlavně ve chvíli, kdy se blíží chřipková sezona. V jeho moci je totiž utužit a zpevnit imunitní systém. Kromě jiného zvyšuje obranyschopnost člověka a je účinnou prevencí proti mnoha nemocem. Najdete ho například v ovoci, předně v citrusech nebo rakytníku (zde se ho vyskytuje několikanásobně vyšší množství v porovnání se zmiňovanými citrusy).  

O vitaminu C se vedou dlouhé spekulace. Nikdo nedokáže přesně určit, jaké množství tohoto vitaminu tělo vlastně potřebuje. Řada lidí je toho názoru, že doplňovat ho není na škodu. Tělo si vezme jenom tolik, kolik skutečně potřebuje. Že by byl nadbytek vitaminu C škodlivý, to nikdy nebylo prokázáno.  

Zinek pro správný růst 

Pokud bychom se měli vrátit k minerálům, zmíníme ještě zinek. Mluvíme o prvku, který se zasloužil hlavně o správný růst. Stojí za zdravým růstem nehtů, vlasů a také za celou řadou hormonálních procesů. Také se podílí na zvýšené produkci testosteronu a často se na něj sází i při léčbě neplodnosti. I proto se mu říká minerál mužství.  

Jestliže byste ho hledali v potravinách, našli byste ho například v ústřicích, dále také v jehněčím nebo hovězím mase a taktéž ve vnitřnostech. Sídlí i ve žloutcích nebo dýňových semíncích. 

Vitamin D bojuje proti stresu 

I když tím seznam nejdůležitějších minerálů a vitaminů v lidském těle ani zdaleka nekončí, zmíníme poslední důležitý prvek – je jím vitamin D, který nám pomáhá v boji proti stresu. Stojí také za zvýšenou obranyschopností organismu a také za zdravou pokožkou.  

Během léta ho získáváme ze sluníčka. V zimě se za ním jezdí k moři, kde takzvaně “nasáváme vitamin D”. V chladných, churavějších ročních obdobích je zapotřebí vitamin D doplňovat do těla i jinak, pokud podzim a zimu nehodláme strávit v teplých krajích u šumějícího oceánu. Velké množství najdeme v rybách (například v ústřicích nebo mořských plodech obecně). Dále také v houbách, mléce či vejcích.  

K TÉMATU  10 000 kroků denně je vaše nová výzva

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pomelo doplní vitaminy i zažene kocovinu. Zařaďte ho do svého jídelníčku

Co jíst, abychom byli zdraví a fit. Nepostradatelné jsou nejen vitaminy

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zrovna teď je ten správný čas začít chodit do sauny. Proč? Sauna totiž umí zlepšit imunitu, a zabránit tak častému onemocnění. V neposlední řadě vám také dovede vylepšit psychiku!
Po dlouhém období samoty jsem si našla přítele, můj život začal být zase o něco šťastnější. Všechno nám klapalo a vypadalo to nadějně. Byli jsme spolu spokojení a pomalu začínali přemýšlet nad společným rodinným životem. Tak jsem se rozhodla, že by Petra mohla poznat i má matka, abych zjistila, co na něj říká ona. Zpočátku vše vypadalo dobře, ale to, co se stalo pak, mě strašlivě zasáhlo.
Konečně jsme s kamarády vyrazili oslavit to, že nemusíme sedět zavření doma a otevřeli se hospody. Vydali jsme se na párty a zábava nebrala konce. Pití teklo proudem. Bohužel se mi pak stalo něco, na co v životě nezapomenu, i když si to prakticky nepamatuju. Až s pomocí přátel jsem nakonec zjistila, co všechno se tu noc dělo.
S online kurzy se v posledních měsících doslova roztrhl pytel. Když nebylo možné setkávat se offline, podnikatelé se nalodili na online vlnu a rozjeli to právě ve světě internetu. A tak vznikly nejen kurzy týkající se výuky cizích jazyků, ale i efektivní způsoby, jak zlepšit své schopnosti nebo se naučit něčemu úplné novému, a to třeba FB reklamě nebo působení na sociálních sítích. Pokud i vy přemýšlíte nad koupí nějakého konkrétního online kurzu, seznamte se s několika věcmi, které se vyplatí vědět a znát.
Aby byla úroda bohatá a vaše zahradnická radost veliká, nenechávejte prořezávací pily ležet ladem. O keře a ovocné je potřeba se starat. Taková péče o strom, to je několik základních pravidel. Častá zálivka, občasné hnojení a samozřejmě – správný prořez ve správnou dobu. Víte, s jakými nástroji vám půjde řez větví rychle a snadno?
Miminka a domácí mazlíčci mají něco společného. Rádi o ně pečujeme a jsou roztomilí. Podívejte se na kočky, které se mazlí a hrají si s malinkými dětmi.
Lidské vztahy jsou složité a jen stěží by se vám povedlo je předem naplánovat. Když s někým chodíte a vztah neklape, obvykle ho prostě ukončíte. V mnoha případech se pak už nemusíte nikdy setkat a za touto kapitolou můžete po čase udělat pomyslnou tečku. Co když to ale nejde?
Všechno kolem nás podléhá trendům, nejinak je tomu i u svateb. Jestli tedy plánujete na letošní rok veselku a chcete, aby byla v souladu s trendy pro rok 2021, bude udržitelná, šedožlutá a přikloní se k přírodě. Co se však nemění, je jídlo, protože dobře najedený host je spokojený host.
Zařizovat si obývací pokoj je stejně těžké, jako si zařizovat ložnici. Zatímco ložnice má být především oázou klidu, obývací pokoj je zase místem, kde se setkává rodina s přáteli, proto se chcete vyšvihnout v očích známých a zařídit si místnost k naprosté dokonalosti. Aby zde však stále proudila potřebná energie, nezapomínejte na zásady feng-šuej.
Kdo v devadesátkách nehltal seriál o partě teenagerů, jako by nebyl. Příběhy Dylana, Brandona, Brandy, Kelly a dalších hltal doslova celý svět. Jak ale dnes jejich představitelé seriálu Beverly Hills 90210 vypadají a jak žijí? Mnozí z nich už překročili padesátku a neúprosně jim táhne na šedesát.
Jak si během minuty poradit s okem na svetru? Jak na zaseklý zip u kalhot nebo odpad, ucpaný vašimi vlasy? A k čemu všemu se dá využít korkový špunt? To a mnohem víc praktických vychytávek ve videu. Neuvěříte, jak to může být snadné!

Výběr článků

Začalo jaro, a s ním přichází i chuť na grilování. Posedět na zahradě u stolu je jedna věc, ale venkovní kuchyně nabídne jedinečnou atmosféru a stane se centrem posezení pro teplé víkendy nebo večery. Prohlédněte si galerii a inspirujte se!
To nejlepší z čistého minimalismu předvádí překrásná rezidence od studia FGR Architects ve městečku Portsea v Austrálii. Stavba z roku 2016 se stojí na vyvýšeném povrchu, díky kterému nabízí otevřený pohled do všech stran. Podívejte se na ten výhled na oceán!
Většina lidí si myslí, že nový rok je ideální startovací čárou pro nové začátky. Proto si dávají předsevzetí, která pak ale ve většině porušují. Jak na to, aby vám předsevzetí vydrželo? A nejste-li zrovna povaha, která má pevnou vůli, má vůbec smysl si nějaká předsevzetí dávat?

Nepřehlédněte

S příchodem miminka se ženě naprosto změní život. Najednou je zde někdo, kdo vás zcela potřebuje, je na vás zcela závislý. S tím se pojí i změny v soužití partnerů. Některý muž je na velkou změnu z postu partner na povolání otec schopen pružně reagovat. Někdo naopak odmítá novou roli přijmout a zarputile si jede ve starých kolejích. K čemu taková situace vede? A proč je tak nebezpečná?
Pokud toužíte docílit mladistvého vzhledu a vypnuté pružné pleti bez nedokonalostí, není zapotřebí složitých kosmetických procedur. Stačí, když svému obličeji dopřejete pravidelný pohyb. Obličejová jóga dokáže s pletí hotové zázraky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek